Gyerektartás dij

_Wasp_ # 2008.04.02. 10:57
  1. cirka 24e Ft-ra
  2. nem novemberre visszamenően lesz csökkentve.
  3. lecsökkentheti a határozott összeget is.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

kini # 2008.04.02. 09:30

A biróság havonta 30.000ft határozott összegű gyermetartás dijat itélt meg a két gyerekre akik az apánál vannak elhelyezve.Kérdésem,mivel tavaly novemberbe megszületett a harmadik gyermekem a mostani férjemtől, igy mennyire fogják lecsökkenteni a tartásdijat nekem,novemberig visszamenőleg és hogy,a határozott összeget csökkentheti e a biróság.

pillango01 # 2008.03.14. 23:05

Köszönöm de azt hiszem most már teljesen belekeveredtem az egészbe. Jövőhéten beadjuk a keresetet aztán majd meglátjuk mi lesz a döntés.

monalisa1 # 2008.03.14. 22:44

Bocs, elgépeltem, helyesen: http://www.jogiforum.hu/forum/35/12690

monalisa1 # 2008.03.14. 22:43

http.//www.jogiforum.hu/forum/35/12690

monalisa1 # 2008.03.14. 22:42

http.//www.jogiforum.hu/forum/35.12690

Olvassad vissza azt a topicot, külön is figyelemmel a vonatkozó jogszabályról beídéztek, valamint ObudaFan hozzászólását.

monalisa1 # 2008.03.14. 22:38

Az anyát kell perelni.
Egy kis türelem, mindjárt beidézek egy másik topicot, annak ide vonatkozó részét.

(Bocs, következetesen két kiskorúról írtam, miközben csak a ma már nagylányod van csak.)

monalisa1 # 2008.03.14. 22:33

Vagy, alakulhatnak a dolgok számodra akként +rosszul", hogy bár a bíróság megállapítja a vagyonrészedet, de amíg a gyermekek kiskorúak nem követelheted az extől, hogy a házat adja el és a pénzedet adja ki, mert a KÖZÖS gyermekek feje fölül a hajlékot nem húzhatod ki...

Majd akkor látszt pénzt, ha a kisebbit is betöltötte a 18. életévét.

Ha a volt feleséged nem lenne hajlandó eladni a házat, kérheted majd a bíróságtól az ingatlan kényszerárverezését, de az egyíkőtöknek sem jó megoldás...

Valahogy majd csak megegyeztek akkor.
Pl. az ex magához váltja a te részedet, ha sehogy másként hát kölcsönt vesz fel a házra.

pillango01 # 2008.03.14. 22:33

Köszönöm elolvastam és azt hiszem értem is.
Időközben sikerült találkozni a leányzóval de ujabb kérdések merültek fel e miatt.
Kiderült hogy az elmult évben sikeresen levizsgázott még a vállalkozói engedélyét is kiváltotta bár arról hogy jövedelme van-e nincs infónk. Szeptemberben beiratkozott varrónői szakiskolába amit megint nappalin végez. Mivel az első szakmát megszerezte a tartási kötelezettség megszünt (ha jól értelmeztem az erre vonatkozó jogszabályt). A kérdésem hogy lehetséges a bíróság még is úgy döntsön hogy fizetni kell a páromnak továbbra is? Illetve hogy vissza kérhetjük-e az extől a szamlájára utalt és szerintünk jogtalanul felvett tartásdijat? Nagykorú esetében a gyermeket vagy az anyát kell perelni? (az anya számlájára utal a párom vállalata)

monalisa1 # 2008.03.14. 22:27

Csak még annyit: amikor majd a t.díj esetleges beszüntetése, és egyidejüleg a vagyoni értéked dolgáról lesz szó, a házrészed és az az autó NEM KERÜLHET a volt feleséged nevére, semmiképpen, mert a t.díj a gyermekeket illeti, tehát csakis te és ők köttök egymásközt egy ajándékozási szerződést. Ők megkapják a vagyoni értékedet, ennek ellenében ők nem kapnak a továbbaikban t.díjat - majd eltartja őket az ex... Ezért kell az ügyvéd és/vagy a közjegyző, valamint elengedhetetlenül szükséges az ügylet jóváhagyásához a gyámhatóság előzetes engedélye.

