Hogyan lehet hitellel terhelt gépjárműt megosztani váláskor?

Luis1968 # 2006.01.12. 18:08

Kedves ObudaFan!

Köszönöm szépen értékes válaszodat, de őszintén kell eláruljam, hogy most már semmit sem értek. A pontosság kedvéért idebekópizom kékben az első válasodat és pirosban a másodikat, aztán aláhuzom mindkettőnek lényegét, hogy mit javasolsz.

Ha a garázst a házasságkötés előtt te magad vetted, akkor elsősorban annak megállapítását kérd, hogy ez a te különvagyonod.
A gépkocsira kérd a közös vagyon megállapítását, és a házasságkötés után ráköltött összeg felének jogalap nélküli gazdagodás címén a részedre történő megítélését.

Ha a személygépkocsi tulajdonát már a házasság ideje alatt megszerezte, akkor az közös vagyon, közös tulajdon. Ha a törlesztőrészletekre a felénél többet fizettél, lehet megtérítési igényed, de csak annak a felére, ami a házastársi együttélés után lett teljesítve. A házasság ideje alatt teljesített törlesztőrészletek azonban nem a "te zsebedből", hanem a közös vagyonból lettek befizetve, mert a házastársi együttélés alatt a keresményed közös vagyon.

Ha a kocsi az ő nevére már a házasság megszűnését követően került, akkor véleményem szerint kizárólagosan az ő tulajdona (esetleg ajándék visszakövetelése jogcímen a tulajdon egy hányadát meg lehet szerezni), viszont a házasság ideje alatt teljesített részletek felét, az utána teljesített részletek egészét követelni lehet.

Szóval meg vagyok keverve a két válaszodba, mert mind a kettő tartalmaz valamit ami hiányzik a másikban. Más szóval a házasságkötés előtt már az ő tulajdonába került a kocsi, de a házasságkötés után a válóper beadta-ig közösen fizettünk, csak és kízárólag a válóper megkezdése után (2004. szeptember) én fizettem azt a rengeteg pénzt, amit felsoroltam előző üzenetemben. A kocsit végül 2005. novemberében lett visszaadva a márkakereskedéshez a nálam kialakult fizetésképtelenség miatt. Én addig szorgalmasan fizettem minden hónapban a törlesztő részleteket és a volt nejem soha nem adott egy forintot hozzá annak ellenére hogy az ő nevében volt, vittem szervizelni, fizettem cascót+kgfb-t, egy műszakit + 1 zöldkártyát. Ebből egészen keletkezett nekem 1.1 millió forint költségem, és már nincs autó, ami a közös nevünkben került volna a teljes törlesztés végén, illetve akkor fele-fele arányban részesedhettünk volna eladásából. Az igazsághoz tartozik az is, hogy az autót u.i. használtam mint a házasságunk alatt, jártam vele dolgozni, mentem ide-oda. Soha nem nem lett kiadva bérlésnek vagy álvállalkozónak. Másszóval nem profitáltam belőle és vele. Megint az a kérdésem, hogyan tudnám a bíróságon érvényesíteni a követelésemet, hogy az általam egyedül fizetett 1.1 m forintnak felét térítse vissza nekem a volt nejem. Specifikusan melyik jogszabályra, Korm. Rendelet vagy Törvény számára kell hivatkoznom?

Ne haragudj, ha nagyon fárasztó voltam megint, de Isten hallja meg kéréseimet és áldjon téged és tieidet.

Üdvözlettel,

ObudaFan # 2006.01.11. 17:25

Ha a garázst a házasságkötés előtt te magad vetted, akkor elsősorban annak megállapítását kérd, hogy ez a te különvagyonod.
A gépkocsira kérd a közös vagyon megállapítását, és a házasságkötés után ráköltött összeg felének jogalap nélküli gazdagodás címén a részedre történő megítélését.

Luis1968 # 2006.01.10. 09:07

Kedves ObudaFan!
Nagyon szépen köszönöm hozzászólását. Részletesebben elmondom, hogyan áll ez az ügy, mert a mondataiból sok mindent értek, amit fel tudok használni a tárgyaláson, de nem látom még mindig a konkrét véget. Ne haragudjon ha kérdéseim fárasztóak, de tőlem a jogi nyelvészet nagyon messze áll, hiszen műszaki mérnök vagyok, és soha nem kellett nekem jogi kifejezéseket tanulnom vagy használnom.

Az autó a házasságunk előtt egy hónappal vettük meg, úgy hogy 20 %-t fizettem be induló részletként és 72 hónapra kaptuk meg a hitelt a volt nejem nevére. A kocsi a nevére került, mert akkoriban nekem csak huzamos tartózkodási engedélyem volt, és folyamatban volt a letelepedésem, tehát nem tudtam volna megvenni az autót a nevemre. a házasságunk alatt természetesen együtt fizettünk, mert azt megértem, hogy minden közös volt, még a pénz is annak ellenére, hogy mindkettőnknek saját bankszámlája van.

Õ beadta a válópert 2004. novemberében és akkor azt kérte, hogy az autó az én nevemre kerüljön, a garázs amit szintén csak magam fizettem ki egy összegben a házasságkötés előtt az ő nevére kerüljön. én elleneztem az ilyen megosztást, mert a kocsira még 2,5 évet kellett törleszteni, a garázs viszont tiszta haszon, amiből nem akar osztózni. többször beadtam beadványt, hogy mind a két vagyontárgyat 50:50 arányban osszuk meg, a kocsi törlesztését beleértve és a teljes vételár ( más szóval a hitelt) kifizetése után közösen értékesítjük és a nettó bevitelt szintén 50/50 osztjuk majd. erre ő nem volt partner, viszont elismerte a bírósági tárgyalásokon, hogy 2004. szeptember óta csak én egyedül fizetem ki a törlesztéseket, fizettem a kötelező szervizeket, a cascót, a KGFB-t, a műszakiztatást és zöldkártyát is.

