Gyerektartás dij

Gyöngyusz # 2008.09.22. 15:25

Kedves Wasp!

Nem vita hevében mondta, és nem felejtették elmondani, hogy ha nem tudja bizonyítani hogy nem önhibáján kívül munkanélküli, akkor bizony bizony vétségnek számít.
Nálunk másnap felmondott a munkahelyén miután a Bíró megítélte a gyerektartást visszamenőleg is ( mert közben 1 év eltelt és ideiglenes végzésem is volt)szóval semmi nem indokolta hogy felmondjon. A volt munkahelyét felhívtam és ott közölték velem hogy Ő mondott fel..nem volt kötelező...a másik az, hogy azóta sincs munkahelye.Erről ennyit.
A bosszú hogy nekünk ez anyagilag mit okoz ( iskolakedzés , ruházás rezsi stb. stb) az jobban élteti.Csak ezt érzem semmi mást.
Végrehajtás se megy azonnal , az is idő...és ha még nincs is mit végrehajtani..ahhhh!
természetesen mindent megkap a gyerekem és mert ő az egyetlen "legkisebb leányom" így nyilván szeretném ha neki lenne jobb...ez érthető.sőt még én mentem el plusz munkát vállalni.
Üdv.

Gyöngyusz # 2008.09.22. 15:12

kedves monalisa1,

sajnos ezt a területet is rendesen körbejártam, itt sajnos szintén nem ilyen egyszerű ahogy azt sokan gondolják.
kell a jogerős végzés, utána hogy behajthatatlan és ez után ha a jövedelmed nem haladja meg az öregségi nyugdij minium 2Xesét az 1 főre eső jövedelmed, azaz mivel ketten vagyunk 114.000Ft-ot akkor talán megkapod a Gyámhivataltól végszükség esetén...
árulja el nekem valaki( és ez költöi kérdés lesz) hogyan él meg egy anya a gyerekével ennyiből? mert az művészet...és sokan vannak így...
félre értettél nem lecsukatni akarom, hanem hogy fizessen gyerektartást rendesen.
mindenhol azt olvasom, hogy azt írják, azt mindenképpen fizetni kell...hát én ezt még nem tapasztaltam,,.
köszönöm a türelmeteket.
Üdv.

_Wasp_ # 2008.09.22. 15:08

ez persze nem csak jogi dolog, hanem erkölcsi, de nem bírom megállni, hogy ne szóljak hozzá:

igenis kutya kötelezettsége az apának, hogy gondoskodjon a gyerekről!!!

Gondolom, pl a bírósági végzésedben viszont meg van határozva minimumösszeg is, ami jár részedre függetlenül attól, hogy épp nincs munkája. (egyébként meg segélyt kell h kapjon, ha eddig dolgozott! abból vonasd le a tartásdíjat! csak egy bejelentés (végzés bemutatása) a munkaügyi központnál...

Azt viszont kételkedve fogadom, hogy valaki csak azért felmond, hogy ne kelljen tartásdíjat fizetnie (azt azonban már könnyen elhiszem, hogy meggondolatlanul ilyen mond egy vita hevében)

de: Mindenképpen érdemes először a végrehajtással próbálkozni, tudniillik ahhoz hogy lecsukják az apát, nemcsak tényállásszerűség de felróhatóság is kellene... és ezt lehet, hgy elfelejtette említeni az ügyvédetek. Ha nicns munkája, és nincs jövedelme, akkor mire alapozzák majd a felróhatóságot? Hmm?

Ha a végrehajtás eredménytelennek tűnik, akkor érdemes lenne megemlíteni az apának, hogy feljelentést fogsz tenni, ha nem fizet. Ha ezután is nemfizetős, akkor kellene szerintem csak megtenni a feljelentést, mert nem marad a feljelentés után adu a kezedben.

más: Ezt az időszakot próbáld meg úgy tekinteni, hogy nem elveszted ezt a pénzt, hanem kölcsön adsz... talán könnyebb lelkileg. (előbb utóbb lesz végrehajtható jövedelme, és akkor kamatostul hozzájutsz a pénzedhez.) Másfelől nem idegenről, hanem a saját gyermekedről gondoskodsz ebből a pénzből, tehát ez is vigasztalhat talán egy kcisit...

