unoka láthatás


Patjoo # 2020.08.14. 10:14

Egy számunkra bonyolultnak tűnő esetben szeretnék segítséget, véleményt kérni.
Angliában élünk a párommal immár 8 éve, 2016-ban született meg a kisfiunk, aki angol állampolgár.
A feleségem szülei eddig minden héten láthatták az unokát, egyszer egy évben találkoztak is amit mi finanszíroztunk ( ha mi mentünk, ha ők jöttek). A nagyszülők elváltak, de együtt laknak. Kb. egyszer egy évben a nagypapa által generált veszekedés miatt pár hónapra szüneteltetjük a kapcsolatot. Ilyenkor kitalált dolgokkal: nem jól neveljük a gyermekünk, sok a játéka, nem akar beszélni vele a mi sugallatunkra (4 éves, tehát nem mindig szeretne beszélni, mi ilyet nem mondtunk soha neki, mert nem érdekünk a feszültséget generálni, elsősorban, mert miért lenne nekünk és a gyereknek jó, ha nem családi idillben, hanem feszültségben élünk). Ilyenkor napi 4-5 e-maillel zaklatja a feleségem (külömböző e-mail címekről), állítólag másnak is megmutatja (pszichiáter, sztárjogász, orvosok) a gyerekünkről készült videókat(a mi engedélyünk nélkül), bizonyítandó, hogy mi mondtuk a gyereknek, ne beszéljen vele. A fiunk óvodásként (elismerten kiváló teljesítményű), többet beszél angolul. Ezt hiába mondtuk. Szerintünk a felnőtt dolga elnyerni egy gyerek bizalmát, erőszakkal nem megyünk semmire. Emellett a nagypapa bizonyítottan szuicid hajlamú (öngyilkossági kísérlet), nem nyugdíjas, nincs jövedelme, cukorbeteg (amit elhanyagol), nem fizeti a tb hozzájárulást. Kölcsönökkel, csalással (már minket is elértek az áldozatai közül, rajtunk keresztül próbálták elérni),próbálja magát fenntartani. Nemrég ért véget egy bűntető pere csalás miatt, ahol az összeg részletekbeni visszafizetésére ítélték. A nagymamával él a nagymama önkormányzati lakásában, ahova nincs bejelentve. Három gyereke van a nagypapának, de egyik sem tartja vele a kapcsolatot, erőszakos viselkedése, pénzkövetelései, zavart természete (12 éve azt ígéri, hogy előkerülnek az elveszett milliói, amit eddig kínai bankszámlákon rejtegetett), érzelmi zsarolásai miatt (már csak öt éve van hátra, viszi magával a millióit). Van egy másik unokája Ausztráliában, de azt nem akarja látni. A párom most döntött úgy, hogy pszichológushoz fordul a gyerekkori traumák miatt. Ezekből kifolyólag, meg szeretnénk fontolni, hogy kirekesztjük a nagypapát a láthatásból, hiszen féltjük a gyerekünk, nem lenne egészséges a fejlődés szempontjából, ha neki is szembesülnie kellene a nagypapa viselt dolgaival, erőszakos természetével, ígérgetéseivel. A nagymamával megmaradtunk a heti egyszeri beszélgetésnél. Amikor akar ide kijöhet, de mi azt már nem tudjuk finanszírozni. Valahol ő is asszisztál a nagypapának és ez nagyon szomorú.Az én szüleimmel is tartja a gyerekünk a kapcsolatot, ők nagyon kedvesek, nem szólnak bele a nevelésbe, de sokszor velük sincs kedve beszélni, de ők, mint volt jó szülők ezt megértik és örülnek bármelyik pillanatnak amikor láthatják, találkoznak vele. Köszönöm segítségüket!

