Készül jegyzőkönyv az alapján. Ha az hibás, kérheted a kijavítását.
Gyerektartás dij
Tisztelt Ügyvédek!
Segítséget/véleményt kérnék Önöktől ha közel 10 éve fizetett gyerektartási díjam jogalapját szeretném támadni milyen eséllyel indulok. A rövid tényállás az, hogy gyermekem nem a tartásdíjat kapó édesanyával él - csak a lakcíme van bejelentve hozzá - hanem velem közös háztartásban. Milyen eséllyel indítható per avagy van-e más jogi lehetőség ha gyermekem éves szinten cirka 10-15 éjszakát/napot tölt el édesanyjánál?
Segítő válaszukat várom!
Tisztelettel
egy apuka
Van esély, különösen, ha a gyerek 14 év feletti.
Tisztelt Fórumozók!
Az lenne a kérdésem,hogy mennyibe kerül a gyarmektartási díj csökkentésének a beadása?Valamint azt kérdezném,hogy érdemes e beadnom?10 éve váltam el havi 20%-ot 25-35 ezerforintot fizetek havonta gyerektartást.A jelenlegi házasságomból 2008-ban,és most született a 2. közös gyermekünk feleségem gyesen van.Van esélye,hogy csökkentsék a tartásdíjat?
A válaszokat előre is köszönöm!
Tekilla,
A gyermekeket egyenlő arányban kell támogatnod, ezért fejenként 50/3=16,6% jutna, hacsak nincs tartósan beteg vagy speciális gondozást igénylő a gyerek között. A
Üdv!!
Arra lennék kíváncsi páromnak van 1 gyermeke,velem közös háztartásban van 1 közös s most érkezik a 2.közös gyermek nekem van két gyermekem.Az lenne a kérdésem mennyi-hány % gyerektartást kell fizetnie? köszönöm
2010 augusztusában feljelentettem a volt élettársam gyerektartásdíj nem fizetése miatt.Ügyészségnek átadva,vádemelés megtörtént,bírósági tárgyalás 2011 márc.8-án LETT VOLNA.Pechemre 4-én bele beleugrottam egy hatalmas szögbe így nem tudtam megjelenni a tárgyaláson.Ambuláns lapot lefénymásoltattam és pár sor kíséretében elküldtem a bíróságra (ajánlva adtam fel)Vártam hogy majd kitűznek egy újabb tárgyalást,de nem tették.Akkor apuka valószínűleg meg ijedt mert áprilistól elkezdett fizetni 6000 forintot(a megállapított 10000). Most 2 hónapja megint nem fizet egy vasat sem.Kérdésem az lenne hogy egy újabb rendőrségi feljelentéssel is meg kell várni a 6 hónapot mint az állam által megelőlegezett tartásdíjnál?Köszönöm a választ!
Gabyka35
Ennyi adatból valami nagyon pontos választ ne várj, de van esély a fizetés 20%-a alatti tartásdíjra.
Már 25 éve elváltam egy 10 és egy 4 éves gyerekkel. A volt férjem rendesen fizette a gyerektartást. A gond, hogy a kisebbik fiam, szüléskor oxigénhiányos lett, ennek következtében véglegesen középsúlyos értelmi fogyatékoss vált.. Most 29 éves és eddig a volt férjem, adott havi 16 ezer Ft-ot,ami nem sok, de ezen túl nem kívánja ezt az összeget sem fizetni, mert (infarktus után) táppénzem van ( kb. 80 e Ft táppénzt kap ) és az eddig bérbe kiadott üzlet helyiségének bérlője is "lelépett".Tehát arra hivatkozik, hogy a saját megélhetése is veszélyben van!
Kérdéseim a következőek:
1.) mi tegyek ebben a helyzetben, mert a pénz nagyon hiányzik a fiam megélhetéséhez? ( én rokkant nyugdíjas vagyok 3 komoly műtét után! )
2.) Meddig köteles az elvált apa, a tarósan fogyatékos, de már felnőtt gyermeke után tarásdíjat fizetni? ( én eddig úgy tudtam, hogy élete végéig )
Válaszát várom és köszön9m, tisztelettel,
Zekatty
- A bíróságon lehet végrehajtást kérni.
- Ez attól függ, hogy van-e bármi esély arra, hogy eltartsa magát.
Üdv minden fórumozónak!
