Kamatozik. (Sőt, az a kamat már nem az örökhagyó tartozása, hanem az örökösöké.)
tartozás öröklése
Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi kérdésekben szeretném a segítségüket kérni. Néhány oldalt visszaolvastam, de nem találtam számomra releváns választ, ha mégis volt, azért előre elnézésüket kérem!
Édesanyám néhány hónapja meghalt, és maradt utána néhány százezer forintra rúgó elmaradás a közüzemi számlák tekintetében, amit természetesen a testvéreimmel együtt rendezni fogunk. A kérdésem az lenne, hogy a felhalmozódott elmaradás hogyan kamatozódik az Édesanyám halála és a hagyatéki tárgyalás közötti, illetve az azutáni időszakban? Laikustól kaptam olyan információt (?), miszerint a tartozás nem kamatozik a hagyatékiig, de szeretnék biztosat tudni a tartozás rendezésével kapcsolatos ügyintézés előtt. Ha esetleg a kérdést szabályozó törvény paragrafusának a számát valaki meg tudná mondani, azt is megköszönném!
Segítségüket előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
hkcsii
Addig is érdemes lenne fizetni a banknak egy bizonyos összeget havonta, hogy lássák a fizetési hajlandóságot, aztán ki tudja, hátha addig le is telik vagy amikor már csak kevés van hátra, meg lehet próbálni, hogy engedjék el.
Rosszul tudod, az elévülés nem ennyire egyszerű. (Az a klasszikus zsidó jogban volt - állítólag - hogy minden hetedik évben elengedték az adósságokat.)
És ennek nincs elévülési ideje ? mert ugy tudom hogy 5 év után ha nemtudják behajtani akkor elévül a tartozás
Hogyne kérhetné. Ha még van tartozásotok, azt bármiből megpróbálhatják behajtani. Amíg nem örököltetek, addig abból értelemszerűen nem, hiszen nem a Tietek, de ha megöröklitek, akkor azt is végrehajthatják.
Tisztelt Ügyvéd Úr !
A kérdésem a következő lenne . Sajnos mi is beleestünk abba hogy a Sváci frank hitel miatt elárverezték a házunkat , az összeg amiért elment az nemfedezi a bank felé a hiteltartozás összegét nekünk majd késöbb évek múlva lesz - kapunk ,öröklünk majd a szüleink utan , a kérdésem az hogy majd akkor abból az öröklésből a bank/ végrehajtó kérheti -e a fennmarado hátralékot ? vagy ahhoz már semmi köze sincs
Köszönöm a válaszát
"...öröksége erejéig..."
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy nagybátyám 2015. nyarán elhunyt. Gyerekei nem voltak, ezért mint törvényes örökös a nővérem és én lettünk. A volt feleségével fele-fele arányban volt egy ingatlanjuk. Volt felesége a hagyatéki tárgyaláson egy végrendeletet nyújtott be, melyben az állt, hogy Ő örökli az ingóság másik felét is. Nővéremmel a végrendeletet vitattuk, de végül nem indítottunk pert ellene, a hagyatéki tárgyalás teljes hatályúvá vált, azzal hogy a tulajdonjogot öröklés jogcímén XY (volt feleség) örökös javára jegyezték be. (Tulajdoni lapon a lakás tulajdonos a volt feleség)
A lakásra majd 3 millió kölcsöntartozás van, nagybátyám volt az adós, a volt neje az adóstárs.
A tartozást kb. 1 éve nem fizeti a volt feleség.
A bank minket keresett, meg, hogy mi vagyunk a törvényes örökösök, ezért szükséges bevonni a kölcsönszerződésben. Nem értjük miért. Az utolsó nyugdíját nekünk utalták ki, mert a végrendelet azt nem tartalmazta, és a közjegyző azt mondta, hogy így az nekünk jár.
