Gyerektartás dij

monalisa1 # 2008.03.14. 11:11

pegazus3

Bizonyára kezdeményezted már a t.díj mérséklése iránti eljárást a bíróságnál, mert ameddig tárgyban új itélet nem születik, az előzőekben meghatározott összeget vagy kell fizetni, de legalább is a megállapított "a legalább" minimális összeget. (A különbözetet meg majd utólag egyösszegben vagy az ex-el külön megállapodás alapján részletekben.)

A körülményeid időközbeni megváltozására kell hivatkozni.

A 20-20 százalékot a munkanélküliből is fizetni kell., a kötelezett akár a saját kárára is köteles eleget tenni a mindenkori fizetésre.

monalisa1 # 2008.03.14. 11:03

pillango01

Javaslom ezen topic negyedik oldalára pörgess vissza és ott olvassad el ObudaFan 02.21. 20:24-kori beírását.

Nem lehet "szó nélkül hagyni", hogy egyre másra belekap ilyen-olyan szakmákba, de vélelmezhetően egyiket sem végzi el., lógja az ifjui éveket...

A bíróságtól kell kérni a t.díj megszüntetését, és ott majd kivizsgálják a körülményeket. (Az eddig ismert lakcímet írja be a párod - mi mást tudna tenni.)

A jogalap nélkül felvett t.díjat a bíróság visszafizetteti, illetőleg végrehajtást lehet kezdeményezni érte.

pegazus3 # 2008.03.14. 08:36

KEDVES SZAKÉRTŐK!

Tanácsot szeretnék kérni a következő esetben:válás után két éve fizetem a tartásdíjat két gyerek után 20-20 % -ot.
Időközben munkanélküli lettem,először egy hónapig nem tudtam miből küldeni,aztán a munkanélküliből sikerült de csak a felét a minimum összegnek.A kérdésem az,hogy mire kötelezhet a bíróság addig amig munkanélküli vagyok,és mennyit vonhatnak le a majdani fizetésemből egyszerre,ha lesz?

Köszönöm a választ.

pillango01 # 2008.03.13. 21:44

monalisa1
Köszönöm a kimerítő választ. Azt hiszem félreértettél de lehet én irtam összefüggéstelenül. A nagylány az édesanyjával él de a lakcímüket nem hajlandók megmondani sem telefonon sem amikor találkoznak. A telefonszolgáltató pedig nem adja ki a számhoz tartozó lakcimet. A leányzó nem felsőfokú intézményben tanul hanem szakmunkás képzőben. Ez a mostani szakma kb. a 4. amit elkezdett.

monalisa1 # 2008.03.13. 14:28

pillango01

A következőt találtam:
ObudaFan "Gyermektartásdíj 18. betöltött életév után." c topic, 2006.12.21. 21:03. "Az apa önhatalmúlag akkor sem szüneteltetheti a tartásdíjfizetést, ha az már alaptalan. Tartásdíj megszüntetési pert kell inditani. Jelen esetben az anya ellen arra hivatkozva, hogy már nem az ő háztartásában lakik a gyermek. Ezek után lehet egyezkedni a gyermekkel az oda fizetendőkről."

Persze ha a leányzó nem tudja bemutatni az aktuális és érvényes iskolalátogatási igazolást, akkor az anya a jogtalanul felvett t.díjat köteles lesz visszafizetni.

Tehát az itt leírtak szerint az alantiak dolgában.

monalisa1 # 2008.03.13. 09:34

Egyébként egy nagykorútól joggal elvárható már, hogy a tanulményok mellett - és ellenére - bizonyos mértékben már göndöskodjon magáról, tehát ha semmi több, de a t.díj mérséklését azt mindenképpen el lehet érni a bíróságon.

Ha tanul (...) legfeljebb 25. életéve betöltéséig jár részére az apai apanázs.

Szerintem a férjed az április pénzt már ne adja fel semmiféle címre, vagyis a t.díjat a továbbaikban tartsa vissza. (Az esetleges nemfizetés esetén 6 hónapig visszamenőleg követelhető az elmaradás, de ezen fél év alatt csak ad "életjelet" magáról, és egyben a tanulmányokról az igazolást...)

Meg kell a kisasszonyt egy kicsit szorongatni, na.

monalisa1 # 2008.03.13. 09:28

Jól elgépeltem, elnézést..., szóval a pontos lakcím és/vagy a postai cím...

monalisa1 # 2008.03.13. 09:26

Az alperes postos lakcímének és/vagy posének megadása nélkül a bíróság adatkiegészítésre visszaküldik a keresetet, annak hiányában addig semmi.

