Gyerektartás dij

kisné # 2008.07.13. 19:08

Én nem indítok pert magasabb összegért. Azt gondolom, hogy, ha apa nem lenne is képesnek kellene lennem eltartanom a gyerekeimet. És az is tény, hogy most az apás nyári két hétben apa fizette be őket a táborba - mivel munkája miatt napközben nem tudott velük lenni, így keresett nekik egy tök jó tábort. Sajátos megoldás, de legalább a gyerekek élvezték.
Én is elviszem őket nyaralni, amit én fizetek.
Engem inkább az bánt, hogy csak azért nem hajlandó nekik semmit venni, most leginkább drágább dolgokra gondolok, mint pl. ruházat, mert ő kifizeti a havi fix. gyt-t és mossa kezeit, innentől kezdve a szükségletek megvásárlása, összegtől függetlenül, az én dolgom.
Remélem, hogy egyszer leszünk olyan viszonyban, hogy meg tudom majd beszélni vele, ha segítség kell, addig pedig örülök, ha hó közepén, mikor már ebédet, szakköri díjakat, számlákát, napközit befizettem, megköldi a gyt-t.
Igazából ezt a dolgot az érzi a bőrén, aki benne él, akihez nap mint nap hazamegy a gyerek és közli, hogy nyomja a lábát a cipő, vagy, hogy ennyi és ennyi pénz kell a suliba.
Az viszont igaz, hogy anya és apa viszonya emberi kellene, hogy maradjon, köpködések, rivalizálások nélkül, hogy a gyerekek a lehető legkevésbé sérüljenek.
Sajnos a válások nagy százalékában ez az, ami hiányzik.
Mert mind a két fél kellene hozzá...

kisné # 2008.07.13. 19:09

Kedves Bagaméri, te is kritizálod anya magatartását, de ki tudja, hogy tényleg ilyen-e, vagy csak a düh mondatja és láttatja ezt veled. Mert utálni akarod. Mert okolni akarod.
Egy anya, ha igazán szereti a gyerekét, bármennyire is megbántotta a férje, nem akarhatja elszakítani az apjától.
Kivétel, ha valami nagyon komoly oka van rá.
De ezért, hogy anya-gyerek-apa kapcsolat válás után is normális maradjon minden félnek egyenlő arányban tenni kell!

Bagaméri # 2008.07.13. 19:41

Kedves kisné!

Aki engem ismer, az tudja hogy az én haragom 2 percig tart. Viszont ebben az esetben sajnos, de igazakat írtam a volt feleségemről, nem túlzottam el semmit.
Hiszen én is együtt éltem vele 8 évig, ebből 6 év kemény volt vele.Amikor 2.-szorra is beadtam a válókeresetet,akkor már végleges lett a döntésem. A gyerek kérdésében nem volt tervezés, terhes volt amikor elvettem feleségül, én még nem voltam készen az apaságra. nem haragszom ez miatt sem,de a szülés után teljesen megváltozott.Már nem az volt, akit valamikor megismertem.Voltak jelek,hogy nem őt kellene feleségül vennem,de a terhesség közbeszólt.
Valóban nehezen viseltem, hogy amíg én a lépcsőházban mindenkit ismertem, mindenkivel beszélgettem, segítettem nekik,részt vettem a ház életében.Avolt feleségem pedig nem is köszönt senkinek.
Lényeges, hogy a házasságba egy asztalt hozott,semmi mást, de az is (mint kiderült) szuvas volt.
Amikor elváltunk,akkor kapott egy 1,5 szobás lakást, én pedig mentem albérletbe.Én fél év múlva kaptam meg a részemet,hogy kezdhessek valamit.A 8 évből 3 évet gyesen volt, 2 évet munkanélkülin, utána dolgozott itt-ott 1-1 hónapot,majd újra munkanélküli.Amikor váltunk,akkor helyezkedett el,azóta ugyanott dolgozik.
Ettől függetlenül nem akarom utálni, nem akarom okolni.Van két tünemény gyermekem, és egy tünemény feleségem,akit szeretek, idén 7 éves házasok leszünk.
A volt feleségem még mindig féltékeny, ebből adódik nála az utálat a gyerekeim, a feleségem és én felém.
Támad, mocskol,kutakodik,szemétkedik,ellenem nevelte a közös gyermekünket.
Szerintem ezt nem érdemeltem meg.Amikor gyereket akart,akkor tőlem akarta, nem mástól.Most pedig ellenségek lettünk...