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2008.09.22. 14:53

Ha úgy érzed: eddig és nem tovább, próbálj eljárni a lecsukatása végett - remélve tanul a dologból. (Közben míg ül, kérésre az állam esetleg megelőlegezi a t.díjat - az már az "ő" baja később hogyan hajtja be rajta.)

Gyöngyusz # 2008.09.22. 13:24

Kedves Monalisa 1

Bárcsak így lenne,hogy fizetne, ha... de nálam pont az jött elő, hogy direkt felmondott hogy ne kelljen fizetnie gyerektartást. és ezt még be is vallotta. szerinted érdekel hogy lecsukják? így sem meg úgy sem fizet(ne) közben meg fenyeget, zaklat a munkahelyemen...
ha ez kell ahhoz hogy "gondoskodó apának" nevezhessem akkor megteszem. Igazságtalannak érzem, hogy megteheti, míg mi ( én és a gyerek) minden napi gondokkal küzdünk egyedül csak azért mert nem hajlandó a gyerekéért mindent úgy megtenni ahogy azt én is megteszem.
Persze más kérdés, hogy szerinte így kell bosszút állni, amiért elváltunk és nem tud tovább lépni...
Köszi a megértést és a türelmeteket, tudom lerágott csont de sok helyen olvasom, hogy elkeseredett anyukák ( mint én is ) nem tudják hol és hogyan tudnák érvényesíteni a bírói végzésüket...

monalisa1 # 2008.09.22. 13:04

Gyöngyusz

Beidéztél egy szöveget - oké, de ezt már bizonyára leírták itt előzőekben többször is, lévén a topic több mint két évvel ezelőtt nyíttatott.

Mert azzal mit ér el a nő ha lecsukatja t.díj elmulasztása miatt az apát, akkor aztán végképp nem lát egy fillért sem. Ezzel szemben ha kint van a kötelezett és dolgozik (...) időnként csak remélhet tőle több-kevesebb pénzt.

Gyöngyusz # 2008.09.22. 10:55

És ehhez mit szólsz kedves thomas64?

A különélő szülő a gyermekről elsősorban pénzben, gyermektartásdíj formájában gondoskodik. Ennek elmulasztása esetén azt hat hónapra visszamenőleg igényelheti a gyermeket természetben tartó szülő. Az igényérvényesítésre polgári eljárás és büntető eljárás is kezdeményezhető.
Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő. A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a tartás elmulasztása a jogosultat súlyos nélkülözésnek teszi ki.

Az elkövető nem büntethető, illetve büntetése korlátlanul enyhíthető, ha kötelezettségének az első fokú ítélet meghozataláig eleget tesz.

Gyöngyusz # 2008.09.22. 10:53

Fura, de ezt találtam:
A gyerektartás díjában a szülők megegyezhetnek, de egy esetleges válás esetén bírósági ítélet is születik, és a hatóság csak akkor fogadja el a megállapodásban lefektetetteket, ha az egyezik a gyermek érdekeivel. Ha ítélet születik gyerektartási díj ügyében, és a fizetésre kötelezett szülő önhibájából nem teljesíti tartási kötelezettségét, akkor három szankció léphet életbe: bírósági végrehajtót alkalmaznak, letiltják jövedelméből az összeget, szélsőséges esetben két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetetik. Ha a jogosult családot súlyos nélkülözésre „ítéli", hároméves szabadságvesztés is kiszabható – tudtuk meg az ügyvédtől.

Jupiter # 2008.09.22. 06:44

Ja és igen, az általad leírtak mind ebbe a körbe tartoznak. Nem adókötelesek, tehát az APEH iránymutatása szerint sem vonnak le ebből.

