Létezik. Ezt kell akkor beleírni.
Szokásos.
Goodwitch
Létezik. Ezt kell akkor beleírni.
Szokásos.
Goodwitch
Létezik-e az öröklési szerződésnek olyan formája, amelyben az eltartók a szóban forgó ingatlant összességében csak 3/4-ed részben öröklik, az 1/4 részt az eltartottak törvényes öröklés rendjére bocsátják. Szokásos-e ez a formája az öröklési szerződésnek?
Köszönöm a válaszokat előre is.
Ez nagyon gyenge érv. Ezzel nem lehet megtámadni.
Tisztelt Obudafan!Köszönöm a linket de melyiket kell néznem?
Megtévesztés volt az egész,én és férjem keményen dolgozunk 2 gyermeket tartunk el,nővérem akkor volt 7 hónapos várandós.Gusztustalanul fog hangzani,de felvettette anyám,hogyha ebbe nem megyünk bele akkor az anyai részből nem látunk semmit,ezt mérlegelve döntöttünk igy.Hangsúlyozom békén hagynám őket ha a ház nem lenne nagy nem kényszeríteném de nagy és használják az egészet és minket nem engednek odaköltözni sem....
Valószínűleg nem. Hacsak nem kényszer, jogellenes fenyegetés, vagy megtévesztés volt.
Hagyatéki eljárásnál (2002 szept)lemondtunk ÖCSÉM JAVÁRA:nővéremmel:Ő:3%-al,én 8%-al a törvényes 33%-al szemben.
Tiszteletem! Tanácsra lenne szükségem egy elég speciális ügy miatt.Édesapám 2002-ben hunyt el.Örökösei :nővérem,én,és öcsém.Hagyatéki eljárásnál (2002 szept)lemondtunk nővéremmel:3%-al,én 8%-al a törvényes 33%-al szemben.Ezt a döntésemet nagyon.nagyon megbántam nem irom le az okokat de józan ésszel átgondolva,most szeretnénk "visszakövetelni" a jogos fejenkénti 33%-ot.Mivel bár okot nem adtunk rá anyám igy éltében azt mondta,hogy minden ami az övé az öcsénké lesz!Kívánom,hogy éljen még 30-40 évet egészségben de nagyon fáj az amit művel.A ház amit örököltünk anyám 50% +haszonélvezet a másik fel pedig én 25%,nővérem 30%,öcsém pedig 45%.Egy nagy házról van szó 140nm,eladni nem akarják,oda mi nem mehetünk,az állaga meg csak romlik.Ráadásul jön jövőre az ingatlanadó,és a környezet szennyezési dij(havi25.000ft)amiből nekem elég sokat kellen fizetnem amit nem fogok tudni.Tehát a kérdéseim,vissza e tudjuk nővéremmel állítatni a törvényes 33%-ot,és kötelezhetjük e őket arra ,hogy fizessenek ki.Nekem nagyon kellene az örökség,tavaly augusztusig fizettem az otp ráeső részét becsülettel,de ezt most tagadják.Öcsém aki pszichiátriai beteg azzal fenyegetőzik,hogy fölgyújtsa a házat,ami akkora,hogy kergetőznek benne(ha kisebb lenne nem foglalkoznék vele,de apám is mondta anyámnak mielőtt meghalt,hogy adja el a házat és fizessenek ki minket...De mondom mielőtt bárki itélkezne felettem ez a nő nem any :Banya rettentő gonosz és annak örülnek ha nekünk keresztbe tudnak tenni.eddig nyeltem nem szóltam semmiért,de már nem megy.....
Ez attól függ,hogy lízingelt kocsi-e, vagy sem. Viszont szerződésmódosítási díj azért jó eséllyel lesz. Ez meg bankfüggő.
Köszi Goodwitch!
És még egy kérdésem lenne a hozzáértőkhöz:)Ugyanígy édesapám huga után megmaradt egy kocsi amin hitel van,arra gondoltuk h inkább megtartjuk.A kérdés az lenne,hogy ha a hitelátválallás az én nevemre iródna át(tehát nem a közvetlen örökös nevére),akkor a bank fizettet-e velünk záradékolási költséget?Tehát ilyen esetben az autó alapbóla banké lesz és tőle vehetjük emg,vagy van rá esély,h mint örökösök tartsunk rá igényt?És ha van,akkor lehetséges e az autó megtartása (olyasféle)záradékolási költség nélkül?
Remélem nem irtam túl zavarosan le:)Előre is köszi.
Nimia
Szia Goodwitch! Sajnos anyósom velünk még beszélni sem beszélhet... El van "tiltva tőlünk.Nem látta a gyerekeimet azóta, hogy meghalt a férjem.
Megbízható63!