derill # 2006.01.27. 23:44

Mint nagyszülőnek joga van kérni a kapcsolattartást. Amennyiben bizonyithatóan még mindig italozik és nyugtatózik és ez olyan mértékü, hogy a gyermekedre nézve veszélyes lehet, akkor felügyelet melletti kapcsolattartást kérhetsz. Ez ugy müködik, hogy a gyermekjóléti szolgálatnál, vagy valami hasonló helyen családgondozó jelenlétében tart kapcsolatot a gyerekekkel. Ha a családgondozó azt tapasztalja, hogy még ez is veszélyt jelent a gyerekekre, akkor javasolhatja a kapcsolattartási jog megvonását. Azonban önmagában az, ha valaki sörözik, meg nyugtatót is szed, de nem kerül tőle olyan állapotba, hogy ez a gyermekekre veszélyes lenne, nem indok arra, hogy a kapcsolattartást ne biztositsd, főleg, ha a gyermekek már nagyobbak, tehát nem kell őket ellátni (egy 10 éves gyereket például már nem kell kiszolgálni).


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

iddioo # 2006.01.26. 07:27

Nagyon rossz a kapcsolatom az édesanyámmal, világosan a tudtára adtam, hogy nem akarom látni sem. Ennek ellenére ő folyamatosan hívogat és nemrám, hanem a gyerekeimre kíváncsi. Azt mondja, hogy neki mint nagyszülőnek joga van látni őket, annak ellenére, hogy én nem akarom ezt. Ennek nagyon sok oka van, többek közt az is, hogy volt olyan időszak, amikor nyugtatózta magát és sörözött mellette. eszméletvesztések, stb... A kérdéseim a következők:
Mit tehet, mint nagyszülő? Nekem, mint szülőnek milyen jogaim vannak a gyerekektől való eltiltással kapcsolatban?

derill # 2006.01.07. 08:28

Több lehetőség van.

  1. Ha még nem biztos, hogy elválnak, de Önök ettől függetlenül, hogy válnak-e vagy sem, szeretnének nagyszülői kapcsolattartást, be kell menniük a gyámhivatalba, és kérniük kell. Általában havi egy hétvégét engedélyez a gyámhivatal nagyszülőknek.
  2. Ha várhatóan elválnak, azonban még nem volt döntés az elhelyezés kérdésében, az apa és az anya teljesen azonos jogokkal rendelkeznek, tehát az apa bármikor magához veheti a gyermekeket, ugyanugy, ahogy ezt megtette az anya is. Ez ellen az anya semmit sem tud tenni, és ha az apa magához veszi őket, jó eséllyel indul a gyermekelhelyezési perben, egyébként minimális az esélye annak, hogy megkapja őket. Ez esetben ha a szülők elválnak, és a gyerekek egyik vagy másik szülőnél maradnak, általában kéthetente hétvégén van a gyerek a különélő szülőnél, esetleg még hétközben egy-egy napot. Ilyen esetben a nagyszülői kapcsolattartás általában akkor jöhet létre, amikor az apának egyébként is kapcsolattartási joga van, hiszen joggal tart igényt az anya is minden második hétvégére. Esetleg lehetőség van arra, hogy hét közben egy-egy napot legyen a nagyszülőknél a gyerek. Ezeket igen körültekintően vizsgálja a gyámhivatal, hiszen ha pl. a nagyszülőknek rossz a kapcsolatuk az gyermekükkel, igen kicsi az esélye annak, hogy a kapcsolattartás során megkapják a gyermeket, tehát ilyen esetben mindenképpen külön kell a nagyszülői kapcsolattartást szabályozni. Azonban amennyiben igen jó a nagyszülők és gyermekük közt a kapcsolat, akkor sokszor a gyermek az unokát a nagyszülőhöz viszi, és ott is zajlik az egész kapcsolattartás. Tehát emiatt minden ügyben egyedileg kell eldönteni, hogy mennyi kapcsolattartást állapitanak meg a nagyszülő részére, és az mikor van.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

martiko # 2006.01.06. 21:38

A fiamék házasságuk mélypontján vannak. Még próbálják helyrehozni az elrontottakat, de a menyem daccból úgy áll bosszút ezidő alatta fiamon, és ezáltal rajtunk/ mert nem mondunk véleményt a vitájukról/ hogy nem adja ide nekünk a nagyszülőknek a gyerekeket . Õk is szívesen lennének nálunk. Mi nem elvenni akarjuk az annyuktól őket csak legalább egy héten egyszer látni . Egy városba lakunk van e mód és törvényes lehetőség a láthatásukra?