Gyerektartás dij

marcika # 2008.09.17. 18:40

húúúú,

A bíróság kapásból kéri az iskolalátogatási igazolást nagykorú esetében. Ezzel indít. Sokat megcsinálják, hogy beíratkoznak a gy.t. miatt, aztán nem járnak iskolába. A fiad már lekéste a beíratkozást, így már erről a "cselről" lekésett.

A fiad köteles saját kiskorú gyermeke után gyermektartást fizetni neked, hacsak nem fogadtad örökbe a kicsit.
Egyszóval az esélyeid nagyon jók.

Nem vagyok jogász.

lacirek # 2008.09.17. 17:09

még az előző bonyolult ügyből kimaradt egy lényeges rész, a fiam februárban töltötte a 18-at
köszi lacirek

lacirek # 2008.09.17. 16:37

Kedves fórumozók!

Egy elég bonyolult ügyben kérnék segítséget.
2006 óta fizettem 12,5-12,5% gyermektartást 2 gy. után, +havi 10.000Ft elmaradást, amiből még van 50.000 Ft.Közben kb. 1 éve közölte a volt feleségem, hogy "már ne küldjem a 22 éves lányom után a pénzt, mert nem jár iskolába"
Azóta is fizettem a másik gy. után rendesen, és a részletet is. 07. hónapban felmerült a gyanú, hogy a gyermekem nem jár iskolába, így nem küldtem el a 07-08 havi gy. tartással , csak a részletet, ebből még az e havit is. Felhívtam a gyerekem iskoláját, mivel múlt havi kérésem ellenére sem hozott iskolalátogatási igazolást ("most nem lehet, majd szeptemberben, amikor megyek iskolába"!!). Az iskola közölte: nem tudnak isk. látogatási igazolást adni,mert gyermekem a 2007-2008-as tanévre beíratkozott ugyan, de nem járt be az iskolába, az idén meg nem is íratkozott be! Volt feleségem bírósági perrel, illetve letiltással fenyeget(holott tudja, hogy nem ment a gyerek iskolába), azt szeretném kérdezni, mik az esélyeim? Még egy adalék, gyermekem fiát gyámhatósági határozattal családba fogadással én nevelem 6 hónapja!! Szép, mi? nos? Tudtok valami tippet?

monalisa1 # 2008.09.17. 13:47

KATA07

A "Válás és vagyonmegosztás" topicban azt írtad: ajándékozás címén vagyonrészt jutatott a volt férjed - igaz azt nem írtad: kinek is a juttatás...

Vélem a férjed az ajándékozással a maga részéről "letudta" a további t.díj fizetést - mondhatni érthetően.

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2008.09.17. 12:37

Hogy mennyi esély van rá, azt innen egészen biztosan nem fogjuk tudni megmondani.

KATA07 # 2008.09.17. 11:55

Hu hanem egyszerü a válás ,nos nekem olyan problémám van nem fizet a volt férj gyerektartást s nemis látta a gyerekeket 3 éve.a munkaügytöl kaptam pénzt de lejárt neki a járandoság és igy nem kapok semmit.rendörségi feljelentést szeretnék tenni ^+vérehajtást a biroságra beadni.meg fogom_e kapni a pénzt valamikor ill.a gyerekei????mennyi esély van rá köszönöm

KATA07 # 2008.09.17. 11:54

Hu hanem egyszerü a válás ,nos nekem olyan problémám van nem fizet a volt férj gyerektartást s nemis látta a gyerekeket 3 éve.a munkaügytöl kaptam pénzt de lejárt neki a járandoság és igy nem kapok semmit.rendörségi feljelentést szeretnék tenni ^+vérehajtást a biroságra beadni.meg fogom_e kapni a pénzt valamikor ill.a gyerekei????mennyi esély van rá köszönöm

ObudaFan # 2008.09.17. 10:19

A gyermektartásdíj mérséklésére mindenképpen vezethet, de a teljes megszüntetésre aligha.

Hajni13 # 2008.09.16. 15:33

A fiamat 4 éves kora óta egyedül nevelem. Jelenleg 20 éves, még nappali tagozaton tanul, de a tanulás mellett 4 órában munkát vállalt.
Az apja szerint, hiába tanul nappalin, ha a tanulás mellett dolgozik, neki már nincs gyerektartási kötelezettsége.

