Kedves ObudaFan!
Köszönöm a választ. Az biztos, hogy végrehajtás ügyében nem mehetek a bírósághoz, mert a fiaim akkor rögtön fogják magukat s költöznek az apjukhoz. Tisztában vannak vele, hogy ezzel tudnak sakkban tartani. Így marad a nemfizetés az apa részéről. De rendjén van ez? Engedi a jog ezt megtenni egy anyával aki eddig tisztességesen, sőt erőn felül nevelte gyerekeit?
Gyerektartás dij
Vagy meg tudtok egyezni a t.díj önkéntes felemeléséről, vagy a bírósághoz kell fordulni. (Csakis legális- igazolt havi összjövedelemet vesznek figyelembe, az esetleges feketemunka vélelme bizonyítást kíván - részedről.)
Sziasztok!
Kérdésem az lenne, hogy én 2 éve elváltam és 20 ezer forintot kértem a v.férjemtől gyerektartást, mi a módja, hogy a fizetéséből %-osan fonják le és persze nagyobb összeget? Köszönöm.
Inda66!
Amíg a bíróság nem szüntette meg a gyermektartást, addig a bíróságon végrehajtást kérhetsz, ha az apa nem fizet, függetlenül attól, hogy a gyermekek betöltötték a 18. életévüket. Viszont egy 18 éves ember már oda költözik, ahova akar, és ha nem te tartod el őket saját háztartásodban, akkor onnantól kezdve a bíróság az apa keresetére meg fogja szüntetni a feléd fizetendő tartást.
Inda66!
Amíg a bíróság nem szüntette meg a gyermektartást, addig a bíróságon végrehajtást kérhetsz, ha az apa nem fizet, függetlenül attól, hogy a gyermekek betöltötték a 18. életévüket. Viszont egy 18 éves ember már oda költözik, ahova akar, és ha nem te tartod el őket saját háztartásodban, akkor onnantól kezdve a bíróság az apa keresetére meg fogja szüntetni a feléd fizetendő tartást.
Ettől még nem fogják csökkenteni.
Szia Monalisa!
Valószínűleg rosszul fogalmaztam az előbb. A párom a volt feleségének fizet 20-20% gyerektartást.
Amióta együtt élünk, az én kislányomat neveli.Ő nem közös gyerek.
így lenne az a kérdésem, hogy lehet e kérvényezni a tartásdíj összegének a felülbírálást, esetleg csökkentését? Hogy a háztartásába egy " nevelt" gyerek került.
Előre is köszönöm válaszod.
Sziasztok!
11 éve váltam el, két fiam velem maradt. Újabb házasságomból született egy kislány. A fiaim ez év júniusában betöltötték a 18. életévüket. Innentől kezdve az apjuk nekem nem fizet gyerektartást. ( Állítólag a fiúknak adja oda. )Hozzáteszem, hogy havi 10 ezer forintot adott a két gyerekre, pedig vezető beosztásban dolgozik. Mindhárman elvárják tőlem, hogy mindezek ellenére mindent ugyanúgy fizessek mint eddig. Sőt, azt hallgatom 3. hónapja, hogy amennyiben bírósághoz fordulok akkor a fiaim itt hagynak, az apjukhoz költöznek. Így a családi pótlék, adókedvezmény, mind átmegy az apjuknak.
Mit tegyek, van-e erre jogorvoslati lehetőség?
Tehát 2+1 gyermekről van szó., a te gyermeked gondviselője miért az élettársad lett?!
Ha az élettársaddal közös gyermek azt követően született, hogy a bíróság a társadat előzőekben t.díj fizetésre kötelezte, a körülmények változására tekintettel párod kérheti a t.díj felülvizsgálatát - annak mérséklését -, lévén a továbbaikban emez gyermekről is gondoskodnia kell már.
A kérelmet mielőbb adja be, mert amíg a bíróság másként nem dönt, a t.díjat a jelenlegi százalékos arányban kell fizetnie.
Monalisa
laikus hozzászóló
Azt szeretném kérdezni, hogy a párom 20-20% gyerektartást fizet a volt feleségének a közös gyermekeik után,de miután mi élettársi kapcsolatot létesítettünk, ő lett a kiskorú gyermekem gondviselője.
A kérdésem az lenne, hogy lehet e kérvényezni a tartásdíj összegének a felülbírálást, esetleg csökkentését?
Előre is köszönöm.
