Gyerektartás dij

lindsday # 2009.11.28. 16:19

Kedves Fórumozók!

Szeretnék felvilágosítást kérni, hátha volt már valakinek hasonló tapasztalata. Egy gyerektartási per során az apa gyerektartás fejében lemondott a házról a gyerekek javára. Az anya ezt el is fogadta.

Amit én nem értek, valóban ajándékozási szerződést kell erre kötni a két szülőnek? Ezután ajándékozási illetéket is kell fizetni? Kinek kell ebben az esetben az illetéket megfizetni?

Illetve a bírónő fél év gondolkodási időt adott a feleknek. Ez megszokott a bírói gyakorlatban? Ha a két szülő megállapodott, miért kell mégis fél évet várni, hogy bejegyzésre kerüljön a tulajdonos-váltás?

Köszönöm válaszukat!

Linda

caravell # 2009.11.28. 15:32

Kedves ObudaFan! Az alábbiakról kérném a tanácsát:

A gyermek 19 éves múlt, de még iskolás, mert az anyja (aki a válást indította) ide-oda költözik vele és mindig másik iskolába írtaja, ezért 3-szor járta a második osztályt a szakközépben. 50 000 Ft gyermektartásban állapodtunk meg, amit nem levontak, hanem én fizettem (bírósági végzés rögzítette a válóper során).
Az év elejei válság miatt az amúgy is nehéz anyagi helyzetem ellehetetlenedett, gyakorlatilag az élettársam tart el, a fizetésem olyan tartozások törlesztésére megy el (autó, személyi kölcsön), amit még az exfeleségemmel közösen vettünk fel a válás előtt, azon kívül bankkölcsönt kellett felvenni ingatlanvásárláshoz, mert a válás után nem volt hol laknom. A fizetésem is lényegesen, váláshoz képest 40%-al csökkent. (Egy nagy gyár alkalmazottja vagyok, tehát ez a csökkenés nem papíron, nem sumák, sajnos igazi...)

A gyermektartást július óta nem fizettem. A helyzetet próbáltam megmagyarázni a gyermek anyjának, aki most mégis feljelentett: egy rendőrségi idézést kaptam.

Kérdésem: hogy kerül a képbe a rendőrség? Mire számíthatok?
Tudomásom szerint,a nagykorú gyermek esetén a szülő saját szükséges tartásának a rovására nem kötelezhető tartásdíj fizetésre, csak, ha a kötelezett azt saját szükséges tartásán felül megfizetni képes.

Hogy számolható ki ez az összeg? Van ennek konkrét értéke?

A gyermek megélhetése nincs veszélyben, a nyáron külföldön nyaraltak, tavasszal autót vettek...

Segítségét előre is nagyon köszönöm!
Róbert

ObudaFan # 2009.11.26. 12:48

Azt innen senki nem fogja megmondani, hogy mekkora lesz a mérséklés pontosan. Hogy szükségük van-e jogi segítségre, azt pedig nekik kell eldönteni.

kyrabp # 2009.11.26. 10:24

Köszönöm.
És szerinted érdemes ügyvédet fogadniuk?
Mert nincs sok pénzük és ha a végén mégis leszállítják 1500 ft-ra, akkor még azt a pénzt is feleslegesen fizették ki.
A bírónő forszírozza egyébként, mert hogy a palinak van ügyvédje az ismerősömnek meg nincs.
Sajnos vidékiek és hát nincs túl sok ügyvédből választék. Akinél voltak, mint mondtam azt mondta, hogy nyugodjon bele az összegbe.
Ezért kérdezném, hogy mennyi a reális alapja, hogy a gyerekek hátrányára döntenek?
Van-e esetleg valami jogszabály, amire hivatkozhatnak?

Köszönöm,

Üdv.
Kyra

Kyra

kyrabp # 2009.11.26. 10:23

Köszönöm.
Mert nincs sok pénzük és ha a végén mégis leszállítják 1500 ft-ra, akkor még azt a pénzt is feleslegesen fizették ki.
A bírónő forszírozza egyébként, mert hogy a palinak van ügyvédje az ismerősömnek meg nincs.
Sajnos vidékiek és hát nincs túl sok ügyvédből választék. Akinél voltak, mint mondtam azt mondta, hogy nyugodjon bele az összegbe.
Ezért kérdezném, hogy mennyi a reális alapja, hogy a gyerekek hátrányára döntenek?

Köszönöm,

Üdv.
Kyra

Kyra

kyrabp # 2009.11.26. 10:22

Köszönöm.

