Gyerektartás dij

Ria72 # 2014.04.29. 16:07

Tisztelt Jogi Fórum!

Segítséget szeretnék kérni, gyermek tartásdíj megemelésével kapcsolatban.
Mostani összeget akkor állapította meg a bíróság, amikor a volt párom munkanélküli volt.

Most már két év eltelt, és Ő Németo.-ban dolgozik, az építőiparban.
Jól keres, de nem tudom, hogy mennyit.A mostani párjától született még egy gyermeke.

Együtt vannak kint, de nagyon sok az albérlet, meg az egyéb költségek.

Szokott hozni ajándékokat, ha hazajön, és nem akarok sokat kérni de azért valamennyivel többet, mint amikor munkanélküli volt.Van már ott minimálbér?
Valaki tudna segíteni?

Mennyi lenne a reális összeg, amit kérhetek, se nem sok, de nem is ennyire kevés?

Köszönettel:
R. Andi

Vyktor # 2014.04.27. 05:20

igen

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.18. 06:35

Ezt bíróság így jóváhagyta?

Vyktor # 2014.04.18. 05:36

A lentiek ismeretében feljelenthet jogosan a volt feleségem, ha nem fizetek ténylegesen gyerektartást?

Elváltunk, de együtt lakunk 2 éve és nem fizetek gyerektartást, de mindent én fizetek.(számlák,ebéd,hitel,ruhák,stb...)

Végzésben ez szerepel az egyezségnél:
Az alperes vállalja, hogy megfizet a felperesnek a ......Ft-ot azzal, hogy amíg a felek az utolsó közös lakásban közösen laknak, a felperes a gyermektartásdíjra végrehajtást nem kér.

Btk:
Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt gyermektartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

monalisa1 # 2014.04.16. 14:13

A t.díj megállapításakor a hitelterhet nem veszik figyelembe, a gyermekről attól függetlenül kell gondoskodni. / Úgy állapodik meg a másik gyermek anyjával ahogy sikerül...

Ami a házasság előtt a különvagyonod, ha később netán szétmentek joggal követelheted tőle. (Készüljön írás mit "viszel be" a házasságba, írja alá.)

----
  • laikus hozzászóló
ObudaFan # 2014.04.16. 14:12

Azt a hitelt legalábbis felesben amúgy is fizetni kell a megállapodás nélkül is. Tartásdíjat pedig a bíróság gyermekenként általában a jövedelem 15-25%-a között állapítja meg.

szignum2 # 2014.04.15. 15:10

Üdvözlöm!
A tanácsára lenne szükségünk. A páromnak előző kapcsolataiból van 2 gyereke. Az egyik gyerek után a bíróság megállapított 15 ezer ft gyerektartást.A második esetben pedig peren kívül megegyeztek,mivel ott van 2 közös hitel a párom ezeket fizeti és nem fizet külön gyerektartást. Azonban szeretnénk közös családot alapítani, de ezt már anyagilag nehéz kivitelezni még ha külföldön is dolgozik. Ezért a második esetnél felmerült,hogy jelezni fogja, innentől kezdve nem fizeti a teljes hitelt tovább,hiszen nem bírná, helyette gyerektartást fizetne. Jelen esetben milyen mértékű gyerektartást állapíthatna meg a bíróság? (2 gyerektartás, 2 hitel 50-50%-a illetve egyedüli családfenntartó). A másik kérdésem, az esküvő után, hogyan kivitelezhető az,hogy az általam bevitt "vagyon"-ra ne tehesse rá a kezét egyik gyermek édesanyja sem. Tudom, elég zavaros a dolog, de egyszerűen tanácstalanok vagyunk.

monalisa1 # 2013.12.11. 12:16

Be kell írni a gugli keresőjébe a címszót...

Dóra59 # 2013.12.11. 11:21

Nagyon köszönöm a választ!! Tudtam hogy valami kiegészítő vagy csatlakozó fellebbezés létezik csak nem tudtam hol keressem erről az infót vagy rendelkezést. De ezt tényleg jó tudni. Mégyegyszer nagyon köszönöm.

