Gyerektartás dij

ObudaFan # 2008.11.24. 10:29

szabojudi!

A %-os összeget ugyanúgy határozzák meg, mint ha itthon dolgozna. A minimumösszeget azonban az itthoni fizetéshez mérten, ha csak időlegesen, kiküldetéssel dolgozik kint.

monalisa1 # 2008.11.24. 11:48

póniló

Kérd majd a bíróságot, hogy vizsgálják az életkörölményeit (= környezettanulmány) mert az a minimálbéres havi jövedelem bizonyára nem fedi a valóságot - és akkor majd ennek alapján a t.díj remélt újbóli meghatározása. (Ha lehet ne százalékot kérj hanem egy mindenkor fizetendő összeget, mert ha kevesebb is a papíron kimutatott pénze, de ezt mindenképp fizetnie kellhet majd.)

A lakással kapcsolatos pénzügyi elszámolás vitájához kérheted a kereset kiegészítését.

Egyébként ahogy ObudaFan leírta.

póniló # 2008.11.24. 13:13

Az édesanyjához van bejelentve, pedig életvitelszerűen a barátnőnél lakik. Az édesanyjánál elég szerények a körülmények. Odavisz egy-két cuccot és máris elhiteti,hogy ott tengeti szerény életét. :(

ObudaFan # 2008.11.24. 15:07

Ezért szokták a szomszédokat idéztetni tanúnak ilyenkor.

póniló # 2008.11.25. 11:34

Köszönöm szépen a válaszát!
Ezzel kapcsolatban még feszegetném egy kicsit a témát. Ugyanis hétfőn lesz a tárgyalás, a férjem odaállít ügyvéddel, de nekem nincs pénzem ügyvédre, saját magamat kell megvédenem. Ugyhogy tudnom kéne, mi mellett állja ki inkább.
A férjem azt állítja, az anyjánál lakik, ingyen. Holott a barátnőnél, igaz egy hatalmas házban. Kérdem én, van-e ennek nagy jelentősége a tartásdíjjal kapcsolatban? Megéri-e, hogy energiát fektessek a valóság bizonyításába.
Ha elfogadom, hogy jó, az anyjánál lakik, végül is oda van bejelentve amióta elváltunk, ez neki most nem egy olyan változás, ami miatt gyerektartásdíjat kéne csökkentenie. Viszont én nemrég kértem, hogy segítsen a gyerekekkel kapcsolatban azzal, hogy egyik héten én, másiik héten ő jár értük este az edzésekre. Elutasította, merthogy a barátnője egy másik településen lakik és onnan nincs kedve emiatt bejárni. Az anyja viszont a közelünkben lakik. Esetleg felhozhatnám azt, hogy nem feltétlenül pénzbeli segítséget kértem, lehetett volna természetbeni is, lám azt is elutasította, holott az édesanyja háza is a közelben van.
Azt is állítja a beadványban, hogy az anyjánál ingyen lakik és még az 50 ezer forintos kocsirészletét is a segítségével fizeti. A volt anyósom szakácsnő volt, nem miniszteri fizetése volt, így a rokkantnyugdíja sem lehet óriási. Ezzel tudnám bizonyítani, hogy a kb. 100 ezer forintos rokkantnyugdíjból egyedül férj nélkül (kisnyugdíjas volt anyóssal lakik) nem valószínű, hogy fenn tudja tartani a 100 m2-es házát, valamint fizetni a fia kocsirészletét, akkor még éljen is valamiből. Sőt, ha jól tudom, a házára szintén a fia részére, de ha jól emlékszem saját nevére 6 évvel ezelőtt egy nagy összegű jelzáloghitelt vett fel. A hitel a volt anyós nevén van. Ennek havi törlesztőrészlete, ha még mindig megvan, (márpedig úgy emlékszem, hogy 8 évre vette fel) kb. havi 80 ezer forint. Betelefonáltam a Földhivatalba, de mint megtudtam, a jelzálogjog akár akkor is rajta lehet, ha a hitel már rég ki van fizetve és nem kérték külön a törlést. Nem tudom, hogy ezzel is hozakodjak-e fel, mert lehet, hogy csak blöff lenne a részemről, nem tudom a bíró mennyire tulajdonítana neki jelentőséget. Viszont akkor be tudnám bizonyítani, hogy az édesanyja aligha tud ingyen lakhatást biztosítani a fiának, valamint még hogy ő segítse....
Vagy bizonyítsam azt, hogy a barátnőnél lakik? Az akkor lenne szerintem mérvadó, hogy azt is tudnám bizonyítani, hogy zsákszámra hordja oda a pénzt. Azt pedig honnan tudnám.
Szóval a kérdésem, hogy van-e ennek jelentősége, hol is lakik az ex?

ObudaFan # 2008.11.25. 14:37

Annak van jelentősége, hogy milyen vagyoni, jövedelmi viszonyai vannak, nem annak, hogy hol lakik.