A gyerekek nagykorúságáig a házat/autót az ex nem adhatja el, vagyis a gyámhatóság felé elszámlási kötelezettséggel tartozik a kiskorúak megszerzett vagyonát illetően.

monalisa1 # 2008.03.14. 22:17

Alkalmasint azért hasznos lenne felvenni a volt feleségeddel "a" diplomáciai kapcsolatot és megbeszélni a dolgokat.

NEM KELL vitázni, beszélgetni lényegi dolgokról.

monalisa1 # 2008.03.14. 22:13

OK. Akkor tartsd emlékezetedbe hogy a vagyonmegosztásnál hogyan-miként is lehet eljárni, hogy azt követően ne kelljen t.díjat fizetned.

Zárójelben kérdezem: miért vársz a vagyonmegosztási perrel?

Igaz a követelt összeg - mint pertárgyérték - 6%-át előre be kell fizetni, különben a bíróság egy ceruzát se tesz keresztbe... De lehet kérni az eljárás kezdetekor költségmentességet és illetékfeljegyzést.

Minden bíróságon van un. heti panasznap, ott díjtalanul segítenek a keresetlevelet megfogalmazni (= jegyzőkönyvez vesznek fel), valamint az előz bekezdésben leírtakról részletesen tájékoztatnak.

A bíróságtól kérhetsz hivatalból kirendelt ügyvédet az anyagi és vagyoni helyzeted okán., lehet hogy kifogsz egy lelkiismeretes ügyvédjelöltet, soha nem lehet tudni...

pegazus3 # 2008.03.14. 22:05

Kedves monalisa1!

Nagyon köszönöm,sokat segítettél.

Minden jót kívánok:Pegazus

monalisa1 # 2008.03.14. 22:03

De hát az előbb leírtam!
Fizetned kell a mindenkori jövedelmed 2x20%-át, és azon felül az elmaradt t.díj kiegyenlítéséig további havi 27% vonható le.

Azt ne kérdezd tőlem, hogy a megmaradó 33%-ból hogyan lehet megélni: lakni, enni, fizetni az esetleges közlekedés költségét stb., stb.

pegazus3 # 2008.03.14. 21:57

Köszönöm kedves monalisa1!

Ezen nem tudok változtatni,majd egyszer indítok vagyonmegosztási pert,hogy a házrészemet megkapjam. továbbra is kérdezem, százalékosan maximum mennyit vonhatnak le összesen tartásdíjjal plusz tartozással a reménybeli fizetésemből?

Tisztelettel Pegazus

monalisa1 # 2008.03.14. 21:54

A keresmény 33 százaléka megmaradhat az apának (...) amíg a tartozásai nem rendeződnek. (Ebből a 33 százalékból aztán el lehet majd tengődni..., ergo a kötelezett akár a saját kárára is köteles a t.díjat mindenkor fizetni.)

Próbálja mielőbb elhelyezkedni.
(Azt itt a jogi fórumba nem lenne etikus javasolni, hogy akár feketén is pénzt keresni...)

monalisa1 # 2008.03.14. 21:48

Valamiről még., azt írtad: ott hagytál házat, autót stb. - tehát jelentős vagyoni értékeidet, legalább is mindenből a felét annak ami téged illetett volna a házassági vagyonközösségből. (Most optomális fele-fele helyzetet vélelmezek.)

Ha "mindent" ott hagytál, akkor hogy a csudába, hogy t.díjat a továbbiakban is fizetned kell?

Mert ilyen esetben, általában úgy van, hogy az apa a vagyoni értékeit a gyermekeknek ajándékozza ügyvéd és/vagy közjegyző közreműködésével, valamint a gyámhatóság előzetes jóváhagyásával, DE onnantól az apának nem kell t.díjat fizetnie!...

