Tedd hozzá, hogy gyermekenként. De az azért nem valószínű, hogy két gyermekre megítélnék az 50%-ot. Már csak azért se, mert az apa szerencsére elég jól keres.
Gyerektartás dij
kedves Kbs !
Igazad van, hogy biztos nem fogják megítélni az 50 %-ot. Viszont a tartásdíj megállapításánál soha nem beszélnek arról, hogy az összeg nemcsak a gyermek szükségleteit kell, hogy fedezze, hanem tartalmazza a gondozó szülőfél tényleges mukáját
Õ viszi orvoshoz, ő mos, vasal, főz, szülői értekezletre jár, virraszt, stb. A világ boldogabb felén ez teljesen természetes, hogy figyelembe veszik. ill. ha a kapcsolattartás idején a különélő szülő nem viszi el a gyereket, még a babysittert is ki lehet vele fizettetni. Mert ugyebár egy leharcolt szülő nem lesz képes megfelelően gondoskodni a gyerekeiről?
Sziasztok!
Köszönöm a hozzászólásaitokat! Viszont ezek szerint nem számít az, hogy a válást követően ki milyen anyagi helyzetben lesz? Mert a férjem arra hivatkozik, hogy azért akar a 2 gyerekre összesen kb. 30.000 Ft-ot fizetni (ez a fizetésének kb. 18%-a), mert ő kiszámolta, hogy a fizetéséből neki mennyi kell megélhetésre és ennyi marad, amit ő max. nélkülözni tud. Ez normális hozzáállás a részéről? A megállapodással kapcsolatban is lenne egy kérdésem, ha már szóbakerült: az nem elég, ha a válókeresettel együtt beadjuk a bíróságra a vagyonmegosztást is? Az nem elég biztosíték? Kell az ügyvéd is? Előre is köszönöm Nektek!
A tartásdíjat a gyermek szükséges tartásának megfelelően ítélik meg. A különélő szülő a tartásra akár saját tartása rovására is köteles. Tehát az apa számítási módja, amely a saját szükségleteiből indul ki, téves.
Látod, helga07, így van ez a tartásdíjjal: aki kapja, annak mindig kevés, aki fizeti, annak meg sok.
Sziasztok!
Igen, ebben valószínűleg igazad van, hoyg aki fizeti annak mindig sok, aki kapja, annak mindig kevés. Viszont én nem tartanék igényt a fizetése felére, mert nem szeretném ellehetetleníteni a helyzetét, emrt ha tényleg nem fog tudni normális körülmények között élni (bár talán 170-180 e nettoból sikerül neki:-)), akkor a gyerekeim sem szívesen mennek majd hozzá, ami természetesen nem szeretnék. Ha én pl. azt mondom, hogy a 30%-át adja gyerektartásként, akkor nagyon nem vagyok fair vele? Én tényleg nem szeretném lehúzni, de azért azt sem szeretném, hogy hülyének nézzen...
Ahogy Runescape-ben mondják: "deal". Mármint a 30%-os ajánlatod. (De nem én vagyok a mésik fél:))
:-))) A megállapodással (vagyoni és gyerektartási, ha sikerül) kapcsolatban akkor elég, ha mindent leírunk részletesen és a keresetlevélhez csatoljuk és így együtt beadjuk a bíróságra, vagy ügyvéd előtt kell aláírnunk a megállapodást ahhoz, hogy jogilag rendben legyen és egyik fél se kezdjen el új követelésekkel előállni, csak azzal amiben megállapodtunk a váláskor. Nagyon köszönöm a válaszaitokat!!!!!
Jó estét Mindenkinek!
