tartozás öröklése

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.12. 14:44

Látom, nem érted. A kérdező remélhetőleg érti.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.12. 12:16

Semmit. Legfeljebb az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért, és azok között is elsőbbséget kapnak a hagyatéki eljárás és a temetés költségei. Ha nincs pénz, akkor nincs pénz, számára teljesen közömbös, hogy mekkora követelést nem kap meg az OTP.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.12. 10:36

Ugyan.

ObudaFan # 2015.08.12. 09:18

Gabriella46

Ha el is fogadod az örökséget, az örökrészeden túl akkor sem felelsz ahagyatéki tartozásért, ha kiderül, hogy a tartozás magasabb.

ObudaFan # 2015.08.12. 09:16

Shiroku

A te szempontodból elegendő.
Édesapád is felel a hitelért, ha házastársi együttélés idején vették fel.
Egy végrehajtási eljárásban akár le is lehet foglalni a bérlőtől a bérleti díj-tartozását a követelés fejében, de a banknak ennél jóval egyszerűbb lesz az ingatlant árvereztetni.

ObudaFan # 2015.08.12. 09:12

fifty

Az ő hányada árverezhető. Kérj méltányosságból mérséklést, részletfizetést a NAV-tól.

fifty # 2015.08.11. 17:19

Férjem ez év májusában elhunyt.Kb.5 millio NAV tartozást hagyott maga után.Hagyatéki eljárást mé nem folytatták le.Azonos arányban 1/4-1/4 vagyunk tulajdonosai az ingatlannak amelyre a Nav már korábban rátette a végrehajtást.Ez ideig nem történt megkeresés a Nav részéről.A tartozást teljes egészében megfizetni nem tudom ,csak annak töredékét.Jövedelmem csak az özv.nyugdij munka nélküli vagyok az egyik tulajdonossal együtt a másik tulajdonos gyes en van.
Kérdésem hogy a közjegyzőnél ezt jeleznem kell e majd a Nav-nál milyen eljárást kezdeményezehetek hogy az sikerre vezessen,és az ingatlant "kiszabaditsuk".
Illetve fennáll annak vesz3lye hogy a fejem felől elviszik a tetót?
Köszönettel várom válaszukat

Shiroku # 2015.08.09. 11:28

Nagyon köszönöm a választ! Ez esetben elegendő, ha csak én ajánlom fel, vagy a másik örökössel közösen kell?

Illetve felmerült bennem még egy kérdés:

A haszonélvező ugye köteles tűrni, hogy a hitelező kielégítse magát a haszonélvezetével terhelt vagyontárgyból, ide értve annak hasznait is. Édesapám jelenleg kiadja bérbe az ingatlan egy részét. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a telken van egy nagyobb és egy kisebb ház (a kisebb az ingatlannyilvántartásban egyéb épületként szerepel), a nagyobbikban él ő, a kisebbiket kiadja. Jól gondolom-e, hogy elvileg az ebből származó haszonból a bankok kielégíthetnék a követelésüket havi törlesztés formájában? Ha pedig igen, a gyakorlatban ez hogyan kivitelezhető? Bérleti szerződés van, a lakó közjegyző előtt kiköltözési nyilatkozatot tett, tehát nyoma is van, ugyanakkor a pénz útja nem nyomon követhető, mert készpénzben történik a fizetés.

Ha pedig esetleg a jelenlegi lakó kiköltözne és édesapám nem lenne hajlandó kiadni a kis házat, tulajdonosként hasznosíthatnánk-e azt mi, tekintve, hogy ő életvitelszerűen nem használja és a hasznosításáról is kvázi lemondott?

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.08. 19:03

Remélem jól értelmezem,
Nem igazán. Csak akkor ez a helyzet, ha felajánljátok az ingatlant a hagyatéki hitelezőnek, hogy abból elégítse ki magát.

Bori Bori # 2015.08.08. 16:04

Ez nekem furcsa. A hitelekért a házastársak mindig felelnek (gazdasági életközösség).

