A 18. életévet betöltött gyermektől a szülő bizonyos esetekben elvárhatja, hogy a továbbiakban többé-kevésbé gondoskodjon magáról, vagyis ha a tanulmányok mellett jövedelemre tesz szert, akkor a t.díj fizetésére kötelezett kérheti a bíróságtól a mérséklést, esetleges megszüntetést.
Gyerektartás dij
igen Láma, igazad van, elírtam, de tulajdonképpen ezt akartam írni.
Még annyit, hogy az egyetemisták/főiskolások többnyire dolgoznak suli mellett, ezzel könnyítve szüleik terheit. Természetesen a törvény ezt nem írja elő.
Monalisa!
Ne írj össze vissza.
Rokontartásról van szó.Nem derül ki,hogy rokkant nyugdíjas-e a szülő pl.Nem kötelezheti a bíróság rokontartásra,csak ha a jövedelmi viszonyainak terhelhetősége lehetővé teszi.A 11 éves gyermek után viszont köteles fizetni mindenféleképpen,akár saját kárára is.
Mamocska!
Mivel 18 éves leszel októberben, feltételezem,hogy jövő júniusban fogsz csak érettségizni.Addig nem változik semmi.Jövő nyáron eldől,hogy felvettek-e valamelyik felsőfokú intézménybe nappali tagozatra.Gondolom több intézményt fogsz megjelölni.
Ha mégsem vennének fel,akkor lesz pótfelvételi is.
Amíg nappalin folyamatosan tanulmányokat folytatsz,akár szakmát tanulsz,akár egyetemre jársz,addig megillethet a rokontartás.De ha kihagysz egy évet,vagy nem sikerülnek a vizsgáid, vagy ha átíratkozol levelezőre,vagy mellette munkát vállalsz,vagy már 3. éve gyűröd az első évfolyamot,akkor már megszüntetheti a tartásdíjat a bíróság.(Apukád kérelmére!)Akkor neked kell bizonyítanod,hogy önhibádon kívül szakítottad meg a tanulmányaidat rövid időre,de most folytatod.Ha jelenleg édesanyád pontosan a megállapított %-os tartásdíjat kapja utánatok,és ezt rendben meg is kapja,akkor nem kell bíróságra mennie.(Nem kell mindig elhinni amit Monalisa mond.)
Marcika!
Te is kevered. A tartásdíj összesen nem haladhatja meg a netto jövedelmének az 50%-át.
A gyakorlat szerint 2 gyermek esetében a netto jövedelmének a 20-20%-a, vagyis összesen 40%-a.
Három gyermek esetében ez a netto jöv. 16,6%-ára jön ki.Ott van még a minimum összeg is,pl.20%-a,de minimum 15.000-Ft.
Nem végeztem még el a jogi egyetemet.
„bevétele havi nettó 220 ezer forint, ennek két eltartott gyermek után a t.díj 2×15–25% lehet – majd a bírósg melhatározza. (Általában a 20%/fő, de lehet hogy csak a 15%/fő kerül meghatározásra.)”
A felének (110.000 ft) a 15-20%-a, de felnöttkorú esetében már rokontartásról beszélünk, és az más kategória.
Kiskorú gyermeket köteles akár saját kárára is eltartani, míg felnött esetében ez már nem így van.
Amennyiben nappali tagozaton végzed a felsőfokú tanulmányokat, annak végéig megillet az un. felnőttartás.
Apukádnál tisztázni kell mennyi a nyugdíja és mennyi az azon kívüli munkajövedelme, mert egy bizonyos keresményen túl a nyugdíjat szüneteltetik - ez a törvényes előírás.
Csupán a számítás végett: mindenösszes havi bevétele havi nettó 220 ezer forint, ennek két eltartott gyermek után a t.díj 2 x 15-25% lehet - majd a bírósg melhatározza. (Általában a 20%/fő, de lehet hogy csak a 15%/fő kerül meghatározásra.)
Édesanyátoknak kell kérelemmel fordulni a bírósághoz., minden bíróságon van heti egy nap "ügyfélnap" amikor akár személyesen is elő lehet adni a kérést, megfogalmazásában segítenek, fizetni érte nem kell. (Vigye magával a t.díj meghatározó végzést, a jövedelmi/bevételi igazolásokat, kiadásokat, valamint nem ártana ha már lenne a te főiskolai felvételedről valamiféle visszaigazolás.)
A szüleim válni készülnek,van egy 11 éves öcsém,én pedig októberben töltöm a 18. évemet.Az lenne a kérdésem,hogy mivel főiskolára szeretnék menni,továbbra is megillet-e majd a gyerektartás,hiszen addigra felnőtt leszek.Ha igen,akkor körülbelül ez mekkora összeg lehet?Apám nyugdíjas,emelett dolgozik...havi keresete 220 ezer körül lehet.Öcsémre,vagy ránk így együtt a bíróság mekkora tartásdíjat szabhat ki?(ha én egyáltalán jogusult vagyok rá)
valamelyik fórumban olvastam,hogy a továbbtanuló gyermek esetén a havi hozzájárulása a szülűnek 7500 Ft.Ez nem kevés egy csöppet?neten is böngésztem,de a jogszabályoknál sem találtam választ erre konkrétan.
