tartozás öröklése

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.14. 07:07

Remélem jól gondolom...
Rosszul gondolod.

ancsika58 # 2014.01.15. 11:27

Tisztelt Jogászok.

Az én esetem a vicc kategoríába tartozik. Történetem a következő.

Édesapám elhunyt oktober közepén. Akkor még naivan, elküldtem minden szolgálatónak a halotti anyakönyvikivonatot, és kértem , hogy az addig fennálló rezsi adósságát/ viz villany gáz/ legyenek szívesek megküldeni, hogy kitudjam egyenlíteni. Vidéki házról van szó, tölem kb 100-km re. Naivan megküldtem az adataimat/lakcím név egyebek/ Hagyatéki tárgyalás még nem volt, tehát még nincs a nevemen a ház. Ma kaptam egy fenyegető levelet egy végrahajó cégtől, hogy többszöri felszólítás ellénere sem fizettem be a számlákat. Hogy hová ment a felszólítás azt nem tudom, de lehetséges, hogy az édesapám címére, ahol nem lakik senki. Viszont a végrahajtó, meg az én címemre jött.Sőt még a számlák is már az én nevemen vannak. EZ HOGY LEHET ??ÉS ha nem én vagyok az örökös akkor mi van ?? Ez vicc lehet tán ?? El sem hiszem, hogy ilyen létezik. Tudom, hogy ki kell fizetnem az adósságát, de miért kell azonnal végrehajtónak adni az ügyet. Én csak annyit kértem , hogy küldjenek egy végszámlát okt.30-ig., hogy rendezni tudjam. Most nagyon várom a végrehajtót személyesen . Csendben kellet volna maradnom, nem pedig jóhíszemüen levelezgetni, és kiadni az adataimat. MOST MIT TEGYEK. ??

ObudaFan # 2014.01.15. 14:21

Önálló bírósági végrehajtó, vagy csak egy behajtó cég?

bubuka50 # 2014.01.16. 12:42

Tisztelt Fórumozók!

Édesanyám elhunyt, és az a haszonélvezeti jogát megörököltem azon a lakáson aminek én vagyok a tulajdonosa. Emellett megörököltem egy személyi kölcsön tartozást is. Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor összegben minek felel meg a haszonélvezet? Mivel ezt leszámítva az aktív örökrész (~500 ezer Ft-ról beszélünk) kisebb mint a passzív (ami ~ -3 millió Ft tartozás) , vagyis ez esetben a Banknak beszámítanak-e valamit a haszonélvezet miatt az aktív részbe?

Illetve amennyiben lemondanék az örökségről, úgy a haszonélvezet ez esetben mit jelentene ebben az ügyben?

Válaszukat előre is megköszönve,
üdvözlettel:
Mária

ancsika58 # 2014.01.16. 14:00

Behajtó cég

ancsika58 # 2014.01.16. 14:00

Behajtó cég

ObudaFan # 2014.01.16. 21:39

Akkor még semmi érdemi dolog nem történt az ügyben.

csaba21 # 2014.02.11. 15:00

Tisztelt jogászok!

Apám sajnos milliós nagyságrendű közüzemi tartozást halmozott fel az évek alatt. A lakására bejegyzett végrehajtási jogok összege már bőven túl van az ingatlan értékén. Egyéb megtakarítása, vagyona nincsen.

Az lenne a kérdésem, ha apám elhalálozik akkor a szolgáltatók felé fennálló, a lakásának értékén felül eső tartozásokat Én mint örököse, a saját vagyonomból kénytelen leszek kiegyenlíteni?

Van valamilyen apámmal köthető szerződéses lehetőség, hogy még életében lemondhassak az öröklési jogomról, és azzal együtt minden tartozásról?

ObudaFan # 2014.02.12. 13:36

Az örökös csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért. Az öröklésről az örökhagyó életében a vele kötött szerződéssel le lehet mondani és az öröklés visszautasítható a hagyatéki eljárásban.

Lütyő1 # 2014.02.19. 10:05

Sziasztok!

A mi esetünk gyakorlatilag ugyanaz, mint bubuka 51-é. Megvannak a papirok a közjegyzőtől is, amik ezt az ügyet hitelesítették, de én is úgy tudom, hogy nem lehet adóságot örökölni, mégis ez történt. Meg lehet ezt valahogy támadni utólag is? Ha esetleg valaki meg tudná nézni a papirokat, és egy olyan hivatalos álláspontot( törvényi, illetve jogszabályi paragrafust) is tudna mondani, amivel a banknál el tudok indulni, megköszönném.Illetve a lépések is érdekelnének, hol kezdjem? A bankhoz menjek, akinél az adósság van/volt, vagy a közjegyzőhöz, hogy mogy is van ez?Előre is köszönöm a válaszokat:Laci

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.19. 13:24

Haszonélvezetet nem lehet örökölni. Az egyszerűen megszűnik a haszonélvező halálával.

De a te problémád egyáltalán nem ez.