Shiroku # 2015.08.08. 11:12

Időközben olvastam a cum viribus illetve a pro viribus felelősségről, ami alapján - ha jól értelmezem - a hagyatéki tartozásért elsősorban a hagyatéki vagyonnal felelek, amíg az a tulajdonomban van. Tehát hiába nem tudjuk a haszonélvezeti jog miatt értékesíteni az ingatlant (édesapám nem egyezik bele, pedig meg tudnánk oldani az önálló lakhatását), ez nekünk nem felróható, így a bank a jövedelmünkre, egyéb vagyontárgyainkra nem terhelheti a tartozást, legfeljebb az örökölt ingatlant vonhatja végrehajtás alá. Remélem jól értelmezem, mert ez esetben a helyzet valamivel megnyugtatóbb.

Gabriella46 # 2015.08.08. 05:34

Hagyatéki eljárás még nem volt, de a papirt már megkaptam a dátumról, s érdeklődtem az eljárást vezető ügyvédtől, hogy mire számíthatok, de ő nem tud a tartozásról! Némi összeg maradt az Apától, de nem tudom merjem-e elfogadni vagy mondjak le az öröklésről.
Köszönöm: Gabi

Shiroku # 2015.08.07. 11:14

Tisztelt fórumozó szakértők!

Az alábbi problémával kapcsolatban kérném tanácsaikat:

Édesanyám halála után öcsém és én örököltünk utána egy ingatlant, 1/2-1/2 arányban. Édesapám - aki az ingatlanban él - özvegyi jog címén holtig tartó haszonélvezetet örökölt. Emellett örököltünk egy kb. 1,5 millió forintos banki tartozást (két bank, kétféle hitel). Édesapám nem szerepel adóstársként a hitelszerződésekben - jóllehet a pénzt közösen költötték el -, így tudomásom szerint ő nem örökölt a tartozásból. Ha nem jól tudom, kérem javítsanak ki! Édesanyámnak volt két életbiztosítása, melynek kedvezményezettjei az öcsém és én, ezek összegéből terveztük a tartozást közösen, egyenlő arányban kifizetni. (Ez nagyjából kettőnk teljes kártérítési összegének e célú felhasználását jelenti.) Az öcsém azonban most kijelentette, hogy nekik szükségük van a pénzre, nem fizetnek a tartozás kiegyenlítésére, és a hagyatéki tárgyalás során visszautasítja az örökségét, amely így az 1 éves gyermekére száll, a tartozással együtt. Mivel a tartozást a kiskorú gyermeken nem lehet behajtani, számomra egyértelműnek tűnik, hogy a bankok ezügyben engem fognak megtalálni. Számomra azonban az nem opció, hogy a teljes tartozást én fizessem (nem is áll módomban), mindezt úgy, hogy az örökrészemhez beláthatatlan ideig nem is tudok hozzáférni a kiskorú jogainak védelme miatt. Azon gondolkodom, hogy én is visszautasítom az örökséget, amely így a fiamra száll, de mivel Ő szeptemberben nagykorú lesz, számolhatunk azzal, hogy néhány év múlva lehet bejelentett állása, kocsi a nevén stb., azt pedig nem szeretném, ha neki bármilyen terhet kellene viselnie emiatt az áldatlan helyzet miatt. Kérem szíves segítségüket abban, hogy mit tegyek, milyen lehetőségeim vannak? Mit tennének önök az én helyemben?

Minden észrevételt, tanácsot örömmel és köszönettel fogadok!

ObudaFan # 2015.08.06. 18:25

Ketballab

Ezt jol elszurtatok. Nem biztos, hogy lesz megoldas arra, hogy a teljes osszeg kifizetese nelkul a nyolvantartasbol szabadulj. Az orokreszedbol futja a tartozas kifizetesere?

ObudaFan # 2015.08.06. 18:21

Gabriella46

Hagyateki eljaras volt mar?