lajoska32 # 2008.07.13. 21:11

bagaméri!Eszméletlen hülyeségeket írsz,ráadásul az írásaid alapján Te vagy az aki gyülöli az exet,meg furkálódik!
Komolyan gondolod,hogy havi 15 elég lenne a 16 éves lányra?
Azt írod rossz a kapcsolatotok,mikor Te írod azt,hogy 2 gyereked van!És a lány ?Az ki?
Egyszer ovisok a gyerekeid,egyszer közönséges iskolások.Most mi van?Örülj neki,hogy nem magára költi a pénzét az ex,hanem a KÖZÖS gyereketekre,Az elit iskola, ha végez feltételezem "jobb" keresthez vezet majd.Vagy savanyú a szőlő?Amikor vállaltál+2 gyereket ezzel számolni kellett volna.Nem kötelező gyereket vállalni erőn felül.
Nevelési támogatás,mint pénzbeli juttatás nincs már.Egyébként se dolgozó egy gyerekes nők szokták kapni..
Ahogy olvasom Te azt szereted volna ,ha a lányod anyjának fogadja el az új feleséged(új szülő).Ennél nagyobb hülyeséget nem hallottam.Minden gyereknek 1 apja meg 1 anyja van.A mostohatestvéreket meg miért kéne már szeretnie?Édestetvéreknél is gond szokott lenni a nagy korkülönbség.Ő hozzád tartozik(na)nem a pereputtyodhoz.Talán vidd el egyedül strandra,érezze van Apja is.

lajoska32 # 2008.07.13. 21:17

Azzal meg mi a gond,ha táborozni megy a lány?16 évesen nem megy hittantáborba,ha nem akar,meg nem külön autóval-ha nem akar.
A 70000-et meg kinyögtem volna,elvégre nem minden hónapba menne európai körútra-legfeljebb közöltem volna ez a karácsony,húsvét,szülinap stb.
Még egy kérdés:egy héten hány napon főz ebédet a feleséged az ovis gyerekeknek?
ÁÁÁÁ

nandy # 2008.07.13. 22:54

A 8 évből 3 évet gyesen volt, 2 évet munkanélkülin, utána dolgozott itt-ott 1–1 hónapot,majd újra munkanélküli.Amikor váltunk,akkor helyezkedett el,azóta ugyanott dolgozik.

És a háztartásban végzett munka, a gyereknevelés az semmi? Nagyon bírom ezt a hozzáállást.
Valószínűleg nem te szembesültél az olyan mondatokkal, hogy
"Kisgyereke van? Akkor viszlát."
"Hát nem is tudom. Sokszor beteg az a gyerek?"
"Sajnos van már kisgyerekes kolleganőnk, még egyet nem tudunk bevállalni..."
"Túlórát tud vállalni? Ja, hogy gyerek meg család? Akkor viszlát."

És ehhez hasonlóak.

Bagaméri # 2008.07.14. 06:23

nandy!

A volt feleségem nem akart visszamenni dolgozni! Kijelentette. A régi munkahelyén visszavárták,de ő nem volt hajlandó.
Kérdezz, mielőtt ítélkezel és hasonlóakat írsz.

Bagaméri # 2008.07.14. 06:43

lajoska32!

Szerintem te írsz hülyeségeket. Már már olyan arrogánsan, hogy azt lehet feltételezni, hogy valami közöd is van a volt feleségemhez.

1. Nem gyűlölöm az exet,nem furkálódom. Mire alapozod?
  2. Honnan veszed a havi 15-öt? Én írtam ilyet valahol is? Gyanús vagy!!
  3. Éppen hogy magára költi a pénzt, de ezt úgy látszik nem olvastad elég figyelmesen.
  4. Az elit középiskola még nem vezet jó álláshoz.AZ ész a fontos és a szorgalom.Nem a Párizsi körút.

