Gyerektartás dij

csucsu72 # 2011.05.10. 13:26

Segítséget szeretnék kérni. Férjem előző házasságából van egy nagykorú, de még középiskolás (most végzett) gyermeke, aki után gyerektartást fizet, illetve egy kiskorú lányunk. Múlt év közepétől a férjem elvesztette az állását, nincs semmiféle jövedelme, kértük a gyerektartás leszállítáást. 1. fokon leszállították 25000.- Ft-ra (40e-ről), de megfellebbeztük, mert ezt az összeget sem tudjuk a megváltozott jövedelmi viszonyokra tekintettel fizetni, és kértük 15000Ft-ban megállapítani. A fellebbezésben hivatkoztunk a Polgári Elvi Döntésre, és a Csjt-re is, mivel van egy másik kiskorú gyermek. A 2. fok arra hivatkozással helybenhagyta az ítéletet, hogy férjemnek biztosan eltitkolt jövedelme van, és hiába nagykorú a gyerek, a gyerektartás szabályait kell rá alkalmazni.
Tudom, hogy mérlegel a bíróság, de ha egyszer hónapok óta semmiféle jövedelmet nem kap a férjem, mi alapján feltételezi a bíróság, hogy eltitkolt jövedelme lenne? Erre ítéletet alapítani lehet? Lehet-e valahová fordulni? Nem arról van szó, hogy nem akar fizetni, hanem arról, hogy most nem tud! Köszönettel: csucsu72

editspy # 2011.05.10. 10:10

Idézet: "...2011.május 01. naptól kezdődően a gyermektartásdíjat vonja le és azt utalja át..." A végzésben ez szerepel. Ha nem utal a munkáltató fordulhatok a bírósághoz?

ObudaFan # 2011.05.10. 09:40

Ennek a végzésből magából kell kiderülnie, de valószínűleg igen.

editspy # 2011.05.10. 07:51

Tisztelt Fórum!

Kérdésem röviden a következő lenne: Ha a jogerős végzésben a tartásdíj letiltása 2011.05.01-től lett meghatározva, akkor a május elején kézhez kapott fizetésből a munkáltatónak le kellett volna vonnia a tartásdíjat?
Úgy tudom a tartásdíjat előre, míg a jövedelmet utólag fizetik.
Köszönettel
Editspy

monalisa1 # 2011.04.22. 18:50

Amikor százezreknek nincs munkája, az ex is mondhatja: ő sem talál... Tehát igazából nem róható fel neki a dolog - mondjuk.

Nem tudom önként vállaltad-e, hogy minden hétvégét nálad tölt a gyermek, de az anyja szempontjából nagyon kényelmes és költségkimélő...

Ne mérgelődj, ha jut egy tányérral a srácnak is akkor inkább örölj annak, hogy szoros, aktív a gyermekeddel a kapcsolat - sokan cserélnének veled!

Vélem a párod is jól megvan vele, elismerően.

welder team # 2011.04.22. 18:22

Üdv
Köszönöm a választ de most már sajnos vonják a fizetésemből !!És dühít a tehetetlenség!

monalisa1 # 2011.04.22. 13:57

Nem összegszerűen azonosan, hanem a jövedelme 20%-val kell neki is hozzájárulni a közös gyermekről történő gondoskodáshoz, valamint ezen kívül "hozzáteszi" a gyermek nevelétés természetben. (Mint írod évek óta nem dolgozik, ergo nincs miből hozzájárulnia...)

Nincs mód elszámoltatni a t.díjról, illetve csak kirívó esetben vizsgálódik a gyámhatóság, pl. ha a gyermek elhanyagolt, nincs mit ennie stb.

Nem ő az egyetlen aki kihasználja a "gyermekét egyedül nevelő anya" státusz adta lehetőségeket...

NE a 11 éves kezébe add a havi esedékes t.díjat, de még csak ne is az anya kezébe, hanem postán add fel ill. bankszámlaszámra utald, így nyoma lesz a folyamatos kötelezettség teljesítésnek. (Ellenkező esetben akár le is tagadható a pénz...)

A továbbiakban fizess annyit amennyi kell, az azon felüli esetleges többletet te és a fiad közösen fordítsátok rá.