ObudaFan # 2013.12.11. 10:06

Köszönöm a választ, mi nem akarunk fellebbezni, de szerintem az ex nem fogja elfogadni. Tehát nagy valószínűséggel fellebbezés lesz. Útólag lehet egy kiegészítő fellebbezést beadni? Csak ezért nem akarunk fellebbezni, de ha már a felperes fellebbez akkor esetleg a perköltség miatt mi is.

Az ellenfél fellebbezésének kézbesítésétől számított 8 napon belül akkor is benyújthatsz csatlakozó fellebbezést, ha a 15 napos határidőn belül nem fellebbeztél. Ebben az esetben viszont ha visszavonja a fellebbezését a másik fél, a te csatlakozó fellebbezésed is hatálytalanná válik.

Dóra59 # 2013.12.10. 23:56

Egyébként a 8 tárgyalásból 2 azért lett elnapolva mert a bizonyításnál a bíróság úgymond kifutott a ránk szánt időből tehát már az utánunk lévő tárgyalásnak kellett volna kezdődni vagy munkaidő vége volt és a bíróság nem túlórázik. Az utolsó tárgyalás pedig csak kifejezetten ítélethirdetés volt azt is meglehetett volna oldani a 7. Végén. Én úgy láttam hogy a bíróság határozatlan döntésképtelen volt és próbált mindenbe a "biztosra" menni. Ezek az elnapolások viszont nem róhatók fel az ügyvédnek mégha csak üldögél is. De végre ítélet van és látja az ember a fényt az alagút végén. Másfél év mind pszichésen mind anyagilag mindenkinek megterhelő. Mégegyszer köszönöm a válaszokat.

monalisa1 # 2013.12.10. 18:48

Egy eltartott gyermek esetében a kötelezett jövedelmének 15-25%-a a t.díj, ettől eltérni csak halmozottan sérült, súlyos rokkant gyermek esetében szoktak. A végén a követelt 50% helyett a 20%...

Amúgy gratula az ügyvédnek "a" 8 tárgyalásért, mondjuk ő nem ingyen üldögélt...

Fujjátok ki magatokat, bár félő lesz még gond azzal a nővel.

kaméleon # 2013.12.10. 18:38

Még szép, hogy csak az átlagosnak számító tizenkilencezer forintot kell a pervesztesnek megfizetnie.
Hát, ha ezt 8 tárgyalásra, plusz az egyebekre átlagosnak gondolod, valszeg magad is elakadtál valahol a múltban, ahol a régi költségszabályokat alkották.
Mondjuk, az ilyen ítélkezési gyakorlat igencsak arrafelé hajtja a pereskedőket, hogy ahol lehet, inkább magukat képviseljék. Amellett, hogy ez rendesen méltánytalan azzal, aki nem jókedvéből kényszerül bíróságra, nem nagyon lehet érvet találni amellett, hogy ez miért lenne jó a bíróságoknak? Ha már a szerencsétlen peres fél nem érdekli őket, gondolhatnának magukra.

Dóra59 # 2013.12.10. 17:42

Nem rajtunk múlott. A férjem fizetésének 50 %-át akarta egy gyerekre. Mi mind a 8 tárgyaláson felajánlottuk a megegyezést de ő alább nem engedett. Szóval nem volt más választás. Egyébként 30 ezer forint alatt óránként nem is igen talál az ember ügyvédet.

monalisa1 # 2013.12.10. 16:51

Dóra59

Mire megtudjátok, hogy a másik fél fellebbezett-e rég kifuttok a 15 nap fellebbezési időből, tehát el kell dönteni...

Majd' kettő millió forint ügyvédi költségre, ezzt a marhaságot., a fele egy korrekt ügyvédre a másik fele meg betétben a gyermekre - és mindenki boldog.

Dóra59 # 2013.12.10. 16:46

Tisztelt Gerbera!

Ha elolvastad volna rendesen akkor rájönnél hogy miért is annyi. Egyébként számlákkal tudjuk igazolni.

gerbera317 # 2013.12.10. 16:16

kb. az ügyvédi díj amit mi kifizettünk 1 %-át kell megfizetni a részünkre (...) 19.050 Ft-ot ítélet meg ügyvédi díjnak

Tehát 1.900.000 forintot költöttetek ügyvédre? Miért kéne ezt a bíróságnak bevennie? Még szép, hogy csak az átlagosnak számító tizenkilencezer forintot kell a pervesztesnek megfizetnie.