Azon a fejenként 30 ezer Ft-on kívül mást nem örököltünk. Az Adóhatóság azt írta, hogy nem minősül örökségnek az utolsó nyugdíj.
A bank viszont azt írja, hogy: „2013.évi V. törvény, hetedik könyv, ötödik rész XVI. cím 7:96ß Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyatéki tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőnek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel”
Az mit jelent, hogy egyéb vagyonával? A fizetésemhez is hozzányúlhat a bank vagy más vagyonomhoz Pl. lakás. autó?
Elküldtük a bank felé a hagyatéki végzést, végrendeletet, tulajdoni lapot, de mindig azt a választ kapjuk, hogy mi vagyunk a törvényes örökösök. Milyen dokumentummal kellene még bizonyítanunk, hogy nem örököltünk semmit?
Meddig mehet el a bank és mit követelhet Tőlünk?
tamaris,
Nem érted. Apukád a tartozásaiért felel, a vagyonával, aminek résza az ingatlana is. Nem számít, hogy jelzáloggal, vagy bármilyen más bejegyzéssel nincs most megterhelve az ingatlan.
Ha elajándékozza, és a hitelezője végrehajtást indít apukád ellen, akkor az ajándékozást fedezetelvonó ügyletnek fogják nyilvánítani, és akkor is elárverezhetik, ha már nem az ő nevén van.
Amit tenni lehet : visszafizetni a kölcsönt.
Tisztelt Úgyvéd Úr!azt nem irtam hogy az ingatlan nincs terhelve most. Más hitelek vannak/hitelkártya szem.kölcsön/ezek a tartozások. Az ingatlanra csak az ajándékozás után lenne jelzálog és az én hitelemre. Tehát ha a lányomra ajándékozzuk én nem öröklöm apukám hiteleit.a jelzáloghitel mivel akkor már a lányom tulajdonába lévő lakásra lenne terhelve azt örökli mint zálogkötelezett.jól értelmezem?köszönöm
Ha apukád neked ajándékozza azt az ingatlant, akkor apukád tartozása abból az ingatlanból továbbra is végrehajtható marad.
Az ellenjegyző ügyvéd írja a szerződést.
Tisztelt Ügyvéd Úr!köszönöm gyors válaszát. Akkor ugy lenne a legjobb ha apukám nekem ajándékozna és akkor az ő tartozását nem öröklöm.ö haszonélvező maradna. És én utána vennék fel adosságrendező hitelt az már az én saram. De apukám tartozása sehogy ne szálljon rám. Ez lenne a cél. A másik kérdésem még az volt hogy mi megirhatjuk a szerződést és ellen jegyeztetjük az ugyan ugy érvényes? Csak ugy kedvezőbb lenne a költség? Köszönöm előre is
tamaris
Az az ajándékozás fedezetelvonó ügylet lesz, vagyis az ajándékozott ingatlanból az ajándékozás előtt felvett tartozás éppúgy végrehajtható marad, mint az ajándékozás előtt, ha más vagyonodból nem tudod rendezni.
Tisztelt Ügyvéd ÚR!nekem és apám nevén van ingatlan. Mindkettőnknek van adóssága. Ha a gyermekem nevére ajándékozzuk az ingatlant akkor halál esetén az adósságot nem örökli meg senki.ugye jól értelmeztem? És ha az ajándékozás után adósságrendező hitelt veszek fel melynél én adósként a lányom zálogkötelezettként kerül bele.ez lehetséges? Még egy kérdés sajátkezüleg irhatunk- e ajándékozási szerződést melyet közjegyzővel hitelesitünk ez ugyanolyan érvényű?közjegyzői vagy ügyvédi dij igy kedvezőbb? Válaszát előre is köszönöm
Köszönöm a világos és egyértelmű választ. Tehát nincs más lehetőségem, mint megegyezni a bankkal a törlesztésről. Így már világos, hogy mi a teendőm. Még egyszer köszönöm.
