Segítséget szeretnék kérni. Férjem előző házasságából van egy nagykorú, de még középiskolás (most végzett) gyermeke, aki után gyerektartást fizet, illetve egy kiskorú lányunk. Múlt év közepétől a férjem elvesztette az állását, nincs semmiféle jövedelme, kértük a gyerektartás leszállítáást. 1. fokon leszállították 25000.- Ft-ra (40e-ről), de megfellebbeztük, mert ezt az összeget sem tudjuk a megváltozott jövedelmi viszonyokra tekintettel fizetni, és kértük 15000Ft-ban megállapítani. A fellebbezésben hivatkoztunk a Polgári Elvi Döntésre, és a Csjt-re is, mivel van egy másik kiskorú gyermek. A 2. fok arra hivatkozással helybenhagyta az ítéletet, hogy férjemnek biztosan eltitkolt jövedelme van, és hiába nagykorú a gyerek, a gyerektartás szabályait kell rá alkalmazni.
Tudom, hogy mérlegel a bíróság, de ha egyszer hónapok óta semmiféle jövedelmet nem kap a férjem, mi alapján feltételezi a bíróság, hogy eltitkolt jövedelme lenne? Erre ítéletet alapítani lehet? Lehet-e valahová fordulni? Nem arról van szó, hogy nem akar fizetni, hanem arról, hogy most nem tud! Köszönettel: csucsu72
Gyerektartás dij
Idézet: "...2011.május 01. naptól kezdődően a gyermektartásdíjat vonja le és azt utalja át..." A végzésben ez szerepel. Ha nem utal a munkáltató fordulhatok a bírósághoz?
Ennek a végzésből magából kell kiderülnie, de valószínűleg igen.
Tisztelt Fórum!
Kérdésem röviden a következő lenne: Ha a jogerős végzésben a tartásdíj letiltása 2011.05.01-től lett meghatározva, akkor a május elején kézhez kapott fizetésből a munkáltatónak le kellett volna vonnia a tartásdíjat?
Úgy tudom a tartásdíjat előre, míg a jövedelmet utólag fizetik.
Köszönettel
Editspy
Amikor százezreknek nincs munkája, az ex is mondhatja: ő sem talál... Tehát igazából nem róható fel neki a dolog - mondjuk.
Nem tudom önként vállaltad-e, hogy minden hétvégét nálad tölt a gyermek, de az anyja szempontjából nagyon kényelmes és költségkimélő...
Ne mérgelődj, ha jut egy tányérral a srácnak is akkor inkább örölj annak, hogy szoros, aktív a gyermekeddel a kapcsolat - sokan cserélnének veled!
Vélem a párod is jól megvan vele, elismerően.
Üdv
Köszönöm a választ de most már sajnos vonják a fizetésemből !!És dühít a tehetetlenség!
Nem összegszerűen azonosan, hanem a jövedelme 20%-val kell neki is hozzájárulni a közös gyermekről történő gondoskodáshoz, valamint ezen kívül "hozzáteszi" a gyermek nevelétés természetben. (Mint írod évek óta nem dolgozik, ergo nincs miből hozzájárulnia...)
Nincs mód elszámoltatni a t.díjról, illetve csak kirívó esetben vizsgálódik a gyámhatóság, pl. ha a gyermek elhanyagolt, nincs mit ennie stb.
Nem ő az egyetlen aki kihasználja a "gyermekét egyedül nevelő anya" státusz adta lehetőségeket...
NE a 11 éves kezébe add a havi esedékes t.díjat, de még csak ne is az anya kezébe, hanem postán add fel ill. bankszámlaszámra utald, így nyoma lesz a folyamatos kötelezettség teljesítésnek. (Ellenkező esetben akár le is tagadható a pénz...)
A továbbiakban fizess annyit amennyi kell, az azon felüli esetleges többletet te és a fiad közösen fordítsátok rá.
Külön: ha az anya dolgozik majd ismét és lesz fizetése, a gyermek minden hétvégén nálad időzéshez/ kosztoláshoz akár hozzá is járulhat(na)...
monaLuis
laikus hozzászóló
Szép napot!