Érdeklődöm, hogy ez tényleg így van-e?

A választ előre is köszönöm.
Hajni

kalamalyka # 2008.09.16. 06:05

Itt nem kíméletről van szó. Lehet, hogy most minden rendben, meg nagyon szépmnek és békésnek tűnik....De lehet, hogy később, akár egy harmadik belépésével visszaél valamelyik fél a másik jóindulatával...
Én nem mondom, hogy nem lehet akár rugalmasan is kezelni a láthatást ( a gyerektartást nem hiszem, hiszen az fehéren-feketén jár és kész a gyereknek), és a megállapított időn felül is elengedni a gyerkőcöt, de jobb, ha le van órára pontosan szabályozva a fentieket elkerülendő.......

anya23 # 2008.09.15. 18:51

Kedves amira.én sem tudom a férjem jelenlegi tartózkodási helyét ezért a munkahelyéről idéztettem.Egyébiránt én azt hiszem most jöttem rá hogy nem szabad kíméli pedig én 23 évet éltem vele.

kalamalyka # 2008.09.15. 10:25

Nem.
Ha a gyerekek nállad lesznek elhelyezve a bíróság automatikusan az ex fizetésének 50%-át, de egy minimum gyerekeknkénti összeget (kb 10-15 Ezer Ft-ot) megállapít gy.tartásként. De elsődleges a százalékos arány, az a mérvadó ha van fizetése....Ezt célszerűbb vonatni a volt férj fizetéséből, és nem neki hagyni, hogy amikor gondolja, akkor feladja vagy odaadja.

Független ez attól, hogy mennyit tartózkodnak a volt férjnél a gyerekek, akkor is fizetni kell. Az általatok kitalált egyezséggel csak Te járnál roszabbul mindenként.

Nem beszélve arról, hogy ha minden hét végét az apjuknál töltenének a gyerekek, akkor abból is csak a gubanc lenne..............gondolj bele!!! Innentől csak a hétközi rohanás, iskola, ovoda, munka.............soha sehová nem tudnátok együtt hét végén elmenni, ha a gyerekek nem lennének otthon.

Itt most igen súlyos, a jövőre nézve mindenki életét meghatározó döntést kell hozni, és én nem látom reálisnak egyik témában sem amit ti szándékoztok hozni.

Utóbbi tekinetében is javasolnám, hogy hagyd a bíróságra a megállapítását. Általános a minden második hét vége, és szünetek fele, két napos ünnepek egyik napja.

nbrigi27 # 2008.09.15. 10:20

Sziasztok!

Van egy olyan problémám, hogy a volt férjemnek ítélt láthatási időt, a „volt” anyósomék gyakorolják. Az exe-m nem igazán törődik a gyerekkel, folyamatosan ígérget neki és folyamatosan átveri. A gyerektartást kénye-kedve szerint fizeti, van hogy heteket csúszik vele. Nem reagál se az sms-ekre, se a hívásaimra. Amikor éppen olyanja van, akkor csettint, és rohanhatok én a pénzért .
Váláskor a szóbeli megállapodásunk az volt, hogy Ő rendesen fizet én pedig nem akadályozom meg, hogy az anyósomék láthassák a gyereket. Eddig ( 3 éven át) én rendesen tartottam magam a megállapodáshoz, ő viszont nem. Most viszont betelt a pohár, meguntam, hogy semmibe veszi a gyereket és a megállapodásunkat is. Szeretném megleckéztetni. Nem adnám oda a szüleinek a gyereket (a gyerek nem is szeret hozzájuk menni, tehát ő még örülne is neki), csak azzal a feltétellel, ha minden hónapban különösebb könyörgés és megalázkodás nélkül pontosan elhozza vagy utalja a pénzt.

Az lenne a kérdésem, hogy ha az apa nem gyakorolja a neki megítélt láthatást (kapcsolattartást), akkor ezt automatikusan gyakorolhatják az Ő szülei? Vagy ez már csak az én jóindulatomtól függ?

Ha valaki tud ezzel kapcsolatban segíteni, akkor légyszi írjon.

