Amennyiben már volt ítélet a gyermektartásról, 6 hónapra vissza végrehajtást kérhetsz az elsőfokon eljárt bíróságtól. Ha még nincs, akkor a gyermek lakóhelye szerint illetékes helyi bíróságon pert lehet indítani a folyamatos, és 6 hónapra vissza a hátralékos tartásra.
Gyerektartás dij
Édesapám 2 éve nem fizet gyermektartást. Én 23 éves vagyok, a hugom 20, felsőoktatásban tanulunk mindketten. Egy éve jeleztük az önkormányzatnál mindezt, megtettük a szükséges lépéseket, kiment hozzá a végrehajtó. Sajnos ez sikertelen volt mivel nagymamámnál lakik és semmilyen vagyona nincsen papíron. Munkahelyén pedig nincs bejelentve, pedig rendszeresen dolgozik, amit előttünk nem is titkol. Szóval hivatalos úton odáig jutottunk, hogy kaptunk egy levelet a sikertelen behajtási kísérletről. Mit tehetünk most?
puszedli
Fel lehet jelenteni tartás elmulasztásáért a rendőrségen, ha a tartási kötelezettsége végrehajtható ítéletren alapul.
„Btk. 196. § (1) Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2)
(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a tartás elmulasztása a jogosultat súlyos nélkülözésnek teszi ki.
(4) Az (1) és (2) bekezdés alapján az elkövető nem büntethető, a (3) bekezdés esetén pedig büntetése korlátlanul enyhíthető, ha kötelezettségének az első fokú ítélet meghozataláig eleget tesz.”
A (4) bekezdés szokta fizetésre késztetni az elkövetőt.
Goodwitch
Köszönöm a segítséget, már csak annyi kérdésem lenne hogy mit jelent pontosan az hogy "ha a tartási kötelezettsége végrehajtható ítéleten alapul." A házassági bontóper amiben megállapították hogy mennyi az összeg, vagy a tavalyi papír miszerint nem tudták behajtani nála az összeget. Jelenleg ezekkel az iratokkal rendelkezünk. Ez elég?
puszedli
Igen, elég.
Goodwitch
azért tegyük hozzá azt is, hogy nagykorú gyermek esetében a szülő nem köteles saját kárára eltartani.
"Szóval hivatalos úton odáig jutottunk, hogy kaptunk egy levelet a sikertelen behajtási kísérletről."
Angi!
Szeretitek még az apukátokat?
Mekkora összeget állapítottak meg nektek?
Folyamatosan nappalin tanultatok az elmúlt években?
Van jövedelmetek a tanulmányok mellett?
Véleményem: ha szeretitek és minimális összegről van szó,akkor azért ne csukassátok le.
Ha nem szeretitek,akkor tényleg fel lehet jelenteni.A (4) pont nem biztos hogy megrémíszti, ha valóban nincs pénze. Menni fog a börtönbe és leüli napi X Ft-jával számolva az elmaradást. De abból nektek továbbra sem lesz pénzetek.
Abszolút lehetetlen a viszonyotok rendezése? Mert tudod a hajlandóság nagyobb, ha szeretet is kap.
Ez csak egy jótanács.
Nem végeztem még el a jogi egyetemet.
Egyébként Marcinak igaza van, már rokontartásról van szó. Ebben az esetben apukád is kérheti a rokontartás megszüntetését, mert saját megélhetése veszélyben van.Amiket leírtatok jó eséllyel indulna is.
Szerintem próbáljátok rendezni a kapcsolatot.Nincs rossz szülő,lehet hogy ti is tehettek róla hogy így alakult az élete.De ha utáljátok az édesapátokat,akkor azon nincs mit változtatni.
Láma!
„Menni fog a börtönbe és leüli napi X Ft-jával számolva az elmaradást. ”
Ezt honnan veszed? Én nem találom a Btk.-ban ezt a büntetési nemet.
Ha figyelmesen olvasnál, látnád, hogy nem arról van szó, hogy apuci nyomorog, hanem arról, hogy feketén dolgozik csak azért, hogy ne kelljen a tartásdíjat megfizetnie. Tehát pénze van, fizetési hajlandósága nincs.
Goodwitch
sokan kényszerűségből dolgoznak feketén, mert másképp nem veszik fel, főleg 50-60 kor körül.
Btk. Tartás elmulasztása
196. § (1) Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő
52. § A pénzbüntetést, meg nem fizetése esetén fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni. Egynapi tétel összegének a helyébe egynapi szabadságvesztés lép. Ilyenkor a szabadságvesztés két hónapnál rövidebb is lehet
Nem vagyok jogász.
Kedves Láma!
Az a pénzbüntetés nem az elmaradt tartásdíj összegével egyenlő! Ez egy alternatív büntetési nem, amit a bíró pl. szabadságvesztés helyett szab ki.