ObudaFan # 2008.11.25. 14:42

Ugyanakkor valóban hasznos segítséget azzal kapcsolatban, hogy pontosan mit próbálj meg bizonyítani egy perben, nem lehet adni így interneten keresztül, mert ahhoz az ügy mélyebb ismerete szükséges. Ezért akkor is javaslom, hogy ügyvédet keress fel, ha ez költséggel jár.

póniló # 2008.11.25. 22:07

Köszönöm, hogy válaszoltál!

concierge # 2008.11.26. 13:01

, mint laikus.
póniló!
Nem tudom jól értettelek-e a jól menő vállalkozó és a minimálbére című dologban?
Én először is kikérném a vállalkozása "tárolt cégkivonatát". Ez ingyenes.
Ennek alapján pedig megkérném a cég mérleg és eredménykimutatását. Ez ha hitelesen e-mail-ben kéred (de ehhez kell egy e-szignós segédprogram ha el akarod olvasni)1884 Ft, de nem hitelesen is 1884 Ft (de ez pdf formátumba jön), ha levélben, akkor 4000 Ft, de később jön meg.
Szerintem ebből kiderülne, hogy igaz-e a minimálbér, vagy mennyit ér a cége.

ObudaFan # 2008.11.26. 13:19

Egyrészt a cégkivonat nem ingyenes, másrészt abból nem derül ki semmi. A mérleget pedig a másolatkérés előtt meg lehet tekinteni a cégbíróságon, és érdemes is, mert abból vagy kiderül bármi az üggyel kapcsolatban, vagy sem.
És hát azt sem tudjuk, hogy egyáltalán társas vállalkozásról van-e szó, mert ha egyéni vállalkozó, akkor sem cégkivonata, sem mérlege nincs, csak egy adóbevallása, amiről pont azt írja a kérdező, hogy minimálbéres.

kincsikém # 2008.11.26. 17:07

Tisztelt Fórumozó!
Segítséget szeretnék kérni abban hogy 2005-ben a volt életársammal akitől van egy gyermekem de már 3-éve nem vagyunk eggyüt megegyeztünk pairon hogy minden hónap 15-ig a gyerektartást fizet ugynevezett rózsaszín csekken eljutatja hozzám.Ebből 2005-óta esetleg tiz csekket tudna felmutatni.A kérdésem az lenne hogy mit tudnék ez ügyben lépni hogy a gyermektartást amivel el van maradva megadja,és következő évben rendesen fizesse.
Köszönöm

sinus69 # 2008.11.26. 17:23

kincsikém
A helyileg illetékes bíróságon kell indítanod egy gyt. pert. A beadványt 3 példányban kell elkészíteni és a helyileg illetékes bíróság alatt azt értem, ahol a gyermek lakik. Ebben az esetben nem az alperes lakóhelye a mérvadó. 6 hónapra visszamenőleg kérheted az elmaradást. Kérd az adós munkabéréből történő letiltást. Ha a jogerős végzés ellenére sem teljesít, végrehajtást indíthatsz ellene, egyben kérheted a folyamatos vh-t is. A kamatokról el ne feledkezz a kérelmedben.

concierge # 2008.11.27. 07:36

ObudaFan!
Bocsi, nem vitázni akarok. ú
A hiteles cégkivonat tényleg nem ingyenes, de ingyen megnézhető, a neten megtalálható, ha tudja a cég nevét, vagy cégjegyzékszámát, vagy adószámát. Azért írtam, hogy érdemes megnézni, mert ezen az oldalon ahol ez található, telefonszámok is vannak, és megkérdezhető, hogy van-e mérlege , vagy eredményelszámolása a kívánt évről, s az érdeklődő eldöntheti, hogy érdemes-e kikérni , vagy befáradni megnézni. Egyébként, igaz egyéni vállalkozás ügyében, nekem ez alapján két telefonomba, egy faxomba s egy banki egyszeri átutalásba került, hogy megkapjam a hiteles mérleg és eredményadatokat. Nem kellett sehova elmennem, csak a bankba, meg elfaxolni egy kérelmet a befizetési igazolással.
Összefoglalva, egy internetes keresést megér, ha tudja a cég nevét.

póniló # 2008.11.27. 07:51

Sziasztok!
Társas vállalkozása van a volt férjemnek.
Most viszont a változás annyi, hogy az egyikben megszűnt a tagviszonya. És azt írja, hogy jelentősen lecsökkent a jövedelme.
Viszont a másik vállalkozása egy éve mégegy kocsmával bővült, így két presszója van már a meglévő kft-jén belül. Abban a kft-ben, ami egy élelmiszerboltot üzemeltetett, szűnt meg a tagviszonya.
Itt akkor egy kérdés felmerül.
Merthogy bizonyítási indítványt nyújtanék be annak megállapítására, hogy a volt férjem szja bevallásában abban az évben, amelyikben a válóperünk is volt, több volt-e a jövedelme, mint a mostani évben. Ezt egy volt kollegám bírónő felesége tanácsolta. De ha társas vállalkozásról van szó, akkor lehet, hogy nincs értelme szja bevallás kikérésének?
Ugyanis az ellenkérelmemben alá kell támasztanom érvekkel, hogy szerintem miért nem lett kevesebb a jövedelme. Holnap viszem a bíróságra, addig még van időm változtatni rajta. A tárgyalás hétfőn lesz.

