Gyerektartás dij

_Wasp_ # 2008.12.09. 18:00

nem volt igaza, nappali tagozaton első szakma elsajátítása idejére általában jár a tartásdíj.

Nem köteles viszont a szülő tartani a szükséges tanulmányait folytató munkaképes, nagykorú gyermeket akkor, ha

1. a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan;
  2. a gyermek a tartásra kötelezettel vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenség);
  3. ezáltal a szülő saját szükséges tartását, vagy a kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

felteszem, itt egyik eset sem áll elő.

Figyelj arra, hogy a gyermekek jövedelmének (ösztöndíjának, stb) 50%-a a tartásdíjból levonható lesz, hiszen a gyermek tartására ennyivel kevesebbet kell majd fordítanod.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2008.12.09. 20:41

Elképzelhető, hogy igaza volt. A bírói gyakorlat figyelembe veszi, hogy ha a tanulmányok megszakadnak, vagy nem a lehető leggyorsabban folynak le, akkor ennek mi az oka. Márpedig itt olyan nagy oka nem volt.

anya23 # 2008.12.10. 08:11

Szia ObudaFan! Nagy szükségem lenne a válaszodra.Tegnap reggel 07.44 körül kérdeztem.Megköszönöm ha segítesz a tanácsoddal hogy milyen megfogalmazás a helyes és amit még kérdeztem.Amit elfelejtettem:mi a menete ha behajtják/végrehajtják tőle?Köszi előre is

nafi # 2008.12.10. 10:33

A segítségeteket szeretném kérni abban a kérdésben, hogy (1.)az élettársam volt felesége az én jövedelmemből akar gyermektartást kérni,mert az élettársamnak nincs jövedelme.Tönkrement a cége.2007-ben még volt önálló tevékenységből jövedelme ,de az idén már az sem volt.(2.)2008-ban eladtunk egy lakást ami az élettársam nevén volt ,de már együtt vettük . Az ebből származó jövedelmet beforgattuk egy másik ingatlanba , ez után is kell gyerektartást fizetni?
Válaszotokat előre is köszönöm .

ObudaFan # 2008.12.10. 10:48

Te nem vagy köteles gyermektartást fizetni, az élettársad viszont akkor is, ha nincs jövedelme.

nafi # 2008.12.10. 15:13

Kedves ObudaFan!
Köszönöm a gyors választ.
Ha a megállapított minimum összegre gondolsz azt fizetjük. plussz az iskola kezdést is mi fizetjük és ha tudunk még ruhát is veszünk a másik két gyereknek amikor ami gyerekünk kap.De Ő azt gondolja nekem jó fizetésem van akkor fizessek. Válaszod szerint nem vagyok köteles. Remélem a bíróság is így gondolja.

_Wasp_ # 2008.12.10. 15:36

ObudaFan # e-mail 2008.12.09. 21:41

Elképzelhető, hogy igaza volt. A bírói gyakorlat figyelembe veszi, hogy ha a tanulmányok megszakadnak, vagy nem a lehető leggyorsabban folynak le, akkor ennek mi az oka. Márpedig itt olyan nagy oka nem volt.

Nem értünk egyet, itt nem a tanulmányok megszakadásáról, vagy indokolatlan meghosszabbodásáról van szó. Az én olvasatomban, csak a képző intézmény változik, az pedig nem hinném hogy bármely bíróságnál megalapozna egy tartás megszüntetése jellegű nagyon súlyos joghátrányt. (első szakma)

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.12.10. 15:39

korrekció: persze az előző hozzászólásom csak hasraütéses tippelgetés.
Egy 2 mondatos fórumhozzászólás alapján ugyanis legfeljebb találgatni lehet.
(a véleményem szerintem azért védhető...)

_Wasp_

és felesleges megoldása

melcsi64 # 2008.12.10. 17:50

Gyermekem most volt 20 éves. A Budapesti Kommunikációs Főiskola 2 éves akkreditált szakán tanul, mely tanulmányi jogviszonnyal jár. Tudomásom szerint erre jár gyerektartás. Ezt el is fogadta a volt férjem másfél évvel ezelőtt, de most újra válik és gondolom ennek hatására ma kaptam tőle egy sms-t, melyben közli velem, hogy véleménye szerint a gyerektartás nem illet meg, amennyiben így van jó lenne, ha én nyújtanám be a bíróságra, ő mindenesetre elindítja a kérelmet.
Kérdésem , hogy jogos -e a kérése és egyébként mit tegyek? Nyilván , ha jogosan jár a gyerektartás én nem fogom kérni a bíróságtól a megszüntetését.
Ha ő kéri, mire számíthatok?
Válaszát előre is köszönöm