Több kérdésem is lenne. 13hónapos a gyermekem, a Bíróság Májusban megállapította az apa tartásdíj fizetési kötelezettségét, mely havi 30ezer forint, január 1.-től visszamenőleg, valamint megállapította, hogy Május 15.-ig 150ezer forintos tartozást halmozott fel a tartásdíjjal. Az apa állítja munkája nincs, fizetni nem tud. Én a Bíróság által Júniusban végrehajtást kértem. Az első kérdésem az lenne, hogy nagyjából mennyi időbe telik, hogy a Végrehajtó megállapítsa, hogy az apán nem lehet behajtani a tartozást? Tudomásom szerint sem ingatlan sem más egyéb nincs a nevén. A következő kérdésem, hogy ugyan utána olvastam, de számomra nem világos, hogy hogyan is működik az Állam általi megelőlegezés. A Bíróság által meghatározott havi összegből mennyit fog az Állam kifizetni? A visszamenőleges tartozást is meg fogom ily módon kapni (ami szeptember 15.-én már 270ezer forint lesz)? Vagy csak a Májusban jogerőre emelkedett 150ezer forintot? Vagy azt sem? Azon kívül azt is olvastam, hogy csak akkor fizet az Állam,ha a családban amelyben a gyermek nevelkedik az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az 57ezer forintot...Édesanyámmal élek egy háztartásban. Az Ő keresete nagyjából 130ezer forint, én GYES-en vagyok, a havi jövedelmem 40ezer forint, albérletben élünk. Így akkor nem előlegezi meg az Állam a tartás díjat? Válaszukat előre is köszönöm!
A gyermektartásdíj megelőlegezésének akkor van helye, ha
a gyermeket gondozó szülő vagy más törvényes képviselő nem képes a gyermek részére a szükséges tartást nyújtani
feltéve, hogy a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi átlagjövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét.
A ti esetetekben ezt a 170.000-t hárommal kell osztani, így épp nem éri el.
A gyámhivatal a bíróság által a tartásdíj megfizetésére kötelező határozatában megállapított összeget, százalékos marasztalás esetében az alapösszeget előlegezi meg azzal, hogy a megelőlegezett gyermektartásdíj összege nem haladhatja meg gyermekenként az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 50%-át.
Értem. Tehát ha jól számolom, akkor ez 28500 forintot jelent. Így van? És azt lehet tudni, hogy a Végrehajtó meddig ül az ügyön? Vagy meddig nyomoznak? Körülbelül kérdezem, 3hónap, fél év 1 év? Mennyit kell még várnom? És a visszamenőleges összeget meg kapom majd az Államtól? Válaszát előre is köszönöm!
Visszamenőlegeset nem. És néhány hónap. Járj a nyakára.
Köszönöm a választ! Hát azért ez így szomorú, mert az apa állítólag nem dolgozik, nincs semmi féle jövedelme, így nem tudom hogyan lehetne behajtani az elmaradt tartás díjat. De remélem a Végrehajtó megoldja!
Szép napot mindenkinek! Olvasgatok már egy ideje vannak érdekes történetek!
Nálam az van,h. gyermek betöltötte a 18-at,és estibe jár,viszont nem dolgozik sehol én tartom el. Most apuka azt kérte ,h. vonják meg a gyermektartás díjat tőlem,pedig még tartozása is van... szóval most pereskedünk!:(
És nem is túl jók az esélyeid.
A tartozását akkor is ki kell fizetnie,nem???
Tisztelt Fórumozók! Volt férjem gyermektartásdíj leszállítása miatt indított keresetet ellenem, arra hivatkozva, hogy az elmúlt 2 évben az új házasságában 2 új gyermeke született. A Csjt.-re hivatkozik; valamennyi gyermekéről egyenlően kell gondoskodnia, körülményei megváltoztak...stb. A 20%-ot kívánja 16,6% -ra leszállíttatni.Körülményei szerintem nem változtak, fizetése emelkedett, két szintes csalási házban lakik, autó és motorkerékpár is van a tulajdonában. Mi a gyerekkel 49 m2-es panellakásban lakunk, autónk nincs, közalkalmazott vagyok, mindenféle plusz juttatás nélkül.Az lenne a kérdésem, hogy ha valaki tud érdemben válaszolni, hogy mik az esélyeim, ki jöhetek e ebből a perből nyertesen? Köszönöm a választ.
„A tartozását akkor is ki kell fizetnie,nem???”
A 18. életév betöltéséig járó összeget mindenképp.
pannib
Az attól függ, mennyivel emelkedett a jövedelme, és most mennyi. Meg a gyerekek szükségletei közti esetleges különbségektől.
Köszönöm szépen!Most nem fizet semmit,pedig én úgy tudom amíg nincs végzés a gyermektartás megszüntetéséről addig kellene.Legfőképpen a tartozását!
Üdvözletem ! Azt szeretném megtudni hogy gyermektartásdíjra ha kötelezett valaki és nincs jövedelme várni kell e 6 hónapot a végrehajtásra vagy nem ? Gyermekeim nálam vannak elhelyezve hivatalosan is július óta s az ügyvéd azt mondta várni kell 6 hónapot hogy újra intézhessük a gyerektartást mivel nincs jövedelme így az állam fogja megelőlegezni azt .
Mi ennek a menete hogyan tovább ??
Köszönöm a válaszokat .
Minél hamarabb be kell adni a végrehajtási kérelmet, ebben a kérdésben nem kell várni semmit. Aztán ha elindul a végrehajtás, várni kell, amíg a végrehajtó próbálkozik és végül kiadja az igazolást a behajthatatlanságról.
Köszönöm a gyors választ ! Akkor bíróságra menjek vagy kihez forduljak ? Az ügyvéd a gyereklehelyezésben segített s jogi segítő szolgálat támogatásával ment nem biztos hogy csak ugy segít .
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02