Gyerektartás dij

monalisa1 # 2008.04.09. 18:10

Végül is a tárgyaláson is bemutathatja a nemrég született ujabb gyermeke ezen hivatalos okmányát - valamint annak fénymásolatát tegye is le a bírói asztalra. Jegyzőkönyvezni fogják majd mindkettőt. És A körülmények időközbeni lényeges változására tekintettel pedig kérje a t.díj mérséklését.

Azonban kérelme "ütközik" az anya járadékemelés iránti kérelmével, így lehet, hogy a bíróság mérlegelve a dolgokat, akár változtatás nélkül helyben is hagyhatja a jelenlegi százalékot/összeget.

brigitta9 # 2008.04.09. 17:28

sziasztok!

Köszönöm szépen Monalisa1,hogy megírtad hol találom a családjogi törvényben a gyerektartásra vonatkozó részt.

lenne mégyegy kérdésem,hogy ha a vol feleség benyújtja a bírósághoz a kérelmét a gyerektartás emelése végett, akkor a volt férjenek is kell beadványt indítania a tartásdíj csökkentése végett (született gyermeke az új házasságból) vagy elég ha elviszi a gyeremek születési anyakönyvi bizonyítványát a bíróságra a tárgyalásra?

Erica # 2008.04.09. 16:54

Judmi: Szerintem más az, ha valakinek nem engedik látni a gyerekét, és más az, hogy Ő nem akarja látni. Nekem soha nem kellene olyan férfi, aki az előző gyerekével nem törődik! (elnézést, ha én bántok meg ezzel valakit!)

Erica # 2008.04.09. 16:43

Tudom, hogy a jog ezt így soha nem mondaná ki! De gyakorlatilag így van!
Kösz az egyetértést! :)

_Wasp_ # 2008.04.09. 16:30

A „majdani örökléssel“ kapcsolatban: a házába belépült a mi gyerektartásunk is kamatostul!
Emberileg egyetértek.

Jogilag nem.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Erica # 2008.04.09. 16:21

Szóval... nem állok túl jól anyagilag. Kezdetben a csodálatos ügyvédem úgy képviselte az ügyemet, hogy új eljárást kellett indítanom, mert nem az szerepelt a papíron, mint amiben a gyerek apjával megegyeztünk. Az új eljárást már ügyvéd nélkül indítottam, mivel nem volt pénzem ügyvédre. kb. 4-szer idézték be drága exemet, mert nem volt hajlandó átvenni az idézést. A bírónő közölte, hogy ha nem jelenik meg következő alkalommal, akkor elővezetteti. Valahonnan végülis előkerült. (Ekkor anyámnak ráment 4 nap szabadsága,mert ő vigyázott a kicsi gyerekemre, nekem pedig több hét idegeskedésem) Akkor megítélték a hátralékos gyerektartásdíjat, és letiltották az ex-férjem fizetéséből. Mire a letiltás megérkezett a munkahelyére, onnan kilépett (v. elbocsátották, nem tudom). Ekkor kaptam a bíróságból egy levelet, hogy ÉN közöljem az ex-férjem új munkahelyének a címét. Annak az embernek, akivel nem tartottam a kapcsolatot. Ez kicsit tragikomikus volt. Fogalmam sem volt, hogy végrehajtást is kezdeményezhetek... Nem értettem a joghoz, csalódtam a saját ügyvédeimben... Most, 15 év után exem megjelent, bemutatkozott a gyerekemnek, majd egy-két találkozás után megint lelépett. Se látogatás, beszélgetés, se ajándék, se semmi...
A "majdani örökléssel" kapcsolatban: a házába belépült a mi gyerektartásunk is kamatostul!

GorogHanna # 2008.04.09. 12:31

Gyermekem apjával szóban megegyeztünk 20e Ft-os tartásdíjban, amit hol fizet hol nem. Mivel nincs papíron jövedelme, nem tudom érdemes-e bírósághoz fordulni, mert attól tartok, hogy ebben az esetben még kevesebb gyerektartást fognak megítélni. Mennyi a min. gyerektartás összege, vagy mi szerint határozzák meg? Egyébként van állása csak éppen számlát vásárol és az alapján fizeti ki a cég. Nem tudom ennek van-e jelentősége. Tud-e valaki segíteni infokkal, hogy mit tehetnék, mi lenne a legoptimálisabb út? Köszönöm