Tavaly Novemberben még egy kölcsönt kellett fölvennem magánszemélytől, mert van banki tartozásom, hogy ki tudjam egyenlíteni az általa kitalált tartásdíj hátralék, ami a válóper előtti időszakra vonatkozik. Innentől kezdve 2005. nov-től fizetni nem tudtam tovább a kocsi törlesztését. a bank azonnal visszakérte a kocsit, és 2005. decemberben vissza lett véve a márkakereskedéshez, ahol hála a jó istennek nem kellett még rá fizetni.

Én annyit követelek a volt nejemtől, hogy az általa is elismert, a 2004. szeptember és 2005 október között, nem közös pénzből, és kízárólag általam kifizetett törlesztéseknek, cascónakt, műszakiztatásnak, stb-nak felét térítse vissza nekem.

Mivel ebben sem tudunk egyezkedni tárgyláson kívül, ezért szeretnék minden jogi eszközt, jogszabályt, precedens értékű bírói döntést, tapasztalatokat, szakvéleményt összegyűjteni, hogy a következő tárgyaláson idén február 1-én Én érvelni tudjak és bizonyítani, hogy a fenti követelésem jogos.

Kedves ObudaFan, szeretnék előre megköszönni a válaszát.

Tisztelettel,

Luis.

ObudaFan # 2006.01.09. 19:16

Ha a személygépkocsi tulajdonát már a házasság ideje alatt megszerezte, akkor az közös vagyon, közös tulajdon. Ha a törlesztőrészletekre a felénél többet fizettél, lehet megtérítési igényed, de csak annak a felére, ami a házastársi együttélés után lett teljesítve. A házasság ideje alatt teljesített törlesztőrészletek azonban nem a "te zsebedből", hanem a közös vagyonból lettek befizetve, mert a házastársi együttélés alatt a keresményed közös vagyon.

Ha a kocsi az ő nevére már a házasság megszűnését követően került, akkor véleményem szerint kizárólagosan az ő tulajdona (esetleg ajándék visszakövetelése jogcímen a tulajdon egy hányadát meg lehet szerezni), viszont a házasság ideje alatt teljesített részletek felét, az utána teljesített részletek egészét követelni lehet.

Luis1968 # 2006.01.09. 17:38

Tisztelt Mindenki!

Több mint 1.5 éve tart a válásom, először a gyerek körüli dolgok nem rendeződtek és még a 2. bírósági tárgyalásig kellett mennem méltányos és igazságos gyerekláthatásért. Sajnos a vagyonmegosztás sem lesz könnyebb, mert a volt nejem semmiben nem akar osztoszkodni, hanem csak a legjobb részt kivenni.

Röviden a történetem: Magyarországon letelepedett külföldi állampolgár vagyok, délamerikai vagyok. A volt nejem magyar állampolgár. 2001-ben vettem feleségül az illetőt, akivel egy közös gyermekem van. 2004 összel beadta a valópert azon válóokon, hogy kevés időt töltöttem a családdal ( akkoriban havonta többször jártam kiküldetésben külföldre 1-1.5 hétig). váláskor volt egy garázsom, amit kp-ben fizettem ki egyedül, de közös néven lett bejegyezve. párhuzamosan hitelre vettünk egy személygépkocsit, amit szintén csak az én zsebbemből fizettük de az ő nevére kerültl, mert akkoriban csak bürökrátikus módon tudtam volna az én nevemre íratni. a vagyon megosztásban eddig nem sikerült osztoszkodni semmiben, viszont a múlt hónapban történt az, hogy a 2. fokú bírósági tárgyaláson neki ítéltek egy nagy summat gyerektartásdíjhatralék címén, miután végighazudta, hogy válásunk előtt 3 havival nem adtam neki gyerekre pénzt. mindegy, a próbléma ott kezdődöt, hogy kértem tőle egy kis türelmet arra h kifezethessem 3 részletben, hogy ne kelljen még egy hitelt fölvenni banktól. Õ nem értett egyet, és azonnal küldött levelet a munkáltatómnak és a bíróságnak, 3 napos ultimátummal. végül egy baráttól megkaptam kölcsönben az összeget és kifizettem neki, de innentől kezdve nem volt miből fizessem ki a gk havi törlesztését és már nem voltam hajlandó tovább eladósodni és egyedül kifizetni az autót. Tény, hogy az autót egyedül rendeztem a válóper első napjától, amit ő elismert a bíróságon még az elején, azóta eltelt 14 hónap. most hogy miatta nem tudtam tovább egyedül fizetni a törlesztéseket, kértem a bíróságon, hogy az általam egyedül befizetett törlesztések felét térítse vissza nekem. De erre nem hajlandó egyezséget kötni és minden megpróbál, hogy az ügyes ügyvédjével kikerülje az elszámolást.

Sajnos anyagi helyzetem már nem engedi, hogy még egy, az ilyen ügyben jártás jó szakembert, ügyevédet alkalmazzak, ezért fordulok a neten - a Jogi Fórumban - mindenkihez, ügyvédhez, Bajtárshoz, hogy a legjobb tanácsát adja át nekem és legalább a következő tárgyalásra ( feb. 01-én)felkészültebben tudjak küzdeni az igazamért, jogomért. Még egy ápró infót, a tárgyalások Veszprém megyében zajlanak le és közben Tatabányán lakom már.

Előre nagyon szépen köszönöm mindenkitől a segítségét.

Üdvözöl,

Luis1968