Gyerektartás dij

concierge # 2008.12.05. 09:12

Jav:Bocs, nem azt javasolták, hogy Te próbáld meg, hanem én, azt amit kérdeztem, és jogszabály szerint nem igazából állná meg a helyét.
Amit még találtam a gyerektartás esetleges megállapítására, jövedelem meghatározásokra:
A számvitelről szóló 1993. évi CXVIII. törvénnyel és az 1996. évi CXV. törvénnyel módosított 1991. évi XVIII. tv. 2. § (2) bekezdése szerint a törvény hatálya valamennyi gazdálkodó szervezetre kiterjed. A törvény 2. számú mellékletének 11. pontja a magánszemély részére kifizetett jövedelmeket nem a 4/1987. (VI. 14.) IM rendelet rendelkezései szerint tartalmazza.
Ugyancsak más megfogalmazást takar az 1993. évi LXXV. törvénnyel, az 1995. évi XLVIII. törvénnyel és az 1996. évi LXXXV. törvénnyel többször módosított 1990. évi XCIII. tv. (a továbbiakban: Itv.) 102. § (1) bekezdése. Az értelmező rendelkezések szerint jövedelem a magánszemély által bármilyen címen és formában megszerzett vagyoni érték egésze, míg vagyonként ingatlant, ingót és vagyoni értékű jogot kell érteni.
Nézz azért utána, mert nekem sincs ügyvédem, csak megpróbálok logikusan gondolkozni.
A másik az, hogy patkányságnak tartom, ha valaki abból nagyon jól él, hogy elhallgatja a jövedelmét a másik rovására.

póniló # 2008.12.05. 10:55

Szia!

Arra gondoltam, esetleg lehetne affelől érdeklődni, a másik kft-jét ebben az évben mennyiért értékesítette. Az egyik bolt volt egyébként, nem hivatalosan szép kis summát kaphatott érte. Nem hivatalosan nem tudom.

Még egy kérdéseém lenne: arra gondoltam, azt is feszegetni kéne, vajon az anyja hogyan tud annyi mindent fizetni a fiának, ennek érdekében minél több kiadását feltárni, amit állítólag a rokkantnyugdíjából fedez.
Mikor még együtt voltunk, az anyja felvett a házára egy nagy összegű hitelt. A hitelt egyébként szintén a volt férjem költötte el az egyik vállalkozásra, és ő fizette. De a hitel az anyja nevén van. Talán még mindig, ha azóta ki nem fizették.
Arra gondoltam, hogy bemennék a földhivatalba és kikérném a ház tulajdoni lapját. Azon rajta van, hogy terhelt-e hitellel. Annak havi törlesztőrészlete kb. 80 ezer.
Szerinted ér-e valamit, ha ezt bizonygatom, hisz akkor a rokkantnyugdíjának összegét magasan elköltötte, így hogy támogatja még a fiát is?????

Valamint még egy kérdés: Van egy ismerősöm, aki a múltkor írta az iwiwen, hogy a volt kedvesem,( volt férjem) tőlük nem messze lakik. Pontosabban a másik utcában. Ezzel bizonyítható lenne, hogy a barátnőnél lakik, hiszen arról van szó. Megkérdeztem a hölgyet, nem jönne el tanúskodni nekem. Azt mondta, szívesen segítene, de ő azt nem állíthatja, hogy tudja, hogy ott lakik, csak azt, hogy szokta látni a kocsiját.
Szerintetek ez a tanúvallmás ér valamit???

póniló # 2008.12.05. 10:56

Bocs. Első bekezdés: hivatalosan nem tudom mennyit kapott érte. Már hülyeségeket írok.