Judmi # 2008.04.09. 11:36

Erica! Hogy a csudába lehetett az hogy nem fizetett??? Hogy tudott ennyire "elbújni"??? Nem értem... Nekem a párom még iskolába járt(végzős volt) mikor megállapították neki,a havi 6000 ft-os tartásdíjat,és nem vették figyelembe,hogy iskolába járt,nekünk akkor is fizetnünk kellett volna pedig semmilyen jövedelme nem volt. Neki az állam megelőlegezte,pont emiatt,mert nem volt semmije. Jó nagy adósság maradt a nyakunkon,mert törleszteni kellett a tartozást,a végrehajtói díjat+a gyerektartást.
Erica: Esküszöm neked nem ellened beszélek,én is anyuka vagyok...de sztem az öröklési témába ne számíts semmire. Az én páromnak is van a közös kislányunkon kívül egy lánya,de én sem hagynám,hogy az a gyerek majd örököljön vmit tőlünk,akivel nem tarhatja a kapcsolatot,különben a vagyoni tárgyaink nagy része is mind a én nevemen van,pont ezért. Biztos hogy csúnyán hangzik,de amit mi szereztünk közösen,az majd a mi közös gyerekünké legyen,ne a másé... És sztem te is így lennél hasonló helyzetbe. légyszíves ezen ne haragudj meg!

_Wasp_ # 2008.04.09. 08:51

Erica:
nem értek veled egyet több vonatkozásban
ad 1: megérné bírósági eljárást indítani
ad 2: nincs olyan, hogy valakinek nem telik gyerektartásra
ad 3: a bíróság a tartásdíj összegét az összes körülmény figyelembevételével állapítja meg (vagyontárgyak, stb is figyelembe vannak véve. Honnan vette?)
ad 4: fél évi tartásdíj + a havi gyerektartás akkor is megérne egy kis utánajárás, ha a bíróság nem állapít meg nagy összeget. (lehet, hogy a kollégiumi vagy albérleti díj egy részére elég lenne. Vagy néhány hazautazásra. Ha meg nem kellene, akkor számlára betéve 5 év alatt még a legkisebb összegű tartás esetén a vége félmillióra rúghat.) persze, ha annyira jól állsz, hogy nem számít ennyi pénz, akkor tényleg hagyd a csudába....

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

kopio # 2008.04.08. 18:38

Monalisa1
Köszönöm a kimeritő választ,és megprobáljuk más irányból megközelíteni a dolgokat.
Üdvözlettel Kopio

Erica # 2008.04.08. 17:14

Igazad van! Marad továbbra is az önellátás, mint mindig!
Örülök, hogy ez a fórum létezik! Annakidején nem igazán tudtam, mit is kezdjek a jogi problémáimmal!
Minden jót!
Üdv.
Erika

Erica # 2008.04.08. 17:07

Azt hogy lehet bebizonyítani, hogy ha valaki 16 éve rendszeresen kocsival jár munkába, valószínűleg nem minimálbérből él?!
...hát ilyen problémáim vannak a bírósági úttal! :(

monalisa1 # 2008.04.08. 17:06

Tudod, sok főiskolás/egyetemista próbál valamiféle munkát- saját keresményt szerezni, hogy a tanulmányok várható nem kis költsége valamelyest csökkenthető legyen - hát remélve majd nálatok is majd ekként. Vagyis többé-kevésbé önellátás...

Ha a volt férjed sok éven át kibujt a fizetési kötelezettség alól, kicsi a valószínűsége, hogy megváltozzék...

Erica # 2008.04.08. 16:55

Kedves Monalisa!
Köszönöm válaszod! Én is valami hasonlóra tippeltem! Szóval az egyész nem ér annyit, hogy pereskedjek, csak az idegeskedés jutna nekünk belőle!
Szerintem az öröklés majdan úgy zajlik, hogy "neki nincs semmije", mert addigra már mindent átiratnak a nőre vagy a gyerekekre, ahogy most is már látszik.
Szóval a paragrafusok még mindig nem mellettünk állnak! :(
Azért köszönöm!
Üdvözlettel:
Erika

monalisa1 # 2008.04.08. 16:50

A mindenkori bizonyított (= megbizonyosodott) jövedelem fele osztandó a vérszerinti gyermekek számával, jelen esetben 12,5%/fő, vagyis úgy néz ki, hogy az általad nevelt közös gyermeketekre sajnos nem jut valami sok...