Válaszotokat előre is köszönöm!
Nem önhibáján kívül dolgozik feketén.Sajnos ő az a fajta pénzéhes fajta,és ezt nem azért írom mert nem csípem őt, hanem mert sajnos ez van.A párom rendszeresen fizeti a gyerektartást,csak sok, mert hiába is fog mostantól fizetés emelést kapni(mert be ígérték a munkahelyén), sajna az nekünk a bevételünkön nem fog meglátszani, csak kb. 1-2 eft-tal.Köszönöm szépen a segítséget.
Sok ember önhibáján kívül nem tud legálisan elhelyezkedni, az, hogy "feketén" több-kevesebb keresményre tesz szert - nos lehet, de a t.díj kötelezzségnél végül is az a lényeg, hogy rendszeresen fizeti azt. A többivel neked nem kell foglalkozni.
A közös gyermekre hivatkozva eredménnyel lehet kérni a t.díj csökkentését. Ami pedig az ex jövedelmét illeti, azért mert valaki zöldségesnél dolgozik és feketén, attól még nem kell "akkora" havi pénzt vélelmezni nála.
Azt hogy végül is a bíróság miként dönt, és előzőleg mit vizsgálnál, innen nem lehet megmondani.
Ahogy ObudaFan javasolta lentem: tessék megindítani a pert.
Monalisa!
És mi van akkor ha az ex asszony jövedelme nem igazolható, mert feketén dolgozik,egy zöldséges üzletben, lehet ezt valahogy bizonyítani? Pl.: tanúkkal akik ismerik őt és tudják hogy ott dolgozik. Mert ha nem akkor simán azt mondhatja a bíró, hogy nincs állandó jövedelme, nem tudják csökkenteni a gyerektartás mértékét, akkor meg jól nézünk ki mert igen rosszul állunk anyagilag és a párommal van egy közös kislányunk, azt is nevelni kell.
Köszönöm előre is a válaszodat.
Makkukac
Azt hogy a t.díj megállapításakor mit vizsgál a bíróság és mit nem, valamint hogy meddig is tart az eljárás, azt itt senki nem tudja megválaszolni - minden egyes eset más és más.
Javaslom olvassad vissza ezt a topicot, mások hasonló esetéből- és az azokra írt hozzászóláskból sokat lehet hasznosítani.
Monalisa
laikus hozzászóló
Kedves Debi!Ha Apuka beleegyezik,hogy kint éljen a lánya(Már miért ne egyezne,mikor eddig nagymama nevelte)akkor a láthatást az iskola szünetek idejére kell kérni.Az utazás költségeit anyukától kérni kell(vagy ő szállítsa gyereket ide-oda),végtére is ők költöztek el.Másoknál is jól müködik ez a dolog.Persze haza lehet hozatni,de biztos ez a gyerek érdeke?Eddig a nagymama nevelte,aki ezután is ott lesz,vélhetőleg Anyuka el tudja őket tartani.Mi a gond?Szomszédra meg egyébként is hallgatni...Ha a legközelebbi láthatásig nem jelentkeznek,akkor biztos van olyan régi barátnő akin keresztül üzenni lehet.(esetleg közösségi oldalak)
Sziasztok!
Páromnak van egy kislánya.Évek óta külön élnek /nem voltak házasok!!!/,nem volt köztük semmi bírósági "ügy".Gyerektartást minden hónapban megkapták postai csekken amiben megállapodtak.Az ex több éve Spanyol o.ban dolgozik.Eddig a nagymamával élt a gyermek.Kb egy hónapja nyaralni mentek az anyukához Spanyolba, de a szomszéd állítása szerint kiköltöztek.Telefonon elérhetetlenek.Mit lehet ilyenkor tenni?Apai beleegyezés nem kell ilyenkor?Lehet hogy nem látjuk többet a gyermeket?
Válaszukat előre is köszönöm!
Ha esetleg bárki tud bővebb felvilágosítást nyújtani, megköszönném, ha írna nekem az alábbi címre: makka1016@freemail.hu
Milyen esélyesek szoktak ezek aperek lenni általában? Miket vizsgálnak, illetve milyen hosszú lefolyású ez az egész?
A per költségfeljegyzéses, vagyis az illetéket a pervesztes fogja utólag viselni.
Akkor csak be kell a páromnak mennie a bíróságra és kérvényeznie? És kb. mennyi ennek az anyagi vonzata? Mert elég rosszul állunk épp e miatt anyagilag.Élettársi viszonyban neveljük a kis lányomat, nekem van munkahelyem, de nem túl rózsás, a párom pedig 50 ezreket kap havonta, úgy hogy le vonják a gyerekt.-t. Az ex-nek is van élettársa+ munkahelye+ az élettársnak is van munkahelye. És még nadzolnak is azzal, hogy 200.000-be került nekik a Balatoni nyaralás.