zozo73 # 2008.12.06. 13:21

Sziasztok!
Párszor már írtam az ügyemről, de röviden:
kb 10 éve rendszeresen nem, de alkalomszerűen fizettem gyerektartást, ezt sajnos nem tudom bizonyítani. Az anyuka feljelentést tett,befizettem visszamenőleg 8 hót és azóta rendszeresen fizetem, rendőrség befejezte a nyomozást, tovább adta az ügyészségnek. Az ügyéségtől kaptam egy határozatot, melyben 1 év próbaidőt kapok, hogy 1998 júliusig visszamenőleg fizessem meg a mamának az elmaradt gyrektartást. Erre én panasszal éltem, mert az Állam az anyukának 98-tól 2002-ig megelőlegezte a gy.tartást. MOst az erre az időszakra eső tartást is ki akarják fizetettni velem a mama részére. Rajtam nem tudták behajtani, mert nem volt semmim, katona voltam. Ha jól tudom van elévülés attól függ merről nézzük 3-5 év. Illetve a gyerektartást is csak 6hóra visszamenőleg kérhetik. Erre szinte uyganazt a válszt kaptuk, elutasították a panaszt,ugyanúgy fennáll a tartozásom 98-ig és vétség elkövetése miatt vádat emeltek ellenem!? Hogy van ez? Ja és mind idáig nem jelentkezett az anya hivatalos úton, az igényével, tehát mulasztott és persze a gyermekemet sem engedi hogy lássam. Azért nem mentem gyámügyre, mert nem akarom a gyermeket kitenni pszichológus, stb.
Tudomásom szerint van a mamának egy ügyvéd ismerőse ott a közelben! Nekem nagyon ismerős szagú a dolog.
Lehet kérni, hogy az én tartózkodási helyem szerinti ügyészség végezze az ügyet! Hogy legyünk függetlenek!

Segítsetek! MIt csináljak? MIt várhatok? Hogy van ez?
Köszönöm!

ObudaFan # 2008.12.06. 14:13

Azt nem értem, mi a meglepő. Ha a vádhalasztás ellen panasszal élsz, vádat kell emelni.

zozo73 # 2008.12.06. 17:48

Szia ObudaFan!

Az rendben van, hisz a határozatban is felhívták a figyelmemet, hogy amennyiben panasszal élek, vádat emelnek!
A kérdésem az, hogy miért utasították el a panaszomat azzal az indokkal, hogy alaptalan?
Egy eredeti Gyámügyi határozat van a kezemben, hogy arra az időszakra az Állam fizetett az anyának. Akkor miért kell nekem újra kifizetnem azt amit már egyszer megkapott? Az Államnak tartoznék ha nem évült volna el nem? (a megelőlegezés 9 éve kezdődött és tartott 3 évig, 2002-ig. ez immár 6 éve)
Miért akarnak olyan gy.tartást a nyakamba varrni, ami elévült vagy sajnos nem bizonyítható módon kifizetésre került!?Miért hisznek MINDENBEN az anyának?

Mit "mondassz" az ismerős felvetésemre? Átlehet kérni az ügyet a tatózkodási helyem szerint illetékes ügyészséghez?
Szerinted mire számíthatok?

Köszi a választ!

Tszandi # 2008.12.06. 18:15

Sziasztok!

3 kérdésem lenne.

Előzmény: az élettársammal külön mentünk,de van egy 4 és egy másfél éves gyerekünk.

1.kérdés: Hivatalos munkahelye soha nem volt,gyerektartást nem akar fizetni,hogy és mi alapján fogják megállapítani a tartásdíjat?

2.Van 3 közös hitelünk,de mind a 3 az én nevemen van,mit tudok tenni,vagy hogy lehet megoldani hogy a felét fizesse ő,vagy azt nekem kell egyedül két gyerekkel törleszteni?

3.kérdés:Én leköltöztem anyuékhoz a lakás önkormányzati bérlakás és az ő nevén van.Még nem tudtam elhozni az én részemet (bútorokat stb ) és most azzal fenyegetőzik hogy eladja.Mit tudok tenni?

És lenne még egy kérdésem: Pályáztunk lakást,de az ő nevére és meg is kaptuk.Most az is az övé.Nem tehetek ellene semmit,hogy én kapjam meg?

Válaszokat előre is köszönöm!

póniló # 2008.12.08. 06:54

Kedves Obudafan!

Lenne mégegy kérdésem! Egy tanú a volt anyósom utcájából eljönne a bíróságra elmondani, hogy ő szembe lakik a házukkal, de a volt férjem tudomása szerint nem lakik ott. A probléma az, hgy ő nem szeretne kellemetlenséget, haragot. Egy polgári perben mennyire lehet egy tanút "diszkréten" kezelni? Szóval neki is muszáj a volt férjem jelenlétében tanúvallomást tenni, mindenki előtt? Félek, hogy akkor megijed és nem meri, kis idős asszony!