Dóra59 # 2013.12.10. 15:43

Köszönöm a választ, mi nem akarunk fellebbezni, de szerintem az ex nem fogja elfogadni. Tehát nagy valószínűséggel fellebbezés lesz. Útólag lehet egy kiegészítő fellebbezést beadni? Csak ezért nem akarunk fellebbezni, de ha már a felperes fellebbez akkor esetleg a perköltség miatt mi is.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.10. 15:42

Be lehetett volna nyújtani a munkadíjmegállapodást. (Sőt, szerintem be kellett volna nyújtani.)

ObudaFan # 2013.12.10. 15:36

Igencsak, de ez gyermektartás perekben elég átlagos díj. 15.000 Ft + áfának felel meg. Mivel a pertárgyértéket a tartásdíj egyévi mértéke alapján állapítják meg, a pertárgyérték 5%-a körül kell az IM rendelet szerint a munkadíjat megállapítani, ez még csak nem is ez, hanem egy minimum összeg. Mondjuk az IM rendelettől a bíróság mérlegeléssel eltérhet, és persze van lehetőség arra, hogy fellebbezzetek csak a perköltség emelése érdekében. De ha a másodfokú bíróság nem változtat rajta, az nektek további költség.

Dóra59 # 2013.12.10. 15:18

19.050 Ft-ot ítélet meg ügyvédi díjnak. Hozzáteszem másfél éve húzódó ügyről van szó, 8 tárgyalási határnappal. Örültem volna ha ennyiért találtam volna ügyvédet. Szóval nevetséges összeg. Az az IM rendelet igen csak kozmetikázásra szorulna.

pazs # 2013.12.10. 14:53

Na szerintem a megfelelő IM-rendeletre hivatkozott a bíróság. Mennyit ítélt meg? Mert az IM-rendeletben elég nevetséges összegek vannak, az igaz, de ez nem a bíróság hibája.

Dóra59 # 2013.12.10. 14:50

Köszönöm a választ ám a mi esetünkben a minimum összeg nagyobb mint a 20 %. De természetesen fizetjük. Benne van az ügyvédi díj összege is és hivatkozik egy IM rendeletre és ennyi. De igazságtalannak tartom hogy ilyen nevetséges összeget kell kifizetnie felénk közben óriási anyagi veszteséget okozott nekünk a pereskedéssel. Ráadásul a per alatt kétszer is megbukott hazugsággal. Amit feketén-fehéren a bíróság is látott és még egy ejnye bejnyét sem kapott. Még az ítélet nem jogerős mert várjuk a felperes reakcióját. Szóval még nem leboxolt menet.

pazs # 2013.12.10. 14:33

A bíróság által megítélten felüli ügyvédi díjat nem tudjátok behajtani. Van egy IM rendelet arról, hogy hogyan kell megállapítani a pervesztes által kifizetendő ügyvédi költséget, benne kell lennie az ítéletben, hogy hogyan állapította meg a bíróság, hogy mennyit kell a pervesztesnek állnia a ti ügyvédi költségeitekből. Nincs benne?
20%-ot kell fizetnetek, de legalább a minimumösszeget (azt akkor is, ha kevesebb lenne, mint a 20%).

Dóra59 # 2013.12.10. 14:21

Tisztelt Ügyvédurak!

A kérdésem a következő lenne. Végre másfél év után megszületett a gyermektartásdíj emelés ügyében az ítélet. Férjem (alperes) nyert. Az exnek meg kell fizetni részünkre az ügyvédi díjjat az ítélet szerint. Amit a bíróság egy igen nevetséges összegben határozott meg. A kérdésem akövetkező lenne. kb az ügyvédi díj amit mi kifizettünk 1 %-át kell megfizetni a részünkre holott a pert megnyertük. A további 99 %-ot hogyan lehetne a felperestől megkapni vagy külön pert kell indítani? Igazán azt sem tudjuk hogy ezt hogy számolta ki a bíróság. Az ítélet szerint férjemnek megállapítottak egy minimum összeget és százalékosan is tehát 20 %-ot. Melyik a mérvadó egyébként a minimum összeg vagy a 20 %? Ugyanis mi a minimum összeget fizetjük (részünkről felajánlott összeg), a 20 % kevesebb lenne. Köszönöm a válaszokat.