Tehetnek - e valamit? - szerintem nem...


Szöszi22 # 2006.03.01. 11:26

Gondolom,amikor megkérted a nagyit,hogy fizesse be az előleget,írtál neki egy

Meghatalmazást

,melyben megbízod azzal,hogy a

nevedben,helyetted

járjon el ebben a hivatalos ügyben,fizesse be a te pénzedet a pénztárba.....jó,ha van egy ilyen meghatalmazás a fiókodban,minden eshetőségre...

AlterEgg # 2006.01.22. 12:05

Köszönöm szépen a válaszokat!

Zoltán György:
Így mostmár teljes mértékig megnyugodtam. Sajnos az örökség sokszor megbolondítja az embereket...

Zoltán György # 2006.01.22. 10:41

Ne félj semmit!

A nagyszüleid; a lakás bérleti joga helyett, egy erősebb jogot, az ingatlan haszonélvezeti jogát szerezték meg. Azaz nincs mit keresnie ott senkinek.

A lakást a korábbi tulajdonostól, az Önkormányzattól vásároltad meg, mint a jogszabályban meghatározott, arra jogosult személy.

Akik most vacakolnak, kinyalhatják...

Jolly # 2006.01.22. 09:41

Azért vigyázzál. Az nem indok és bizonyíték, hogy te dolgoztál és megkérted, hogy fizessen be helyetted. Hiába van az előleges papír a te neveden, de ha a nagymama írta alá, akkor mintha ő fizette volna be, hiába a te neved az előleges papír.

Egyszerű, nem kell róla beszélni a nagybácsinak ill. nagynéninek.

AlterEgg # 2006.01.21. 17:02

Jolly:
Igen, a csekkeken és a 10% előlegen is az én nevem van. Annyi, hogy a 10% előleges papíron a befizető aláírása a nagymamámé, mert akkor én dolgoztam, és őt kértem meg, hogy fizesse be a nevemben; de mint már írtam, azon is az én nevem szerepel.

Jolly # 2006.01.21. 16:52

Alteragg, ha a csekkek a Te neveden voltak (10% előleg, és a részletek is), akkor nem kell aggódnod. Nem tudják elvenni tőled a lakást, akármit csinálnak.

AlterEgg # 2006.01.21. 15:52

_Lala_:
Köszönöm a válaszaid!
A lakás megvásárlásakor 10% előleget kellett letennem, és a fennmaradó részt 15év alatt kell kifizetnem (még 5év van hátra).
Ehhez ugyebár hozzátartozik, hogy én születésemtől fogva ebbe a lakásba vagyok állandó lakcímen bejelentve, és itt is lakom jelenleg is.

_Lala_ # 2006.01.21. 15:41

Ahhoz, hogy ez alapján bármilyen igényük lehessen, be kéne bizonyítaniuk, hogy a vételár kifizetése a nagyszülők által történt, és ez a lakás igazából ajándék volt. Ez - szerintem - meglehetősen nehezen kivitelezhető.

AlterEgg # 2006.01.21. 15:23

Önkormányzati lakás volt, és meg lehetett vásárolni. Az akkori tulajdonos az önkormányzat volt, és a lakást 1998-ban én vásároltam meg X összegért olyan módon, hogy a vételárat én fizettem meg, a nagyszüleim pedig holtig tartó haszonélvezetet kaptak.
Lényegében ennyi.
Az akkori tulajdoni lap szerint 1/1 tulajdoni hányaddal én voltam a vevő (jogállás: tulajdonos); nagyszüleim pedig holtig tartó haszonélvezeti joguak. A bejegyzés 1998. núnius 19-én kelt adásvételi szerződés alapján jött létre.

Az adásvételi szerződésben szerepel:
eladó xy Önkormányzat, másrészről ÉN mint a bérlő egyeneságbeli rokona, mint tulajdonjogot vevő, valamint Nagyapám és nagyanyám bérlők, mint haszonélvezeti jogot vevők.

...
És ezek alapján mi a vélemény?

_Lala_ # 2006.01.21. 15:01

Lényeges kérdés, hogy a "nevemre lett iratva" pontosan milyen körülmények között történt.

Lehetséges esetek:

  • ajándékozás a nagyszülőtől
  • vásárlás a nagyszülőtől
  • vásárlás egyéb személytől
  • eltartási szerződés a nagyszülővel
AlterEgg # 2006.01.21. 13:21

Sziasztok!

A következő kérdésemre szeretnék egy hozzáértő személytől választ kapni:

Nagyapám (aki édesapámnak számít, mert Õ és a nagymamám nevelt fel - hivatalosan is a gyámjaim voltak) 2005. decemberében elhunyt. A lakás, amelyben élünk 1997. júniusában a nevemre lett iratva - tehát én vagyok a tulajdonosa. Nagyszüleim a lakás haszonélvezői. Előjött most egy olyan helyzet, hogy a vér szerinti fia és lánya ellenszenvvel tekintenek rám, amiért szerintük ki lettek "túrva" az örökségből (hozzátartozik, hogy a hátrahagyott ingóság pár tízezer forintot tesz csak ki, tehát nem mérvadó, és semmilyen egyéb örökség nem maradt - sem számlán tartott pénz, sem részvény, semmilyen összeg, sem autó, stb...és mint írtam, a lakásnak is haszonélvezője volt "csak"). Az illetékes önkormányzatnál a hagyatéki eljárás megkezdődött, de mivel sem ingatlan, sem 300.000 Ft-ot meghaladó örökség nem maradt utána (semmi sem maradt...), ezért hagyatéki tárgyalásra már nem kerül sor.

A vér szerinti fia most azzal fenyegetőzik, hogy keres Õ egy jó ügyvédet, és nem hagyja ennyiben a dolgokat. A kérdésem ehhez kapcsolódik:
tehet bármit is?
Mert én szerintem semmit sem.
Nagyapám után csak adósság maradt fent, közel 150ezer Ft. Ha jól gondolom, ez is örökölhető, de csak a pozitív hagyaték erejéig, ami jelen esetben 0, tehát a tartozás is érvényét veszti.
Nagyon megköszönném a segítséget, mert bár tudom nagyjából a választ, de mégis megnyugtatóbb lenne mástól is megerősítést kapnom.

Üdv.: AlterEgg