A másik, ahol a volt férjem lakik, ott is lenne nem messze egy tanú, viszont a szomszéd utcában. Ő igazolhat egyáltalán valamit?? Az, hogy látja időnként az autóját a férjemnek, hogy ott áll a barátnő háza előtt, ez ugye nem bizonyítja azt, hogy ott is lakik?

Ezt igazából egy szomszéd hogy igazolja? Pláne, ha nem járnak össze?

reker # 2008.12.08. 07:54

Tamás 123!

ez iszonyat amit veletek műveltek. Kérjél másik bíróságot! Biztos van valami megoldás.

ObudaFan # 2008.12.08. 13:35

zozo73!

Attól, hogy az állam megelőlegezte, te még elkövetted ezt a búncselekményt.
Nem lehet oda áttenni, ahova te szeretnéd. Ha alá tudod támasztani az ügyész elfogultságát, akkor ki lesz zárva az ügyből, ha az ügyészségi vezető elfogultságát, akkor az ügyészség is ki lesz zárva, de nem te fogod kijelölni ettől még az eljáró ügyészséget.

ObudaFan # 2008.12.08. 13:37

Tszandi!

1. Ha a nem hivatalos keresetét tudod bizonyítani, akkor az alapján, ha nem, akkor az alapján, hogy minimálisan mi lenne tőle elvárható.
  2. Ehhez a kölcsönszerződést látni kell.
  3. Ha eladja, akkor feljelentést tehetsz a rendőrségen, és kártérítést követelhetsz.
ObudaFan # 2008.12.08. 13:40

póniló!

Neki is.
Bármilyen tanú igazolhat bármit, amiről neki tudomása van, de számomra azért az kétséges, hogy ebben a perben ennek lesz jelentősége.

póniló # 2008.12.08. 15:21

Köszönöm Obudafan! Próbálok minél szélesebb körben nyomozást folytatni! :)

Ma például kikértem a volt anyósom házának tulajdoni lapját. Ebből kiderült, hogy jelzálog van rajta, augusztusban felvettek 10 M forint hitelt. Ezzel azt szeretném bizonyítani, hogy a 100 ezer forint rokkantnyugdíjából hogy tudja eltartani a fiát úgy, hogy fizeti a hitelét is és még a sajátját is.
Vagy nem jó ötlet?
A volt férjem szavahihetőségének megkérdőjelezése nem lehet "bizonyíték"?
(remélem nem rontod el megint a kedvem valami rossz hírrel.. :((

ObudaFan # 2008.12.08. 15:24

Bizonyíték az, ami azt a konkrét tényt bizonyatja, amit bizonyítani kell.

anya23 # 2008.12.09. 06:44

Szia Obudafan!
Pár hete már kérdeztem tőled de nem haladok az ügyemmel.Most azt kérdezném,hogy a gyerektartás tárgyhavi-e vagy visszamenőleges.Mivel minden kérdést te sem jegyezhetsz meg röviden:Idén szept.23-án jogerőre emelkedett a gyerktartási kérelmem.A cég rendesen utalja a havi esedékes összeget októbertól./okt.01-től kell nekik ez van a határozatban./viszont a férjem önként vállalta hogy jún.-aug-ig részletben kifizeti az elmaradást ez 90.000,-.A lényeg egy forintot nem fizetett ebből.Viszont ha tárgyhavi a szeptemberivel is ta rtozik.Az a kérdésem,hogy fogalmazzam meg a bíróságnak?Behajtási végzés?Végrahajtási végzés?Valamint,hogy kérhetem-e szeptemberre is a behajtást/végrehajtást?Tehát kérhetem 90.000,.helyett a 120.000-re?Válaszodat köszönöm.

bertus # 2008.12.09. 07:38

Obudafantól kérdezném!

Gyerektartásdíj csökkentés kérésénél lehet ideiglenes intézkedést kérni? Most születik kisgyermekem és szeretném a gytarásdíj csökkentését kérni.3 gyermek után fizetek most.

Köszi.
Leslie

ObudaFan # 2008.12.09. 11:11

Lehet.

bertus # 2008.12.09. 12:14

válaszát köszönöm.

tibikx # 2008.12.09. 14:18

Tiszteletem!

