Gyerektartás dij

marcika # 2008.12.17. 14:32

A volt feleségem jelenleg környezettanulmányt és vagyoni felmérést indított a barátnőm ellen.

Rocky, a volt feleségednek semmi köze a barátnőd vagyonához, még akkor sem, ha együttélnétek. A tartási kötelezettség előbb terjed ki a nagyira, mind a barátnőre.
Nézz utána a törvényeknek.

nem vagyok ügyvéd

bébibogyó # 2008.12.17. 14:48

Hát pont ez az! Tisztában vagyok vele, hogy semmit nem adnak ingyen, én csak nyugalmat szeretnék, hogy végre ne zaklasson minket a nagymama (ami egyébként már kiérdemelne egy feljelentést), különben ő ragaszkodott a havi 20e ft-hoz. Ezen felül veszünk a gyereknek ruhákat, játékokat, gyümölcsöket, édességet... A pénzt nem a gyerektől sajnálom...

bébibogyó # 2008.12.17. 17:21

Az étkezési hozzájárulás, a Patika egészségpénztár és a Magánnyugdíjpénztár is beleszámít a gyermektartásba?

sagit # 2008.12.18. 05:14

Kedves Bébibogyó !

Tudtommal csak a rendszeres jövedelem tartozik bele.
Ez nem azt jelenti hogy rendszeresen kapja.
A béren kívüli juttatások nem képezik alapját a gyt-nek...

ObudaFan # 2008.12.18. 13:15

Ez így van.

l.moni # 2008.12.19. 17:16

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy az életársam öt éve vált el, és akkor a bíróság 40%-ban vagyis húsz-húsz ezer forintban határozta meg a gyermektartásidíjat,de mostani munkahelyén hat órát dolgozik havi nettó 51 ezer forintért,11 ezer forintból képtelenség megélni mit tegyünk?Kérheti-e a gyermektartásidíj csökkentését vagy esetleg egy új tárgyalást kezdeményezzünk?Ennyi munkabérrel is kötelezheti-e a bíróság a 40 ezer forint kifizetését?
Postai úton kis lehet gyermektartásidíjat feladni, mert eddig bankiátutalás volt?

kalamalyka # 2008.12.19. 17:27

Természetesen kezdeményezheti. Vélem, csökkenteni is fogják a fizetése 20-20, esetleg 25-25 %-ig, de a minimum összeget is csökkentik ez alapján. A lényeg, hogy a fizetése 50%-nál nem lesz várhatóan magasabb a megállapított gyt mértéke. Általános a 20-20%.
Kérjétek a postai átutalást, bár a letiltást azért szeretik, mert az a biztos. Javaslom, ha hitelfelvétel vagy hasonló miatt nem szeretnétek hogy megjelenjen a letiltás, akkor bátran mondjátok el , és egyezzetek meg úgy a bíróság előtt, hogy minden hó x napjáig a befizetéssel együtt a bérlapot is postázzátok. Így az ex is nyugodt marad, és nektek is több lehetőségetek van fentiek tekintetében.

l.moni # 2008.12.19. 17:31

Kalamalyka!
Köszönöm a gyors választ!

kalamalyka # 2008.12.19. 17:32

Csak zárójelben: ha valaki gyermekek eltartására van kötelezve, akkor meg kell próbálni minél előbb a 6 órás munkát lecserélni valami jövedelmezőbbre...... Tudom, nem könnyű munkát találni, de a gyermekek érdeke mindenek előtt.......... az pedig az, hogy ők is felnőjjenek, megéljenek. Apait-Anyait beleadva.... Válás után ki mit tehet bele.........egyik gondoskodást főként, másik pénzt és szeretetet. .....