Jupiter # 2008.09.22. 06:43

"Nem képezi tartásdíj alapját a költségtérítés, étkezési hozzájárulás, az üdülési hozzájárulás, illetve a hasonló jellegű egyéb járandóság."
Csjtr. 10. § (6)
A törvénytárban is megtalálod ugyanezt: 1952. évi IV. törvényt nézd, és a 69§-nál.

nyusz66 # 2008.09.22. 04:45

Akkor most igen, vagy nem?
És az "természetbeni juttatás", ha mondjuk minden hónapban 15-20 ezer forintról dönthet a munkavállaló, hogy egészségpénztárba, magánnyugdíjpénztárba kéri befizetésre, vagy esetleg ilyen-olyan utalványok formájában (internet, kultúra, ajándék)?

Érintett apuka egyébként csöppet sem az a gondoskodó fajta, és idestova 4 éve tartozik nekem mostanra már közel fél millió forintnyi tartásdíjjal. Most van munkája, már egy éve, de a munkahely mindig a minimumot utalja. A végrehajtó pedig azt a választ adta utoljára, amikor érdeklődtem, hogy "a fizetését más letiltás is terheli" ezért nem tudják a tartozást még kis részletekben sem elkezdeni letiltani tőle. Ami igen fura, tekintettel arra, hogy a tartásdíj - tudomásom szerint - első helyen áll a sorban, ha letiltásról van szó...
Ilyen helyzetben pedig kissé bosszant, hogy hol DVD lejátszót, hol laptopot, hol új TV-t, hűtőt, fényképezőgépet, 3-ik mobiltelefont, stb. vásárol, miközben én nem tudok egyszerre venni az összes gyereknek meleg ruhát, hanem be kell osszam: ebben a hónapban te kapsz, következőben a húgod, következőben a nővéred... :(

Jupiter # 2008.09.21. 18:29

A természetbeni juttatások nem számítanak bele tudtommal a tartásdíj alapjába.

monalisa1 # 2008.09.21. 09:25

Amúgy a + 10 ezer cafeteria olyan alacsony, hogy azt lényegében "elviheti" az étkezési támogatás - főleg ha melegétkezés formájában kapja. Vagy a munkábajáráshoz a bérlet díja - esetlegesen, és részemről csak mint példák. Tehát annyira azért nem kellene kicentízni a t.díj havi összegét., lehet hogy a gyerkőcre költ azon felül is - ha amúgy rendes- törődős apuka.

Monalisa
laikus hozzászóló

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.20. 16:08

igen

nyusz66 # 2008.09.20. 15:48

Azt szeretném megkérdezni, hogy a béren kívüli juttatások beleszámítanak-e a tartásdíj alapjába? (Tehát mondjuk, ha a fizetés nettó 90 ezer, + 10 ezer cafeteria, akkor 90, vagy 100 ezer forint után számolandó a %-os tartásdíj?)

Köszönöm!

lacirek # 2008.09.20. 14:12

Kedves "obudafan"!

hivatkozva a 09.17.-én 18.37-kor ideírt "bonyodalmas" témára és válaszodra, mely "marcika" tanácsa után jött,szeretném még megkérdezni az alábbiakat: Tehát a "drága gyermek" 2004 ősze óta járt egy szakiskolába.A 2007-2008-as tanévre beíratkozott ugyan, (ugyanoda szakközépbe:10. osztály), de ebben a tanévben nem járt be, a felajánlott osztályzóvizsga lehetőséggel nem élt, ill. nem jelent meg és a bizonyítványát sem vette át. Így az iskola megszüntette a tan. jogviszonyát 08.30-al. A 2007-es tanév végén szerzett egy " számítógép kezelői biz.-t".azóta semmi!
Ha beperel gyt. letiltás miatt az anya, akkor is én fizetem a vh. költséget, ha nem jogos a gyt.? avagy fellebbezhetek?
Muszáj nekem kezdeni a pert, már nagyon elegem van a bíróságokból ?
köszi
lacirek

monalisa1 # 2008.09.19. 16:39

Az apa mindenkori havi össz jövedelmének 15-25%-a, valamint a bíróság mindig meghatározz egy minimális összeget is, amit minden körülmény közt fizetni kell.