Segítséget szeretnék kérni!
Volt egy házasságom amelyből van egy közös gyermek amikor elváltunk akkor a gyermek hozzám került elhelyezésre a kiszabott díjat a nejemnek kellene fizet ami 5000/hó erre még a mai napig sem került sor.
Elég nagy a ősszeg mert idestova 2001-óta fenn áll ez a tartozás .
Sajnos a megváltozott anyagi helyzetünk miatt szükségünk lenne erre a pénzre de ő eláll a fizetéstől!
Halottam olyan megoldásról ,hogy az állam kifizeti ha bíróságra viszem az ügyet és utána levonják tőle a folyószámlájáról!
Ez ügyben szeretnék segítséget tanácsot kérni önöktől.
Köszönettel.
Dokl Tibor

ObudaFan # 2008.12.09. 14:18

Nincs mit.

póniló # 2008.12.09. 14:18

Kedves Obudafan!
Ne haragudj légyszíves, már biztos unod a kérdéseimet, de már megint felvetődött egy és szeretném ha válaszolnál rá!
Szóval röviden, ha nem emlékeznél: volt férj gyerektartást szeretne csökkenteni, álltása szerint lecsökkent a jövedelme. Volt 2 kft-je, az egyiket eladta. Ez egyébként egy élelmiszerbolt volt, árukészlet, teherautó. A terület bérlemény, a felülépítmény (régi nevén deko pavilon) saját. Voltam a Cégbíróságon a zárómérlegért, hátha megtudok belőle valami okosat. Még nincs a kezemben, de ott találkoztam egy ismerőssel, aki kimásolta és holnap megyek érte. A hölgy mondta a telefonban, hogy van az adás-vételről is egy szerződés náluk, ebből is másolt nekem. Viszont ár nincs megjelölve. Az van odaírva, hogy az árat a felek üzleti titokként kezelik. Ebben az esetben ő ebből hogyan fog beadózni? A per szempontjából én ebből tudok jövedelmet a volt férjem "számlájára" írni, vagy felejthető??

Köszönöm válaszod!

ObudaFan # 2008.12.09. 14:22

Kérheted az adóhatóság megkeresését, mert a bevallásában elvileg ennek szerepelnie kell. Ugyanakkor ez egy egyszeri bevétel, a gyermektartás vonatkozásában meg a folyamatos bevételeknek van inkább jelentősége.

póniló # 2008.12.09. 14:30

Köszönöm Obudafan! Az adásvétel még az idén történt.

tibikx # 2008.12.09. 14:42

Tiszteletem!

Segítséget szeretnék kérni!
Volt egy házasságom amelyből van egy közös gyermek amikor elváltunk akkor a gyermek hozzám került elhelyezésre a kiszabott díjat a nejemnek kellene fizet ami 5000/hó erre még a mai napig sem került sor.
Elég nagy a ősszeg mert idestova 2001-óta fenn áll ez a tartozás .
Sajnos a megváltozott anyagi helyzetünk miatt szükségünk lenne erre a pénzre de ő eláll a fizetéstől!
Halottam olyan megoldásról ,hogy az állam kifizeti ha bíróságra viszem az ügyet és utána levonják tőle a folyószámlájáról!
Ez ügyben szeretnék segítséget tanácsot kérni önöktől.
Köszönettel.
Dokl Tibor

tupi # 2008.12.09. 15:58

Az esetem a következő:
Van két 18 éves gyermekem. Idén érettségiztek. Most a SZKI suliba maradtak 13. osztályba szakmát tanulni, de nem tetszik nekik és váltani szeretnének. Egy hete átiratták magukat magántanulónak, így csak a szakmai órákra kell bejárni és negyed évente vizsgázni. Ezt az évet még így elvégzik, de jövőre másik suliba fognak menni. Tudomásom szerint a jogviszony így is nappali tagozat. A fiam dolgozik, a lányom még diákmunkát keres, hogy tanulmányait majd folytatni tudja. Volt férjem közölte, hogy nem ad gyerektartást, mivel a gyerekek már nem "járnak minden nap iskolába" és dolgoznak, úgyhogy már nem jár.
Kérdésem (S.O.S) lenne, hogy igaza van-e?