Előre is köszönöm.

riti76 # 2008.09.15. 10:03

Szeretnék világosan látni a gyerektartás ügyében.
Most van folyamatban a külön költözés.Három gyeremekünk van.Nem akartunk ügyvédhez fordulni a válás miatt,gondoltam mindent megbeszélünk egymás között,és majd mindent papirra rögzitünk.
A gyerek láthatást ügy beszéltük meg,hogy hétvégenként
(az egy hónapban kb 8 nap)az apjukkal lesznek.Most azt mondta,hogy ő úgy kiszámolta a gyerektartás összegét,hogy ő ad 20 ezret,és én is tegyek hozzá annyit,mert ha nála lesznek akkor az neki is pénz.
Ebből az jön le,hogy semmit nem fizetni,mert a közös házon lévő hitel rám eső fele pont ennyi.Neki 150 ezer körüli a nettója,amiből van kifizetendő közös hitel,ami a ráeső szintén 20 ezer.
Ez jogilag reális???Mert most nem tudom mit tegyek.

Előre köszönöm a választ és a segitséget.

monalisa1 # 2008.09.14. 17:39

A házastársi együttélésből közös ingatlanvagyoni dolgotok nincs? Netán valamilyen hiteltartozás... Szóval angolosan távozott?!

Nem lesz egyszerű ezeket is rendezni - már amennyiben a feltételezésem helytálló.

monalisa1 # 2008.09.14. 17:31

Az egy dolog, hogy kilépett ebből a párkapcsolatból, a másik, hogy mindentől függetlenül a közös gyermekről gondoskodnia kell.

A jelenlegi tartózkodási helyét neked kell valahogy felkutatni., sem a t.díj-jal kapcsolatos felszólítást sem az esetleges válókeresetet nem lehet másként elinditani.

Szokjad "a" ringet, sajnálatosan.

Egyébiránt életedben további minden jót: jobbat!

amira # 2008.09.14. 17:00

Kedves Monalisa

Nagyon köszönöm a bíztatást. A baj csak az, hogy mivel azt sem tudom most jelenleg hol él, ill csak annyit, hogy valahol Pesterzsébeten, így az ajánlott levelet is csak a jelenleg bejelentett lakcímére tudnám küldeni...ergo...én kapnám meg. Kicsit bosszantó ez a helyzet, de ez van.
Finomkodás?...tudod az a baj, hogy mivel eléggé szociális beállítottságú ember vagyok ez az ún. "adjunk neki, ne kíméljük" stílus kicsit nehezemre esik... Mégis csak ezzel az emberrel éltem le 13 évet...így hát még kicsit szoknom kell a "ringet".
Kezdem azonban belátni, hogy ebben a "játékban" nincs helye sem érzelmeknek, sem finomkodásnak.

Üdv. amira

monalisa1 # 2008.09.14. 13:10

dani

Az ösztöndíj - mint a fiatalember mostantóli jövedelme - beszámít a t.díj összegébe. Ellenben amíg a bíróság tárgyban másképp nem dönt, a jelenlegi összegű t.díjat kell továbbra is fizetni, tehát az apa haladéktalanul forduljon bírósághoz és kérje a t.díj mérséklését ill. megszüntetését. (Túlfizetés esetén elvileg visszakövetelhető a különbözet.)

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2008.09.14. 13:00

amira

Az "... esetleg hozzájárulna-e a költségekhez..." helyett ajánlott tértivevényes levélben szólitsd fel: visszamenőleg x Ft/hó t.díj fizetésére tartasz igényt, illetőleg a mindenkori havi összjövedelmének 15-25%-ára - és ezt határozzad is meg. És hogy az utalást postán ill. bankszámládra kéred. Ha nem válaszol fordulj bírósághoz t.díj megállapítása iránti kérelemmel., különélő apát is kötelezhetnek fizetési kötelezettségére. Szóval nem kell finomkodni vele szemben...

Mindentől függetlenül a láthatást/kapcsolattartást ne akadályozt - ez fontos.

Feljelenteni csak azt követően lehet ha már a kezedben van a bírósági itélet a t.díjról - 6-12 hónap -, vagyis ha a jogerős végzés ellenére azt nem akarná fizetni.