Az én jövedelmem családi.12.200,de gondolom ezt nem fogja figyelembe venni a biróság mivel ezt a pénzt a kislányomra kapom,és van a gyed ami 73.ezer havonta.Több jövedelmem nincs.Viszont a volt férjem biztos,hogy kifog találni valamit mert pénz éhes,csak nemtudom lebuktatni.Kapja rendszeres gyermekvédelmi támogatást is mivel azt mondta hogy egyedül álló közben meg már 1 éve élettársikapcsolatban él.Az államtól kérte a tardásdij megelölegezést is kapot is 2 hónapot aztán kiderült hogy eltitkolta hogy fizetem a tardásdijat is,visszakellett neki fizetni.ráadásul a gyámhivatal is feljelentett a rendörségen hogy nem fizetek tardásdijat igy a rendörségen is kiderült hogy fizetem a tartásdijat.Szóval kész őrület.
Figyelembe kell vennie. De ettől mág a kereset elutasítható, ha pl. jelentősen megnőtt a jövedelmed azóta, vagy az övé jelentősen csökkent. Szóval: ennyiből biztos választ adni nem lehet.
Sziasztok!
2 éve elváltam és a biróság az apának itélte a gyerekeket,igy 30.ezer forint határozott összegü tartásdijat fizetek a 2 gyermekem utám.Viszont azóta újra férjhez mentem és tavaly novemberbe megszületett közös gyermekünk.Kértem a tartásdij csökkentését,viszont a volt férjem azt kérte a biróságtól,hogy utasitják el a kérelmemet.A kérdésem,hogy elutasithatja e a biróság a kérelmemet,vagy figyelembe kell vennie a 3-ik gyermekemet is a biróságnak!Csak családipótlékot és gyedet kapok utánna,nincs más jövedelmem.
Sziasztok!
2 éve elváltam és a biróság az apának itélte a gyerekeket,igy 30.ezer forint határozott összegü tartásdijat fizetek a 2 gyermekem utám.Viszont azóta újra férjhez mentem és tavaly novemberbe megszületett közös gyermekünk.Kértem a tartásdij csökkentését,viszont a volt férjem azt kérte a biróságtól,hogy utasitják el a kérelmemet.A kérdésem,hogy elutasithatja e a biróság a kérelmemet,vagy figyelembe kell vennie a 3-ik gyermekemet is a biróságnak!Csak családipótlékot és gyedet kapok utánna,nincs más jövedelmem.
nyuszika01
Az önkormányzat nem magánnyomozó társaság, vagyis legfeljebb bírságolni tudják az anyát ha nem mutatja be az igazolást, hogy a gyermeket beíratta óvodába. (Ha van mutasd be a születési anyakönyvi kivonatot, azon a dátum bizonyító erejü.)
A "területileg illetékes" óvódával kapcsolatban annyit, hogy nem az a lényeg "hová" a beíratás, hanem hogy járjon a gyermek iskolaelőkészítő óvodába.
Ha nem tudod az ex címét, a t.díjat végső soron gyámhivatali letétbe is fizetheted hónapról hónapra, igazolandó, hogy a bírósági kötelezésnek te eleget teszel. (Egy esetleges későbbi perben ez jó pont részedre.)
Monalisa
laikus hozzászóló
szz66
Az újabb gyermeked születése: a körülmények lényeges változása, és mint ilyen, a jövedelmedből mostantól őróla is gondoskodnok kell.
Haladéktalanul fordulj bírósághoz, mert amíg érdemi döntés nincs, továbbra is köteles vagy a 25%-ot fizetni.
Egy gyermekre 15-25% állapítható meg, aztán minden esetben az adott körülmények, a gondozással kapcsolatos költségek, kiadások.
Sziasztok!
Gyermektartási díj csökkentését szeretném kérni a bíróságtól. Ez idáig fizetésem 25%-át vonták le első gyermekem után, viszont nemrégiben megszületett új kapcsolatomból a második gyermekem is. Van -e esélyem a csökkentésre? Milyen mértékben reális a csökkentés. A nettó jövedelmem ~200e.
Előre is köszi a válaszokat.
Köszi monalisa!
Remélem is, hogy ha sor kerül rá, az anyát is kérdőre vonják!
A gyámhivatalról annyit, hogy többször tettünk bejelentést, de két-három hetente csak azt hallgattuk végig, hogy most éppen miért is nem tudtak tenni semmit. És, hogy próbáljuk kideríteni a címüket, meg kérjük a kapcsolattartás újraszabályozását. Ezt már tavaly megtettük, nem értem miért kellene újra. De azt hiszem, most taktikát váltunk, és nekiállunk jegyzőkönyveket gyűjteni. Legalább valami papírunk legyen.
Jut eszembe, igaz, hogy ha a gyereket öt évesen sem iratják be a "területileg illetékes" óvodába, akkor az önkormányzat is elkezdi keresni?
Kérni bármit is lehet, de a jogosultnak kell elfogadhatóan megindokolnia, hogy x idő óta miért nem veszi fel a t.díjat, illetőleg miért nem ad információt elérhetőségéről - külön is figyelemmel a láthatás/kapcsolattartás biztosításáról...