Külön: ha az anya dolgozik majd ismét és lesz fizetése, a gyermek minden hétvégén nálad időzéshez/ kosztoláshoz akár hozzá is járulhat(na)...

monaLuis
laikus hozzászóló

welder team # 2011.04.22. 04:53

Szép napot!
Azt szeretném megkérdezni ha eddig becsülettel fizettem a gyerektartást amiben megállapodtunk a biróságon és ő most felemelltette ami a fizetésem 20% közel 40 000 ft+kiemelt családi pótlék !És mivel évek óta nem dolgozik sehol a az iskolai menzát és a tankönveket a polgármesteri hivatal fizeti!Eddig besegitettem a ruházkodásba iskola kezdésbe de ahogy tudtam igy már nem valószínű hogy tudok!!
Sajnos a magyar törvények szerint magamhoz venni nem tudom mert hála az ex anyósomnak nem éheznek !
A kérdésem a következő: Ha nekem kötelességem ezt a pénzt odaadni neki ill a gyereknek akkor gondolom neki is vannak kötelezetségei? Mi módon kérhetem számon mire megy el a gyerekre szánt pénz?
Neki nem anyit kellene mellé tenni mint amenyit én adok??
Mert akkor 40+40+13=83000 ft ebből egy 11 éves gyereknek gyönyörű ruhákban kellene járni és nem nekem kellene húsvétra uj ruhát vennem hogy meglátogassuk a rokonainkat!!
A fiam minden hétvégén 3 napot velem van !az hónap fele az nekem is többlet kiadás nem sajnálom mert ha nekünk jut neki is !!
De hol itt az igazság???
Válaszát előre is köszönöm !!

ObudaFan # 2011.04.21. 13:56

A nettóból.

obermajerrita@gmail.com # 2011.04.21. 11:30

Segítséget szeretnék kérni! agyerektartási díjatt az apa bruttó vagy nettó fizetéséből állapítják meg. Előre is köszi a segítséget.

ObudaFan # 2011.04.19. 10:09

Ha nem fizet, akkor végrehajtást kérhetsz, aztán majd a bíróság és a végrehajtó eldönti, hogy az ingatlanára terhelve lehet behajtani, vagy máshogyan.

tade1978 # 2011.04.19. 09:58

Jó napot. Lenne egy egyszerű kérdésem: Ha a bíróság döntött a gyerektartás összegéről, mely egy ideig fizetve is volt, jogom van terhelni a közös ingatlanunkra? Illetve ha lemondott agyerekek láthatási és minden egyéb jogairól, akkor a gyerekek után járó szoc-pol támogatást követelhetem? Előre is köszönöm válaszukat.

monalisa1 # 2011.04.18. 16:48

Keresd fel a bíróság heti panasznapját -általában csütörtök-, és a kérésedet jegyzőkönyvbe veszik - ami egyben maga a keresetlevél. Aztán a bíróság majd dönt, megvizsgálva a kérést. (Alapból te vagy a kötelezett, de valószínűleg figyelembe veszik az anyai körülményeket is.)

monaLuis
laikus hozzászóló

csajszi80 # 2011.04.18. 16:40

Üdvözletem!

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen lehetőség van arra, hogy a tartásdíjat fix összegűre változtassam?
Jelenleg a fizetésem 20 %-át utalja a munkáltatóm, ezt szeretném megváltoztatni.
A volt feleségem és új férje nagyon jó körülmények között él, mi kevésbé.
Hova, kihez forduljak?

Tisztelettel

monalisa1 # 2011.04.18. 16:22

Az USA-ból is lehet Mo.-ra bankon keresztül pénzt utalni, MIÉRT nem beszéltétek ezt előre meg?!

monalisa1 # 2011.04.18. 16:18

A t.díj dolgáról a másik topikot is olvasd el!

monalisa1 # 2011.04.18. 16:04

A végrehajtási eljárás megindításáért ha jól tudom 18.000 Ft-ot kell fizetni, ezt meg kell előlegezned.

monalisa1 # 2011.04.18. 16:00

Jelen idő szerint valószínűleg sehogy. Azonban a bírói itélettel/végzéssel keresd fel a bírósági végrehajtót és az elmaradás miatt kezdeményezz ellene végrehajtást - igaz valószínűleg ez sem fog egy ideig eredménnyel járni.

Ettől függetlenül, a végrehajtó dolga lesz, hogy a követelés el ne évüljön, és ennek módját ő tudni fogja majd.

Külön: az időközben felhalmozódó tartozás okán ha van a nevén ingatlan(rész) jelzálogot rakhat rá, vagy netán ha tudod az itthoni bankszámla-számát arról egyszerűen leemel - visszamenőleg egyösszegben, a továbbiakra nézve meg havonta az összeget a százalékokig.

Félő, hogy az ex gyorsan megszüntet mindent amiről nevesíthető ő.

monaLuis
laikus hozzászóló

apuka73 # 2011.04.17. 09:29

Tanácsot kérnék.

A volt nejem kiment az USA-ba dolgozni, neki kellene tt.díjat fizetni 15,5-15,5%-t, de nem fizet. Hogyan tudom ezt behajtani az USA-ból?
Tételezzük fel hogy nem tudom pontosan a munkahelyének a címét.