Mikla # 2008.12.10. 18:44

Tudnátok nekem segíteni abban a kérdésben, hogy ha elválok és ne adj Isten mindegyik gyermekünket a feleségemnek ítélné a bíróság, akkor én úgy szeretném megoldani a tartásdíj fizetést, hogy havonta egy bizonyos összeg, plusz - ahogy most is, havonta - ruhákat, könyveket, élelmiszert, játékokat vennék a gyermekeimnek. A feleségem jóval több tartásdíjat kér, mint ami a gyermekeink szükséglete (ezt ő sem tagadja), csak mert neki is meg kell élnie valamiből.... 36 éves, 3 piacképes szakmával... A kérdésem:
1.) ha így alakul és én - függetlenül az esetleges marasztaló bírósági ítélettől - nem vagyok hajlandó túl magas tartásdíjat fizetni, akkor az behajtható-e oly módon, hogy pl. ráterhelik az ingatlanomra?
2.) Ha mindkettőnknél marad gyermek (nála a kisebb, nálam a nagyobb) kérhet-e tartásdíjat, arra való hivatkozással, hogy ő már 11 éve nem dolgozik a gyermekeink miatt?
3.) Vagy ilyenkor mivel 1-1 gyermek senkinek sincs fizetési kötelezettsége?
4.) Az élettársam jövedelmét ilyenkor figyelembe veszi-e a bíróság, tehát tőle is vonhatnak-e?

Köszönöm!

_Wasp_ # 2008.12.10. 22:14

én úgy szeretném megoldani a tartásdíj fizetést, hogy havonta egy bizonyos összeg, plusz – ahogy most is, havonta – ruhákat, könyveket, élelmiszert, játékokat vennék a gyermekeimnek.
Csak akkor teheted, ha a volt feleséged is beleegyezik az ilyen teljesítésbe. (nem fog)

1.) ha így alakul és én – függetlenül az esetleges marasztaló bírósági ítélettől – nem vagyok hajlandó túl magas tartásdíjat fizetni, akkor az behajtható-e oly módon, hogy pl. ráterhelik az ingatlanomra?
igen.

2.) Ha mindkettőnknél marad gyermek (nála a kisebb, nálam a nagyobb) kérhet-e tartásdíjat, arra való hivatkozással, hogy ő már 11 éve nem dolgozik a gyermekeink miatt?
Gyermektartás nem ez alapján jár majd neki. A volt házastársnak járó tartás viszont majd igen.

3.) Vagy ilyenkor mivel 1–1 gyermek senkinek sincs fizetési kötelezettsége?
hacsak így nem egyeztek meg...

4.) Az élettársam jövedelmét ilyenkor figyelembe veszi-e a bíróság, tehát tőle is vonhatnak-e?
Neki nincs tartási kötelezettsége. Az életviszonyaitokat azért figyelembe vehetik az általad fizetendő tartásdíj megállapításakor.

_Wasp_

és felesleges megoldása

póniló # 2008.12.11. 09:54

Tisztelt Wasp!
Miután látom másik hozzáértő is feltűnt ezen a fórumon, ezért Obudafan mellett Önt is ostromolnám a kérdéseimmel.
Röviden összefoglalva a történetem: volt férjem gyerektartás leszállítása iránt kérelmet adott be a bíróságra. Arra hivatkozott, hogy jelentősen lecsökkent a jövedelme. Korábban volt két kft-je, az egyiket eladta, valószínűleg ez volt a hivatkozás lényege, hogy emiatt csökkent le (szerinte) a jövedelme. Egy tárgyalás volt egyébként, most mindkettőnknél környezettanulmányt rendeltek el. Volt férjem az állítja, hogy havi 50 nettóból él, ennyi a kivéte a kft-ből, amelyik megmaradt neki. Ebben ő az ügyvezető. Eddig ebben 1 kocsmája volt, ettől az évtől még ezen kívül kettőt bérel. Szóóval most három van. Ennek a kft-nek a tavalyi mérlege egyébként elég siralmas. Éves eredménye 180 ezer Ft. Kikértem a másik Kft mérlegét, amelyiket eladott, abból ő fizetést nem kapott. Viszont tavalyi évre az van oda írva,hogy osztalékot sem fizettek! Akkor ugyan abból miként származott jövedelme? Mármint hivatalosan, mert nem hivatalosan nagyon jól tudom! Elvégre együtt éltünk, mikor alapítottuk.
Szóval a kérdésem az lenne, vajon ezt a tényt figyelembe veszi-e a bíróság, hogy onnan sem volt jövedelme. Akkor honnan volt? (ez csak költői kérdés volt)
Másik kérdésem, hogy már adtam be két bizonyítási indítványt, de most került a kezembe ez a mérleg, lehet, hogy ez is szükséges lenne annak bizonyítására, hogy nem kapott onnan osztalékot. Most adjak be egy újabbat? Vagy egyszerre kellett volna? De hát mit tegyek, ha nem egyszerre jutott a tudomásomra?

anya23 # 2008.12.11. 10:09

Kedves ObudaFan!Valaki azt írta itt valamikor hogy te értesz ezekhez a dolgokhoz ezért kértem a segítségedet.Tusz segíteni?9-én és 10-én írtam ide.Lehet csak át siklottál fölötte.Segítenél?
Köszönöm

ObudaFan # 2008.12.11. 12:18

Nem kell megfogalmaznod sehogy, mert egy formanyomtatványon kell a végrehajtási kérelmet benyújtani, jelen esetben egy sima végrehajtási lapról lenne szó.

anya23 # 2008.12.12. 05:33

Köszönöm a választ ObudaFan.Annyit még megmondanál nekem,hogy a tárgyaláson jún-aug-ig elmaradt gyerektartást vállata hogy önkét fizeti meg nekem részletben.A cég októbertől köteles letiltani a fizetéséből.Tárgyalás nélkül kérhetem,hogy a szeptemberivel emeljék meg a tartozását?Ezért kérdeztem,hogy tárgyhavi-e a gyrektartás mert ha igen akkor az a hónap lóg nekem a levegőbe.Megköszönöm ha erre még válaszolsz.