ObudaFan # 2008.12.20. 10:06

Ha kéri a gyermektartásdíj csökkentését, akkor a bíróság fokozottan fogja vizsgálni, hogy mi volt az oka annak, hogy így változott a munkaideje és a bére, nem terheli-e mulasztás.

pimpaaa # 2008.12.20. 17:56

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem és az előző 10-14 oldalon nem találtam hasonlót. Szóval a helyzet a következő: a gyermekem apja külföldön dolgozik(nem élünk együtt) és most tart ott az ügyünk(nincs bíróság előtt), hogy meg kellene egyeznünk a gyerektartás díj összegében. Azt tudom, hogy Mo-on dolgozóknál a fizetés 20%-a de ált.ban min. 20.000Ft. Külföldön dolgozókkal mi a helyzet?? Ha vkinek van erről infója, kérem írjon.

Köszönöm szépen!

tomas64 # 2008.12.20. 18:11

A magyar bíróság a magyar jog szerint állapítja meg a tartásdíj mértékét akkor is, ha a kötelezett külföldön húz jövedelmet. Ennek mértéke vagy 20% de min. 20.e forint, vagy nem, a bíróság az egyedi ügyekben az összes körülményt mérlegelve dönt jogszabályi keretek között azaz, a jövedelem 50 % nál magasabb összegű tartásdíjat nem állapíthat meg.

monalisa1 # 2008.12.20. 18:38

Egy eltartott gyermek esetében a t.díj a mindenkori havi nettó összejövedelem 15-25%-a közötti, általában 20%.

Ha hajlandó igazolni (?) hogy külföldön legálisan dolgozik, valamint a szállás, utazás, adók, biztosítások stb. levonása után x összegű valuta a nettója, akkor abból a 20%-ra igényt tarthatsz. Természetesen azon felül amit itthon kap, mármint ha cég hivatalosan küldi ki és biztosít neki ott (is)munkát.

Nehéz helyzetben van.

Ezen kívül a láthatás/kapcsolattartás dolgát is rendeznetek kell, vagyis az apának akkor is joga van találkozni a gyermekkel ha időlegesen/tartósan külföldön dolgozik, de csak ritkábban van itthon. Aztán még az, hogy ha gyermek már 4-5 éves, akár a nyári időszakban x hétre magával is viheti - hadd lásson világot a gyerköc. Az utlevél kiadása ellen ne tiltakozz!

Csak leírtam ezeket.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2008.12.20. 18:41

A megállapodást írásba foglalni és mindkettőtök által aláírni! Így ha valaki esetleg nem tartja be (...) a gyámhatóságnál ill. a bíróságon el lehet járni.

pimpaaa # 2008.12.20. 18:42

Itthon nincs munkahelye, 3 éve él külföldön...

Köszönöm a gyors válaszokat, kedvesek vagytok :)

monalisa1 # 2008.12.20. 18:44

Javítva: nehéz helyzetben vagy, mert ha nem igazolja a munkája legális voltát, akkor elég ha az itthoni pénze 20%-át utalja - és slussz.

monalisa1 # 2008.12.20. 18:45

Sőt, még az sem kell hogy munkája legyen (...), valamiként utalja a megállapodás szerinti havi x összeget - és slussz.

monalisa1 # 2008.12.20. 18:49

Itthon is el tud tünni egy apa - ha akar - mint szürke szamár a ködben, hát még ha külföldön él., a dolgoknak utána járni módfelett nehézkes, körülményes, nem egy esetben kilátástalan.

verde # 2009.01.06. 10:25

Kérdésem a következő lenne:

Ha a határozat kimondja, hogy minden hó 5-ig kell utalnia gyerekatartást, akkor mit lehet tenni, abban az esetben, ha a kötelezett szülő ezt semmibe véve, jobban szereti hó végén, vagy következő hónapban utalni?

A Végrehajtó Iroda kiadta a végzést, miszerint a bejelentett munkahelye minden hóban köteles levonni a béréből és átutalni a jogosultnak, de mivel ez a munkahely a kötelezett saját cége, nem történik meg a dolog. Illetve ugyanúgy késve.