Elképzelem hogy akkor szerinted hogy zajlik a felvételi beszélgetés: "Elit osztályba járt? Akkor sokat járt külföldön,ugye? Jó, felvesszük!" Baromság, ráadásul nem az ő anyagi szintje, kimarad ezekből.A kiközösítés pedig nem jó irányba hat a nevelésre és továbbtanulásra.
5."lányod apjának"? - Hol olvastál ilyet? Ilyen baromságot kitalálni?
6. "pereputtyodhoz" - személyiségi jogok megsértésének tűnik.

Amúgy ez már nem a Jogi Fórum keretein belüli téma, lajoska te bántani akarsz.....

Bagaméri # 2008.07.14. 06:50

Nincs semmi baj azzal, hogy táborozni megy. Már tavaly is eröltettem nála a tábort,csak ő nem akart akkor menni,nem akart ott aludni. Ha valami bajom lenne a táborozással,akkor nem fizettem volna a tábort neki....

der Alte # 2008.07.14. 07:01

Goodwitch

Az, hogy "úgyis az anyának ítélik a gyermeket" az esetek kb. 95%-ban tény. Az apának esélye csak akkor van, ha az anya nem akarja a gyereket, vagy bizonyíthatóan és sorozatosan veri, esetleg drog- és/vagy alkoholproblémái vannak. Ez a maradék 5%. Nem a törvény szerint, az egyenlő esélyeket adna, hanem a bírósági gyakorlat szerint. A testület 99,99%-a is nő... Már bocsánat, de alapesetben a férfi szerintem tök esélytelen. Kétlem, hogy az, aki egy eredendően esélytelen elhelyezési pert is rászabadít a válás egyéb terhei mellett a gyermekére, az nagyon szeretné őt.

Bagaméri # 2008.07.14. 07:02

"A mostoha­testvéreket meg miért kéne már szeretnie?Édes­tetvéreknél is gond szokott lenni a nagy korkülönbség.Ő hozzád tartozik(na)nem a pereputtyodhoz­."

Ez a szöveg azért tényleg felháborító! Milyen jogon mered lepereputtyozni a családomat??

der Alte # 2008.07.14. 07:47

Nem mostohatestvér. Ha ugyanattól az apától de különböző anyától származnak a gyermekek, akkor féltestvér. Egyébként pedig tökmindegy.

Mindenkinek egyszerűbb, ha együttműködés van, ha együtt kell élni hosszabb, v. rövidebb ideig. A gyűlölködés ebben nem segít, ráadásul kifejezetten rossz érzés is. Nem kell szeretni a másikat, de mindenkinek jobb, ha legalább tudják egymást a féltestvérek/mostohatestvérek tisztelni, ha tudnak egymással barátkozni. Szülőként pedig nagyon rossz érzés, hogy az egyébként egyformán szeretett gyermekek ki nem állhatják egymást. Ja, hogy az ex éppen annak örül???

Bagaméri # 2008.07.14. 07:56

A mi két pici gyerekünk mindig emlegeti és hiányolja, érdeklődik a nagylány után.Nincs semmiféle utálat bennük,mert mi nem úgy neveltük őket.Ha találkozunk a nagylánnyal, akkor a két gyerek szeretne vele játszani, de a nagylány elfordul tőlük, nem is hajlandó hozzájuk szólni.
A nagylány viszont már nevezte a két picit "fattyúknak" 14 éves korában. 14 évesen azt sem tudja, hogy mit mondott.

"Ja, hogy az ex éppen annak örül???"

Igen sajnos.