Köszönöm,

Üdv.
Kyra

Kyra

ObudaFan # 2009.11.25. 18:15

1500 Ft-ra leszállítani még ebben az esetben sem tartom valószínűnek. Ezzel együtt kár visszaküldeni a részteljesítést, mert annak az elfogadása nem jelent elismerést.

kyrabp # 2009.11.25. 17:47

Sziasztok,

A következőben kérném a segítségeteket.
Ismerősöm férje börtönben van. Jogerősen elítélték 2 évre. Többek közt a gyermekek (két kislány) zaklatása, stb. miatt.
Gyerektartást már rég nem fizetett, most viszont beadtak a bíróságra egy keresetet, hogy az eddigi 10.000.-Ft/gyermek összeget szállítsák le 1.500.-Ft/gyermek összegre. Arra hivatkoznak, hogy a börtönben csak 15.000.- ft keresete van. Ez oké.
De van egy fél ingatlan a nevén. Amire adott esetben ráterhelhetnék a visszamenőleges meg nem fizetett tartásdíjakat is.

Az lenne a kérdésem, hogy van-e esélyük, hogy leszállítják ilyen nevetséges összegre a gyermektartási díjat? És hogy hivatkozhatnak-e arra, hogy a börtönben nincs annyi keresete?
Elmentek egy ügyvédhez, és Ő azt tanácsolta,hogy nyugodjon bele ebbe az összegbe, nem lehet tenni semmit. Nincs értelme ügyvédet fogadni.
Ezt én nem tudom elhinni. Vagy tényleg így van?
Ja, és a múlt hónapban el is küldte a ezt a 3.000.- ft gyermektartást (még ugyan ítélet nem született róla. 1 hónap múlva lesz az új tárgyalás.) De az ismerősöm visszaküldte. Jól tette?

Köszönöm szépen előre is a véleményeket, hozzászólásokat.

Üdv.
Kyra

Kyra

ObudaFan # 2009.11.25. 09:37

Kukacvirág

A jogerős ítélet kézbesítésétől 60 napon belül a Legfelsőbb Bírósághoz lehet fordulni felülvizsgálati kérelemmel. A jogi képviselet kötelező, anyagi helyzetedre tekintettel kérd pártfogó ügyvéd kirendelését. Hogy sikeres lehet-e az a perorvoslat, azt az FB ítélet indokolása ismerete hiányában nem lehet eldönteni.

ObudaFan # 2009.11.25. 09:32

talicska

Csak tudod, mennyi a hátralékod. Azt pedig szintén megtudod, mennyit vonnak. A munkáltató azért felel, hogy azt vonja, ami a Vht. szerint vonható. Te pedig azért felelsz, hogy a lejárt részleteket ezeken felül is megfizesd.

Kukacvirág # 2009.11.25. 00:39

Tisztelt Jogászok és konkrét tapasztalattal rendelkezők!

mindenekelőtt: egy tisztességes, a tartásdíj fizetését elkerülni nem szándékozó, kibúvókat nem kereső édesapa vagyok, aki

1 éve munkanélküli. Akkor jelentős jövedelmem volt, ám nem volt felhalmozásom, mert azt _mind_ a gyermektartás sikeres megoldására fordítottam.

6 hónappal ezelőtt a bíróság végrehajthatóan megítélt tartásdíjat plusz hátralékokat (utólag megemelve amit addig jónak látott, hogy fizessek). Ekkor a bizonyított jövedelmem havi 40,000Ft munkanélküli segély volt. Ennek a 3x-osát itélték meg folyamatos tartásként és további 6x-osát havi hátraléktörlesztésként.

Az első havi elmaradt részlet után megkaptam a rendőrségi feljelentést tartás elmulasztása miatt plusz a végrehajtást a szüleimtől örökölt lakásra amiben élek és a (15éves) autómra.

A hónap elején a Főv.Bír, mint feljebbvitel megtartotta a tárgyalását és megítélt jelenlegi jövedelmem (munkavállalói hozzájárulás), havi bruttó 28 ezer forintra havi 120 ezer forint tartásdíjat és hátralékfizetést. Az ítélet, tudomásom szerint, nem megfellebbezhető

A bankszámlámon a Végrehajtó 1 milliós inkasszója, az autóm árverezésen, a lakásom végrehajtás alatt. Még mindíg nincs állásom, bár folyamatosan és proaktivan keresek és próbálok vállalkozást is beindítani közben valahogy. (Az új párom és családja támogat).

Kérdésem: Van-e olyan Mo.i vagy egyéb fórum, amellynél valamiféle fellebbezéssel méltányossági kérelemmel stb. élhetek és milyen módon? Eddig úgy tudtam, jogtalan a jövedelem 50%-át meghaladó tartásdíjat megítélni. Az én esetemben ez most frissen kb 200% tartásdíj plusz 200% elmaradás a következő két évben, miközben a munkaerő piaci kilátásokat valamennyien ismerjük.