Úgyhogy igazából, hogy annak a Kft-nek milyen a mérlege, már mindegy, hisz max azt bizonyítanám vele, hogy igen, akkor milyen jól élt belőle, most meg nem nem tud, mert nincs meg.

póniló # 2008.11.27. 07:54

Az interneten tényleg bele lehet tekinteni egy cég cégkivonatába? Ingyenesen? Én csak meg szeretném nézni, hogy a volt férjem valóban nem tag-e már benne. Ha igen, milyen weboldalon?

concierge # 2008.11.27. 07:57

póniló!
Alattad írtam, egy keresést megér, ha tudod a cég nevét!
http://www.e-cegjegyzek.hu/…page/ceginfo
Ez egyébként az Iü-i és Rendészeti Min. illetékes szolgálata.

póniló # 2008.11.27. 08:18

Köszi az infót!
Meg is találtam, és kiderült, hogy kedves volt férj mégegy "fióktelepet" üzemeltet, pár hete azaz "szegénynek" már három kocsmája is van, úgy lecsökkent a jövedelme!

concierge # 2008.11.27. 08:31

Örülök, hogy segíthettem!-))
Cserébe azt itt szerzett számomra értékes jogi információkért!
Ügyesen használd!
Ha gyors vagy, még hétfőre megszerezheted a fájlban a hiteles mérleg és eredménykimutatást is!-))

concierge # 2008.11.27. 08:34

Nyomtad ki, de azért vigyázz vele, mert nem hiteles. Bár addig amíg a volt párod be nem bizonyítja az ellenkezőjét , szerintem hitelesnek kell elfogadni a bíróságon. Ha minden igaz, akkor még a koronás címerrel adta ki. Van mikor más piktogramot rak a címer halyett, valószínű akkor, ha soxor nézem meg.

póniló # 2008.11.27. 08:42

kinyomtatom természetesen és mellékelem. Talán nyom egy kicsit a latba, hogy a volt férjem nem annyira csóri, mint ahogy előadja magát!

ObudaFan # 2008.11.27. 10:43

Valamennyit nyom, de azért az, hogy van egy új telephelye az ő társas vállalkozásának, még nem igazolja, hogy az ő személyes jövedelme is nagyobb lett. Egy mérleget esetleg beszerezhetsz a cégbíróságról, az már többet mondhat, ha a kifizetett osztalék magas. De csodát ne várj: könnyen lehet, hogy nem lesz túl magas, és máshogy veszik ki a pénzt a cégből.

concierge # 2008.11.27. 11:05

De egyébként nekem ez magas.
Mert ha például, osztalék gyanánt mondjuk kivenne 1,2 MFt-ot, az adózott eredménye mondjuk 5 MFt, ekkor a mérleg szerinti eredménye 3,8 MFt. Ezt nem veszi ki a cégből (mondjuk ez egy Bt).
Laikusként én ezt úgy értelmezem, hogy ezt is figyelembe kellene vennie a T. Bíróságnak azzal hogy a bennhagyott pénz az felhalmozásra fordítódik, ezzel vagy a cége értékét fogja növelni, vagy később veszi ki. Mindenféleképpen nyereségnek, illetve jövedelemnek számít?
Vagy rosszul következtetek?
Nem beszélve arról, hogy ha a telephelye mondjuk a lakása, akkor leírhatja a rezsiköltség valahanyad részét, leírhat a benzinpénzből, ha jól tudom km-ként 8 Ft-ot, stb. Mikor írhat le a megfogható jövedelemmel rendelkező halandó pl. az utazási bérlete árából, vagy a rezsijéből akárhanyadrészt is az adójából?
Egyébként én pont fordított helyzetben vagyok, mint a póniló, én csökkentenék, de nincs tudomásom rendesen a másik fél jövedelmi helyzetéről.

póniló # 2008.11.27. 11:22

igen, az én exem is csökkenteni akar, én ezzel szemben nyújtom be az ellenkérelmet. Úgyhogy azt kell igazolnom, hogy nem is csökkent le a jövedelme, mint ahogy ő azt lerja

póniló # 2008.11.27. 12:30

Lehet, hogy nem bizonyítja, hogy több lett a jövedelme, de ő azt akarja bizonyítani, hogy kevesebb lett. Mert a másik kft-je megszűnt. Viszont ennek a kft-nek az idén 2 kocsmával gyarapodott a repertoárja.

ObudaFan # 2008.11.27. 12:34

Egyrészt rosszul következtesz, másrészt attól még, hogy tudjuk, hogy a cég neki jól jövedelmez, még az sem biztos, hogy a mérleg pozitív lesz.