Gica84 # 2008.07.14. 09:30

Üdvözlök Mindenkit! Hasznos tanácsokat, véleményeket, lehetőségeket várnék, ha tudnak segíteni. Előre is köszönöm. A férjem elvált 3 gyereke van az előző házasságából, s én most várom a másodikat. Házasságuk alatt a felesége nem dolgozott, nem volt vagyon amit a házasságba vitt volna, férjem örökségéből vettek egy házat.Válásukkor (a férjem bízva az ügyvédébe, aki csak később derült ki akkor már rég bizalmas viszonyt ápolt a férjem Ex-ével)férjem mindent aláírt, az ügyvéd biztosította, hogy így minden jó. Emeletes családi házat vitte, a bankba 4-5 millió volt a számláján,(a férjem nem szeret bankba rohangászni, ezért az övére rakták)vitte,új autót vitte,a férjem még a ruháit, illetve a munkájához nélkülözhetetlen szerszámait se vihette.Ezen felül a férjem aláírta a gyerekenkénti 20.000Ft-os gyerektartást.Nem tudjuk kifizetni.Nyakunkon a végrehajtó(akit ránk küldött), de nincs mit elvigyen,férjem a gyerekeit nem láthatja,mert feljelentett, hogy el akarjuk rabolni őket,s a közelükbe se nagyon mer menni, mert az ex egyből rohan a rendőrségre, s most feljelentette a gyerektartás nem fizetése miatt.Szó szerint utcára került,mindennélkül.A válás óta eltelt a 2 év, s perújrafelvételt kértünk, mire van esélyünk? Van rá esély, hogy figyelembevéve mindent ami ott maradt beleszámolják a gyerektartásba, vagy eltöröljék azt,vagy mérsékeljék, tekintve anyago helyzetünk,gondolom, esélytelen, hogy kifizettessék a ház felét legalább az ex-el.
Válaszaikat, segítségüket köszönöm. Tudom hogy sok anya van aki válás után küzd a megélhetésért, s alig kap valamit, de vannak akiknek a céljuk mindössze, hogy tönkretegyék volt férjüket, s annak új családját.

monalisa1 # 2008.07.14. 12:45

Ügyvédet kell fogadni, még akkor is, ha jelenleg nincs miből fizetni... Ő majd átolvassa a válópert, a "megállapodást" és megpróbál valamerre elindulni.

Az apa "csak úgy" nem adhatta az örökségből származó különvagyonát a gyerekeknek (vagy a volt feleségnek??? - ez jogilag amúgy is kizárt ebben az esetben), mert ahhoz 1. ügyvédi ellenjegyzés szükséges ingatlanvagyon elajándékozásánál is, 2. gyámhatóság előzetes jóváhagyása szükséges a kiskoruakra tekintette, 3 . ameddig a gyerekek kiskorúak, az anya szabadon nem renldelkezhet az ők tulajdonával - ismételten a gyámhatóság lépne a képbe.

Tehát bemenni a földhivatalba és kikérni a tulajdoni lapot, mert szerintem nagy a valószínűságe annak, hogy a ház még mindig az apa nevén van.

Megismétlem: az "ajándékozás kontra t.díj-ról lemondás" sehogy sem történhetet a gyámhivatal nélkül.

A közös volt bankszámlájukon lévő 4-5 M Ft midenképpen fele-fele a váláskor, amely összeggel a volt feleség tartozásban van + kamatok...

Tessék a banktól utólagos egyenleget kérni a válókereset beadásának hónapjáról, mivelhogy a házassági vagyonközösség köztük akkor szünt meg.

A volt közös autó is felezendő, vagyis utólag visszajár legalább ennyi pénz. (Aztán kérdéses, hogy a vélhetően hitelre vásárolt autó havi részletei a továbbaiban lettek-e fizetve, és ki által?)

A t.díjat akkor is fizetni kell ha valaki sajnálatosan munkanélküli, vagyis a bíróság által megállapított "mindenkor fizetendő minimum" összeget.

Persze ha semmi bevétel nincs, akkor az apa fordulht volna a bírósághoz ezen váratlan ok miatt, és kérve a havi t.díj csökkentését.

