Gyerektartás dij

Cloe # 2008.07.23. 17:59

Kedves Goodwitch,

Nem én beszéltem az illetékessel, nem akarok intézkedni a párom helyett. A szó szerinti megfogalmazás úgy szólt, hogy "ne nevettesse ki magát", s nem tudom pontosan ki mondta mert a párom annyira nekikeseredett, hogy nem értettem. De akkor ezek szerint mindentől függetlenül igényelheti a láthatást!? Eddig azért nem kereste őket, mert egy párszor, amikor próbálkozott mindíg ordítozás volt a válasz, és egy nagy NEM! Nem akarta, hogy ezt lássák, hallják a gyerekek. Ha az ember egy komolyabb járművet szeretne vezetni, ahhoz vizsgát kell tenni, de bármilyen ember szülővé válhat, akár alkalmas, akár nem!

monalisa1 # 2008.07.23. 19:35

Judmi

A válóperes itélet rendelkező (= első) részében kell benne lennie a szülői felügyelet megosztásnak, ha nincs kérni kell a bíróságtól a kiegészítést, hiánypótlást.

Goodwitch # 2008.07.23. 20:19

Cloe!

De akkor ezek szerint mindentől függetlenül igényelheti a láthatást!?

Hát persze! A kapcsolattartás ráadásul nem csak jog, hanem kötelesség is.

A kapcsolattartás rendjének megállapítása iránt először a gyámhatósághoz kell fordulni:

A kapcsolattartásról - a szülők megegyezésének hiányában, illetőleg a szülők és a gyám közötti vita esetében - a gyámhatóság dönt.

Goodwitch

Judmi # 2008.07.24. 05:26

Monalisa1!

Nekünk nincs válóperes papírunk,hiszen ők csak együtt jártak...

Cloe # 2008.07.24. 16:16

Goodwitch

Köszönöm

ObudaFan # 2008.07.24. 16:46

Ha a szülők nem tudnak a szülői felügyeletről megegyezni, bármelyik szülő keresetére a bíróság dönt.

tükörkép* # 2008.07.27. 17:03

hello,
megteheti az apa, hogy - a tudtom, megkérdezésem, beleegyezésem nélkül - vesz (kifizet) valamit a gyereknek, és nekem annyival kevesebb gyerektartást utal?
köszi

monalisa1 # 2008.07.27. 18:06

A meghatározott/megitélt t.díj összege független attól, hogy a kötelezett azon felül bármikor bármit is vesz a gyermeknek. Tehát "a" bőkezűség nem károlható el az anya felé., a t.díj amúgy sem az anya "járadósága", hanem a gyermek neveléséhez/gondozásához több-kevesebb rendszeres anyagi hozzájárulás.

Mr. Kiváncsi # 2008.07.27. 18:29

Érdeklődnék, hogy a gyermektartásdíjba beletartozik-e az üdülési csekk is, mint jövedelem, ha az egyezségben az áll, hogy a főállásban elért bérköltségből, illetőleg a rendszeres juttatásokból, valamint személyi jellegű egyéb kifizetésként, illetőleg nem rendszeres személyi juttatásként járó egyéb jövedelemből kell vonni bizonyos %-ot?

monalisa1 # 2008.07.27. 19:37

Cafeteria keretében 150.000 - 400.000 forint között a béren kívüli juttatás - már ahol ezt biztosítja ill. biztosítani tudja a munkahely. Ha valaki szerencsés és részesül ezen adómentes juttatásban, és a "csomagból" választható az üdülési csekk, akkor vélhetően figyelembe vehető a t.díj összegénél.

Ha egyénileg az üdülési utalvány kérelme/hozzájutása, akkor a végtelenségik megkopasztani apukát nem fair...

http://www.cafeteria.lap.hu

ancsa06 # 2008.07.27. 19:59

Sziasztok!
Elnézést, hogy belekontárkodom...:)
"Nem képezheti a tartásdíj alapját a költségtérítés, étkezési hozzájárulás, üdülési hozzájárulás, illetve a hasonló jellegű egyéb járandóságok, és nem indokolt figyelembe venni a tartásdíj alapjaként a túlmunkából eredő bevételt, amennyiben a gyermek tartása már e nélkül is biztosított (PK 107. állásfoglalás) . "
Ezt a magyarorszag.hu-ról másoltam, szerintem az üdülési csekk, és a többi cafeteria juttatás is ide tartozik.
Szép estét!
Ancsa

Goodwitch # 2008.07.27. 22:12

Mr. kíváncsi!

Ancsának van igaza.

OFF
Monalisa, direkt csinálod? Én értem, hogy ez itt egy szabad fórum, de mégse fair, hogy rendszeresen olyan dolgokat állítasz, aminek semmi jogi alapja sincs. Lassan mást se csinálok, csak téged javítgatlak. Ráadásul rejtett e-mailed van, így privátban nem is írhatok, csak ide a nyilvános fórumra.