Azt szeretném megkérdezni ha eddig becsülettel fizettem a gyerektartást amiben megállapodtunk a biróságon és ő most felemelltette ami a fizetésem 20% közel 40 000 ft+kiemelt családi pótlék !És mivel évek óta nem dolgozik sehol a az iskolai menzát és a tankönveket a polgármesteri hivatal fizeti!Eddig besegitettem a ruházkodásba iskola kezdésbe de ahogy tudtam igy már nem valószínű hogy tudok!!
Sajnos a magyar törvények szerint magamhoz venni nem tudom mert hála az ex anyósomnak nem éheznek !
A kérdésem a következő: Ha nekem kötelességem ezt a pénzt odaadni neki ill a gyereknek akkor gondolom neki is vannak kötelezetségei? Mi módon kérhetem számon mire megy el a gyerekre szánt pénz?
Neki nem anyit kellene mellé tenni mint amenyit én adok??
Mert akkor 40+40+13=83000 ft ebből egy 11 éves gyereknek gyönyörű ruhákban kellene járni és nem nekem kellene húsvétra uj ruhát vennem hogy meglátogassuk a rokonainkat!!
A fiam minden hétvégén 3 napot velem van !az hónap fele az nekem is többlet kiadás nem sajnálom mert ha nekünk jut neki is !!
De hol itt az igazság???
Válaszát előre is köszönöm !!
A nettóból.
Segítséget szeretnék kérni! agyerektartási díjatt az apa bruttó vagy nettó fizetéséből állapítják meg. Előre is köszi a segítséget.
Ha nem fizet, akkor végrehajtást kérhetsz, aztán majd a bíróság és a végrehajtó eldönti, hogy az ingatlanára terhelve lehet behajtani, vagy máshogyan.
Jó napot. Lenne egy egyszerű kérdésem: Ha a bíróság döntött a gyerektartás összegéről, mely egy ideig fizetve is volt, jogom van terhelni a közös ingatlanunkra? Illetve ha lemondott agyerekek láthatási és minden egyéb jogairól, akkor a gyerekek után járó szoc-pol támogatást követelhetem? Előre is köszönöm válaszukat.
Keresd fel a bíróság heti panasznapját -általában csütörtök-, és a kérésedet jegyzőkönyvbe veszik - ami egyben maga a keresetlevél. Aztán a bíróság majd dönt, megvizsgálva a kérést. (Alapból te vagy a kötelezett, de valószínűleg figyelembe veszik az anyai körülményeket is.)
monaLuis
laikus hozzászóló
Üdvözletem!
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen lehetőség van arra, hogy a tartásdíjat fix összegűre változtassam?
Jelenleg a fizetésem 20 %-át utalja a munkáltatóm, ezt szeretném megváltoztatni.
A volt feleségem és új férje nagyon jó körülmények között él, mi kevésbé.
Hova, kihez forduljak?
Tisztelettel
Az USA-ból is lehet Mo.-ra bankon keresztül pénzt utalni, MIÉRT nem beszéltétek ezt előre meg?!
A t.díj dolgáról a másik topikot is olvasd el!
A végrehajtási eljárás megindításáért ha jól tudom 18.000 Ft-ot kell fizetni, ezt meg kell előlegezned.
Jelen idő szerint valószínűleg sehogy. Azonban a bírói itélettel/végzéssel keresd fel a bírósági végrehajtót és az elmaradás miatt kezdeményezz ellene végrehajtást - igaz valószínűleg ez sem fog egy ideig eredménnyel járni.
Ettől függetlenül, a végrehajtó dolga lesz, hogy a követelés el ne évüljön, és ennek módját ő tudni fogja majd.
Külön: az időközben felhalmozódó tartozás okán ha van a nevén ingatlan(rész) jelzálogot rakhat rá, vagy netán ha tudod az itthoni bankszámla-számát arról egyszerűen leemel - visszamenőleg egyösszegben, a továbbiakra nézve meg havonta az összeget a százalékokig.
Félő, hogy az ex gyorsan megszüntet mindent amiről nevesíthető ő.
monaLuis
laikus hozzászóló
Tanácsot kérnék.
A volt nejem kiment az USA-ba dolgozni, neki kellene tt.díjat fizetni 15,5-15,5%-t, de nem fizet. Hogyan tudom ezt behajtani az USA-ból?
Tételezzük fel hogy nem tudom pontosan a munkahelyének a címét.
Válaszokat előre is köszönöm!