Javaslom hogy az apa keresse fel a gyámhatóságot és mondja jegyzőkönyvbe a dolgot - jó ha mielőbb van róla "papíros".
Monalisa
laikus hozzászóló
Sziasztok!
Meg tudja valaki mondani, hogy a jogosult akkor is kérheti visszamenőleg a gyerektartást, ha a saját hibájából nem kapja meg? Az apa - megegyezés szerint - az állandó címükre küldi, ahonnan elköltöztek, de továbbra is be vannak ide jelentve. Más elérhetőség nem ismert (cím, bankszámlaszám), a megadott telefonszámok sem élnek már. Korábban valaki mindig felvette a pénzt, de egy ideje saját kézbe küldjük, és így "nem kereste" feljegyzéssel visszajön. Ha az anya egyszercsak meggondolja magát, megítélik neki visszamenőleg? Nem is a hat hónap zavar, annyit félreteszünk, de ha tényleg változik a törvény, lehet rá esély, hogy évekre visszamenőleg is megkapja??
Az apának lehet ebből valami kellemetlensége? Hiszen ő küldi minden hónapban, a csekkek is mind megvannak, de azt a pénzt a gyerekének küldi nem pedig az anya testvérének (valószínűleg korábban is ő költötte el).
Köszi a segítséget!
Ha lesz is az a bizonyos 5 év, visszamenőlegesség szerintem valószínűleg nem lesz, hanem a jogszabály-módosítás hatályba lépését követő majdani új eljárási esetekben. (Azért mert a kötelezett nem fizetett, a végrehajtó zargathatta már eddigiekben is - az most más kérdés, hogy milyen eredménnyel.) A nemfizetés szigorítása az bizonyára bejön.
Monalisa
laikus hozzászóló
Sziasztok,
Szeretném megkérdezni, hogy hallottátok-e hogy meg akarják változtatni a gyermektartási dijjal kapcsolatos szabályokat?( pl. visszamenőleg 5 évre lehet kérni, vagy hogy szigorúbban veszik a nemfizetést?)
Ha igen írnátok róla, hogy esetleg mit és hogyan?
Nagyon köszönöm!
Gy.
"Idézem alanti saját magamat: „A 18. életévet betöltött gyermektől a szülő bizonyos esetben elvárhatja…“"
Ez a bizonyos eset elég tág fogalom,nappalis egyetemista,főiskolás esetében irreleváns.
Most miről is beszélünk? Mamocska esetéről,aki még jövő júniusban fog csak érettségizni.Ne ijesztgessük.Hadd tanuljon még a középiskolában,és sikeres érettségit kívánunk neki.
Nem végeztem még el a jogi egyetemet.
Kedves Láma!
Idézem alanti saját magamat: "A 18. életévet betöltött gyermektől a szülő bizonyos esetben elvárhatja..."
Egyrészt tehát ez, másrészt egy árva betűt nem írtam le azzal kapcsolatban, hogy egy nappali tagozatos egyetemistának/főiskolásnak mennyi a tanulással kapcsolatos lekötöttsége stb.
Egy tanulónak elsősorban az a dolga, hogy tanuljon, a szülőnek meg az, hogy ezt segítse, támogassa.
Amit a volt feleségek az apa-gyermek kapcsolatának negatív hatásával kapcsolatban írtál, azzal maximálisan egyet értek.
Ez nem így van!
A nappalin tanuló esetében minden nap be kell járnia előadásokra, ZH-kra kell készülni évközben is.Ez mellett nincs idő munkát vállalni is.Maximum nyári szünetben az a 2 hónap.Ott nincs olyan lógás,mint levelezőn.Vannak tárgyak például,ahol aláírásos,nincs osztályzat.Megköveteli feltételként a tanár,hogy ott legyen minden órán.(ellenőrzi is)
Akit nem vesznek fel,hanem levelezőn kerül be,az dolgozhat mellette.Persze!Ott azért a plusz 100 körüli díjat félévenként elő kell teremteni.
Egy szó,mint 100: Ha jó a kapcsolat,akkor miért ne segítené az ember a gyerekét.Ha csak X öszeggel tudja,akkor is meg lehet vele beszélni,hogy ennyi van,de ez mindig lesz,számíthat rá.Viszont,ha le se sz...,vagy ellene van (mert anyuka így nevelte),akkor nyűg az egész.Vagyis a gyermektől is elvárható,hogy tisztelje a másik szülőt is.Valamit valamiért.
Szerintem jó apák igenis léteznek,csak a volt feleségek szeretik bepiszkítani egy életre az apa-gyermek kapcsolatot.Az szép dolog,hogy a kapcsolattartást akadályozó volt feleség ellen fel lehet lépni.(haladás)
Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02