Kenderice # 2014.02.19. 14:48

Lütyő1:
Ha semmiféle vagyontárgyat (ingó vagy ingatlan) nem örököltél az adósság mellé, akkor nem kell kifizetned a tartozást.
Ha örököltél valami értéket akkor a tartozás fejében vagy felajánlod a hitelezőnek, vagy annak értékéig kifizeted a saját pénzedből a tartozást.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.19. 15:57

Félreértette az egészet. A hagyatékátadó végzésben benne van, hogy valaki jelentős összegű hagyatéki hitelezői igényt jelentett be, ő meg azt hiszi, hogy azt mind ki is kell fizetnie.
Tévedni emberi dolog - de miért kell rögtön hőzöngeni is?

kaandi # 2014.02.19. 16:25

Sziasztok!

Édesapám anyukája 2008. 03. 18-án halt meg. Ezelőtt rendelkezett Tescos bevásárlókártyával, ami a halálakor 158 ezer forint volt, azóta értesítést nem kaptunk, és most kijött 719 000 forintos tartozás, amit 8 napon belül a három gyermeke köteles kifizetni. DE, ebből egy kilógramm kenyeret sem vett az édesapám, nem is tudott erről, a hagyatéki eljáráson szóban lemondott, semmit sem örökölt, csak a két testvére. Papírok nincsenek a hagyatéki eljárásról. Mi a teendő ebben az esetben?
Válaszát előre is köszönjük!

ObudaFan # 2014.02.19. 22:45

Mindenki csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért. Aki az öröklést visszautasította, az nem felel.

Lütyő1 # 2014.02.20. 21:59

Kenderice!

Köszönöm,valami hasonlót sejtettem én is. A feleségem örökölt, de a ház addig is az övé volt, anyósom( az elhalálozott) volt rajta a haszonélvező.Neki volt egy hitele(nem a házra, szabadfelhasználású).Ezt "örököltették" meg vele, erről jött a közjegyzőtől papir.Lemondani nem tudta az öröklést(nem ismerte ezt a fajta lehetőséget, és a közjegyző sem elítette).Eddig törlesztettük is, én most hallottam erről az opcióról a rádióban,azt kellene tudom, hol tudom ezt tisztázni: a banknál, vagy a közjegyzőnél?Melyik törvény melyik cikkeje a mérvadó? Esetleg tudntok mondani valakit, aki ránézne eme végzésre, és tudna segíteni, mik a megtehető lépések, és lehetőségek?

ObudaFan # 2014.02.20. 22:10

Ptk. 679. § (1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

Természetesen van arra lehetőség, hogy valaki átnézze az irataitokat és jogi tanácsot adjon, ilyen tevékenységet az ügyvédek folytatnak.

Lütyő1 # 2014.02.21. 08:24

Köszönöm a segítséget, utánnanézek.

Galócza # 2014.03.27. 11:07

Sziasztok!A testvérem meghalt és a gyerekei örökölték a banki hiteleket, amit a hagyatékba is felvettek. Ez közel 5 éve volt. Mekkora összeget kellene kifizetniük most? A hagyatékban szereplő tartozást vagy az összes többi költséget: kezelési, kamat, stb.? A számlákat felmondani nem engedték akkor,jövedelmük nem volt.3 kiskorú és 1 tanuló,anyjuk beteg, munkanélküli. Árvaellátásból élnek. Csak egy kis ingatlan van a lakásukon kivül, amire jelzálog van a részemre bejegyezve vételár hátralékként.
A másik kérdésem az lenne, én hogyan juthatnék a jelzálogban Szereplő összeghez?
Köszi előre is a segítséget!

Sziasztok!A testvérem meghalt és a gyerekei örökölték a banki hiteleket, amit a hagyatékba is felvettek. Ez közel 5 éve volt. Mekkora összeget kellene kifizetniük most? A hagyatékban szereplő tartozást vagy az összes többi költséget: kezelési, kamat, stb.? A számlákat felmondani nem engedték akkor,jövedelmük nem volt.3 kiskorú és 1 tanuló,anyjuk beteg, munkanélküli. Árvaellátásból élnek. Csak egy kis ingatlan van a lakásukon kivül, amire jelzálog van a részemre bejegyezve vételár hátralékként.
A másik kérdésem az lenne, én hogyan juthatnék a jelzálogban Szereplő összeghez?

ObudaFan # 2014.03.27. 13:31

Akkor kellett volna felajánlani a banknak a teljes örökrészt. Ha ez nem történt meg, akkor most az azóta felmerült kamatokkal már a teljes vagyonukkal felelnek.
Mihez szeretnél te hozzájutni?

Galócza # 2014.03.27. 23:20

Óbudafan, köszi a gyors választ. Az örökölt ingatlanon bejegyzett vételár hátralék van, amivel még nekem tartoznak. Erről érdeklödtem.

ObudaFan # 2014.03.28. 10:37

Ha jelzálog van, akkor perben. Ha végrehajtási jog, akkor csak folytatni kell a végrehajtást.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.02. 12:43

Elég lett volna egy mondat: "az örökös az örökhagyó tartozásaiért tényleg csak az örökség erejéig felel"? Igen.