Gyerektartás dij

póniló # 2008.11.28. 11:09

Jó hát akkor most tekintsünk el attól, hogy én emeltetni szeretném a gy.t. díjat, egyébként úgymond "illendőségből" nyújtottam be a viszontkeresetet a férjem lépésére.
Vegyük az ő oldalát. Az kellő indok lesz vajon a bíróságon részéről, miszerint nem tagja már az egyik kft-nek? Tulajdonképpen mással nem támasztja alá azt, hogy jövedelme nagymértékben lecsökkent. Odaírta, hogy 70 ezer a bruttója. Na már most ugyanígy minimálbér után fizette a gyt-t korábban is.
Belekeverte a lakás elosztását is, úgy állította be, mintha jótékonyságból nekünk hagyta volna. Közben meg így osztozkodtunk és a lakás az üzletek fejében lett az enyém. Persze még előbb kifizettük belőle a nagyösszegű közös hitelt, de ezt elfelejtette belefoglalni. Én erről is írtam és utaltam egyezségünkre.
Valamint még azzal támasztotta alá "szegénységét", hogy az anyjánál lakik ingyen és ő segíti fizetni még a kocsihitelét is.
Szóval akkor a kérdésem fordított. Vajon ezek alapján a bíróság lecsökkenti az eddig fizetett gy.t-t majdnem a felére?

Egyébként elgondolkoztató, hogy az APEH hogyan fogadhatja el egy Kft ügyvezetőjének a jövedelmét minimálbérben, miközben 3 presszó ügyeit irányítja. Annyit keres, mint az alkalmazottai???
Ebbe nem lehet belekötni, vagy ez nem a bíróságra tartozik?

Bocsánat amiért ilyen kötözködő vagyok! :)

ObudaFan # 2008.11.28. 16:04

Nem valószínű a csökkentés.

póniló # 2008.11.28. 16:11

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2008.11.28. 17:08

Nincs mit.

geoerg55 # 2008.11.29. 14:47

Üdv,a fórumon.
A következő dolog történt velem,fizetem rendesen a gyerektartást,de a napokban kaptam egy végrehajtó cégtől egy levelet,hogy végrehajtanak nem értem hogy miért?A befizetési csekkeket megőriztem,így bizonyítani tudom,hogy befizettem,de ezek szerint nem a címzett kapta meg vagy nem ő vette át,ilyenkor mi a teendő?Már a bankszámlámat is leterhelték az összeggel.
A kérdésem még az lenne,hogy bírósági végzés nélkül azonnal a végrehajtókhoz kerül az ügy?

Előre is köszönöm a segítséget.

póniló # 2008.11.30. 09:47

Concierge!

Segíts légyszí! Nem tudtam kinyomtatni a cégkivonatot, mert mindig csak a felső részt nyomtatja ki. Mit kell beállítani rajta, hogy akár több oldalon keresztül rendesen kinyomtassa az egészet??

ObudaFan # 2008.11.30. 14:34

Én minden további beállítás nélkül ki szoktam tudni nyomtatni.

geoerg55!

Nem, a bíróság rendeli el a végrehajtást, csak te arról nem kapsz értesítést. A befizetési igazolásokkal keresd fel a végrehajtót. Ha a végrehajtást kérő nem ismeri el a tartozást, indíts végrehajtás megszüntetése iránti pert.

póniló # 2008.11.30. 18:23

Már sikerült! Elfelejtettem külön kijelölni.

geoerg55 # 2008.11.30. 23:43

ObudaFan.
Köszönöm a választ így fogok tenni,hétfőn el is megyek a végrehajtó céghez.

ObudaFan # 2008.12.01. 10:30

Nincs mit.

evelin202 # 2008.12.01. 13:43

sziasztok!
Segitséget szeretnek kérni gyermektartással kapcsolatban.
Úgy gondoltam,ha megitéli a biroság a 15-20%-át a kedves apuka fizetéséböl,akkor nem kérem visszamenöleg,de viszont ha csak 10%-ot,itélnek meg akkor viszont kérném visszamenöleg is,mert nevetséges összegnek tartom.
Ezt igy lehet szerintetek?Vagy ezt inkább igy ne mondjam ki a biróságon?:)
Köszönöm elöre is!

Tamás123 # 2008.12.01. 15:54

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy jogszerűen mikortól kötelessége az apának gyermektartási díjat fizetni.