Monalisa
laikus hozzászóló

tomas64 # 2008.09.19. 14:18

Ha a tartásra jogosult nem fizet tartásdíjat, rendőrégi, ügyészi eljárás büntetőjogi következményekkel jár,a tartási kötelezettség elmulasztása bűncselekmény, nem túl szigorú bünetetési tételekkel. Adósok börtöne már rég nincs Mogon.

Ha pénzt is szeretnél látni, a végrehajtásd kérd.

A gyermeketmegillető tartásdíj az adott ügy összes körülményeinek mérlegelésével egyedilag állapítható meg.

Sarolta68 # 2008.09.19. 12:44

Azt szeretném megkérdezni hogy egy gyerek után mennyi a gyerektartás mértéke?Köszönöm!

Gyöngyusz # 2008.09.19. 12:11

szeretném még azt is megkérdezni, hogyha telefonon megfenyeget az apa hogy elviszi a gyereket az iskolából ráadásul a végzés szerint nem a láthatási héten és csak tőlem otthonról vihetné el , közben már feljelentést tettem zaklatásért ellene, mit tehetek még? állandó heti rettegésben tart és telefonon fenyegetőzik hogy elviszi a gyereket....van ebből kiút?
ha még lesz egy tárgyalás mert nem jogerős a gyermekelhelyezés akkor a Gyámügyre hiába mennék...
Gy.

Gyöngyusz # 2008.09.19. 10:30

Sziasztok,

ha volt férjem nem fizeti a gyerektartást, és az ügyészség kiadja a rendőrségnek majd letelik a határidő és addig sem fizetett utána mi fog történi?
valóban eljuthat odáig a dolog hogy börtönbe kerül amiért nem fizeti a gyerektartást?
Gy.

marcika # 2008.09.18. 13:05

lacirek,

Hallgass ObudaFan-ra, mert ő ügyvéd, jobban tudja mint egy laikus hozzászóló (mint pl. én)

ObudaFan # 2008.09.18. 12:45

addig tedd félre a gy.tartást, ne add oda

És már fizetheted is a végrehajtó díját. A helyes válasz: a megszüntetés iránti keresetlevélben kérni kell ideiglenes intézkedést is arra nézve, hogy a per során ne kelljen fizetni. De még ebben az esetben is kicsi az esély, hogy a bíróság így is dönt.

marcika # 2008.09.18. 08:46

Lacirek,

Amíg a bíróság másként nem dönt, fizetned kell. Menj bíróságra, kérd a gyerektartás megszüntetését, addig tedd félre a gy.tartást, ne add oda, ha nem járnak suliba a gyerekek.

lacirek # 2008.09.17. 19:30

marcika!
köszi a biztatást, az biztos, most hiába íratkozna be, mert 1 évig csak "műkedvelőnek "volt tekinthető tanuló helyett, már csak az a kérdés, hogy a bíróság az előző ítélet alapján rögtön letiltat, vagy azért "tájékozódik?
most várom az iskola írásos értesítését, hogy egyáltalán mennyit, mikor, meg minek járt oda!?
Mindössze azt nem szeretném, ha letiltanák, én meg kaparhatnék, hogy visszakapjam!Ráadásul úgy tudom, nem is lehet visszaperelni a jogtalanul kifizetett gy. tartást!? Vagy rosszul tudom? szakértő véleménye szerint ne forduljak bírósághoz a gyt. megszüntetése tárgyában, hanem egyszerűen, a tények felsorolásával közöljem volt feleségemmel, hogy: "ennyi volt"! Aztán menjen a bíróságra ha akar!
Mi a jobb?
lacirek