(Ja, a sajnálkozó szívüeknek: A gyerekek köszönik jól vannak, egészségesek, most mennek iskolába és lovagolni tanulnak, úszni járnak, nyelvórákra, stb. Édesanyjukkal a házasság alatt szerzett közös háromszobás lakásunkban élnek, tehát nem arról van szó, hogy a szájuktól vonná meg a falatot a T. Bíróság, ha ideiglenesen figyelembe venné helyzetemet)

Bárki hasonló tapasztalattal? EU Emberi Jogok Bírósága? Bármi, ami a méltányos emberi élethez való jogot figyelembe veszi?

Kukacvirág

monalisa1 # 2009.11.24. 18:17

talicska,

1. A bírósági végzésben pontosan ki van számolva mennyi a tartozásod. 2. A havi bérjegyzéken rajta kell hogy legyen mennyit is vontak le eddig - onnan meg ki tudod számítani mennyivel tartozol még. 3. Ha egyéb tartozásod is van, a levonásoknál mindig első a t.díj (= a havi kötelezett összeg + a részarányos késedelmi összeg), majd ezen túl az egyéb tartozás arányos havi levonása - mindenösszes a kereseted 50%-át kapod meg. /Rossz esetben csak 33%-át./ És mindezt egálig.

A munkáltató mint kézfizető kezes annyit jelent: ha nem vonna ő fizetne helyetted., de levon - ha esetleg pontatlanul majd korrigálja... (Nehogy má' ő fizessen helyetted!)

"Mona"
laikus hozzászóló

talicska # 2009.11.24. 18:01

Tisztelt Obudafan!

Én nem tudom, hogy mennyi a hátralék, és hogy mennyit vont a munkáltató, tehát amennyiben nem azt vonja le, amit kell, miért nálam jelenik meg a végrehajtó?Nem én számoltam rosszul.Nem ezért készfizető kezes a cég?

ObudaFan # 2009.11.24. 12:40

A munkáltató annyit tud vonni, amennyi vonható. Ha egyösszegben válik esedékessé, akkor nálad fog megjelenni a végrehajtó.

talicska # 2009.11.24. 08:58

Szeretném megkérdezni a következőt.

A munkáltatóm vonja a tartásdíj hátralékot és a tartásdíjat.A munkáltatóm készfizető kezes.
Mi történi akkor, ha nem a megfelelő összeget utalja a volt élettársamnak.Az szerepel a végzésben, ha késik az egyik részlet, a fennmaradó összeget egy összegben kell kifizetni.
Mi történhet ezután? Mivel nekem van más levonandóm a fizetésemből, ki fizeti ki azt a teljes összeget?Én nem keresek annyit bizt. őrként.A munáltató?
És utána a munkáltató levonja a fizetésemből, függetlenül attól, hogy engem úgy tájékoztatott, hogy levonta amit le kellett.

talicska

ObudaFan # 2009.11.19. 19:08

A mérséklés iránt pert indíthatsz, és kérheted a végrehajtás részbeni felfüggesztését.

Lolly79 # 2009.11.19. 17:33

Üdvözletem!
Segítséget szeretnék kérni!
Februárban elveszítettem az állásomat és Júliustól nem tudtam fizetni a gyerektartást mert addígra nagyon rossz anyagi helyzetbe kerültem.Két gyermek után fizetek gyerektartást és jelenleg egy 11 hónapos kislányt nevelek a új párommal.Volt feleségemmel szóban megegyeztünk hogy ez alatt a nehéz időszak altt nem tudom fizetni a gyerektartást,ebbe ő bele is egyezett mivel azelött mindíg többet fizettem az előirtnál.Egy hete meglepetésemre levél érkezett a végrehajtótól mert volt feleségem követeli az elmaradt 4 havi tartásdíjat+járulékokat!Ezzel egyidejüleg az összeget beterheltette lakásomra!Szeretném tudni hogy milyen lehetőségeim vannak hogy amíg ilyen nehéz helyzetben vagyok felfüggeszthető e a tartásdíj valamint szeretném megkérdezni hogy a behajtást jelenlegi feleségem GYED-ére terhelhetik e mivel ez az egyetlen megélhetési forrásunk.Mellesleg a terhelésről én már a földhivataltől szereztem tudomást,azt sem tudtam hogy volt feleségem követeléssel él ellenem!Üdv:László

monalisa1 # 2009.11.19. 15:23

andita

A különbözeti idere azért nem mert úgy tekintik, hogy az elmaradt t.díj számodra közömbös - nem jártál utána...

"Mona"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.11.19. 13:39

Igen, 6 hónapra vissza.

andita # 2009.11.19. 12:39

Sziasztok !