Szóval veszve nincs minden, sőt, csak kell egy jó ügyvéd aki beleássa magát a papírokba, és a továbbiakban ő lép fel az apa nevében.

monalisa1 # 2008.07.14. 12:53

Jut eszembe: ha a férfi az örökölt pénzből anno a saját nevére vásárolt házat, és az ara abba költözött be - és szült aztán 3 gyereket, akkor a ház mindmáig a féri kizárólagos tulajdona. Amennyiben a házasság után a feleséggel közösen vásárolták azt a házat, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy "bedobta a közösbe" a pénzét - azon házasságnál. De akkor is, vizsgálandó, hogy az 50% tulajdoni hányadával mi is történt a későbbeikben?!

monalisa1 # 2008.07.14. 12:57

A házvásárláskor lehet, hogy "csak" ajándékozta a feleségének a fele tulajdonjogot., az ajándék a későbbiekben bizonyos esetben visszakövetelhető, ha az eredeti elképzelés (= holtodiglan együttélés) utóbb meghiusul - közbejön a válás...

Jó lenne ha férjed PONTOSAN visszaemlékezne mindenre, minden apró részéletre is, és mindazt elmondaná az új ügyvédnek.

monalisa1 # 2008.07.14. 13:01

A férjednek azt is kérnie kell a bíróságtól, hogy amikor majd a megzsületik másod közös (?) gyermeketek, a t.díj a 3+2=5 gyermek eltartására figyelemmel legyen a továbbiakban meghatározva.

Gica84 # 2008.07.14. 15:35

Köszi a hozzászólást, mindenképp ismét jogi útra tereljük, tekintve, hogy ebben a helyzetben a megegyezés esélye 0, pedig ez lenne a normális. A vett házat, mivel még akkor együtt tervezték életüket,mind kettőjük nevére íratták, amiről olvastam a váláskor kapott határozatot, lemondott, így már az asszony pajtás nevén van. Az általunk nevelt két kisgyerek(az egyik még a pocakomban van)természetesen közös. Így ezzel is érvelünk majd. Véleményed szerint ha bizonyítjuk (banki igazolás)mennyi volt a számlán mit segít, tekintve, hogy az ex trükkös nő, és ez a számla csak az ő nevére szólt. De egyértelmű, hogy 12 év alatt összesen 6 hónapot dolgozott honnan lett a pénz? Ha a ház így közös lett, a bankszámla is közösnek számít? Az autó szalonból kihozott volt, váláskor kb. a 3,5M ért, és a bank felé max.6-7 százezer volt tartozás, a férjem igen magas önrészt rakott le.Váláskor kb fél éves volt a kocsi. Feltudjuk használni a tárgyalás során ha szerzünk arról papírt, hogy a férjem örökölt akkor?

mok.mok # 2008.07.14. 15:50

Az örökölt dolog különvagyonnak számít, meg az is, ki mit hozot a házasságba, csak igazolni kell tudni.
A nem kézzel fogható dolgokkal nem igen lehet mit kezdeni, még akkor sem, ha van egy tucat tanú.
A tartásdíj összege minden esetben jövedelemfüggő, de a kikorú gyerek az első a te megélhetésed terhére is megítélik a tartásdíjat, hisz te éhenhalhatsz, a gyerek nem. Persze itt figyelembe veszik a már megszületett másik gyereket is.
Csunya amit most írok, de azt tanácsolom, hogy amikor megszületik a másik gyerek pereld be férjedet gyerektartásilag, mondjátok azt, hogy különéltek, a szociális jutattás is jobb.
50% fizunál többet nem vihetnek el.

monalisa1 # 2008.07.14. 16:37

Az örökölt különvagyonánál az a gáz, hogy az összegből a házvételkor a fele tulajdonjogot a feleségre íratta, ergo neki ajándékozta azt. Vélem tette ezt abban a hiszemben, hogy majd holtimiglan -holtodiglan mint a mesében...

A Ptk. 582 § (2) szerint az ajándék visszakövetelhető, ha utóbb meghiusul az a vélelem, amely nélkül az ajándékozás nem történt volna meg. (A hivatkozott jogszabály pontos szövege itt balra olvasható a "Szolgálatások" menüsor "törvénytár" rovatban.)

Tehát az ügyvéd majd visszapereskedi neki, bár nem olcsó és időigényes. (Ha nincs pénz perköltségre, felmentést lehet kérni a 6% pertárgy-érték illeték befzetése alól a bíróségtól, a keresetlevél beadásával egyidejüleg.)