Szívesen, egyben szép is lenne ha beismerné: hibázott...
A felsőbb szerv hivatalból magához veszi a t.díjjal kapcsolatos anyagot és megvizsgálja a panaszt, remélve nemhiába majd.
Az más kérdés, ha a későbbiekben bármi panaszod/bejelentésed lesz a t.díjjal- vagy a kapcsolattartással kapcsolatban, a gyámügyes nő "emlékezni" fog rád...
Köszönöm!
Remélem másoknak is segítettünk ezzel az üzenetváltással.
Mindenkinek kitartást kívánok!
Az általad idézett jogszabály szerint a kérelem benyújtásától esedékes a t.díj megelőlegezése, ergo a 2010.nov.3. - 2011.jan.24. közti időszakra a különbözetet egyösszegűen ki kellene fizetni.
Fordulj észrevétellel a ... Megyei Kormányhivatal lentebb nevezett hivatalához.
Köszönöm monalisa1!
Az a helyzet, hogy éppen a vezetője annak a Gyámhivatalnak az említett ügyintéző, aki az ügyemben járt el és a határozat azután érkezett meg, hogy a Jegyzőnek a segítségét kértem a dolog előrejutásában.
Én inkább tartom valószínűnek, hogy emiatt gerinctelenségből rendelkezett így a gyámügyes. Ha így van, akkor hatáskörrel való visszaélés is szóba jön.
A lényeg, hogy jogosnak tartod Monalisa a meglátásomat ezek szerint? Nem lesz indok nélküli a válaszom nekik?
Javaslom írj tértis levelet az alapszintű gyámhivatal vezetőjének és kérd, hogy saját hatáskörben szíveskedjenek kijavítani a ... sz. Határozatukat, utalva a ... sz. törvény ... sz. jogszabályhelyre.
Ha 30 napon- de inkább 40 napon belül nem jön érdemi válasz, akkor a ... Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalához fordulj felülvizsgálati kérelemmel.
Szerintem a gyámügyes elnézte a dátumokat és emiatt a téves határozat, a kevés pénz utalása.
Üdvözletem!
A kérdésem az lenne, hogy kihez fordulhatok felülvizsgálatért, ha nem vagyok elégedett a Gyámhivatal határozatával, ami az államilag megelőlegezett gyermektartást jóváhagyta?
Nem akarok tovább vitázni az eddigi ügyintézővel, mert hát ez újabb 5 és fél hónapomba is belekerülhet. Se időm, se idegem nincs már erre.
A gondom az, hogy 2010 nov. 3-án beadtam a megkeresést, amire a területi Gyámhivatal olyan határozatot hozott 2011 ápr. 11-én, őt és fél hónapnyi ügyrágás után, hogy 2011 jan. 24-től startol az ellátás. Amikor az ügyet elindítottam, akkor azt mondta az ügyintéző asszony, hogy a kérelem beadásának napjától számítva 3 hónapra visszamenőleg is meg fogom kapni a pénzt, ne aggódjak.
Most ezt találtam itt a fórumban:
1997. évi XXXI. törvény
a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról
24. § (1) Ha a gyermektartásdíj megelőlegezését jogerősen megállapítják, az a kérelem benyújtásától esedékes. A folyósítás időtartama a kérelem benyújtásának napjától az alapul szolgáló ok előrelátható fennállásáig, legfeljebb azonban három évig tart. Indokolt esetben a megelőlegezés folyósítása - egy alkalommal - legfeljebb további három évre ismételten elrendelhető. Nincs helye a megelőlegezés ismételt elrendelésének, amennyiben a (8) bekezdés szerinti adók módjára történő behajtás 3 éven át nem járt eredménnyel.101 102 103
(2) Ha a gyermektartásdíj megelőlegezését jogerősen elrendelték, az a kérelem benyújtásától esedékes, azzal, hogy ha a kérelmet104
1. a tárgyhónap 15-éig nyújtották be, a gyermektartásdíj megelőlegezését elrendelő jogerős határozatban megállapított teljes összeget,
2. a tárgyhónap 15-ét követően nyújtották be, a gyermektartásdíj megelőlegezését elrendelő jogerős határozatban megállapított összeg 50%-át
Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/23/19170#…
Még ehhez képest sem felel meg a határozat.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02