Nem lehetne, hogy amihez nem értesz, vagy foggalmad sincs, abban a kérdésben nem adsz jogi tanácsot?

ON

Goodwitch

monalisa1 # 2008.07.27. 22:30

Természetesen most is igazad van...

Természetesen akár más fórumon is időzhetek, vagy egyáltalán se...

Amúgy én úgy "számolok", hogy laikusként tíz beírásomból/hozzászólásomból ha 6-7 segít - de legalább is nem ront -, akkor mondhatni megérte itt időzni. A többi 3-4 esetben zúdul rám a jeges víz, okkal-ok nélkül, legtöbb esetben megalapozottan.

A rejtett e-mail címnek oka van - magánügy.

Goodwitch # 2008.07.27. 22:51

Monalisa!

OFF
Rosszul számolsz. Arány sokkal rosszabb.

Az esetleg viszont tényleg segítene, ha mondjuk hozzászólásaid végén felvilágosítanád a kérdezőt, hogy most éppen

a.) hallottál már arról, hogy ilyen esetben mi lehet a megoldás

b.) tudni véled, hogy mi a megoldás

c.) az igazságérzeted ezt a megoldást diktálja

és mindenek előtt azt, hogy a jogi végzettségtől olyan távol vagy, mint Makó Jeruzsálemtől.

Szeretnék figyelmedbe ajánlani néhány más fórumozót, akiknek minden egyes hozzászólásából nyilvánvalóan kitűnik, hogy tanácsukat laikusként írták.

Az is sokat segítene, hogy ha nem éreznéd megszólítva magad, amikor a kérdező "kedves jogászok, vagy tisztelt szakértők, esetleg hozzáértők!" megszólítással kezdi a kérdést.

ON

Goodwitch

monalisa1 # 2008.07.27. 23:08

A záró utolsó két mondat megfontolásra érdemes.

Jó éjt.

Bagaméri # 2008.07.28. 20:53

Kedves Goodwitch!

Mint szakértő, kérlek segíts abban hogy ideiglenes gyermektartásdíj leszállítási kérelemnél mit tekintenek közvetlenül fenyegető kár elhárításának, vagy jogvitára okot adó állapotnak, illetve különös méltánylást igénylő jogvédelemnek.

Az elsőfok elutasította az ideiglenes intézkedési kérelmet a leszállításra a kérelem beadásától számítva 7 hónap tanakodás után. Fellebbeztünk és a másodfok helyben hagyta az elutasító végzést.

Innentől kezdve nem nagyon értem.Betegség miatt elvesztettem a munkahelyemet, kényszervállalkozó lettem.Alkalmazottként kerestem átlag 210-et, most 62-őt.A vállalkozás nem megy, szeretnék alkalmazott lenni egy cégnél,de mifelénk nincs munkalehetőség.Még nem sikerült találni munkát (holnap is próbálkozok egy helyen)
Amit nem értek az az, hogy továbbra is ketyeg a magas tartásdíj és ezek szerint nem hiszik el hogy nem tudom fizetni.A 2. végrehajtás lebeg a fejünk felett jelenleg,mert a felét tudtam fizetni ebben az évben.Összesen 3 gyermekről kell gondoskodnom,ebből 2 pici velem egy háztartásban él.
A házunkon komoly hitel van,a 6 éves autónkon hitel van.

A másodfok indokolásában negatívként kezelték azt is, hogy viszontkeresetben kértem a tartásdíj leszállítását (és az ideiglenes intézkedést is).
Holott más lehetőség nem volt,mivel a volt feleségem tudta hogy beteg vagyok és ott akarom hagyni a munkahelyemet, így megelőzve ő adta be a keresetét 20%-ra és magasabb alapösszegre. (A 20% is érdekes,mivel 3 gyermek van.)
Mindig csak azt látom,hogy nem akarnak tudomást venni, hogy van még két gyermek.Tehetetlen vagyok.

Goodwitch # 2008.07.29. 06:03

Bagaméri!

A bíróság nem tehetett mást. Ideiglenes intézkedésnek a te esetedben nincs helye, mert nem valaminek a teljesítését kérted. HOgy jobban értsd a Pp. idevonatkozó rendelkezését:

Az ideiglenes intézkedés célja azonnali jogvédelem biztosítása az időmúlás miatt utóbb már el nem hárítható jogsérelem megelőzésére Az ideiglenes intézkedés elrendelésével a bíróság teljesítésre kötelezi a kérelmező ellenfelét, mégpedig olyan időpontban, amikor a felek közötti jogvitát érdemben még nem bírálta el.