1. Attól az időponttól, az anya önkényesen elviszi a gyermeket és az apát önkényesen kizárja mindenféle nevelési, gondozási, kapcsolattartási (kötelességéből, jogából), amikor még nincs ideiglenes döntés sem a gyermekelhelyezésről.
  2. Attól az időponttól, amikor a bíróság ideiglenes elhelyezéssel az anyánál helyezi el a gyermeket.
  3. A válás részítéletben való kimondásától
  4. A gyermek részítéletben való elhelyezésétől
  5. Vagy ezektől teljesen eltérő időponttól, ha igen, akkor mikortól?

A félreértések elkerülése végett, közel két éve fizetem a gyermektartást, annak ellenére, hogy két és fél éve önkényesen "kisajátította" a feleségem a közös gyermekünket. Tehát nem kibújni akarok a kötelezettség alól. Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy az I. fokú bírónő még arra az időszakra is gyermektartási díjat akar velem fizettetni, amikor teljesen egy családként éltünk, el sem lett indítva a bontóper.

sinus69 # 2008.12.01. 16:08

evelin202

Nem értem miért akarod megkeverni a dolgokat. A bíróság klasszikus esetben százalékos mértéknek 20 %-ot ítél meg, de min. fizetendő X összeget. Miért ne kérnéd 6 hónapra visszamenőleg is azt, ami egyébként is jár, ha a tartásra kötelezett nem fizet?

_Wasp_ # 2008.12.01. 16:41

Azt szeretném megkérdezni, hogy jogszerűen mikortól kötelessége az apának gyermektartási díjat fizetni.
Egy vagy öt.

Egy ha az anya kéri, 5, ha a bíróság később ítéletében máshogy határoz.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

evelin202 # 2008.12.01. 18:11

Igazad van!
Csak most nem dolgozom,igazabol azt nem szeretnem hogy elkedjenek lovagolni ezen,hogy mire megy a pénz.
A másik meg az hogy a havi 10 ezer ft is megterhelő lenne neki,mert egy léhütő:-/

Liana05 # 2008.12.01. 21:12

Kedves Fórumozók! Megköszönöm az eddigi segítséget, és további kérdéseim lennének.

Van-e bármi akadálya annak, hogy egy időben indítsunk végrehajtási kérelmet egy korábbi (elmaradt gyt. díj ügyében hozott) határozat érvényesítésére, és bírósági keresetet (vagy kérelmet?) a jelenleg érvényben lévő gyt. díj minimumának emelésére (illetve 6 hónapra visszamenőleg is) Ha mindkettőben a bíróság illetékes, akkor össze kell/lehet vonni a kettőt, vagy nem?

Ha az apa munkahelyét nem ismerjük, illetve mire egyszer-egyszer kiderül, addigra vagy máshol dolgozik, vagy sehol, mire hivatkozhatunk? Kérhetjük a bíróságtól, hogy az illetékes APEH-től kérjen hivatalból információt a jövedelméről?

Ha nincs bevallott jövedelme, de van egy több milliós ingatlan a nevén, és meg is él valamiből persze, akkor van-e remény az emelésre?

Sajnos az ismerősömnek most nincs pénze ügyvédre. Lehetsége ügyvéd nélkül végigcsinálni?

ObudaFan # 2008.12.01. 21:28

Nincs akadálya, nem lehet egyesíteni.
Attól függ, hogy a munkahely mihez kell. A vh. ügyben nem a bíróság, hanem a végrehajtó fogja megkeresni az APEH-ot.
Önmagában az, hogy van vagyona, nemigen, mert ez elvileg már a korábbi perben is értékelve lett, meg hát attól, hogy valakinek van egy vagyntárgya, még nem biztos, hogy abból folyamatos jövedelme is van.
A jogi képviselet nem kötelező, de azért ajánlott. Még mindig jobb most megfizetni, mint tájékozatlanságból adódóan pert veszteni. Amennyiebn pedig egyértelműen nem tudja megfizetni, még mindig lehet kérni pártfogó ügyvédet, a semminél az is jobb.

Liana05 # 2008.12.01. 21:57

Köszönöm szépen!
A munkahelyet úgy értettem, hogy tudni lehet, hogy dolgozik, de nem lehet tudni, hol. Titkolja, de ha mégis kiderül, akkor kilép. Legutóbb a bíróság megkereste az akkor ismert munkhelyét, de már csak az jött vissza, hogy ilyen nevű dolgozójuk nincs. És nem lett semmi következménye, hogy kikerüli a fizetési kötelezettségét.
A pártfogó ügyvédet hol lehet kérni? Őt mire lehet felkérni, miben tud segíteni?