Ha tartási vagy öröklési szerződéssel juttatja anyósod a vagyonát a lányának, akkor az nem ingyenes juttatás, met azért tartási. gondozási, és eltemetési kötelezettsége lesz. Ebben az esetben viszont nem lesz a fiúknak kötelesrészi igénye sem.
Esetleg beszélni kellene a nagymamával, hogy biztosan ezt akarja-e?
Goodwitch
Szia Kbs!
Abban az esetben, ha anyósom még életében átadja részét a sógornőmnek (mivel aláiratják vele a szerződést), halála után nem tehetek semmit? Nem követelhetem a gyerekeknek az anyai rész uátn járó köteles részt?
Köszi!
Akkor az öröklésnél, ajándékozásnál a kinek-kinek jutó hányad értéke számít.
Elnézést kérek.
Kbs!
„Itv. 21. § (1) Lakástulajdon szerzése esetén a visszterhes vagyonátruházási illeték alapja - ha e törvény másképp nem rendelkezik - a lakástulajdon forgalmi értéke. Az illeték mértéke - lakásonként - 4 millió forintig 2%, a forgalmi érték ezt meghaladó összege után 6%. Lakás résztulajdonának szerzése esetén a 4 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos összegére alkalmazható a 2%-os illeték, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 6% illetéket kell fizetni.”
Na ilyet nem találok öröklés és ajándékozásnál az ingatlanra.
Goodwitch
Élő személy után nincs öröklés, nincs köteles rész.
Infó kérés!
Férjem meghalt 49 évesen, s ott maradtam két gyermekemmel (1 nagykorú,1kiskorú), akik örökölték az apai rész 1/4-1/4 részét a lakásunkból az én haszonélvezeti jogommal. Ez így rendjén is van. Pár hónappal később meghalt apósom, akinek a résztulajdona az én két gyermekemre szállt szintén 1/4-1/4 tulajdonban. Anyósomat (76 éves, elég beteges) magához vette a sógornőm, aki ki akarja semmizni az én gyermekemet az anyai részből. Ezt megteheti-e? Van-e/fennáll-e/illetve követelhető-e ebben az esetben a köteles rész? (Ne értsetek félre - vallásos ember vagyok -, de úgy gondolom, hogy a gyermekei érdekében mindenki, mindenre képes, s kívánom, hogy anyósom éljen még akár 20 évig.)
A visszterhesnél találtál rá külön szabályt?
kbs „Szerintem lesz az 8% is. Ugyanis az ingatlan értékét kell figyelembe venni, azt nem, hogy hányan szerzik meg egyszerre.”
Ez miből következik? Visszterhes illetéknél igen, de ingyenesnél nem találtam ilyen szabályt. Segíts!
Goodwitch
Az az érték a hagyatéki leltárhoz kell; az eljárás díja megállapításához szolgáltat alapot. De az örökösök már nem kötelesek elfogadni az osztályos egyezség létrehozása során, és az illeték főosztály sem köteles elfogadni a polgármesteri hivatal által megadott forgalmi értéket az illetékkivetés alapjaként. Más kérdés, hogy miért ne fogadná el.
Tehát
A hagyatéki ügyintéző a PH-ban a hagyatéki leltár mellékletét képező adó- és értékbizonyítványt megkéri az adós kollégától.
Az adós kolléga elkészíti, és megállapítja az ingatlan értékét.
Akkor most az APEH állapítja meg az forgalmi értéket, vagy , amit az adós készít el a PH-ban?
kbs?
Szerintem lesz az 8% is. Ugyanis az ingatlan értékét kell figyelembe venni, azt nem, hogy hányan szerzik meg egyszerre.
Nimia!
6%, de nem az eladási ár számít, hanem az az érték, amit az APEH megállapít forgalmi értékként.
Goodwitch
Üdv,
Lenne egy-két örökösödéssel kapcsolatos kérdésem.Édesapám huga most halt meg nemrég(gyereke fárje nem volt)így az utána fennmaradó ingatlant a 4testvére örökli.A ház értéke nagyjából 30-35Ft között van.Eladása után testvérenként nagyjából 8m Ft maradna.A kérdésem az lenne,hogy ez után az összeg után mennyi illetéket kell fizetni?
Köszönöm előre is a segítséget!
Nikolett
Ha jól értem, akkor az ingatlan 1/2-ét juttatták az egyik örökösnek - és a másik 1/2-et kell a törvényes öröklés rendje szerint felosztani.
Hogy érvényes-e a szerződés, azt így dróton keresztül, ennyi adatból csak Luy Padre vagy Gyurcsók János tudná megmondani.
Igazság szerint számomra az is kérdéses, hogy öröklési szerződés-e ez vagy végrendelet. Mondjuk az utóbbinak valóban érvénytelen lenne.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02