Add be a t.díj íránti keresetet a bírósághoz, kérd hogy legyen köteles minden jövedelméről (...) elszámolni, és akkor aztán annak alapján majd. Az itélet után a t. díjat kérd a munkahelyén a keresetéből letiltatni és a bankszámládra utaltatni, esetlegesen a postás hozza azt neked.

Amikor majd meghal (...) és ha netán lesz valami örökség utána (?), azt is a négy gyermeke egyenlően örökli majd.

Erica # 2008.04.08. 16:34

Kedves Monalisa!
Kérdésem a következő: férjem 16 évig nem fizetett gyerektartást, nem is tudtam merre lakik. Most előkerült. Kiderült, hogy 3 kiskorú gyereke van, akikkel együtt él. Házat vettek, két kocsijuk van a feleségével. A nő közölte, hogy nekem ott semmihez nincs közöm, mivel mindent ő kapott a szüleitől. Férjem közölte, hogy nincs pénze nekünk fizetni. Valószínűleg minimálbérért dolgozik. Gyermekem tovább fog tanulni 18 éves kora után. Papíron én keresek többet, de ő áll jobban anyagilag. Jól gondolom, hogy a minimálbér 50 %-át osztja a bíróság 4 felé? Vagy a 25 %-ot? Akkor mi szinte semmit nem kapunk megint!
Eddig is mindig eltűnt, mire a bíróság megítélte az összeget.
Köszönöm válaszát.

monalisa1 # 2008.04.08. 16:15

A t.díj visszamelőlegességével a csjt. 68. § (1) - (2). bekezdései fogalalkoznak.

brigitta9 # 2008.04.08. 11:31

Kedves Monalisa!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget.

A "maga dönti el"-t úgy értettem,hogy 18 éves kor után már fizethet a gyermekének és nem muszáj a volt feleségnek. Szóval, nem a fizetés alóli kibújást keresi a volt férj.

Ezt a 18 éves korhatárt egy másik fórumon olvastam,ezért voltam rá kíváncsi. De akkor ez nem igaz, illetve csak akkor ha már nem nappali tagozaton tanul a gyermek.

Mégegyszer nagyon köszönöm

Üdv.

Brigitta

monalisa1 # 2008.04.08. 09:06

Szó sincs arról, hogy "az apa dönti el" meddig is kell fizetnie a t.dijat., hanem ha gyermek középiskolai tanulmányai csak 20 évesen fejeződnek be, akkor addig a kötelezés, ha azonban felsőfokú tanintézet nappali tagozatán folytatja tanulmányait, akkor 25. életéve betöltéséig. Fél évenként, vagyis szemeszterenként az iskolalátogatási igazolás bemutatatandó, nehogy az apa rajta kívülálló okból esetleg túlfizetésbe kerüljön.

A 18. életév betöltése után, egy nagykorú gyermektől már elvárható, hogy részben/egészben gondoskodjon már magáról, tehát az apa akár kérelemmel fordulhat a bírósághoz a t.díj mérséklése, esetleges megszüntetése dolgában. A keresetet az anya ellen kell beadni, mivelhogy a t.díjat eredendően ő kapta kézhez.

A 18. életév elérése után un. "felnőttartásról" lehet beszélni, vagyis a továbbaikban akár a gyermek saját bankszámlájára is teljesíthet az apa - az anyának ebbe beleszólása nincs.

Ha a gyermekmek esetleges elköltözik otthonról, önálló életet kezd, a t.díj fizetendő tovább.

Ha a Családjogi Törvényt átbogarászod, a 6 hónapos visszamenőlegességet bizonyára megtalálod. (Balra a Szolgáltatások menűsorban a "törvénytár" rovatban, és azon belül bal felső sarokban a "legfontosabbak"-nál írd be a cstj. rövidítést.)

Ha az apának az új házasságában további saját gyermekei születnek, a körülmények lényeges megváltozására tekintettel minden egyes esetben kérheti a bíróságtól az előzőekben meghatározott t.díj újra meghatározását.

A bíróság figyelemmel lesz majd az anya/gyermek életkörülményeire is az összeg és/vagy a százalék meghatározásánál.

brigitta9 # 2008.04.08. 08:32

Sziasztok!

