Pszichológiai vizsgálat / bontóperhez


Secret # 2006.01.11. 08:53

A héten megyünk az ominózus vizsgálatra.
Érdeklődni szeretnék, hogy mire számítsak? Mi fog ott történni?
Tud nekem ebben valaki segíteni?

gasko # 2006.01.11. 09:19

Szia Secret!

Én sajnos nem tudok segíteni érdemben, viszont engem is érdekelne, mivel nálunk is lassan esedékes lesz a dolog...

Én úgy tudom, a gyerekek vizsgálatakor rajzolnak és játszanak velük (báboznak meg ilyesmi), de a felnőttekéről semmit nem hallottam. Gondolom beszélgetés van, nem?

Secret # 2006.01.11. 09:41

Az az igazság, hogy valamicskét hallottam már róla. Tesztet is kell írni és elbeszélgetnek a fejecskémmel. Legalábbis megpróbálják. :-)
Mi pénteken megyünk, remélem addigra valaki tud valami tutit írni, hogy ne izguljak. De ígérem, hétfőn itt leszek és megosztom a történteket Veletek.

Hejt # 2006.01.11. 09:44

sziasztok!
Én már voltam, sőt a gyerkőc is. Mit szeretnétek tudni? Szívesen mesélek bármit róla...

gasko # 2006.01.11. 09:57

Természetesen minden érdekel. Meddig tart, milyen témák kerülhetnek szóba, vannak-e olyan kérdések, amiket nagy eséllyel feltesznek, túl fogjuk-e élni... stb.
Köszi a segítséget :-)

Secret # 2006.01.11. 10:15

Jaj, Hejt, de jókor jöttél!
Mesélj. Minden érdekel. Az első perctől az utolsóig. :-)

Secret # 2006.01.11. 10:16

Mit mondjak a gyermeknek, mielőtt elviszem hozzá?
Hogy készítsem erre fel?
Mit szabad és mit ajánlott mondanom?

gasko # 2006.01.11. 10:25

Secret! Mi úgy terveztük, hogy csak annyit mondunk a gyereknek, amennyit feltétlen muszáj, hogy ne álljon szegény bután a helyzethez, de ne is terheljük/ijesszük meg. Vagyis:

amit tud: apa és anya nem jutnak egyezségre, ezért mások is segítenek nekik a döntésben. Ez azért van, mert szeretnénk egyfajta rendet, rendszert vinni az életébe, és a sajátunkba is. Erről azonban apa és anya máshogy gondolkodnak.

amit a vizsgálat előtt mondanánk: Ehhez a döntéshez kell elmenjünk közösen egy doktornénihez, aki szintén segítséget nyújt a döntéshez. Mindenkivel külön-külön fog elbeszélgetni, vele esetleg rajzolni, játszani fog. Nyugodtan, mindent őszintén mondjon el neki, ha valamit kérdeznek tőle. (Bár ez valószínűleg amúgy is így lesz, hiszen a doki számára ismeretlen, így pártatlan is, tehát nincs oka, hogy egyik vagy másik oldalra kedvezzen aszerint, hogy éppen kinek akar megfelelni.)

Szerintetek ez hülyeség???

Secret # 2006.01.11. 10:42

Nekem tetszik. :-) Nagyon is!
Semmiképpen sem szertném "csak úgy" odavinni Õket, minden előzetes felkészítés nélkül. És most itt hangsúlyozom, hogy nem befolyásolásról beszélek. Hanem szerintem a gyermeknek is jogában áll tudnia, hogy mi és hogyan fog vele történni.
Én - amióta megszülettek - ezt az elvet vallom, és mindig mindenre felkészítettem Õket. Egy hónaposan is beszéltem Hozzá és elmondtam Neki, hogy most elmegyünk sétálni és közben bevásárolunk. Éppúgy, mint a védőoltások előtt. "Ez egy kicsit kellemetlen lesz, fájni fog utána a karod, de ha hazamentünk, beborogatom és meglátod, hamar elmúlik majd." Meg ilyesmi.

Hejt mesélsz?