Nekem a tisztelt (?) bírónő 6 hónap és 4 tárgyalás után csökkentette kérésemre a fizetendő tartásdíjat 100 ezer forintról ideiglenesen 70 ezer Ft-ra. A gyermekem elmúlt 18, nem tartja velem a kapcsolatot, bármennyit keresem is. A bírónő ezt letudta azzal, hogy már nagykorú, azt tesz amit akar. Persze ez rám nem vonatkozik. A 100 ezer jelenlegi fizetésem több mint 50% volt. Szerintem egyértelműen az időhúzás a cél a tárgyalás során a volt feleségem részéről és ebben a bíróság is segítségére van, még ha jóhiszeműen is, mivel már két alkalommal is elnapolták a tárgyalást több mint 1 hónappal, mivel a bíróság eljárási hibákat vétett. Az hogy ez nekem (mivel én megjelentem a tárgyaláson) szabadság és utazási költségekbe került, egyenlőre senkit nem érdekel. Tartok tőle, hogy ezután sem fog. A gyerek most fog érettségizni, ha végzett és tovább tanul, ismereteim szerint a saját rovásomra erőn felül már nem kell fizetnem a gyerektartást. Ha jól tudom már csak a szükségleteihez kell hozzájárulnom, anyagi lehetőségeim függvényében. A bíróság a döntésképtelenségét arra alapozza, hogy nem számít mennyi a hivatalos jövedelmem (nemhivatalos nincs, mivel köztisztviselőként dolgozom) neki azt kell megállapítania milyenek az életkörülményeim. Banki megtakarításokból származó kamatokat próbál a bírónő keresni, illetve mivel a válóper idején magas volt a jövedelmem azzal érvel, hogy köszönjem meg, hogy nem százalékos mértéket állapított meg, mert akkor az időközben kapott végkielégítésből is adnom kellett volna az exemnek. Ez szerint kicsit nonszensz, a fix összegű megállapítás pont azt a célt szolgálja, hogy magasabb jövedelem esetén ne fizessen az kötelezett számolatlanul, illetve a pénz tényleg a gyermek tartását szolgálja, ne pedig a másik fél vagyonosodását. Most úgy néz ki, mintha nekem újra be szeretné vonni a bírónő ezeket az összegeket a tartásdíj megállapításába, vagyis megtakarításaimat kell felélnem, illetve nem rendelkezhetek szabadon ezen összegek fölött mivel akkor nem lesz fedezet a gyerektartásra. Ha dönt is valamit, az ezek után nem hiszem hogy túlzottan objektív, mindhárom fél érdekeit figyelembe vevő döntés lesz. Arról már nem is szólva, hogy ha leérettségizik a gyerek és újból kérném a megváltozott helyzetnek megfelelő kötelezettség megállapítását, megint legalább egy év kell a megfontolt döntéséhez. Az egész eljárásban az a legmegdöbbentőbb, hogy döntéseket hozó emberek olyan alpvető dolgokkal nincsenek tisztában mint, hogy az esetleges kifizetett osztalékot osztalékadó terheli, a kamatadóról nem is szólva, vagy, hogy a banki kamatok milyen mértékűek. Sajnos...
Szép jó estét kívánok Mindenkinek!
Szeretném megköszönni a sok hasznos tanácsot, információt, amit itt nyújtottatok Nekem. :-) Szerettem volna még délelőtt megköszönni, de nem volt időm befejezni az írást, így mire elküldtem volna, a megírt szöveg eltűnt... :-( Így most "gyorsan" pótolom...
:-)
Ha segítségre lesz még szükségem, akkor ugye újra kérdezősködhetek? :-)
Sziasztok, köszi, Reménysugár
Tibiapu !
Ne haragdij, de az egész történetet nem tudtam végigkövetni, a sajátomat is alig bírom már. Viszont abban teljesen igazad van, hogy a birók ill. bírónők semmiféle alapvető gazdasági ismeretekkel nem rendelkeznek, és így hoznak "felelős" döntéseket. Egy egyszerű SZJA bevallásból sem tudják a sorokat kiolvasni. Manapság a tartásdíj megállapítása nem olyan egyszerű feladat, mint volt 15-20 évvel ezelőtt, így valóban elvárható lenne, hogy megfelelő ismeretekkel kövessék az újonnan előforduló problémákat.
A 6 hónapot és négy tárgyalást viszont őszintén irígyelem. Ilyen gyorsaságról még nem is hallottam.
Nálunk ez 3 év és hét tárgyalás volt.
Egy megjegyzést azért engedj meg, nem láttam még olyan gyermekét egyedül nevelő szülőt, aki a tartásdíjból vagyonosodott volna!
Jó estét Mindenkinek!
Röviden leírnám a helyzetemet, és ha esetleg valaki tudna segíteni, hogy milyen lehetőségeim vannak azt nagyon megköszönném.
7 hónapos kisfiamat nevelem (már a kezdetektől) egyedül, bérelt lakásban, mert sajnos sajátom nincs. Az apukával nem voltunk összeházasodva, de 5 évig együtt éltünk. Eddig a megbeszélteknek megfelelően havonta küldött egy bizonyos összeget gyerektartásként, de most úgy döntött (szó nélkül) hogy ezt megszűnteti.