De legjobb lenne ha meg tudnátok egyezni, valamint a láthatás gyakoriságát stb. kellő részleteséggel papírra vetni, mindkettőtök által aláírni.

Monalisa
laikus hozzászóló

deni # 2008.09.13. 19:49

Tisztelt hozzáértök, a következö kérdésem lenne felétek.

Egy rokonom fia aki jelenleg 19-éves és az idén érettségizett. Utána pedig Szeptembertöl 2-éves nappali tagozatos hegesztöi szakmunkás tanuló.
Elöre láthatólag havi 35 ezer Ft. ösztöndijat fog kapni. T.dijat a fiú apja eddig rendszeresen fizette de mivel ezek után ösztöndijban részesül, már jelezte, hogy nem hajlandó tovább t. dijat fizetni.
Kérdésem csak az lenne, hogy helyesen jár-e el a fiú apja.
Üdv. deni

amira # 2008.09.12. 10:42

Kedves Mindenki.

A férjem május óta elköltözött itthonról , közös gyermekünkről sem anyagilag, sem természetben nem gondoskodik. Válás még nem volt, mert érdemi megbeszélést sem tudtunk azóta folytatni ezzel kapcsolatban.
Én erőmön felül gondoskodom a gyerekünkről (már minden anyagi tartalékomat felélve) és amikor rákérdezek arra , hogy esetleg hozzájárulna-e a költségekhez a válasz csak annyi, hogy " nincs pénzem, oldd meg ahogy tudod"

• Érdemes- e ebben az esetben a gyámhatósághoz fordulni és bejelenteni ill feljelenteni kötelesség elmulasztása címen? ha igen, mi ennek a módja?
  • Lesznek-e ill. lehetnek -e ennek a jövőben a válás kapcsán esetleg előnyös vagy hátrányos követlezményei?

A gyerekhez ill. a láthatáshoz ragaszkodik, persze csak akkor, amikor épp ráér vagy úgy tartja kedve.

Mit tegyek? Kérem, ha van ötletük adjanak tanácsot.

Köszönöm. amira

monalisa1 # 2008.09.09. 22:02

Bocs, elírtam, a Pp az a polgári perrendtartás, a Ptk a polgári törvénykönyv.

Éjszaka van már...

monalisa1 # 2008.09.09. 21:55

Én a következőt találtam:

Pp. 34. § (1) A tartásra, járadékra... követelés iránti pert az igény érvényesítésére jogosult lakhelye szerint illetékes bíróság előtt is megindítható.

(2) A gyermek elhelyezésére irányuló pert a gyermek lakhelye szerint illetékes bíróság előtt meg lehet indítani.

Ezen kívül a 129. § (1) bekezdés rendelkezik a beterjesztett keresetlevél esetleges másik bírósághoz történő áttételéről - illetékesség végett.

Megtalálható itt balra a "Szolgáltatások" menűsor "törvénytár"-ban, a Polgári Törvénykönyv (= Pp.) címszó alatt.

Monalisa
laikus hozzászóló

bajussz # 2008.09.09. 21:19

Jó estét!

gyermektarási díj iánti perben illetékes lehet a gyerek lakóhelye szerinti bíróság? ez különös illetékesség? azt szeretném megtudni, hogy hol van ez leírva.

köszönöm

monalisa1 # 2008.09.09. 18:58

Ha a két nagyfiad nappali tagozaton tanul (tovább) akkor jogosultak az apjuktól az un. felnőttartásra, de azt a pénzt már nem te kapod hanem ők - lényeges különbség.

A már 18. életévét betöltött fiatalemberek ha nem érzik jól magukat otthon bármikor átköltözhetnek az apjukhoz - vagy ahová csak akarnak.

Akár mondhatod nekik: a továbbaikban nincs ingyen szállás és kaja, vagyis járuljanak hozzá ezen költségeidhez.

Egy nagykorútól - bizonyos esetben - már elvárhatja a szülő, hogy részben-egészben gondoskodjon magáról.

Szerintem egy kiadós beszélgetés mindketőjükkel (mindhármójukkal) elkerülhetetlen a jelent és a jövőt illetően nálatok - miheztartás végett.

Monalisa
laikus hozzászóló