A 4-5 M Ft fele minden vita nélkül a férjet illette a válókereset beadásának időpontjában, mivelhogy házassági vagyonközösség alatt szerzett pénz volt, attól függetlenül, hogy a nő nevén "futott" a számla.
(A banktól kell adott időpontra vonatkozóan utólagos kimutatást kérni, és csatolni a keresethez, mint ezen pénzkövetelés + kamat...)

Az autó értéke is felezendő, mind közös vagyontárgyuk a válókereset időpontjában.

A nő bizonyára nem tudja igazolni, hogy a bankszámlán lévő pénzt ajándékba kapta a szüleitől és/vagy örökölte stb., tehát kizárólagos különvagyona lett volna - nem.

A házra visszatérve, a váláskor a fele tulajdonrészét "szerelemből" ajándékozta a nejének?!
Esetlegesen szóba jöhet a megtévesztés, a becsapás vagy a pszichés "kényszerítés" - nem tudom, de ezt a témát is körül kellene járni még így utólag is.

Az új ügyvéd remélve majd kitalál valamit.

leányfalusi # 2008.07.14. 19:43

Üdvözlök Mindenkit!
Tanácsra lenne szükségem a következő dologban: bíróság végzésben 06. 01-től 40% gyerektartást itélt meg két gyerekemnek, édesapjuk munkáltatójától kapom az összeget. Június hóban nem kaptam -mondván már kifizették alkalmazottjuknak a bért, így már nem tudták miből levonni (nagy állami cégről van szó). Azzal a kérésemmel, miszerint akkor a köv. hóban dupla tartásdíjat küldjenek finoman szólva elküldtek. Szerintük úgy jogszerű, ha a 40 % feletti 10%-ból több hónapon keresztül utalják nekem a tartozást. Én úgy tudom, hogy a cégnek akkor meg kell előlegezni, és saját maguknak vonják "vissza" a 10 %-ot.
Ha létezik az hogy az elmaradást egy összegben kapjam meg, akkor szeretnék jogszabályi hivatkozást is kérni. A Bíróság egyébként készfizető kezesként jelölte meg a munkáltatót.

mok.mok # 2008.07.14. 20:04

monalisa1

A hozott vagyon akkor is hozott vagyott, mégha két névre kerül a lakás.
Csak igazolni kell.
Az ajándékozási ok megszünt, érdemtelenség miatt az is visszajár.
Most fejeződött be egy esetem, férjet képviseltem.
3.000.000 ft-ot ajánlott az asszonynak, csak szabaduljon tőle de az nem fogadta el, 10 fölött szeretett volna
Három évet voltak házasok, abból egyet külön.
Megkapartuk a dolgot, a végén ha hiszed, hanem az asszony örült annak a 150.000 Ft-nak is, amit a végén kapott. A többi a férj különvagyona volt, csak 300.000 Ft volt a közösen szerzett vagyon.
A végén mindenki megkönnyebbült. Az asszonynak sem kellett a pénzköltésen gondolkozni.

mok.mok # 2008.07.14. 20:11

Ja és a számláról eltünt pénznek lehet bottal ütni a nyomát.
Azt mondja majd, hogy levette ugyan a házassági vagyonközösség alatt, de feltette a ruletten pirosra és fekete lett.
Tudod a házasság ...jóban rosszban

monalisa1 # 2008.07.14. 20:34

Kedves mok.mok!

Köszönöm válaszodat. A jó ügyvéd szinte mindent elérhet - sőt még annál is többet -, aztán a másik keresheti a hibát: hol is rontotta el., no nem a házasságot, mert az már régről "lejárt lemez", hanem az egyezkedést.

Abban (is) igazad van, hogy a közös számlán lévő pénzt el is lehet veszteni (...) vagyis miért volt a férfi olyan hiszékeny, olyan balek.

Szóval Gica84-nek egy jó ügyvédre vam szüksége, aki remélve "kirázza" a férj volt feleségéből az őt nem megillető vagyoni értéket és egyéb értékeket.