öröklés,ingatlan

Goodwitch # 2008.04.14. 12:24

Létezik. Ezt kell akkor beleírni.

Szokásos.

Goodwitch

kételkedő # 2008.04.14. 12:18

Létezik-e az öröklési szerződésnek olyan formája, amelyben az eltartók a szóban forgó ingatlant összességében csak 3/4-ed részben öröklik, az 1/4 részt az eltartottak törvényes öröklés rendjére bocsátják. Szokásos-e ez a formája az öröklési szerződésnek?
Köszönöm a válaszokat előre is.

ObudaFan # 2008.04.11. 16:03

Ez nagyon gyenge érv. Ezzel nem lehet megtámadni.

szilas # 2008.04.10. 18:31

Tisztelt Obudafan!Köszönöm a linket de melyiket kell néznem?

szilas # 2008.04.10. 18:28

Megtévesztés volt az egész,én és férjem keményen dolgozunk 2 gyermeket tartunk el,nővérem akkor volt 7 hónapos várandós.Gusztustalanul fog hangzani,de felvettette anyám,hogyha ebbe nem megyünk bele akkor az anyai részből nem látunk semmit,ezt mérlegelve döntöttünk igy.Hangsúlyozom békén hagynám őket ha a ház nem lenne nagy nem kényszeríteném de nagy és használják az egészet és minket nem engednek odaköltözni sem....

ObudaFan # 2008.04.10. 18:20

Valószínűleg nem. Hacsak nem kényszer, jogellenes fenyegetés, vagy megtévesztés volt.

szilas # 2008.04.10. 18:17

Hagyatéki eljárásnál (2002 szept)le­mondtunk ÖCSÉM JAVÁRA:nővéremmel:Ő:3%-al,én 8%-al a törvényes 33%-al szemben.

szilas # 2008.04.10. 17:52

Tiszteletem! Tanácsra lenne szükségem egy elég speciális ügy miatt.Édesapám 2002-ben hunyt el.Örökösei :nővérem,én,és öcsém.Hagyatéki eljárásnál (2002 szept)lemondtunk nővéremmel:3%-al,én 8%-al a törvényes 33%-al szemben.Ezt a döntésemet nagyon.nagyon megbántam nem irom le az okokat de józan ésszel átgondolva,most szeretnénk "visszakövetelni" a jogos fejenkénti 33%-ot.Mivel bár okot nem adtunk rá anyám igy éltében azt mondta,hogy minden ami az övé az öcsénké lesz!Kívánom,hogy éljen még 30-40 évet egészségben de nagyon fáj az amit művel.A ház amit örököltünk anyám 50% +haszonélvezet a másik fel pedig én 25%,nővérem 30%,öcsém pedig 45%.Egy nagy házról van szó 140nm,eladni nem akarják,oda mi nem mehetünk,az állaga meg csak romlik.Ráadásul jön jövőre az ingatlanadó,és a környezet szennyezési dij(havi25.000ft)amiből nekem elég sokat kellen fizetnem amit nem fogok tudni.Tehát a kérdéseim,vissza e tudjuk nővéremmel állítatni a törvényes 33%-ot,és kötelezhetjük e őket arra ,hogy fizessenek ki.Nekem nagyon kellene az örökség,tavaly augusztusig fizettem az otp ráeső részét becsülettel,de ezt most tagadják.Öcsém aki pszichiátriai beteg azzal fenyegetőzik,hogy fölgyújtsa a házat,ami akkora,hogy kergetőznek benne(ha kisebb lenne nem foglalkoznék vele,de apám is mondta anyámnak mielőtt meghalt,hogy adja el a házat és fizessenek ki minket...De mondom mielőtt bárki itélkezne felettem ez a nő nem any :Banya rettentő gonosz és annak örülnek ha nekünk keresztbe tudnak tenni.eddig nyeltem nem szóltam semmiért,de már nem megy.....

ObudaFan # 2008.04.10. 17:25

Ez attól függ,hogy lízingelt kocsi-e, vagy sem. Viszont szerződésmódosítási díj azért jó eséllyel lesz. Ez meg bankfüggő.

Nimia # 2008.04.10. 15:23

Köszi Goodwitch!

És még egy kérdésem lenne a hozzáértőkhöz:)Ugyanígy édesapám huga után megmaradt egy kocsi amin hitel van,arra gondoltuk h inkább megtartjuk.A kérdés az lenne,hogy ha a hitelátválallás az én nevemre iródna át(tehát nem a közvetlen örökös nevére),akkor a bank fizettet-e velünk záradékolási költséget?Tehát ilyen esetben az autó alapbóla banké lesz és tőle vehetjük emg,vagy van rá esély,h mint örökösök tartsunk rá igényt?És ha van,akkor lehetséges e az autó megtartása (olyasféle)záradékolási költség nélkül?
Remélem nem irtam túl zavarosan le:)Előre is köszi.
Nimia

megbizhato63 # 2008.04.10. 12:16

Szia Goodwitch! Sajnos anyósom velünk még beszélni sem beszélhet... El van "tiltva tőlünk.Nem látta a gyerekeimet azóta, hogy meghalt a férjem.

Goodwitch # 2008.04.10. 10:45

Megbízható63!

