Nem csak az örökölt ingatlant árverezhetik, ha végrehajtásra kerül a sor. Mert bár tényleg csak az örökség erejéig felelnek a hagyatéki tartozásért - de addig a teljes vagyonukkal.
tartozás öröklése
"Ha azon felül marad még tartozás, azt saját erőből kell kiegyenlíteni" - de ez csak úgy igaz, hogy a tartozásért az örökség értékéig feleltek. Bár írtad, hogy a tartozás kisebb, mint az ingatlan értéke, ez sem elég így, csak akkor jó, ha az ingatlan örökölt részénél is kevesebb a tartozás.
A tartozásokért egyetemlegesen feleltek a testvéreddel, ez azt jelenti, hogy a teljes tartozást követelhetik akár egyikőtöktől is. Mivel a hagyaték tartozásaiért elsősorban a hagyaték tárgyaival feleltek, a hitelező valószínűleg praktikusan először az ingatlanra kérne végrehajtást.
Úgyhogy nyugodtan megbeszélheted az öcséddel, hogy ha nem teszik pénzzé az ingatlan(rész)t, akkor el fogják árverezni. De mivel feltehetőleg édesanyádnak haszonélvezete van, és a lakás fele az öve (amit nem árverezhetnek el ha ő nem adós édesapád hitelében), ezért a lakott fél ingatlant csak nagyon nyomott, alacsony áron tudják majd elárverezni. Biztos ezt akarjátok? Biztos úgy is fedezi a hitelt? Sokat bukhattok rajta.
Ha többet ér a fél lakás is, mint a hitelek, akkor oldjátok meg a kifizetését.
Csak az örökölt fél lakást lehet árverezni. Édesanyja valószínűleg haszonélvező, őt nem tehetik ki a lakásból. Ha azon felül még marad tartozás, azt saját erőből kell kiegyenlíteni.
Üdvözlöm! Testvéremmel közösen örököltünk édesapám után. Örököltünk egy fél lakást, amit az öcsém kapott illetve egy nullás deviza számlát és egy üdülési jogot, amiket én kaptam. Valamint több intézmény felé fent álló tartozásokat. Mivel az ingatlannak nagyobb az értéke, mint a tartozásnak így nem mondtunk le róla. Az ingatlant egyenlőre a testvérem nem árulja. Pedig az volt megbeszélve, hogy annak eladásából fedezzük a tartozást. Ha az ingatlan árverezésre kerül, mi történik édesanyámmal, aki a másik rész egyedüli tulajdonosa? Illetve az én egyéb vagyontárgyaim pl. ingatlanom veszélyben van-e? Köszönöm szépen.
T. Takács Tímea!
„A kérdésem az lenne, hogy én és a testvérem megörökölhetjük-e a tartozást? Illetve örökségről való lemondással kikerülhető-e, hogy a bank tőlünk kezdje el levonni a tartozást? ”
Előttem hozzászólót kiegészíteném, hogy
Igen megöröklitek, de lemondhattok róla, így a bank nem vonhat le tőletek semmit!
Igen; igen.
Jó Napot Kívánok!
Szeretnék kérni egy kis segítséget, hogy mire számíthatok a következő helyzetben:
Édesapám évekkel ezelőtt felvett egy nagyobb összegű jelzálog alapú kölcsönt. Ehhez nagyszüleim vállaltak kezességet és a nagyszüleim háza a fedezet. Egyik nagyszülőm nem sokkal ezután meghalt. A hiteltartozásból egyáltalán vagy csak nagyon csekély mértékű visszafizetés történt meg. Évek óta csak gyarapodik, édesapámnak nincs állandó munkája, nagymamám pedig nem tudja fizetni a kölcsönt. A ház azóta már végrehajtás alá került, de mivel nagymamám nyugdíjas, kilakoltatás nem történt (még). A tartozás már legalább háromszorosa a felvett összegnek. A kérdésem az lenne, hogy én és a testvérem megörökölhetjük-e a tartozást? Illetve örökségről való lemondással kikerülhető-e, hogy a bank tőlünk kezdje el levonni a tartozást? (mindketten nagykorúak vagyunk állandó, bejelentett jövedelemmel rendelkezünk)
Édesapám nevén nincs ingatlan. Nincs semmi, amit megörökölhetnénk tőle, a tartozáson kívül, tehát igazából nagyon lemondani sincs miről, csak a tartozásról. Testvéremnek van egy ház a nevén, amelynek haszonélvezője az édesapám, ő lakik a házban. Édesapámtól már több mint 10 éve külön élünk. Sem én, sem a testvérem nem tartjuk vele a kapcsolatot.
Nincs a nevemen semmi, amit elvehetne tőlem a bank a tartozás fejében, csak a fizetésem...
„Ha nem voltál részese a szerződésnek,”
Folyószámlahitel, a közös rendelkezésű számlához...