Az érdekes az egészben az, hogy a kötelezett közben 10 milliós autókkal rohangál és él mint a hal a vízben.
Mit lehet tenni?
És valóban köteles-e 5-ig fizetni, vagy elég, ha valamikor az esedékes hónapban elküldi?

monalisa1 # 2009.01.06. 11:49

Szerintem apuka "játszik" veled, vagy egyszerűen csak figyelmetlen... Természetesen be kellene tartania határidőt, de ha a bankszámláról nem tudsz rendszeres levonást eszközöltetni akkor a pénz "időben" megérkezése dolgában a továbbiakban is idegeskedhetsz.

Vagyis "rázd gatyába" a volt férjedet, vagyis a pénz PONTOS fizetése a közös gyerekek ellátásához van, tehát a kajájuk stb. dolgában ne szórakozzon már.

Az x milliós kocsi nem az övé (...), azt a cég vette és fizeti a havi nem kis összegű lizing dijat és/vagy a bérletet, ergo a kocsi témával nem jutsz előbbre...

Monalisa
laikus hozzászóló

verde # 2009.01.06. 11:52

Kedves monalisa1, mégis hogyan rázzam gatyába? Hova fordulhatok?

monalisa1 # 2009.01.06. 12:00

Mível levonásról van szó, valójában a könyvelőjét kell pontosabb munkára ösztökélni - de ez nem a te dolgod hanem alapvetően az övé.

Lolita # 2009.01.06. 13:05

Sziasztok
segítséget szeretnék kérni. Lányom 16 és fél éves, soha nem kaptam gyerektartást, mert nem akartam az apját börtönbe küldeni. Mostanra viszont olyan szinten ellehetetlenült az életünk, hogy kellene nekem mindenképpen a segítsége, amire nem hajlandó. Be szeretném adni a bíróságra a kérvényt, mivel most olvastam hogy visszamenőleg is már akár 5 évre megadhatják és az önkormányzat valamennyit megelelőlegez. A kérdés, hová menjek és mit kell tennem? Budaörsi bejelentett lakos vagyok. ELőre is köszi. (a lányom remélem még 6-7 évig iskolás lesz, szóval annyi ideig muszáj a pénz).

monalisa1 # 2009.01.06. 13:25

A gyermek lakhely szerint illetékes városi bírósághoz kell a t.díj iránti kérelmet beadni. (Minden bíróságon hetente van egy un. "panasznap" ahol is segítenek a keresetet megfogalmazni - költségmentes.) Kell vinni a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát valamint ha volt házasság és azt a bíróság a későbbiekben felbontotta, akkor azt is.

Aztán türelmesen várni (...) mire az első tárgyalási nap lesz majd, ahol is az apát megkérdezik: dolgozik-e és ha igen hol s mennyit is kap?... Ha a válaszok "pozitívak" akkor a következő tárgyalásra be kell mutatnia jövedelemigazolását, melynek alapján a bíróság meghatározza a mindenkor fizetendő t.díj összegét. (Az nem baj, hogy mindeközben telnek-múlnak a hónapok, mert a kötelezés visszamenőleg arra a napra/hónapra érvényes amikor a kereset a bírósághoz beérkezik.)

Mivel hosszú éveken keresztül nem kérted a t.díj megállapítását - önhibád, amúgy az a bizonyos 5 év meg szóbeszéd csak. Az állami megelőlegezés is egész más esetekben csak.

Kívánom a legjobbakat.

Lolita # 2009.01.06. 13:31

Önhibám...igen, nem akartam börtönbe küldeni...és igyekeztem megélni, amíg ment. de most már nem megy.
külföldön van és nincs bejelentett munkahelye.akokr is van esélyünk? emiatt is nem kértem. ja és nős. szerintem MINDEN tulajdon a nő nevén van. ilyenkor honnan tudnak levonni?