Ha tartási vagy öröklési szerződéssel juttatja anyósod a vagyonát a lányának, akkor az nem ingyenes juttatás, met azért tartási. gondozási, és eltemetési kötelezettsége lesz. Ebben az esetben viszont nem lesz a fiúknak kötelesrészi igénye sem.

Esetleg beszélni kellene a nagymamával, hogy biztosan ezt akarja-e?

Goodwitch

megbizhato63 # 2008.04.10. 10:02

Szia Kbs!

Abban az esetben, ha anyósom még életében átadja részét a sógornőmnek (mivel aláiratják vele a szerződést), halála után nem tehetek semmit? Nem követelhetem a gyerekeknek az anyai rész uátn járó köteles részt?
Köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.10. 09:43

Akkor az öröklésnél, ajándékozásnál a kinek-kinek jutó hányad értéke számít.

Elnézést kérek.

Goodwitch # 2008.04.10. 09:37

Kbs!

Itv. 21. § (1) Lakástulajdon szerzése esetén a visszterhes vagyonátruházási illeték alapja - ha e törvény másképp nem rendelkezik - a lakástulajdon forgalmi értéke. Az illeték mértéke - lakásonként - 4 millió forintig 2%, a forgalmi érték ezt meghaladó összege után 6%. Lakás résztulajdonának szerzése esetén a 4 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos összegére alkalmazható a 2%-os illeték, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 6% illetéket kell fizetni.

Na ilyet nem találok öröklés és ajándékozásnál az ingatlanra.

Goodwitch

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.10. 09:00

Élő személy után nincs öröklés, nincs köteles rész.

megbizhato63 # 2008.04.10. 08:35

Infó kérés!
Férjem meghalt 49 évesen, s ott maradtam két gyermekemmel (1 nagykorú,1kiskorú), akik örökölték az apai rész 1/4-1/4 részét a lakásunkból az én haszonélvezeti jogommal. Ez így rendjén is van. Pár hónappal később meghalt apósom, akinek a résztulajdona az én két gyermekemre szállt szintén 1/4-1/4 tulajdonban. Anyósomat (76 éves, elég beteges) magához vette a sógornőm, aki ki akarja semmizni az én gyermekemet az anyai részből. Ezt megteheti-e? Van-e/fennáll-e/illetve követelhető-e ebben az esetben a köteles rész? (Ne értsetek félre - vallásos ember vagyok -, de úgy gondolom, hogy a gyermekei érdekében mindenki, mindenre képes, s kívánom, hogy anyósom éljen még akár 20 évig.)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.10. 08:31

A visszterhesnél találtál rá külön szabályt?

Goodwitch # 2008.04.10. 07:30

kbs „Szerintem lesz az 8% is. Ugyanis az ingatlan értékét kell figyelembe venni, azt nem, hogy hányan szerzik meg egyszerre.

Ez miből következik? Visszterhes illetéknél igen, de ingyenesnél nem találtam ilyen szabályt. Segíts!

Goodwitch

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.10. 06:25

Az az érték a hagyatéki leltárhoz kell; az eljárás díja megállapításához szolgáltat alapot. De az örökösök már nem kötelesek elfogadni az osztályos egyezség létrehozása során, és az illeték főosztály sem köteles elfogadni a polgármesteri hivatal által megadott forgalmi értéket az illetékkivetés alapjaként. Más kérdés, hogy miért ne fogadná el.

Jahel # 2008.04.10. 06:05

Tehát

A hagyatéki ügyintéző a PH-ban a hagyatéki leltár mellékletét képező adó- és értékbizonyítványt megkéri az adós kollégától.
Az adós kolléga elkészíti, és megállapítja az ingatlan értékét.
Akkor most az APEH állapítja meg az forgalmi értéket, vagy , amit az adós készít el a PH-ban?
kbs?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.09. 20:50

Szerintem lesz az 8% is. Ugyanis az ingatlan értékét kell figyelembe venni, azt nem, hogy hányan szerzik meg egyszerre.

Goodwitch # 2008.04.09. 19:34

Nimia!

6%, de nem az eladási ár számít, hanem az az érték, amit az APEH megállapít forgalmi értékként.

Goodwitch

Nimia # 2008.04.09. 19:04

Üdv,

Lenne egy-két örökösödéssel kapcsolatos kérdésem.Édesapám huga most halt meg nemrég(gyereke fárje nem volt)így az utána fennmaradó ingatlant a 4testvére örökli.A ház értéke nagyjából 30-35Ft között van.Eladása után testvérenként nagyjából 8m Ft maradna.A kérdésem az lenne,hogy ez után az összeg után mennyi illetéket kell fizetni?
Köszönöm előre is a segítséget!
Nikolett

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.09. 05:56

Ha jól értem, akkor az ingatlan 1/2-ét juttatták az egyik örökösnek - és a másik 1/2-et kell a törvényes öröklés rendje szerint felosztani.
Hogy érvényes-e a szerződés, azt így dróton keresztül, ennyi adatból csak Luy Padre vagy Gyurcsók János tudná megmondani.
Igazság szerint számomra az is kérdéses, hogy öröklési szerződés-e ez vagy végrendelet. Mondjuk az utóbbinak valóban érvénytelen lenne.