Érdemes-e bíróságra menni abban az esetben ha nincs bejelentett jövedelme?? Természetesen van rendszeres bevétele, csak papíron nincs, bár a folyószámlájára rendszeresen érkezik utalás. Gondolom minden esetben megítélnek gyerektartást, de vajon mekkora összeget. Ilyen esetben mi alapján számítják ki az összeget?
Előre is köszönöm a segítséget!
Mindig érdemes a bíróságtól kérni a gyerektartásról a határozatot. (Még akkor is érdemes jóváhagyó végzést kérni, ha egyezség van.) Az a határozat ugyanis már végrehajtható, sikertelen végrehajtás esetén az államtól kérhető a tartásdíj megelőlegezése.
A végrehajtás legegyszerűbb módja a számlára vezetett inkasszó - a végrehajtót kevéssé érdekli, hogy az arra érkező összeg bérjövedelem-e.
A bíróságok a mindenkori jövedelem bizonyos százaléka mellett általában előírnak egy havonta fizetendő minimumot is.
Kedves Béla! vagy Sándor? :o)
Köszönöm a gyors infot!
Lehet tudni, hogy mennyi az a minimum összeg? Vagy, hogy mi alapján számítják ki?
köszönöm
Ha nincs munkaviszonyból származó rendszeres jövedelme a gyermektartásdíj fizetésére kötelezettnek, a százalékos megállapítás helyett a határozott - havi fix - összeg megállapítását alkalmazzák a bíróságok.
Ennek alapja - egyéb adat híján - a mindenkori minimálbér nettó összege, egy gyermek esetén ennek a 20 %-a körüli öszeget szoktak fix összegként meghatározni.
Tibiapu,
amit nem értek, hogy lehet több, mint 50%-ot fizetni 1 gyerek után, ráadásul ilyen magas gyt-t?szerintem ez teljesen ellentétes a bírói gyakorlattal és nyugodtam fellebezhetsz. Bár nem vagyok jogász, de -sajnos- tapasztaltom már van ebben. Egy gyerek után általában max. 25%-ot szoktak megítélni és pl az egyik bíró mondta, hogy a lélektani határ 50 eft, azaz annál többet nem szoktak megítélni per gyerek. Persze, biztos bíró függő, de azért ez tényleg döbbenetesen sok.
Az úgy fordulhat elő, hogy például a bíróság azt a 100 ezer forintot a felek egyezségeként hagyta jóvá. Utólag egyoldalúan pedig azon változtatni nem lehet. Egy perre 6 hónap pedig egyáltalán nem hosszú idő, különösen, hogy ez alatt négy tárgyalást is tartottak.
"A mindhárom fél érdekeit figyelembevevő" döntést pedig kár számonkérni, a bíróságnak ugyanis a tartásra szoruló érdekeit kell első sorban szem előtt tartania.
De ez a példa is mutatja: a bíróság tartásdíj ügyben nem dönthet jól. Legalábbis a felek szerint.
Én úgy tudom, hogy egyezséget csak 2 évig nem lehet megváltoztatni, a két év alatt pedig csak akkor, ha a körülményekben jelentős változás van.
A bíróságtól nem lehet kérni két éven belül a megváltoztatást, csak kivételesen.
Természetesen a gyakorlatban közös megegyezéssel bármikor el lehet térni a bírói határozattól - de az igazából nem joghatályos, és csak addig nincs baj belőle, amíg a "megrövidült" fél meg nem gondolja magát. És bármikor meggondolhatja. (Plusz a gyámhatóság - mivel a tartásdíjat a gyermek tartására adják.)
Korábban már említettem itt a fórumon, hogy az általam az extől követelt tartásdíjra a végrehajtó tévedésből nekem küldte ki a végrehajtási lapot, az én nevemre kiállítva, mint adós.
Mivel ezen kellően felbőszültem, írtam a bíróságra egy végrehajtási kifogást (azt hiszem ez a neve). De röviddel ezután meglátogattam a végrehajtót is, hogy megérdeklődjem tőle, mi is ez. Ekkor kaptam tőle egy igazolást, amiben leírja, hogy összekeverte a neveket, és az ő sara. A per ennek ellenére folytatódik. Eddig én nem mentem el a tárgyalásokra (2 volt) csak kértem a távollétemben a megtartását, és persze azt is, hogy a beadott igazolásra tekintettel szüntessék meg a pert.