Attól, hogy a pénzbüntetés vagy más büntetés kiszabásra kerül, az eredeti tartozás (tartásdíj) még nincs "letudva".
Marcika!
Attól, hogy valaki "kénytelen" feketén dolgozni, még fizethetne tartásdíjat.
Goodwitch
Kedves Láma!
Az a pénzbüntetés nem az elmaradt tartásdíj összegével egyenlő! Ez egy alternatív büntetési nem, amit a bíró pl. szabadságvesztés helyett szab ki.
Attól, hogy a pénzbüntetés vagy más büntetés kiszabásra kerül, az eredeti tartozás (tartásdíj) még nincs "letudva".
Marcika!
Attól, hogy valaki "kénytelen" feketén dolgozni, még fizethetne tartásdíjat.
Goodwitch
Persze, én is így értettem. A büntetéssel nincs letudva az elmaradás.Sőt, jó végrehajtó esetén el sem évül. De a pénzbüntetés meg nem fizetése ide vezethet.
Igaz?
Láma!
Te írtad:
„Menni fog a börtönbe és leüli napi X Ft-jával számolva az elmaradást. ”
Egyébként a pénzbüntetés meg nem fizetése valóban fogházban letöltendő szabadságvesztéshez vezet.
Goodwitch
Igen,erre gondoltam ha makacs és egyáltalán nem hajlandó fizetni semmit, még a büntetést sem.
Mi sem szerettünk volna idáig jutni, beszéltünk vele de nem lett eredménye, maximum azt hazudta hogy adott fel pénzt postán ami sosem érkezett meg. Sajnos édesanyám közben rokkantnyugdíjas lett, havi 34000 Ft pedig még a rezsiköltségekre sem elég, így én is és húgom is dolgozunk amikor tudunk hogy a tanulmányainkat fedezzük. Apukám eközben dolgozik, az édesanyjánál lakik ahol nem fizet se rezsit se élelmiszerre nem költ, minden pénz italra és játékgépbe megy amit megkeres. Ha lenne családja és ezen múlna a megélhetése nem gondolkodnánk ezen a lépésen mert még ígyis az apukánkról van szó...
Tehát ha feljelentjük mi történik? Felszólítják hogy fizessen, ha nem teszi leültetik, de ha leültetik abból mi továbbra sem látunk egy fillért sem... Amúgy a bontóperben 17 éve 1500 Ft-ot állapítottak meg gyermekenként, amíg bejelentett munkahelye volt a fizetése 20-20%-át kaptuk, ősszesen kb 25000 Ft-ot.
puszedli
Büntetőeljárás indul ellene, amelyből akkor szabadul, ha rendezi a hátralékát.
Gondolom nem szeretne tartósan sittre kerülni, ott kevés az ital meg a játékgép.
Goodwitch
Nekünk már az is nagy segítség lenne ha ezután rendesen fizetne, nem mintha nem jönne jól, de nem látok reális esélyt rá hogy annyi pénzt összeszedne, mégha 1500 Ft-tal számolunk is...
puszedli
Más meg nem fog helyette fizetni...
Goodwitch
ha a bíróság 1500 forintot határozott meg, és azóta nem kértétek az emelést, akkor ezt lehet végrehajtatni. Visszamenőleg 6 hónapra lehet kérni, és az 1500*6=9000 forint. Tehát nem olyan nagy pénz az.
"ott kevés az ital meg a játékgép"
- Hát ez jó! (jót nevettem)
Ahogy olvastam érett hölgyek vagytok, már felnőttek. Nektek kell beadni keresetet a tartásdíj megállapítására, hivatkozva hogy nappalin folyamatosan tanultok.
Majd megkérdezik apucit, hogy miből van pénze a játékgépre és az italra.Milyen jövedelem forrása van.
A bíróság ideiglenes intézkedést is tehet,hogy felemeli a minimum 1500Ft-ot (gondolom gyermekenként) 5 ezer Forintra.Az ideiglenes intézkedés kérelem elbírálására a bíróságnak rövid határidőn belül döntenie kellene.(Persze meghallgatja előtte a feleket.)
Titeket is meg fognak kérdezni,hogy milyen jövedelem forrásotok van.
Marcika!
Szerintem jobban járnak ha a tartásdíj megállapítását kérik,mert az is 6 hónapra visszamenőleges.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Azt hiszem nincs más hátra mint előre... Csak szomorú hogy ideág jutott a dolog.
puszedli
A tartás elmulasztásos ügyek - ha nem volt már ilyesmiért korábban is eljárás - jelentős része nem büntetés kiszabásával fejeződik be, hanem vádhalasztás után, vádemelés nélkül. És ez lehet az igazi cél, mert ez azt jelenti, hogy fizet apuka.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02