Kaptál választ, csak nincs füled a hallásra. De akkor direktben is: nincs "édesanyanyád része" - egyetemlegesen feleltek a bankkal szemben. Illetve most már csak te. De az egésszel. Ennek az örökléshez nem sok köze van.
Valóban közös bankszámláról van szó, folyószámla hitellel. Saját tapasztalat: 1998-ban jártam már így. 20000 fronttal zárolták a számlát mivel nem ment rá pénz. 1 évvel később már 38 ezer volt rajta az adósság. A kamat kicsivel magasabb volt mint most, de nem sokkal. Akkoriban 25%.
Tehát van rá esély sajnos. A legnagyobb félelmem, hogy egyszer csak lecsökkentik a hitelkeretet a bankszámlán és egyszerűen inkasszózzák a fizetésemet. Ezért szerettem volna tudni, hogy érdemes-e másik banknál folyószámlát nyitnom, illetve a folyószámla hitelből édesanyám részét tudom-e töröltetni, mivel örökségem nincs. De még nem kaptam a kérdésemre választ.
Pori07
Vissza kell utasítani az örökséget. Csak egyben az egész hagyatékot lehet, ekkor nem örököltök semmit, hiteleket sem. Értelemszerűen mindkettőtöknek.
Ha nincsenek következő lehetséges örökösök (nektek gyerekek, vagy édesanyád valamelyik szülője élt még), akkor az állam örököl, de ez titeket már nem érint. A bank az ingatlant feltehetőleg el fogja árverezni, és abból csökkenti a veszteségét.
Ez persze azzal jár, hogy ha jól értem, hogy a "lakásunkon" van a jelzálog, hogy ki kell költöznötök majd.
Pereskedni nem érdemes a bankkal, mert csak hosszadalmas, és költséges is, a jelzalogot meg így is úgy is behajtja a lakáson. A hagyaték értékéig követelhet tőletek, szóval saját vagyonotokat nem fenyegeti veszély, de nem érdemes belemenni a huzavonába.
jó napot kívánok!!
Olyan problémám lenne hogy édesanyám elhunyt és 6.5 millió jelzálog hitelt hagyott ránk ami a lakásunkat terheli 2 vagyunk örökösök így 50-50 % öröklünk.ezzel az a nagy probléma a ház értéke kb 2-3 millió forint !!
ilyenkor mit érdemes csinálni lemondani az örökségről vagy pereskedni a bankkal ami nagyon hosszadalmas és költséges !!
Hát ha érted az egyetemességet, akkor tudod, hogy tőled is követelhetik az egészet,ha testvéred nem tud fizetni, nincs mit végrehajtani rajta. Te persze beperelheted őt utólag, hogy az adósságrészét fizesse meg neked, de az vagy sikerül vagy nem.
A fél lakásrész nagyjából 5 milliót ér, a hitelek össz.értéke 2millió 6százezer. Csak a testvérem nem hajlandó eladni. Én a saját részem kifizetem az adósságból, de nem szeretném ha a saját ingatlanunk kerülne veszélybe, aminek semmi köze az ügyhöz.
Köszönöm. Még azt had kérdezzem meg, hogy ha a saját részemet(tudom, értem az egyetemességet)elkezdem törleszteni. Magyarul a hitelek felét, akkor az egy esetleges bírósági per kapcsán védhet engem a további követelésektől? Köszönöm
Még csak nem is így megy. Ha a hitelező végrehajtást kér, akkor nem lesznek lépcsők, hogy előbb elárverezzük az örökölt ingatlant, aztán meglátjuk, mennyi marad. Rögtön megy a letiltás, a foglalás az egyéb vagyontárgyakra is. Aztán a végén majd elszámolnak.
Vagyis ha mondjuk megállapították, hogy a fél lakás 5 M Ft, a tartozás 4 M, de csak 3-ért tudták elárverezni, akkor a maradék 1 M-t saját pénzből ki kell fizetni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02