Kedves ObudaFan!
Köszönöm szépen értékes válaszodat, de őszintén kell eláruljam, hogy most már semmit sem értek. A pontosság kedvéért idebekópizom kékben az első válasodat és pirosban a másodikat, aztán aláhuzom mindkettőnek lényegét, hogy mit javasolsz.
Ha a garázst a házasságkötés előtt te magad vetted, akkor elsősorban annak megállapítását kérd, hogy ez a te különvagyonod.
A gépkocsira kérd a közös vagyon megállapítását, és a házasságkötés után ráköltött összeg felének jogalap nélküli gazdagodás címén a részedre történő megítélését.
Ha a személygépkocsi tulajdonát már a házasság ideje alatt megszerezte, akkor az közös vagyon, közös tulajdon. Ha a törlesztőrészletekre a felénél többet fizettél, lehet megtérítési igényed, de csak annak a felére, ami a házastársi együttélés után lett teljesítve. A házasság ideje alatt teljesített törlesztőrészletek azonban nem a "te zsebedből", hanem a közös vagyonból lettek befizetve, mert a házastársi együttélés alatt a keresményed közös vagyon.
Ha a kocsi az ő nevére már a házasság megszűnését követően került, akkor véleményem szerint kizárólagosan az ő tulajdona (esetleg ajándék visszakövetelése jogcímen a tulajdon egy hányadát meg lehet szerezni), viszont a házasság ideje alatt teljesített részletek felét, az utána teljesített részletek egészét követelni lehet.
Szóval meg vagyok keverve a két válaszodba, mert mind a kettő tartalmaz valamit ami hiányzik a másikban. Más szóval a házasságkötés előtt már az ő tulajdonába került a kocsi, de a házasságkötés után a válóper beadta-ig közösen fizettünk, csak és kízárólag a válóper megkezdése után (2004. szeptember) én fizettem azt a rengeteg pénzt, amit felsoroltam előző üzenetemben. A kocsit végül 2005. novemberében lett visszaadva a márkakereskedéshez a nálam kialakult fizetésképtelenség miatt. Én addig szorgalmasan fizettem minden hónapban a törlesztő részleteket és a volt nejem soha nem adott egy forintot hozzá annak ellenére hogy az ő nevében volt, vittem szervizelni, fizettem cascót+kgfb-t, egy műszakit + 1 zöldkártyát. Ebből egészen keletkezett nekem 1.1 millió forint költségem, és már nincs autó, ami a közös nevünkben került volna a teljes törlesztés végén, illetve akkor fele-fele arányban részesedhettünk volna eladásából. Az igazsághoz tartozik az is, hogy az autót u.i. használtam mint a házasságunk alatt, jártam vele dolgozni, mentem ide-oda. Soha nem nem lett kiadva bérlésnek vagy álvállalkozónak. Másszóval nem profitáltam belőle és vele. Megint az a kérdésem, hogyan tudnám a bíróságon érvényesíteni a követelésemet, hogy az általam egyedül fizetett 1.1 m forintnak felét térítse vissza nekem a volt nejem. Specifikusan melyik jogszabályra, Korm. Rendelet vagy Törvény számára kell hivatkoznom?
Ne haragudj, ha nagyon fárasztó voltam megint, de Isten hallja meg kéréseimet és áldjon téged és tieidet.
Üdvözlettel,