Valami nagyon nem jól lett elrendezve, és itt most már ne is taglald - utólag nem tudsz tenni semmit: kész, vége, elcsesződött.

pegazus3 # 2008.03.14. 21:48

Köszönöm kedves monalisa1!

Csak még annyit,hogy százalékosan maximum mennyit vonhatnak le összesen tartásdíjjal plusz tartozással a reménybeli fizetésemből?????????????????????

Tisztelettel Pegazus

monalisa1 # 2008.03.14. 21:38

Dehogy fognak lecsukni, M.-on rég nincs már "adósok börtöne".

Az ex majd felkeresi a bírósági végrehajtót a tartozás miatt (...), és ő fog majd téged a továbbbiakban "zaklatni"., időszakonként megkisérli majd behajtani rajtad a tartozást - sajna minden egyes kisérlet növeli a fizetnivalót mert a végrehajtó nem ingyen dolgozik...

Remélve előbb-utóbb lesz majd ismét állásod, tisztes fizetésed, hát majd abból a levonás - az egyébként is levonásba helyezendő havi aktuális t.díjon felül...

Legjobb ha a különbözöti tartozásra részletfizetést kérsz majd a végrehajtótól.

pegazus3 # 2008.03.14. 21:16

Kedves monalisa1!

Sajnos nem tudtam érthetően elmagyarázni.Exel semmilyen diplomáciai viszony nem áll fenn,ha rajta múlik,börtönbe csukat.Nekem nincs rendelkezésre álló vagyonom,mert házastól autóstól otthagytam neki.fizetésem lesz valamikor,amiből nem sok marad majd a minimál összeg/40 ezer / után.Azt szeretném tudni,miből fogják végrehajtani a tartásdíj tartozást?Börtönbe csuknak?

Erre szeretnék választ kapni:Peg.

monalisa1 # 2008.03.14. 20:48

A különbözeti elmaradást mint egyösszegű megfizetést majd utólag - remélve mielőbb szebb napok virradnak majd rád.

Mivel nem tudni, hogy valaki csak átmenetileg lesz-e munkanélküli vagy tartósan, mindenképpen meg kellene próbálni a bíróságtól a t.díj mérséklését kérni., na nem egyik napról a másikra való ennek elbírálása.

Közben javaslom beszéljétek meg a dolgot a volt feleségeddel, mert hát önhibádon kívül kerültél ilyen helyzetbe.

Persze, mint írtam: a kötelezett akár a saját kárára is köteles fizetni (...) mert a gyermeknek hónapról hónapra folyamatosan vannak élelmezési, ruházkodási, stb., stb. szükségletei.

Megértem nehéz helyzetedet, remélve a jelen állapot csak átmeneti.

pegazus3 # 2008.03.14. 14:02

Csak annyit még,hogy mivel ex is munkanélküli,meg sem mertem próbálkozni minimum összeg csökkentése iránti kérelemmel.Talán mégis lenne esélyem ilyen esetben?

Köszönettel Peg.

pegazus3 # 2008.03.14. 14:00

Kedves monalisa1!

Köszönöm a választ,de aki munkanélküli x ideig,az hogyan tud bármit egy összegben kifizetni? Ex biztosan nem lesz méltányos a részletekre.Mire kötelezhet ebben az esetben a bíróság?

monalisa1 # 2008.03.14. 11:50

Egy nagykorú már tartsa el magát többé-kevésbé, de legalább is elvárható lenne ez tőle, még akkor is ha netán tanul még tovább. Ezen a címen lehet kérni a bíróságtól hogy a "felnőttartás" t.díjat mérsékelje.

marcika # 2008.03.14. 11:24

A 20-20 százalékot a munkanélküliből is fizetni kell., a kötelezett akár a saját kárára is köteles eleget tenni a mindenkori fizetésre.” csak kiskorú gyermek esetében