ObudaFan # 2008.12.02. 10:01

Az eljáró bíróságon kell az ott (is) elérhető formanyomtatványon, a jövedelmed igazolása mellett költségmentességet kérni, és ha kapsz költségmentességet, akkor az illetékes megyei igazságügyi hivatalnál lehet pártfogó ügvéd kirendelését kérni.

sagit # 2008.12.02. 10:03

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném megkérdezni hogy mi az a max ill. minimális gyt amit megitélhetnek ha magas fizetése az apának?
Most fizetem a fizetésem 40%-át azaz 2 gyermekre kb 70e ft-ot. Az anyuka kevesli és beadott gyt emelésre a bíróságra a papírokat. Mi az ami a gyermek szükségleteire kell? Azt nem kell figyelembe venni?
Ekkora gyt.al tönkremegy a mostani családom is...

köszönettel:

Tamás

ObudaFan # 2008.12.02. 10:23

Abszolút maximum és minimum nincs és nem is lehet, mert minden ügy más. A gyermek szükségleteit figyelembe kell venni, de minden gyermek szükséglete más. 2 gyermekre 70e Ft egy jó fizetésű különélő szülőnél elég átlagos. A 2 gyermekre 40 % pedig tipikus.

póniló # 2008.12.02. 10:33

Tisztelt "Obudafan"!

Megvolt a tárgyalás tegnap a volt férjem keresetével kapcsolatban, miszerint csökkentsék le a gy.t. összegét.
A volt férjem kissé meg volt szorongatva a bírónő olyan kérdései által, mint például: mennyi a bruttó jövedelem? és a nettó, és a kocsi 50 ezres részletét ki fizeti? (anya és nővér....) ad -e hozzájárulást az édesanyának az ott lakásért?
Amit a volt férjem előadott, az egész hazugság volt! Kissé bevörösödött, de következetesen hazudott? Vajon a bírónő tudja, hogy hülyére veszik a bíróságot? Ennyiből él egy vállalkozó, akinek 4 alkalmazottja van?

Viszont ez engem túlságosan nem vigasztal, ugyanis a bírónő viselkedése nemigazán tetszett. Elég befásult és flegmának tűnt. Kifogásolta, hogy a beadványt csak 1 példányban adtam be és nem 3-ba. Visszaadta, hogy adjam be 3 példányba. Ennek ellenére az ellenkérelmemet és viszontkeresetemet még csak nem is ismertette!
Én csak egy dologra vonatkozólag tudtam kifejteni a véleményemet, a tárgyalás 9-kor kezdődött és én már 9.21 perckor kinn lépdeltem az utcán!
Magyarán a bírónő alig várta, hogy befejezhesse a tárgyalást. Mikor beszéltem, kérte, hogy fogjam rövidre! Éppen ezért nem akartam erőszakoskodni, hogy márpedig hadd mondjam el a többi dolgot is. Arra gondoltam, hogy majd a 2. tárgyaláson.
Hisz most környezettanulmányt rendelt el. A volt férjemnél mégiscsak van jelentősége, hogy hol lakik,merthogy úgy állította be, hogy az anyjánál. Ezért ma beadtam egy beadványt (3 pld-ban), miszerint nem ott lakik, ezért kérném a környezettanulmány kirendelését a barátnőnél is.. Pedig ezeket beleírtam az ellenkérelmembe! Ha elolvasta volna!

ObudaFan # 2008.12.02. 10:54

Nézd, részletes tárgyalási élményleírásokkal nem tudok mit kezdeni. Valóban 3 példányban kell a beadványokat benyújtani.

póniló # 2008.12.02. 11:00

Igen, most már én is tudom. :)

Persze, nem is kell, vegyük a bennük lévő kérdéseket pusztán "költőinek" .
Valamint, hogy ezeket főleg magamnak tettem fel. Én korábban egy ügyészségen dolgoztam, ahol a tapasztalatom az volt, hogy még a legutolsó csavargónak és bűnözőnek is joga volt indítványt, észrevételt tenni, az ügyészek nagyrésze maximálisan pozitív hozzáállást tanúsítottak az ügyfél kérésének. Persze ott is voltak türelmetlenebbek, de összehasonlításképp ez a bírónő "extratürelmetlen" volt. :)

Úgyhogy ezért is volt számomra ez meglepő, meg azért is, mert túlzott tapasztalatom a bíróságon még nincs. (nem is akarom). A válóperemen voltam csak, ott 2 alkalommal kellett megjelnni, és talán két szót szóltam kétszer, azt hiszem "igen"-ek voltak.

ObudaFan # 2008.12.02. 11:51

Polgári perben amit lehet, azt írásban érdemes előterjeszteni.