Kiskorút külföldre?

ObudaFan # 2009.09.01. 16:04

Ha a felek nem tudnak megállapodni, és 2 éven belül döntött a bíróság, akkor bíróság dönt, egyébként a gyámhatóság. 2-3 héten belül biztosan nem lesz döntés, meg ha nagyon nincs megegyezés, a végrehajtás sem egyszerű sajnos.

alkusz # 2009.09.01. 15:42
A kérdésem az lenne az alant leirtakkal kapcsolatban,hogy mikor kell a Biroságnak határoznia ebben a kérdésben? Válásnál célszerű rögziteni-
  • és milyen formában?
Esetleg döntenek sűrgős esetekben 2-3 hét alatt is???? Arra gondolok,hogy munkahelyi kiküldetés esetén mit tesz a fél a gyermekével,ha a Biróság elutasitja a ké relmét? Tegyük fel,aki neveli,azért is kapta meg a ,jo kürülmények között a gyermekét.Egzisztenciája is van neki és egy még jobb körülmények közé kerülve nevelhetné tovább a gyermekét,csak éppen egy kiküldetés "közbejött".Mert ugye ennek az el nem fogadása munkahelyvesztéssel is járhat.Akkor meg a másik fél fog fellépni......jaj a gyermeknek....
Gabriella80 # 2009.08.23. 15:28

Kedves Wasp!

Köszönöm válaszát.

Üdvözlettel: Gabriella

_Wasp_ # 2009.08.23. 13:21

igen - igen.

egy évnél hosszabb időre csak az apa beleegyezésével lehetséges, vagy az ezt esetlegesen pótló bírósági határozattal.

amíg a kapcsolattartást szabályozó határozat meg nem változik, azt kell betartani, tehát átadás, átvétel helye. (változtatás esetére valamennyire szokásos az a megoldás, hogy ha a gondozó szülő miatt nehezül el a kapcsolattartás, akkor ennek költségeit ő viseli)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Gabriella80 # 2009.08.21. 14:13

Tisztelt Fórumozók!
Gondoltam felfrissítem ezt a topicot, és így négy év elteltével megérdeklődöm, hogy most mik az aktuális jogszabályok kiskorúval való kiköltözés esetén.

Konkrétumot most még nem írnék, egyelőre az érdekelne, hogy milyen feltételek mellett lehet egy gyermekkel kiköltözni külföldre (apa beleegyezése, láthatás stb.)
Minden érdekelne!

Köszönettel:

Gabriella

saraka # 2005.12.13. 20:39

Köszönöm a segítségeteket!

ObudaFan # 2005.12.13. 17:33

Tehát: természetesen van rá lehetőség, de ha az apa nem járul hozzá, bírósághoz kell fordulni.

ObudaFan # 2005.12.13. 17:32

"I. A magyar jog szerint jogellenes a gyermek Magyarországról való elvitele vagy külföldön történô elrejtése, ha:

1. különélô szülôk esetében a szülô a nála elhelyezett gyermeket a másik szülô beleegyezése nélkül tartósan vagy végeleges letelepedés szándékával viszi külföldre, kivéve, ha bírósági döntés ezt lehetôvé tette" (PK 284)

Jogkövetkezmény: Hágai egyezmény alkalmazhatósága.

derill # 2005.12.13. 09:39

A bíróság által megállapított kapcsolattartást kellene biztosítanod, amit kétlek, hogy meg tudsz tenni. Amint nem biztosítanád, az apa már kérheti a végrehajtást, ha kint vagy, akkor a gyerek visszahozatalát.

A gyermek tartózkodási helyének megválasztásába van ugyan beleszólása az apának, de ez nem vonatkozik a gyerek állandó bejelentett lakóhelyére akkor, ha az a gondozó szülőével azonos. A tartózkodási hely akkor lényeges, ha eltérne a gondozó szülőétől, ekkor természetesen a különélő szülőnek is van beleszólása, hogy hol tartózkodik a gyermek. Egyébiránt a jogszabályi tartózkodási hely kifejezés is erre utal, tehát nem azonos az állandó lakcimével. Ez egyébként abból az IM rendeletből is kiderül, amire ÓbudaFan hivatkozott, erre utal az "elhelyezni" kifejezés. Tehát itt nem megy a szülő a gyerekkel (pl. ösztöndij, stb.)

A lényeg ebből számodra az, hogy meg kell egyezned az apával, ha nem tudtok megegyezni, természetesen a hatóságok döntenek, de végső soron az apa megakaszthatja a külföldre költözést, mivel nem lehet elszakítani a gyerekétől. Természetesen a hatóságok igyekeznek a családegyesitést (házasságkötés esetén) méltányosan kezelni, de mindkét fél és a gyermek érdekeit is nézik.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

saraka # 2005.12.12. 21:14

Köszönöm hozzászolásotokat!

Külön élünk két éve a volt férjemtöl a gyermekemmel,és egy éve törvényesen el is
váltunk.
A bíroságon egy évvel ezelötti válásunkkor a gyermeket nekem itélték.
Az apa kéthetente hétvégi láthatást kapott.