Nekem a volt férjem 8 éve nem fizeti a gyerektartást. Van róla bírósági és végrehajtói papírom is. Illetve igazából arról van papírom, hogy 2002-ben mennyivel tartozott, mert akkor adtam be ellene a keresetet,de azóta sem fizet. Vajon az elmúlt 7 év tartozása nem számít? Azt hallottam, hogy csak 6 hónapra visszamenőleg lehet kérni a gyermektartásdíjat. Akkor ha egyszer tudna fizetni, akkor mem a tényleges / 10 évi /elmaradását, hanem a 2002-ben megállapított elmaradását+kamatait kell megfizetnie?
Remélem valaki tud segíteni és elígazitani ebbe a kérdésbe. köszönettel: andita

ObudaFan # 2009.11.18. 19:35

Rospe

Gyermekenként a 20% teljesen átlagos gyermektartás, nagyjából abból kell kiindulni. Persze, kérheted, hogy a gyermekeket nálad helyezze el a bíróság, csak ha ezügyben egy kicsit hamarabb eszméltél volna, több esélyed lenne.

monalisa1 # 2009.11.18. 16:15

Rospe

Elég egy kérdést egy topicba leírni, a válasz is csak az egyikre érkezik általában. Mindezt az esetleges továbbaikra.

Üdv.

Rospe # 2009.11.18. 15:09

Sziasztok.

A legtöbb hozzászólás arról szól hogy milyen semmirevaló apukák vannak, ezért így nem találtam választ a saját kérdésemre.

Házasságunk megromlott már elég régen...
Ennek következményeként kb. egy fél éve elhagyott a feleségem és vitte magával a két kiskorú gyermekemet is.
Természetesen nem azért mert nagy szűksége lenne rájuk, hanem hogy minél több pénzt kicsikarjon tőlem, illetve hogy a segélyeket kitudja használni.
Most egy albérletbe lakik.

A lakásomat kipakolta teljesen üresre, követeli a gyerektartást 20%-20%-ot gyerekenként,illetve ezt le is akarja tiltatni a munkahelyemen.
A saját tulajdonú házamból, akkora részt kér ami őt nem illeti meg.
A gyerekeket elhozhatom bármikor, sőt! azt se bánná ha nálam lenének mindig......
Hétvégenként a gyerekek nem aludhatnak nála,
ilyenkor nálam vannak, vagy valamelyik nagyinál!
(akkor nála van a pasija)
Van egy lízinges autó is amiből még 1.000.000Ft hátralék van, azt természetesen nekem adja :D

Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e valamit tenni a helyzetem könnyítésére jogilag ?
80.000Ft fizetésem van,
ebből ha levonják a 40%-ot (32.000Ft)
az autóba 20.000Ft-ot kell fizetni havonta,
van rezsim is már minimális de az is 20.000Ft legalább....

Akkor még nem említettem azt, hogy a gyerekek nálam vannak a havi 30 napból 15 napot, ilyenkor nálam esznek és isznak. (bár lassan nem tudom miből)
Még azt nem is említve hogy a részét miből fizetem ki ? kölcsönből ? azt miből törlesztem ?
Legutoljára maradok én, mert hát valamiből nekem is léteznem kell.....kellene.

Még nem vagyunk elválva, ezért szeretném a segítségeteket kérni hogy ez így fog maradni vagy van lehetőség más megoldásra is ?

Tisztelettel : Rospe

Walleee # 2009.11.18. 14:02

Kisokos!

Köszönöm szépen. A helyzet az, hogy nem a férjem (a tartásdíj fizetésére kötelezett) fizetése csökkent, hanem az enyém. A rokontartásos történetet megpróbáljuk, bár azt gondolom, nincs sok értelme. Ha érdemtelenné is válik esetleg a nagyobbik gyerek ... az édesanya bizonyára kéri majd a kisebbikre a tartásdíj maximalizálását ... és néhány ezer forintért valószínűleg ezt nem éri meg lejátszani.
Tulajdonképpen a T. Bíróság a közös gyermekünk megszületését első körben nem akarta tudomásul venni, csak amikor bepereltem a férjemet, döntött úgy, hogy van egy közös gyermekünk, akire tekintettel kéne lennie.

Nem egyszerű az élet....

sziamiaiú

kisokos # 2009.11.18. 09:20

Walleee,

Arra nem lehet hivatkozni, hogy a jogosult mennyit keres, arra azonban igen, hogy a kötelezett jövedelme lecsökkent. Sajnos az ön lecsökkent jövedelme nem számít, csak a kötelezetté. Szintén lehet hivatkozni arra, hogy a nagyobbik lány már nagykorú, így kérni lehet gyermektartás helyett rokontartás megállapítását, esetleg érdemtelenségre hivatkozva a megszüntetését. A kisebbik gyermek esetében erre nincs lehetőség.