„Sajnos a bankok horribilis kamatokat számolnak, egy zárolt folyószámlára kb 100% / év. ”
Ez mondjuk, egészen biztosan nem igaz, ebben a formában értelmes sincs.
Ha jól értem, édesanyádnak volt egy hitele, amit a bank a közös folyószámlán lévő összegből kíván végrehajtani. Ha nem voltál részese a szerződésnek, akkor megpróbálhatod igazolni a bank felé, hogy az a te pénzed. Ha nem fogadják el, akkor perben dönthető el a vita.
Édesanyám nemrégiben elhunyt. Semmit sem örököltem, ezért ki is állítottak a kormányhivatalban egy nemleges igazolást. Elmentem a bankba, ahol sajnos közös folyószámlánk van édesanyámmal. Nem fogadták el az igazolást, mondván, hogy a bankszámla is örökség ezért közjegyzői hagyatéki eljárás kell.
Nekem nincs pénzem erre. Annak ellenére, hogy közös a bankszámlánk, el tudom-e töröltetni a folyószámla hitelt vagy legalább a felét? Hogyan tudom ezt megtenni?
Sajnos oda fog érkezni az októberi fizetésem is, menjek át másik bankhoz inkább? Mik a lehetőségek? Sajnos a bankok horribilis kamatokat számolnak, egy zárolt folyószámlára kb 100% / év. Ha mégsem sikerül töröltetnem az adósságot előfordulhat, hogy a 320 ezer folyószámla hitel feldagad a duplájára mire tisztázódik a helyzet. Mit tehetek? Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelt KBS !
Ez nem az. Az az elhalt édesanyám tartozása, ez pedig elhalt húgom adótartozása, amelyre a végrehajtás kérő jelenleg is az akkori APEH és a végrehajtás bejegyzése 2007 évben történt.
Ez ugyanaz az ügy, mint amiről a másik rovatban kérdezel? Mert az nem adótartozás.
(Az ingatlanra bejegyzett végrehajtási jog alapján nem vezethet végrehajtást más vagyontárgyaidra.)
A hozzátartozóm ingatlanrészére az adóhatóság által bejegyzett végrehajtási jog alapján. Gondolom én, hogy mivel örökös vagyok az adótartozást is megörököltem.
Akkor honnan veszi a végrehajtó, hogy veled szemben kell eljárnia?
NA ez félreérthető volt... 2008 óta nem keresett az adóhatóság a végrehajtónál is csak a még elhalt hozzátartozóm ügye szerepel és abban Ő sem keresett még.
Bocsánat a helytelen fogalmazásért.
KBS !
Az elhalt hozzátartozóm adótartozása miatt bejegyzett végrehajtási jog miatt a végrehajtó.
Az adóhatóság soha még meg sem keresett , a fenti adótartozás öröklése miatt határozatot nem hozotta mai napig.
Indítottak végrehajtást veled szemben?
KBS elfogadom a válaszod, de akkor is megmarad a kérdés bennem.
Az adóhatóság nem határozott arról, hogy az adótartozást én örököltem. A hagyatékátadó végzésben csak az örökölt ingatlanra bejegyzett tartozás szerepel hagyatéki teherként, de az, hogy azt nekem kell kifizetnem a lenti idézett törvény alapján szerintem így még nem megállapítható az adóhatóság határozata nélkül. Irom szerintem :-)
Szerintem, ha már végrehajtás van, akkor csak a jogutódlást kell megállapítani.
KBS köszönöm a választ, de nem értem miért.
35. § (1) Az adót az e törvényben vagy más törvényben meghatározott esedékességekor az köteles megfizetni, akit arra jogszabály kötelez. A levont adót, adóelőleget annak kell megfizetnie, aki azt levonta. A beszedett adót az adóbeszedésre kötelezett fizeti meg.
- Ha az adózó az esedékes adót nem fizette meg és azt tőle nem lehet behajtani, az adó megfizetésére határozattal kötelezhető:
a., az állam kivételével az adózó örököse az örökrésze erejéig, több örökös esetében örökrészük arányában,
Amennyiben az adóhatóság nem állapította meg, hogy én vagyok felelős az adótartozásért, akkor mi alapján kell fizetnem ?
Nem.
Tisztelt Fórumozók !
Hozzátartozómnak adótartozása volt, ezért az akkori APEH a tartozás miatt végrehajtási jogot jegyzett be az ingatlan részére. Halála után az ingatlanrészt megörököltem és a hagyatéki eljárás során az adótartozás is szerepelt a terhek között. Kérdésem az lenne, hogy
az adóhatóságnak az Art. 35.§. /2/ bek. a., pontja alapján határozattal kellett volna-e köteleznie az adó megfizetésére ?
A válaszokat köszönöm.
Köszönöm a segítséget.
:) gyakorlom a gondolatolvasást - na mindenkiére nem vagyok kíváncsi.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02