Tehát ez arra való, ha pl. a bérlő benne marad a lakásban, apuka terrorizálja a családot, a válóper alatt, és ki kellene őket költöztetni, válófélben lévő apuka nem gondoskodik a gyermekei tartásáról, stb.

Esetedben van egy jogerős ítélet a tartásdíj alapösszegéről, amit te leszállítani szeretnél a megváltozott helyzetedre való tekintettel. Ebben az esetben ideiglenes intézkedést nem hoz a bíróság, hanem ha a végrehajtást elrendelték, mód van a végrehajtás felfüggesztésére (Vht. 48. § alapján). Ezt a végrehajtást elrendelő bíróságtól kell kérni, és hivatkozni kell a folyamatban lévő perre, és mindarra, amire a leszállítás iránti kérelmedben is hivatkoztál. Ez sem biztos siker, de egy olyan lehetőség, amit érdemes megragadni. Közben pedig fizess legalább annyit, amilyen alapösszegre kérted a leszállítást.

A bíróság döntését pedig ne vedd ellenséges lépésnek, egyszerűen az adott helyzetben nem volt más lehetősége.

Goodwitch

Bagaméri # 2008.07.29. 06:34

Köszönöm a válaszodat.

Nem érzek ellenséget a másodfokú bíróság indokolásában, sőt az indokolás fogalmazása is tetszik.Az ügy körülményeinek leírása is lényegretörő és pontos.Csak nem értettem ezt a törvényi részt.
Elfogadom és mostmár világos is.

A végrehajtás felfüggesztését mikor lehet kérni? Csak akkor,ha megjelenik a végrehajtó,vagy már előtte is?
Legutóbb 1 napom volt,hogy gyorsan fizessek,különben kivonták volna az autót a forgalomból.Nagyon rosszul érintett,hiszen az összes pénzünk elment a munkáltatói hitel visszafizetésére a munkahely elvesztése miatt.A sok negatív "élmény" között még ott volt, hogy 2 hónap után tudtuk meg hogy bejegyeztek az ingatlanra is 60eFt végrehajtásit és a bank felé is elküldték a bejegyzést. A bank azonnal küldte a levelet,hogy fedezet elvonásnak számít és 8 napon belül igazoljuk,hogy rendeztük különben felmondják a hitelt.
Jogilag lehetséges, hogy 60 ezer tartozásra foglalnak 1,2mFt-os autót,10mFt-os ingatlant is? Mindkettőt egyszerre,ugyanarra az összegre? Ez nem túlfoglalás?
Azt sem értettem,hogy hol van a fokozatosság? Fizetési felszólítás, bankszámla, munkabér letiltás, részletekben történő rendezés.
Egyből foglalás, hipp-hopp.

kini # 2008.07.29. 11:13

Tartásdijcsökkentés kértem,mivel gyeden vagyok jövedelemigazolásnak beleszámit e a családipótlék és a gyed?

monalisa1 # 2008.07.29. 12:06

Miért, azon kívül van más jövedelmed is?

Monalisa
laikus válaszoló

Gyöngyusz # 2008.07.29. 12:16

kedves jogászok!

szeretném megkérdezni, hogy tud e valaki abban segíteni, vagy tanácsot adni, hogy a volt férjem nem fizeti a gyerektartást( jogerős végzés van róla) feljelentettem az ügyészségen ( ahogy tanácsolták), mire az ügyészségtől kaptam egy levelet, hogy áthelyezték a rendőrségre " ismeretlen tettes" ellen inditottak eljárást... nekem ez teljesen abszurd, amikor a feljelentésben megírtam az " ismeretlen tettes" pontos nevét, sőt csatoltam egy másolatban a végzést is... vagy ez a Ún. szokásos eljárás és ez így van teljesen rendjén???
köszi előre is !

monalisa1 # 2008.07.29. 12:39

Vélem akkor is "ismeretlen tettes" ellen kezdődik egy eljárás ha a bejelentő pontos adatokat ad róla., a rendőrség eljár majd megfelelően.

A jogerős végzéssel a kezedben menj a bírósági végrehajtóhoz, aki elindítja a kötelezett fizetéséből történő letiltást, illetőleg esetleges végrehajtást (= lefoglalást) eszközöl ingóságán, ingatlanán.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2008.07.29. 12:40

Bocs, amiért a "kedves jogászok" megszólítás ellenére én, a kéretlen...

kini # 2008.07.29. 12:40

Nincs más jövedelmem,de a két gyerekre én fizetek tartásdijat,és csak gyedet és családipotlékot kapok.

monalisa1 # 2008.07.29. 12:45

Ameddig a havi jövedelmedben érdemleges változás nem következik be, addig az a tényleges (= igazolható) bevételed.

T. díj csökkentése iránt bár kéréssel fordulhatsz a bírósághoz, de a jogerős végzésben meghatározott minimum/hó hó összeget mindenképpen fizetned kell.