Na most a helyzet változott: az ex ellenkeresettel élt, ami szerint én igenis tartozom neki tartásdíjjal.
A kérdésem, hogy színtisztán eljárásjogi szempontból elképzelhető, hogy X nem is ad be végrehajtási kérelmet (hiszen az csak tévedés folytán került a nevemre kiállításra) és egy ilyen per, és ellenkereset után mégis helyet adjon a bíróság a NEM IS ÁLTALA KÖVETELT tartozás behajtásának?
A másik kérdésem - főleg, ha az elsőre igen a válasz - hogy az exnek van felém kb. negyedmillió forintos tartásdíj hátraléka, ami folyamatosan növekszik, mert gyakran vált munkahelyet, aztán a kieső fél vagy egész hónapokra nem fizet semmit. Emiatt - 3 kiskorú gyereket tartok el - nagyon nehéz anyagi helyzetben vergődünk, a banki hitelt is fizetni kell, megélhetési gondjaink vannak. Az exnél nagykorú fiunk lakik, aki felé én önként vállaltam havi 8000 Ft tartásdíj megfizetését, de persze nem azzal számoltam, hogy ő meg nem fizet rendesen tartásdíjat nekem. Emiatt jópár hónapja nem tudtam felé semmit fizetni - örülök, hogy nekünk van mit enni.
Úgy tudom, hogy a kiskorúak tartása megelőzi a nagykorút. Ez akkor is igaz, ha a nagykorú nappalin tanul? És egy ilyen helyzetben kérhetem, hogy a tartozásomat számolják be az ő tartozásába?
Egy igazán rossz filmre kezd hasonlítani ez az egész történet, ahogy a véletlen sodra ilyen helyzetbe hoz, amiből még esetleg igazán vesztesen kerülhetek ki.
Véleményem szerint eljárásjogilag ez nem lehetséges.
A nagykorú vonatkozásában tartásdíj megszüntetése iránt kellene pert indítanod, arra hivatkozva, hogy a saját és kiskorú gyermeked tartása mellett nem marad elég az ő tartására. Ebben a perben kérheted ideiglenes intézkedésként a mostani kötelezettség felfüggesztését is. Amíg ezt nem teszi meg, ő végrehajthat, mert tartásdíjba - a túlfizetés esetét leszámítva - beszámításnak nincs helye. Még más tartásdíj beszámításának sem.
Jó estét!
Köszönöm mindenkinek, aki infoval szolgált!
Még abban segítsetek, hogy hova és mit kell beadni, ha tartásdíj megállapítását szeretném kérni?
köszönöm
A megszüntetésnek egyetlen akadálya, hogy az önkéntes vállalás a bíróság előtt jóváhagyott egyezség része volt, azaz, ha jól tudom, akkor 2 évig nem lehet bolygatni. (Más kérdés, hogy az ex 15 nappal az egyezség hatálybalépését követően beadta a csökkentés iránti keresetet...de elutasították.)
A végrehajtó nekem a következőt mondta: Ha tényleges végrehajtásra kerülne az ő követelése, akkor - szerinte - lehet kérni a bíróságtól a tartozásába történő beszámítást. Illetve, ha nem akarunk ilyennel pepecselni, akkor ő bevételezi tőlem a pénzt, majd azon pillanatban végrehajtást indít rá az én követelésem alapján, és visszafizeti nekem, azaz ugyanott vagyok. Nem tudom, hogy ez mennyire jogszerű eljárás, de ez az egyetlen szerintem igazságos megoldás, mert az azért nagyon rossz vicc, hogy én keményen dolgozom, a mostani férjemmel igyekszün normálisan eltartani az összesen 4 gyerekünket (ebből kettő az exszel közös), kölcsönt veszek fel, hogy a másik kölcsönt fizetni tudjam, nehogy elárverezzék a házat a fejünk fölül azért, mert megszorultunk, ugyanis ő nem fizet - miközben ő otthagyja a jól fizető állását, ahonnan tényleg le tudták vonni a gyerektartást, elmegy minimálbérre, aztán azt is otthagyja, és így kóvályog egyik helyről a másikra, és ezek után hozzám jön ki a végrehajtó, hogy mondjuk elvigye a tévét vagy a számítógépet?
Bocsánat: a 4-ből 3 az exszel közös....
Hanna: a bírósógra kell keresetet beadni. Panasznapon jegyzőkönyvbe is mondhatod.
Köszönöm!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02