Az orokos csak az orokreszevel felel a hagyateki tartozasert es az oroklest vissza is lehet utasitani.
tartozás öröklése
Igen - de fizetniük nem kell.
Biztos, hogy ezt akartad kérdezni?
Üdv mindenkinek.
Volt egy ingatlanunk amit át vett a NET-Zrt.
Ebben a házban élünk Én a férjem és két felnőtt gyermekem. Vagyonunk nincs csak az ami a lakásban található. De hitelünk van még elég sok amit nem tudunk fizetni. Kérdésem az lenne ,hogy a gyermekeim öröklik-e a hiteleket?Egyenlőre ennyi és köszönöm a válasz.
Igen, az tudom. :)
Valamiértegyes bankok kényszert éreznek, hogy jogutódlás esetén új szerződést kössenek.
És nem is kell új szerződést kötni. Jó a régi is.
Nem te jelentetted, de nem is a bank, viszont most meg a jelenlegi árfolyamot lehet figyelembe venni.
Tisztelt Fórumozók!
Elhunyt édesapám deviza alapú személygépjármű hitelét örököljük meg nővéremmel.Édesapám 2014.dec.6-án hunyt el, hagyaték még nem volt. Ekkor a svájci frank 252 forintot ért most a svájci frank 300 ft körül mozog. A hitel átvállalásról kapott papírok szerint ezzel a deviza értékkel kötnének új szerződést a törvényes örökösökkel.
Kérdésem az lenne, hogy mikori deviza árfolyam alapján kell megkössék az új szerződést. Mert úgy gondolom, hogy a lassan végbemenő közjegyzői intézkedés miatt nem kellene nekem 50 forinttal drágább svájci frank értékkel számoljanak, mivel nem én jelentettem az akadályt a korábbi szerződés megkötésében.
Válaszokat előre is köszönöm!
Az ados tovabbra is a teljes vagyonaval felel a tartozasert, az orokos pedig az orokreszevel. Egymas kozt egyetemlegesen, de az orokos ott is csak az orokreszevel.A zalogtargy termeszetesen teljes egeszeben a hitel fedezete marad.
Sziasztok!Szeretném megkérdezni,hogy egy ingatlan(amin jelzálog hitel van) tulajdonosa, adóstársként elhunyt.Az adós nem az örökös!Ilyen helyzetben mik a jogi következmények?Köszönöm.
Ha legalább azt tudjátok, hogy melyik bankikban volt, a közjegyző majd megkeresi ezeket a bankokat.
Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért és az öröklést vissza is lehet utasítani.
Számlaszámot sem tudjuk, egyikőnknek sem volt köze a számláihoz. Semmilyen levelünk, iratunk sincs, csak emlék, hogy volt több számlája.
„Hagyatéki leltárkor nem tudjuk a számlakivonatokat bemutatni”
Ha tudjátok a számlaszámot, az ügyintéző majd megkéri a banktól.
Édesanyám rengeteg tartozást halmozott fel, különféle hitelek felvételével. Illetve csalás miatt indult ellene nyomozás, ami miatt a vagyona, egy osztatlan közös egy része és az autó, ami hetellel terhelt, zár alá került. Több kérdésem lenne:
Hagyatéki leltárkor nem tudjuk a számlakivonatokat bemutatni, mivel mindent kidobott halála előtt. Ez probléma lehet nekünk?
A zár alá vonás megszűnik a halála miatt?
A banki tartozásokat örököljük?
Előre is köszönöm a választ!
Egyébként az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért.
Utasítsátok vissza az örökséget - tekintve, h csak tartozásból fog állni - és akkor nem fogjátok örökölni.
Sziasztok!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy ha anyukám felhalmozott egy csomó adósságot, személyi kölcsön, meg hitel kártyatartozás, illetve folyószámla hitel, de nincsen semmi a nevén, csak a nyugdíja, illetve a keresete van ezen tartozások csökkentésére, akkor a halála esetén az adósságot mi a gyermekei meg fogjuk örökölni?
Köszönöm szépen a segítséget.
„Van a hitel szempontjából jelentősége, ha lemondok Édesapám részéről, vagy teljesen lényegtelen mert adóstárs is vagyok és az adós az még él?”
Nincs.
A saját helyzetedet rontod, ha lemondasz az örökségről.
Üdvözlöm!
Én arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy van-e értelme lemondani az örökségemről ebben az esetben:
- örökség jelen esetben egy ingatlan
- Édesanyám halála után az Édesapámé lett az ingatlan fele, Bátyámnak és Nekem pedig 1-1 negyede jutott
- ilyen felállás mellett vett fel a Bátyám devizában nyilvántartott jelzálog típusú kölcsönszerződést erre az ingatlanra, amiben ő adós/zálogkötelezett, én adóstárs/zálogkötelezett, Édesapánk pedig adóstárs/zálogkötelezett/haszonélvező
- Édesapám elhunyt idő közben, tehát az ő ingatlanrésze is ránk ruházódott.
Van a hitel szempontjából jelentősége, ha lemondok Édesapám részéről, vagy teljesen lényegtelen mert adóstárs is vagyok és az adós az még él?
Ha van jelentősége, akkor meddig lehet a hagyatéki végzést megváltoztatni? Mivel tudnék javítani egy kicsit is a helyzetemen?
Köszönöm válaszát!
Nem jól érted. Éppen azt írtam, hogy osztályos egyezség esetén elképzelhető olyan verzió, hogy csak azzal felelj, amihez ténylegesen hozzájutsz.
Jól értem akkor, ha osztályos egyezség születik, átengedem a tulajdonjogomat az ingatlanban, gépjárműben és csak a pénz marad nekem, akkor is kérhetik rajtam ezeket a tartozásokat?
Vagyis olyan nem fordulhat elő, hogy egyik fél kapja az ingatlan és vele a közüzemi tartozást, másik a gépjárművet, harmadik pedig X összeget? Tehát aki a gépjárművet kapja, az is felelhet az ingatlanon lévő tartozásért és fordítva is?
Attól függ. Osztályos egyezség esetén elképzelhető olyan verzió, hogy csak azzal felelj, amihez ténylegesen hozzájutsz. De ha valamit megörökölsz, csak aztán átruházod, akkor azzal is felelsz.
T. ObudaFan,
Mi történik abban az esetben, ha a hagyatéki tárgyalás folyamán megállapodás születik és pl. a rám eső örökségből csak a bankszámlán tartott összeget kapom meg?( ingatlan és a gépjármű felét akár ingyenes, akár visszterhesen másik örökösnek adom át). Ebben az esetben is felelek a tartozásokért vagy mivel nem szerzek tulajdonjogot sem a gépjárműben, sem az ingatlanban, így részemről lezártnak tekinthetem a hagyatéki procedúrát?
Örökös88
Az örökösök az örökrészükkel, de egyetemlegesen felelnek a hagyatéki tartozásokért, tehát ezek közös tartozások lesznek. Ahhoz, hogy ezeket is egymás közt valahogyan felosszátok és így ne maradjanak közs terhek, a követelések jogosultjainak a hozzájárulása is szükséges.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02