ObudaFan # 2008.12.12. 09:12

Ha vagy az ítéletben, vagy egyezséget jóváhagyó végzésben ott van az, hogy neki a szeptemberit valamikor fizetnie kell, akkor lehet végrehajtást kérni. HA nincs, akkor csak pert lehet indítani ez iránt is.

anya23 # 2008.12.13. 06:43

Köszönöm Obudan.

ObudaFan # 2008.12.13. 11:10

Nincs mit.

melcsi64 # 2008.12.14. 20:06

Kedves ObudaFan!

Bizonyára elkerülte a figyelmedet a kérdésem: Kérlek válaszolj, ha tudsz!Dec. 10.-én írtam ugyanezen a néven.
Köszönöm

ObudaFan # 2008.12.15. 11:30

Amíg a bíróság nem dönt a megszüntetésről, addig nemfizetés esetén kérj a bíróságtól végrehajtást. Hogy lesz-e megszüntetés, az sokmindentől függ: folyamatosak-e a tanulmányok, veszélyezteti-e a tartás a megélhetését az eltartónak, nincs-e érdemtelenség, alkalmas-e az eltartott a tanulmányok végzésére.

rocky74 # 2008.12.16. 21:29

Tisztelt ObudaFan!
7 éve elváltam, azóta folyamatosan fizetem a bíróság által megítélt gyerektartási díjat. Az elmúlt hónapban pert indítottak ellenem gyerektartási díj emelése miatt. 2 gyermekem van, 18 és 9 éves, akik után 30ezer ft.-ot fizetek. Jövedelmem 73ezer ft. A követelés velem szemben 40ezer ft, plusz a beiskolázási költségek fele / 27500 ft. /. Barátnőmmel 5 éve tartok fent kapcsolatot, nem élettársi a viszony, havonta kétszer-háromszor találkozunk a távolság miatt. A volt feleségem jelenleg környezettanulmányt és vagyoni felmérést indított a barátnőm ellen. Az a kérdésem, hogy jogos-e ez az eljárás és mit tehet ő ez ellen? Megtagadhatja-e ennek a lefolytatását? Egyébként semmilyen anyagi jellegű kapcsolatban nem állunk egymással. Viszont a volt feleségem szeretné bizonyítani, hogy élettársak vagyunk. Kérem segítsen! Köszönöm gyors válaszát!

ObudaFan # 2008.12.17. 13:07

Az eljárás véleményem szerint jogszerű, más kérdés, hogy sikerre vezet-e.

bébibogyó # 2008.12.17. 13:08

Sziasztok!Az én problémám elég összetett.A lényeg: párom gyermekét az anyai nagyszülők nevelik, a gyermektartás-díj bírósági úton meg lett határozva, miszerint a fizetése 20%-át, de min. 20e ft-ot köteles fizetni.Két éve fizeti ezt az összeget, a határozat pedig csak két hónapja született meg, de a nagyszülő már két napja zaklat az smsekkel, hogy keveset küldött a párom; 20.000 ft-ot 95.000 ft-os fizetés után, szerintem ennyi jár, legalábbis ha jól értelmeztük a határozatot. Az is probléma, hogy minden hó 15-ig kell eljuttatni a pénzt a részükre, de a páromnak kell eddig postára adnia, vagy addigra kell kézhez kapnia a nagyszülőnek(gy­ámnak)? Engem az is nagyon zavar, bár ezzel nem kellene foglalkoznom, hogy tisztában vagyok azzal, hogy az édesanya egyáltalán nem fizet gyermektartást, mert életében soha nem dolgozott, semmilyen jövelme sincs, sőt azért jár haza a kisfiához és a (kisfia gyámjához) az anyjához, hogy pénzt és élelmet kérjen tőle… Igenis mérges vagyok, mert minket folyamatosan zaklatnak, pedig tisztességgel fizetjük a gyerektartást, de ha biztosan tudnám, hogy azt a gyerekre költik…

lajoska32 # 2008.12.17. 13:21

bébibogyó!ha havi 40 elég neked a gyerek teljes ellátására,már küldöm is az enyémeket!Ne bosszankodj!A gyerek az egy hosszú távú befektetés!Ha anyuka nem törődik vele,akkor majd jobban kötődik hozzátok.

_Wasp_ # 2008.12.17. 14:00

kb az igazságos (egyenlő) ez esetben a (20+20)+ 20->40 nagyságrend lenne.

60-80e szerintem általában elég azért egy gyermek szükséges tartására. Sokszor egy egyedülálló felnőtt kevesebből kell hogy kijöjjön.

_Wasp_

és felesleges megoldása