Szerintem lehet mérsékelni. Sőt. Tőlem a bíróságon elsőként kérdezték meg, hogy egyedül nevelem-e gyermekemet, mert befolyásolja a gyerektartás összegét. MÉgcsak házastársi viszonyban sem kell lennem, elég az együttélés valakivel, már befolyásolja az összeget.
Mivel ott is két fizetésből élnek így már nem kell anyukának összehúzni a derékszíjat annyira. Szerintem egyértelműen csökkennie kellene, mostani helyzetedre való tekintettel.
Jó estét!
Adott egy család egy gyermekkel,az apuka előző házasságából két gyerek után fizet 20-20% gyerektartást. Lehet ezt mérsékeltetni, arra tekintettel, hogy az apukának az új családban még nevelni kell egy gyereket?
Az ex asszonynak is van élettársa és sokkal jobb körülmények közt élnek mint mi. Az természetes , hogy jár a gyerektartás, de ha már új családja van az apukának, akkor azt is el kell valahogy tartania. Vagy ha már el válik valaki, akkor ne is alapítson másik családot, mert nem lesz miből eltartani?
A bíróság majd kötelezi a babakelengye utólagos megfizetésére, akár annak kamatával együtt...
A fizetendő t.díj százalékos ill. összegszerű dolga nem az ő tetszésétől függ (...) hanem megállapodás ill. bírósági döntés alapján.
Kétségbe vonhatod a "bemondott" fizetést, végső esetben úgyis a munkahely jövedelemigazolása lesz a mérvadó.
Monalisa
laikus hozzászóló
Szép napot kívánok!
Már a gyerekem lassan egy éves,de a bíróság még mindig nem jutott egyről a kettőre, mivel apuka húzza az időt dns-sel meg stb, hogy megússza a babakelengye kifizetését számla nélkül.
Mert ugye számla nem kell 1 éves korig. szeptember 1-ig kell dns eredményt küldeni a bíróságnak. Október közepéig lehet még tárgyalás gyerektartás miatt? Hányszor lebbezhet fel apuka, hogy neki nem felel meg az összeg? Mert ő olyan, hogy már előrejelezte, hogy sokallja az ügyvéd által javasolt 20 %-ot de, minimum 20 ezer forintot. Pedagógusi fizetése van és bemondta a legkevesebbet, amit valaha is kapott, és hogy eltúlzottnak találja az összeget, amit kérünk.
Meddig fog még ez így menni? Vége lesz ennek 1 éves korig?
Köszi
Nem.
Sziasztok,
most kaptam a hírt, hogy a volt férjem fellebbezett a 12 éves kislányunk elhelyezése ügyében, és a beadványában természetesen arra hivatkozik, hogy én akadályozom a kislány láthatását, ami nyilván nem igaz, munkahelye nincs, az első ideiglenes végzés óta gyerektartást sem fizetett a mai napig...szerintetek kell félnem attól, hogy elvehetik tőlem a kislányt?
Gy.
Marcika!
Továbbá az elvált, gyermekét egyedül nevelő szülő dupla családi pótlékot kap, ingyen tankönyvet,beiskoláztatási támogatást,mindenhol kedvezményeket.A NORMÁL családos szülők,ahol a férj elvált,és van már gyermeke,mint pl. ti (apa+anya+1gyerek) minimális kedvezményt kap.
Tegnap a tv-ben azt láttam,hogy szeretnék 5 évre visszamenőleg követelni a tartásdíjat és 5 évre előre fix összegben megállapítani azt.
A répa meg egye a nyulat.Családbarát politika.Ha csak az elmúlt 5 évre gondolok,kicsit változott a világ...
Marcika,az a baj, hogy arra nevelnek,hogy ne hagyd el a családodat bármilyen rossz is a házasság.(Legyen a rendőröknek is munkájuk,ha kivonulnak egy esethez.)
Én azt nem szeretem,ha valaki megjegyzi,hogy "te rontottad el az életedet".Azt nagyon tudom utálni.
Láma: az a tapasztalatom, hogy sem a bírónak, sem a bíróságnak, semmi sem kötelező. Vagy eljár a tvi, sokszor valóban relatív (ez azért jó, mert akkor ügyes kommunikátorként meghatározhatod, hogy neked melyika legjobb út)meghatározások mentén, vagy nem.
Nincs mit tenni, és nincs főnökük se, szóval a tökéletes hatalom ülnökei, a maguk társadalmi poziciójával (amivel persze soha nem élnek vissza) és az ebből eredő megítéléssel.
A páromtól is azt kérdezte a bíró, hogy tudja e, hogy mennyibe kerül a márkás cipő a gyerekének, amit ő igenis megvesz, mert nem luxus? 20 000 Ft.... Akkor miről kell vele még beszélgetni ezek után?
Tisztelet és elismerés a kivételnek!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02