Lenne 3 kérdésem:

• Igaz-e,hogy az elvált apa a gyermek 18 éves koráig köteles gyerektartást fizetni, utánna az apa dönti el,hogy tud-e adni pénzt a gyereknek vagy sem?
  • Szeretném megtudni,hogy a családjogi törvény melyik paragrafusa, bekezdése az, ami arról rendelkezni,hogy csak 6 hónapra visszamenőleg kötelezhetik az apát

az elmaradt gyerektartás kifizetésére?

• Ha az apának születik az új házasságából 1 vagy 2 gyermeke, akkor a bíróság csökkentheti-e a gyerektartás összegét? Ha igen, akkor mit vesznek figyelembe a csökkentéskor? Most gondolok arra,hogy az apa panelban lakik 15 éves autója van, míg a volt feleség egy vadonatúj házban és egy 1 éves terepjárója van. Szóval sz ő körülményei sokkal jobbak, mint az apáé. Ezt is nézik?

A válaszokat nagyon köszönöm előre is!

Üdv.

Brigitta

monalisa1 # 2008.04.08. 08:31

Egyenlőre a megállapodás szerinti összeget fizesd, mert a 20%-os kérelmet a bíróság még nem hagyta jóvá.

Amúgy nem "a" fizetés 20%-a, már amennyiben változtatás nélkül megitélik, hanem a mindenkori havi összejövedelem 20%-a, tehát az esetleges másodállás, mellékfoglalkozás jövedelme is arányosan levonásba kerül. Már ha tudomást szerez az esetleges maszekolásról...

Ster # 2008.04.08. 07:46

Sziasztok!

Egy kérdés...

A közös megegyezéses papíron szerepel egy havi, fix összeg, mint tartásdíj. Az első tárgyaláson az alperes kérésére (a felperes beleegyezésével) ez úgy módosult (szóban), hogy a t.díj összege a fizetés 20%-a letiltással...

A kérdésem: amíg a jogerős ítélet meg nem születik, addig melyik fizetési mód az érvényes? A letiltás (20%) gondolom, csak a jogerős ítélet után lép életbe. Addig a közös megegyezéses papíron szereplő összeg van érvényben?

Köszi a segítséget!

Cherry # 2008.04.08. 06:52

Kaméleon!

Valahol olvastam, hogy az anya jövedelmét is figyelembe veszik. Tehát akkor, ha anno az apa keresett 100 ezret, megállapítottak 25 ezres gy.tartást, most szintén ennyit keres, az anya 250 ezret, de születik egy gyereke az apának az új házasságból, akkor nem fogják felülbírálni? Vagy lehet az anya milliomos, de az apától akkor is a fizetése negyedét vonják, ha 2 gyereke lesz?

kaméleon # 2008.04.07. 13:26

A gyermektartásdíj meghatározásánál – elvileg – a gyermek szükségleteiből kell elsősorban kiindulni.
A gyermek szükségleteinek kielégítéséről a szülőnek a saját szükségletei terhére is gondoskodnia kell, tehát, ennek a megállapított szükségletnek az anyagi fedezetét – nálatok – az apa jövedelméből, biztosítani kell, a jövedelmének (ált.) max. 50%-áig.

A párodnak alkalmi munkavállalói kiskönyvvel is van egy havi átlagos nettó jövedelme. Mivel az apának már két gyermeke van, ez a max. 50%, a két gyermek között oszlik meg igazságosan. Már, ha a gytdíjat fizető erre figyel és kéri.
Ne te kérj tartásdíjat, hanem az apa kérheti a tartásdíj mérséklését a másik eltartandó gyermekére tekintettel. Akkor várható mérséklés, ha a jelenleg fizetett gyermektartásdíj, a párod havi átlagos nettó jövedelmének 20-25%-át meghaladja.
Számolni kell, lehet, hogy érdemes kérni, lehet, hogy nem.
(Vedd figyelembe, nem vagyok jogász, csak némi tapasztalat.)

Judmi # 2008.04.07. 12:28

A párom jelenleg alkalmi munkavállalói kiskönyvvel dolgozik,és fizetnünk így is kell rendesen,a másik kislány után. Amíg a párom kiskönyvvel dolgozik addig sem lehet kérni,hogy esetleg kicsivel kevesebbet fizessünk??? Mivel egy lakcímen lakunk,kérhetem én is a gy.tartásdíjat???