Válaszokat előre is köszönöm!

monalisa1 # 2011.04.15. 17:01

Szívesen, egyben szép is lenne ha beismerné: hibázott...

A felsőbb szerv hivatalból magához veszi a t.díjjal kapcsolatos anyagot és megvizsgálja a panaszt, remélve nemhiába majd.

Az más kérdés, ha a későbbiekben bármi panaszod/bejelentésed lesz a t.díjjal- vagy a kapcsolattartással kapcsolatban, a gyámügyes nő "emlékezni" fog rád...

Yzma # 2011.04.15. 16:43

Köszönöm!

Remélem másoknak is segítettünk ezzel az üzenetváltással.

Mindenkinek kitartást kívánok!

monalisa1 # 2011.04.15. 15:45

Az általad idézett jogszabály szerint a kérelem benyújtásától esedékes a t.díj megelőlegezése, ergo a 2010.nov.3. - 2011.jan.24. közti időszakra a különbözetet egyösszegűen ki kellene fizetni.

Fordulj észrevétellel a ... Megyei Kormányhivatal lentebb nevezett hivatalához.

Yzma # 2011.04.15. 15:30

Köszönöm monalisa1!

Az a helyzet, hogy éppen a vezetője annak a Gyámhivatalnak az említett ügyintéző, aki az ügyemben járt el és a határozat azután érkezett meg, hogy a Jegyzőnek a segítségét kértem a dolog előrejutásában.
Én inkább tartom valószínűnek, hogy emiatt gerinctelenségből rendelkezett így a gyámügyes. Ha így van, akkor hatáskörrel való visszaélés is szóba jön.

A lényeg, hogy jogosnak tartod Monalisa a meglátásomat ezek szerint? Nem lesz indok nélküli a válaszom nekik?

monalisa1 # 2011.04.15. 14:10

Javaslom írj tértis levelet az alapszintű gyámhivatal vezetőjének és kérd, hogy saját hatáskörben szíveskedjenek kijavítani a ... sz. Határozatukat, utalva a ... sz. törvény ... sz. jogszabályhelyre.

Ha 30 napon- de inkább 40 napon belül nem jön érdemi válasz, akkor a ... Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalához fordulj felülvizsgálati kérelemmel.

Szerintem a gyámügyes elnézte a dátumokat és emiatt a téves határozat, a kevés pénz utalása.

Yzma # 2011.04.15. 11:32

Üdvözletem!

A kérdésem az lenne, hogy kihez fordulhatok felülvizsgálatért, ha nem vagyok elégedett a Gyámhivatal határozatával, ami az államilag megelőlegezett gyermektartást jóváhagyta?
Nem akarok tovább vitázni az eddigi ügyintézővel, mert hát ez újabb 5 és fél hónapomba is belekerülhet. Se időm, se idegem nincs már erre.

A gondom az, hogy 2010 nov. 3-án beadtam a megkeresést, amire a területi Gyámhivatal olyan határozatot hozott 2011 ápr. 11-én, őt és fél hónapnyi ügyrágás után, hogy 2011 jan. 24-től startol az ellátás. Amikor az ügyet elindítottam, akkor azt mondta az ügyintéző asszony, hogy a kérelem beadásának napjától számítva 3 hónapra visszamenőleg is meg fogom kapni a pénzt, ne aggódjak.
Most ezt találtam itt a fórumban:

1997. évi XXXI. törvény
a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

24. § (1) Ha a gyermektartásdíj megelőlegezését jogerősen megállapítják, az a kérelem benyújtásától esedékes. A folyósítás időtartama a kérelem benyújtásának napjától az alapul szolgáló ok előrelátható fennállásáig, legfeljebb azonban három évig tart. Indokolt esetben a megelőlegezés folyósítása - egy alkalommal - legfeljebb további három évre ismételten elrendelhető. Nincs helye a megelőlegezés ismételt elrendelésének, amennyiben a (8) bekezdés szerinti adók módjára történő behajtás 3 éven át nem járt eredménnyel.101 102 103
(2) Ha a gyermektartásdíj megelőlegezését jogerősen elrendelték, az a kérelem benyújtásától esedékes, azzal, hogy ha a kérelmet104

1. a tárgyhónap 15-éig nyújtották be, a gyermektartásdíj megelőlegezését elrendelő jogerős határozatban megállapított teljes összeget,
2. a tárgyhónap 15-ét követően nyújtották be, a gyermektartásdíj megelőlegezését elrendelő jogerős határozatban megállapított összeg 50%-át

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/23/19170#…

Még ehhez képest sem felel meg a határozat.