Figyelemmel arra, hogy az ifjú hölgy nagykorú már, bizony játékszabályokat ő is köteles betartani...

18. élétévét betöltött gyermek részére, t.díj címén, már un. felnőttartás fizetendő, és lehetőség van akár a saját bankszámlájára közvetlenül.

Amennyiben esetleges kétely merül fel a felsőfokú tanintézet nappali tagozatán folytatott tanulmányok végzésére, haladéktalanul kérni kell hogy az aktuális szemeszterről az iskolalátogatási igazolást mutassa/küldje meg.

Az anyja csak tudja hol lakik a lánya... Vagy az ismert telefonszáma alapján megpróbálni közvetelenül vele beszélni az előzőek okán.

Javaslom: bírósághoz fordulni és kérni a t.díj fizetésének megszüntetését elrendelni, egyrészt mert "lakcím ismeretlen", másrészt nincs
tudomás/bizonyíték arról, hogy tanul-e egyáltalán. (A keresetben az anyja lakcímét írjátok be.)

pillango01 # 2008.03.13. 08:54

monalisa1
Köszönöm a választ. A kérdésemben szül.anyakönyvi kivonatra és birósági végzés másolatára gondoltam de a válaszod alapján ezekre nincs szükség.
Férjem a keresetbe beleirta az indokait (a nagylány idén betölti a 23. életévét és bár nappali tagozaton tanul de ki tudja hányadik szakma tanulásába kezd bele. A kapcsolattartásuk nem mondható túl jónak mert ha a férjem nem hivja telefonon eszébe nem jutna az apja. Iskolalátogatási papirt nem ad és a lakciméről sem hajlandó felvilágosítást adni.)
Annyit még szeretnék megkérdezni ha nem tudjuk a cimét a biróság hivatalból lekéri vagy nekünk kell utánna nyomozni?

Ster # 2008.03.13. 08:25

Tényleg ennyire értetlenül foglalmazok???!!!
Wasp!

Ő kérte azt, hogy mégis inkább a fizetése 20%-a legyen a tartásdíj összege!!! A közös megegyezéses papírra szintén közös megegyezéssel került az az összeg, amit Ő(!) akart megváltoztatni!!! Ha én lennék a kerékkötő akkor ahhoz ragaszkodtam volna, így fizeti a felét annak az összegek.
Wasp! Te ezt nagyon nem jól értelmezted! Ne kelljen már Nekem elnézést kérni Tőle, csak mert Ő rúg fel az utolsó pillanatban minden megállapodást!
Olvass vissza egy kicsit...

_Wasp_ # 2008.03.12. 19:31

ezt talán úgy kéne nézni, hogy jó fej volt, hogy a megegyezés alapján dupla annyit akart adni, mint amennyit a fizetéséből megítélnének. El kellett volna fogadni.

(tényleg nagyon indulatból ítélkezel. a gyereknek is sokkal jobb lenne, ha mielőbb lezárnátok a vitát)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Ster # 2008.03.12. 12:43

Valóban nem könnyű "indulatoktól mentesen" dönteni...
De aki évek hosszú sora alatt "bizonyította", hogy már a kötőszavainak sem lehet hinni, az vessen magára...
Mindig csak kérni, kérni, kérni,...de mindent csak a saját szemszögéből látni...
Még annyit Róla, hogy a fizetésének a 20%-a, az előzőleg megegyezett összegnek a fele...
Ja, és az autójára kétszer annyit költ (hitel), mint a gyerek tartásdíja...

kaméleon # 2008.03.12. 12:33

Ster, én fordítva is érteni vélem az indokokat és az indulatokat, nem ítéllek meg, nincsenek is meg hozzá az ismereteim.
A baj csak az, hogy ebben a rendszerben a „normálisnál” nagyobb tere juthat az indulatoktól vezérelt döntéseknek.
Ismerem a kollégám feleségét, akik az ő verzióját hallják, azt hiszik, kizárólag azért harcol, hogy a gyermekeit az éhhaláltól és a hajléktalanságtól megmentse.
Az én anyám is épp csak annyi gyermektartásdíjat kapott, amiből 3 évente kaphattam egy nadrágot, tudom milyen a másik oldal.