Tudom vállalni azt ,hogy havonta egyszer láthatást biztosítsak az apának,és a szünetek nagyrészét is vele tölthetné!

A FÖ kérdésem az ,hogy az apa megakadályozhatja-e ennek ellenére is azt,hogy a gyermek velem jöhessen külföldre és ott éljen?

ObudaFan # 2005.12.12. 20:52

Azért ez nem ilyen egyszerű. Ha viszont gyermek szülei nem élnek együtt, és a gyermek valamelyiküknél van elhelyezve, a felügyeletet az a szülô gyakorolja, akinél a gyermek el van helyezve [Csjt. 72. § (2) bekezdése]. Ilyen esetben is megilletik azonban a különélô szülôt a szülôi felügyeleti jog bizonyos jogosítványai: a gyermek sorsát érintô lényeges kérdésekben ugyanis a jogszabály a különélô szülôknek együttes döntési jogot biztosít [Csjt. 72. § (3) bekezdése]. A gyermek sorsát érintô lényeges kérdés - egyebek mellett - a kiskorú gyermek tartózkodási helyének kijelölése [Csjt. 72. § (4) bekezdése]. Ha a különélô szülôk a közösen gyakorolt szülôi felügyeleti jog tekintetében nem tudnak megegyezni, a döntés - a tizenhatodik életévét betöltött kiskorú tartózkodási helyének kijelölése [Csjt. 77. § (2) bekezdése] kivételével - a bíróság hatáskörébe tartozik [Csjt. 73. § (2) bekezdése]. A 4/1987. (VI. 14.) IM-rendelet 34. §-a értelmében a gyermek tartózkodási helyének kijelölése kérdésében - a különélô szülôk közötti vita esetén - a bíróság akkor dönt, ha a szülôi felügyeletet gyakorló szülô a kiskorút - egyéb esetek mellett - tartósan (egy évet meghaladóan) külföldön kívánja elhelyezni.
Ld.: PK 284

saraka # 2005.12.12. 19:25

Köszönöm gyors válaszadásodat Kedves Derill!
Ha jól értelmeztem soraidat,akkor semmi akadálya ,hogy külföldön éljünk gyermekemmel együtt amennyiben a kapcsolattartást biztositom!
Ezzel kapcsolatban is felmerült bennem kérdés,mégpedig ,hogy valóban ennyi elég ahhoz ,és akadályt az apa nem gördíthet terveink elé,ha én biztosítom a láthatást bizonyos idöközönként?
A láthatást ilyen esetben a törvény szabályozza ,vagy nekem kell az apával megállapodni az idöpontokban,mennyi idönként lehetséges a gyermekével való találkozás?
A törvény szabályozza mennyi idöközönként kell "hazahoznom" a gyermekem,vagy ez egyéni megegyezés tárgya,és a törvény ezt nem szabályozza?
Tehát ha én a törvény által elöírt idöpontokban "hazahozom " gyermekem a láthatásra ,és biztosítom az apával a folyamatos kapcsolattartást,akkor semmilyen nehézségeket az apa nem állíthat fel kiutazásunkkal kapcsolatban?
Köszönöm előre is segítségedet!

derill # 2005.12.12. 12:45

Amennyiben tudod biztositani a kapcsolattartást, természetesen semmi akadálya. Amennyiben viszont nem, előadódhat az a helyzet, hogy Te mehetsz, de a gyerek marad. Ha belegondolsz, nem hozható a különélő szülő olyan helyzetbe, hogy csak azért, mert Te külföldön akarsz élni, elveszitse a gyermekével való kapcsolatát.

Ha külföldre akarsz költözni, akkor kérned kell a kiskoru végleges külföldre távozásának engedélyezését a gyámhivataltól. Ha csak pár hétre akarsz külföldre menni, meg kell egyezned a gyerek apjával abban, hogy hogyan pótolod a kapcsolattartást. Megegyezés hiányában a gyereket nem érdemes vinni, mert ha az apa a hatóságokhoz fordul, a gyereket a hágai egyezmény alapján visszahozzák.

Amikor valakinek gyermeke van, igencsak végig kell gondolnia azt, hogy mit tegyen, és mit ne.

Szerintem próbálj a gyerek apjával megegyezni.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

saraka # 2005.12.11. 18:36

Kiskorút külföldre!

Sziasztok! A véleményeteket szeretném kérni a problémámmal kapcsolatban! Egy éve elváltam ,a gyermeket a bíróság nekem itélte , az apa a szokásos kéthetente hétvégi láthatást kapta.Úgy alakult életem ,hogy a gyermekemmel (9 éves )szeretnénk jelenlegi páromhoz külföldre költözni(EU).
Kérdésem a következő:
Tud-e és ha igen ,milyen nehézségeket okozni a volt férjem ennek megakadályozásában,hogy a gyermekemmel együtt külföldre költözzünk?
Megakadályozhatja -e az apa vagy a bíróság az apa jogán a külföldi lakhatásunkat?
Köszönettel várom válaszotokat!