Hejt # 2006.01.11. 11:54

igen mesélek... :-)))
gasko: szerintem a lehető legkevesebbet kell mondnai a gyereknek, azt is nézi egyébként a pszichológus, hogy ki viszi, mit mondanak neki, mit mondtok ti a pszichológusnak vizsgálaton kívül, stb...
szóval a felnőtteknek a következőképpen zajlik a vizsgálat. Először el kell mondani mindent, ami a házassággal, válással kapcsolatosan eszedbe jut, különösen azt, ami a gyerekkel kapcsolatos (nevelési célok, elvek, stb), aztán jön a Rorschach teszt (tintapaca teszt, erre igazán nem lehet felkészülni, de természetesen van néhány praktikus dolog, amire figyelni kell), majd ki kell tölteni egy 500 kérdéses MMPI-tesztet, ez a krónikus folyamatokra próbál rávilágítani.
A gyerekeknél is van egy általános beszélgetés, ez szolgál arra, hogy a gyerek feloldódjon (itt azért sokminden kiderül, ha valaki a másik ellen neveli a gyereket egy kicsit is, az kiderül), ezen kívül a követlező teszteket kell a gyerekeknek megcsinálni: két ház teszt (melyik házba költözne szívesebben, az apáéba vagy az anyaáéba), Düss mese, Családrajz (kit hogyan képzel el az életében, rajzon, fontos, hogy kit hová és miért helyez), CAT (meseszövés), 3 kívánság teszt, és a gyerekeknél is van Rorschach teszt.

A különvéleményem az, hogy a pszichológusok is az anyának ítélik a gyereket, függetlenül attól, hogy mit mond a gyerek, ki tudják hozni az ellenkezőjét is (mint az én esetemben)...

gasko # 2006.01.11. 12:04

Húha! Mint a messiást! Már nagyon kiváncsi voltam :-)

Szóval! Szerinted, amit írtam, az sok (gyerek felkészítésére vonatkozóan)?

A gyerkőcöt velünk idézték, így mi visszük (gondolom nem mindkét szülővel hívják be vagy igen?). Ez jó nekünk?

Mik azok a praktikus dolgok a Rorschach teszttel kapcsolatban, amit említettél?

Kérlek mesélj minél részletesebben: „a Düss mese, Családrajz (kit hogyan képzel el az életében, rajzon, fontos, hogy kit hová és miért helyez), CAT (meseszövés),
Hogy néz ez ki???

Ja és még valami? Mindkét szülőt (és családját egy napon vizsgálják, vagy külön időpontokat kapunk?

Köszönöm! :-)

Secret # 2006.01.11. 12:12

Gasko!

Egy időpontra vagyunk beidézve a férjemmel. Én úgy hallottam, hogy a két szülőt külön-külön hallgatják meg, de a gyermekeknél ott lehetünk, sőt, kell is.
Ha igaz.

Így volt, Hejt?

Írj még, mert nagyon kíváncsiak vagyunk így együtt gasko-val. :-)

Hejt # 2006.01.11. 12:28

Secret: nem lehettek ott a gyerekeknél elvileg, hiszen akkor máshogy viselkedik... elvileg egy napon szokták a gyerekeket és a szülőket behívni, kb 2-2,5 óra/fő az idő, így hosszadalmasabb vizsgálatra kell számolni.
Az RO teszt egy "veszélyes teszt", ugyanis kihozhat egy csomó rejtett dolgot, agressziót, alkoholizmust, stb... érdemes kreatívnak lenni, de nem szabad túlzásba esni, olyat érdemes mondani, amit megjegyzel, mert mindent el is kell magyarázni (ja azt nem tudom, hogy magát a teszt formáját tudjátok-e: különböző pacákból kell megmondani, hogy mit látsz - nem jó, ha sok vizet, sok virágot, sok esőt, fekete és szomorú dolgokat mondasz, ha többmindent látsz ki egy rajzból, az jó, de ne legyen sok ismétlés, stb.)

A meséknek, rajzoknak az az értelmük (elvileg), hogy a gyerek ragaszkodását meg lehessen állapítani. Azért mondtam az előbb, hogy a pszichológusok az anyáknak ítélnek, mert náluk pl a gyerek nagyobb arányban (sokkal) akart velem lakni, mint az anyjával, erre a pszichológus ezt úgy értelmezte, hogy az anyával akar élni (érdekes látásmód)..
A mesékben, rajzokban a család ábrázolása is fontos, kihez menne, ha baj van, kinek, milyen tulajdonsága van, kit hogyan szeret, ki hogyan foglalkozik vele, stb...

azt az előbb elfelejtettem írni, hogy a beszélgetés végén kérdezte a pszichológus, hogy mi a véleményem az exről (teljesen hülye kérdés szerintem)...

segíthetek még valamiben?