Vannak döntések, amelyeket a bírónak kellene meghozni, és nem adni meg a lehetőséget, hogy a harag miatt ott toljanak ki egymással az emberek, ahol csak tudnak.
Az, hogy valaki alkudozni próbál, ebben, abban nem teljesíti az elvárásokat, még nem jelenti azt, hogy a jogerős ítélettel meghatározott tartásdíjat nem fogja fizetni.
(A kollégám ráadásul magától többet adott, mint az ítélet után. Az, hogy egyáltalán perelték, hogy változatos jelzőkkel hordták le, mint rossz szülőt, csak, hogy a t.díjat 20 ezerrel növelhesse a másik szülő, oda vezetett, hogy a másik most csak ezt kapja. Nincs rezsifizetés, ami pedig több volt havi 20 ezernél, nem fizeti a külön kéréseket, ellenáll a kéregetéseknek (amit az anya indít), sőt, az eddig kifizetett számlák ellenértékét is visszakéri. Addig, pedig nagyon szívesen vásárolt a gyerekeknek is. Mindketten(négyen) rosszabbul jártak. Ha több pénzt vesznek el valakitől, az valószínűleg minden alkalommal visszatartó erő lesz, amikor a gyerekeire költene. Ha nem érzi úgy, hogy kizsigerelték, a gyerekei szeretik, nagyobb eséllyel költ rájuk.). Általában.

Ha a bírót arra képesnek tartjuk, hogy pl. azt eldöntse, melyikünk a gyermeknevelésre alkalmasabb szülő, a felek „előéletéből”, az előadottakból, már csak el tudná azt is dönteni, hogy indokolt-e a bírói letiltással való fizetés, vagy sem.

Hiszen nem is lenne a lehetőség más, mint egyfajta próba, ha nem fizetné, semmi nincs veszve, bármikor kérhető a letiltásra való változtatás. Ha valaki még ilyen feltételekkel sem engedélyezi az exnek, hogy bizonyítson (valamint ilyen indulatosan ír róla), az nem azt jelenti, hogy kizárólag a gyermekek érdeke, hogy objektíven, meg bosszúvágytól, haragtól mentesen, stb.

… és mi erre adunk lehetőséget, ami biztosan nem jó.

monalisa1 # 2008.03.12. 11:56

pillango01

A t.díj fizetésére kötelezettnek kell tudnia, hogy melyek azok a körülmények aminek alapján a bíróságtól a további fizetés megszüntetését kérni. ("Nevesített" dokumentumok külön nincsenek, minden eset más és más.)

Ster # 2008.03.12. 10:51

A "letiltatást" csak magának köszönheti... Nem bízom egy ilyen emberben,...pláne ha esetleg "elfelejt" fizetni, akkor meg pereskedjek megint?! Na nem! Szabadulni Tőle minél előbb...

Ster # 2008.03.12. 10:49

Inkább az "fáj" Neki, hogy nem csak a fizetését érinti a gyerektartás, hanem az esetleges évvégi vagy bármi egyéb jutalmát is...

Ster # 2008.03.12. 10:44

kaméleon!

Egy dolgot azért ne hagyjunk figyelmen kívül. Minden egyes eset más és más...
Te mit tennél egy olyan esetben, amikor a válás úgy indul, hogy "közös megegyezés". A két fél megállapodik egymással, kompromisszum itt és ott... Nem cél a másik ellehetetlenítése...
Erre, az első tárgyalást megelőző napon a "férj" közli, hogy van egy ügyvédje. Kérdem én: Közös megegyezéshez minek?! Válasz semmi, csak sunnyogás...
Írat egy hazugságokkal teli papírt az ügyvédjével... (Mondjuk a papír nem került a bíró elé, mert akkor fuccs a közös megegyezésnek, és azt Ő is tudja, hogy a perből nem jönne ki jól...)
A "kérésére" a "közös megegyezéses" papíron hónapokkal korábban leírt gyerektart.díjat (havi fix összeg) megváltoztatjuk a mindenkori fizetés 20%-ára. Ő kérte! Legyen... Az, hogy nincs tisztában azzal, hogy egy gyerek (csúnya kifejezés) mennyibe kerül, nem mentesíti semmi alól... Egy-két játékon kívül szinte semmit nem "áldozott" a gyerekére... (pl. iskolai, ruházkodási kiadások...)
Te mire számítanál egy ilyen embertől?
Pláne, hogy a tárgyalás után három(!) nappal, azt szeretné, ha inkább mégis fix összeget kelljen fizetnie?!
Ebből is csak az derül ki, hogy a gyerek addig "jó" Neki amíg egy fillérjébe sem kerül... Jogaira előszeretettel hivatkozik, de a kötelességeit "elfelejti"... A bíró kérdésére azt felete egyébként, hogy Ő is a 20%-os megállapítást kéri...

pillango01 # 2008.03.12. 10:28

Tisztelt hozzáértők!