Ketballab # 2015.08.06. 12:51

Tisztelt fórumozók!
2007-ben édesanyám elhunyt,és a bátyámmal örököltünk egy lakóingatlant,amin kb.7,5 millió ft-nyi svájci frank alapú hiteltartozás volt. A testvérem élettársa megvásárolta az ingatlanban lévő részem, és az adás-vételi szerződésben rögzítettük, hogy átveszi az adóstársi helyem a bankban. Ennek ő nem tett eleget, és egy idő után a hitelt sem fizették. Emiatt felkerültem az aktív KHR listára. A ház végrehajtás alá került, ahol én adóstársként szerepelek. Szeretném megkérdezni, hogy milyen irányba induljak el, hogy lekerüljek a listáról? Felmerült egy olyan kérdés is, hogy egyáltalán hogyan örökölhettünk hitelt, ha a hitelszerződésben le van fektetve, hogy csak hitelfedezeti életbiztosítással adható, ami viszont nem volt, mert ez már egy kiváltott hitel (ugyanannál a banknál). Az első hitelhez megkötötték a biztosítást, amit a hitel összegből azonnal levontak, a másodiknál viszont már nem, így a bank is hibázott.A bankot már többször megkerestük, de ők mereven elzárkóznak mindentől.
Válaszukat előre is köszönöm!

Gabriella46 # 2015.08.03. 10:55

Szép napot!

Édesapám meghalt de nem tartottuk a kapcsolatot, állitolag volt OTP tartozása de az ügyvéd erről nem tud. Hogy tudnék utána járni?

Köszönettel: Gabi

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.03. 10:07

Komplikált? Pofonegyszerű.
A hagyaték egységes egészként száll át az örökösökre; a hagyatékátadó végzés csak deklaratív, nem konstitutív hatályú. (Nem azt öröklöd, ami a végzésben benne van, hanem azt, ami ténylegesen a hagyatékba tartozik.)

gergo322 # 2015.08.02. 19:53

Jó napot!

Kicsit komplikált kérdéssel fordulok önökhöz!!

Szóval, Édesapám 2005-ben elhunyt és örököltük a házunk felét én és két testéverem (1/6, 1/6, 1/6), a ház másik felét édesanyánk! 2015 áprilisában elhunyt édasanyánk is és örököltük a ház másik felét is, amelyre viszont az évek alatt rengeteg adóság halmozódott fel! A hagyatéki tárgyalás megtörtént és a napokban jogerőre emelkedik!
Kérdésem a következő:
A hagyatéki végzés jogerőre emelkedése után a ház törvényesen is a mi nevünkre kerül-e, illetve azon tartozások, amelyek nem szerepeltek a hagyatéki tárgyaláson, azokért a jogerős végzés után felelünk e?
Tudomásunk van egy deviza alapú hitelről ami nem szerepelt a hagyatékin és ezt ezek után követelhetik e tőlünk vagy ráterhelhetik e az ingatlanra? A deviza alapú hitel megkötésében a nevünk sehol nem szerepel!

Válaszukat előre is köszönöm!!

ObudaFan # 2015.07.28. 16:50

Az orokos csak az orokreszevel felel a hagyateki tartozasert es az oroklest vissza is lehet utasitani.

kpetre # 2015.07.28. 13:09

Jó napot

Van 2 testvérem, hárman vagyunk tulajdonosai egy ingatlannak, melyben a szüleink haszonélvezőként feltüntetve élnek. A bejelentett lakcímünk ez az ingatlan, de egyikünk sem itt él.
Eléggé sok közüzemi tartozást halmoztak már fel, amely az ő nevükön szerepel.
A kérdésem az lenne, hogy:

• Haláluk esetén ezt a tartozást követelhetik-e rajtunk valamilyen módon?
  • Ha csak tartozást hagynak hátra, akkor megtehetjük-e, hogy mindhárman lemondunk az örökségről?

Előre is köszönöm a segítséget

ObudaFan # 2015.07.27. 16:01

Merje fel, hogy szeretne-e orokolni es ha nem, akkor a hagyateki eljarasban utasitsa vissza. Persze, mint mi ddnnek, ennek is lehetnek buktatoi, igy celszeru lesz ugyvedhez fordulni.

Bedina5 # 2015.07.27. 14:09

Köszönöm! Hogy világosítsam fel a gyerekeket mit csináljanak ha mi már nem leszünk?

ObudaFan # 2015.07.24. 10:47

Az örökrész az, amit az örökös megörököl.

Bedina5 # 2015.07.23. 20:21

Köszönöm! Mit jelent az örökrész?
Én is úgy hallottam ,hogy mindent vagy semmit alapon ! Ez igaz? És azt is ,hogy nem írnak alá és visszautasítják?