Secret # 2006.01.11. 13:02

És ha a gyermek szeretné, hogy Anya/Apa menjen be vele? Nálunk a kisebbik nehezen oldódik fel idegenek társaságában, és bár már elsős, de a mai napig be kell kísérnem a tanterembe. Elvárja és én szívesen meg is teszem, mert látom, hogy szüksége van rá. Nem is beszélve a reggeli "búcsú pusziról". :-) Egyik reggel elmaradt, mert már becsöngettek és a tanár kitessékelte a szülőket a tanteremből. Én tudtam, hogy ebből sírás lesz. Pont léptem ki az iskola kapuján, amikor futva jött utánam a tanár néni, hogy menjek vissza legyek szíves, mert nagyon sír a gyermek. Csattant a két ouszi és helyreállt a gyermek lelkibékéje. Csak ezért kérdezem.
2-2,5 óra/fő? Ez komoly? Tehát ha mi 12:00-ra megyünk 20:00-kor hagyhatjuk el a terepet?
Akkor viszek magunknak hamuba sült pogácsát. :-))

Hejt!
Írj még. Bármit, ami eszedbe jut. Epekedve várjuk és isszuk azokat.
Szavaid olyanok nekünk, mint hűs zápor a kiszáradt földnek. /Ah, ez nem én voltam!/

moamoa # 2006.01.11. 13:05

A szülők külön-külön a gyerek nélkül, a gyerek mindkét szülővel a másik szülő nélkül, a gyerek szülei nélkül, mindenki együtt. Csak az változat maradt ki, hogy a szülők együtt a gyerek nélkül. Nálunk így volt, és reggel 8tól délután 2ig tartott a vizsgálat a várakozásokkal együtt.

Secret # 2006.01.11. 13:11

Ezt most nem mondjátok komolyan!

Most megnéztem a levelet, nem 12:00-re kell mennünk, hanem 14:30-ra. Most akkor ott fogunk éjszakázni?
Ezt nem hiszem el.

gasko # 2006.01.11. 13:15

Köszönjük, mindenkinek :-)

Az számít, hogy a gyerek kivel érkezik? Úgy értem, annak kell magával vinnie, akinél idézték?

És ha nálunk nem csak a szülőket akarják megvizsgálni? Más családtagokat is hívtak. Akkor mi van? Mi a rendszer?

Ezt én sem értem, hogy hogy lehet a szülőknek is ott lenni, biztos, hogy máshogy viselkedik, ha ott vagyunk.

Az exre vonatkozó kérdés elég gáz, de azért mindannyian értjük, mi a célja, nem?

Hejt # 2006.01.11. 13:17

az alapkoncepció az, hogy ha a gyerek életkora megengedi, akkor minden további nélkül a pszichológus egyedül vizsgálja meg...

mit szeretnétek még tudni? :-)) bármit elmondok, ha kell... nekem megvolt tegnap az "eredményhírdetés"... minden ettől a pszichológusi vizsgálattól függ egyébként... erre hivatkozik a bíró az ítéletében...

Hejt # 2006.01.11. 13:18

moamoa: nekem a fiam 6 éves volt akkor, de egyik szülő sem mehetett be vele...

Secret # 2006.01.11. 13:20

Szerinted a 13-i vizsgálat eredménye oda fog érni a 24-i tárgyalásra?

Nálad mi volt? Ha nem vagyok indiszkrét.

gasko # 2006.01.11. 13:20

Király, most jól összecsináltam magam... Remek, hogy ezen múlik minden, mivel erre semmi hatásunk nincs. Tulajdonképpen a fejünk felett ítélkeznek, anélkül, hogy számítanának az érzéseink...
Persze ez nyilván nem így van, de akkor is idegesítő.

Nálatok mi lett a vége?

Hejt # 2006.01.11. 13:24

az exnél mindkét gyerek, én fizethetem a szokásos tartásdíjat, de a láthatás az én elképzeléseim szerint alakul (mondjuk nem lesz semmi megoldani a több mint 400 km távolság mellet, de meglássuk)...

Secret: nem fog odaérni, nekünk kb 2 hónap volt a kiértékelés...

Hejt # 2006.01.11. 13:25

gasako: ha nálad a gyerek és nőből vagy, akkor tuti nem veszik el tőled, hiába pattog az ex (én is hiába tettem)...

Secret # 2006.01.11. 13:28

:-((

Ez faa! 2004. novembere óta húzódik az egész ügy. „Életem párja ”2005. májusa óta nem fizet semmit sem a gyermekek után. Jövedelme az enyém 2-2,5-szerese. Jogai vannak, de kötelezettségei!

Akkor új időpontot fog kitűzni. Nagyon boldog vagyok. :-(

Most nyugtass meg légy szíves, mert nagyon felizgattál.

gasko # 2006.01.11. 13:43

Hejt, sajnálom hogy így alakult!

Nőből vagyok, de a gyerek nem az enyém... úgyhogy izgulunk. Egy másik fórumon, már többet írtam, ha gondolod olvasd el (segítségkérés derilltől)

Tudsz reagálni azokra amiketalább kérdeztem?