Szeretném megkérdezni ,hogy tartásdij megszüntetési kérelemhez milyen dokumentumokat kell csatolni.
Előre is köszönöm az infót

_Wasp_ # 2008.03.11. 21:02

nem.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

katuskaaa # 2008.03.11. 18:55

Sziasztok!
Gyerektartás díjjal kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy a lányom egy éve nem tartja a kapcsolatot az apjával, mert középiskolában évvégén megbukott és osztályt ismételt és az apja kijelentette, hogy ne keresse többet...!Ezért mivel a kapcsolat ő vele megszakadt, de a nagyszülövel nem tehet-e jogi lépéseket a gyerektartás megszűntetésére??

kaméleon # 2008.03.10. 15:52

Csak egy példa:
A kollégám havi nettó jövedelme 270 ezer Ft. Ebből kb. 60-70 ezer Ft a munkájával kapcsolatosan felmerülő költségei fedezete (a bíróságon bizonyítani tudta, de a jövedelem kimutatásban nincs külön feltüntetve, hogy költségtérítés). A felesége havi 100 ezer Ft gyermektartásdíjat kért és kapott a 2 általános iskolás gyerekre. (semmilyen extra hobbi, kiadás, átlagos kistelepülésen élő, átlagos gyerekek), feleség jövedelme szintén átlagos.
A férj 20 éve dolgozik az első munkahelyén, középvezető, soha, semmilyen tartozása nem volt, a gytdíjat per nélkül is fizette, csak „magától”, ítélet nélkül, ő 80 ezret utalt, valamint fizette az általa nem lakott ház rezsijét is. Kérte, hogy a fentiekre tekintettel, letiltás nélkül fizethesse a megítélt összeget, de az ex, és nem a bíróság dönt.

Rossz gyakorlatnak tartom, hogy a gytdíjra jogosult fél indokolatlanul is bírósági letiltással kérheti a pénzt. Ha a megállapított összeget a kötelezett nem fizeti, még mindig van lehetőség a letiltást kérni. Persze, ez van.

A lényeg: a férfi átlagjövedelme 270 ezer, amit havi 100 ezer letiltás terhel, a férj a munkahelyen „erősen ajánlott”, a cég munkájával összefüggő banki hitelkártyát sem kapta meg, a bank elutasította. Pedig, a kártya hitelkerete mindössze 100 ezer Ft.
(A férj albérletben lakik, a feleség nem hajlandó az ingatlan megosztásában megegyezni, ugyanakkor elégedetten nyugtázza, hogy a volt férje kölcsönt sem kap, így nem tud lakást venni. Bűnhődjön a piszok.)

monalisa1 # 2008.03.10. 10:16

Végül is bizonyára helyesen döntesz amikor a jövedelméből való letiltást kéred - az esetleges későbbi bonyodalmakat elkerülendő.

Ster # 2008.03.10. 09:41

köszi mona!

Szerintem is "csak duma", hogy ha letiltása van nem kap(hat) hitelt...
Nem hinném, hogy az aki tartásdíjat fizet ne kaphatna hitelt..., max a bank nem a fizetése 100%-át vizsgálja, hanem a 80%-át...
Marad a letiltás..., egy ilyen "szélkakasnak" én nem teszek szívességet...
Gondolom az "fáj" Neki, hogy nem csak a fizetését érinti ez a dolog, hanem az esetleges jutalmat is...
Érdekes,...a gyerekét szereti(?),...állítólag..., csak jó lenne, ha egy fillérjébe sem kerülne... Szép jellem...

monalisa1 # 2008.03.10. 09:04

Az is kap(hat) hitelt akinek pl. t.díj levonás van a fizetéséből, csak jó sok legyen a keresmény (...) hogy a különféle tartozásokon kívül még a hitel fizetését is elbírja - banki hitelelbírálat.

monalisa1 # 2008.03.10. 09:02

Ameddig a bíróság a válóper során a felek "legvégső" egyezségét külön végzéssel jóvá nem hagyta, addig sajna módjában áll taktikázni... Ezzel együtt egy fiatal felnőtt embernek már el kell(ene) tudni dönteni, hogy "a" vagy "b".

Nézd, végső soron ha becsületszóra (...) folyamatosan utalja a bankszámládra a t.díjat, akkor lehetsz vele kegyes és nem a munkahelyéről a letiltatás. Azonban nyomatékkal tudasd vele: akár csak egyetlen havi elmaradás és egyből megy a munkahelyre az ajánlott-tértivevényes leveled - csatolva a t.díj összegéről a bírói határozat -, és onnantól könyörtelenül a fizetéséből a levonatás. (Ha a munkahely netán nem hajtaná végre, azért már ő felel.)