Gyerektartás dij

monalisa1 # 2009.01.06. 14:03

Hát...
Szóval a bíróság majd beidézi, aztán vagy megjelenik vagy nem... A bíróság egy minimális t.díjat valószínűleg mindenképpen megállapít, az már más kérdés, hogyan fogod tudni érvényesíteni...

Tudnám javasolni: olvassad vissza ezen topicot - és a címben/tartalomban közel hasonlóakat -, mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

Külön írom: ha kezedben van a jogerős bírósági végzés, EU országon belüli kötelezett valahogy csak elérhető a jog által.

Legjobb lenne valahogy szóba/írásban megállapodni., lássa már be: egy tanuló nagylányra nem kevés költségek- kiadások vannak, és hát mégis csak az ő gyermeke is...

ObudaFan # 2009.01.06. 14:21

Azért a gyermektartás végrehajtása nemcsak EU-n belül működik tűrhetően.

Viszont ha azt szeretnéd, hogy viszonylag tisztességes tartásdíjat kapj, akkor el kellene gondolkodni azon, hogy a valós jövedelmi viszonyait hogyan tudod bizonyítani, ha azok a jövedelmi viszonyok jók.

Lolita # 2009.01.06. 14:31

köszönöm, amit írtatok. sajnos nem tudok semmi konkrétat a jövedelmi viszonyairól, a kocsit láttam és ő mondta hogy új és részletre vette.
egy időben párszor találkoztunk és bemutattam neki a gyereket és akkor pár éve kb. párszor adott egy kis pénzt,de mivel ez elenyésző a 17 évhez képest, így azt gondolom, nem kell figyelembe venni. Ráadásul azt ígérte fizeti a gyerek suliját és ezért alapítványi iskolába irattam, amit most szintén én nyögök, de a gyerek szeret odajárni és mivel jövőre végez nem szeretném megbolygatni. Így is van épp elég baja. Beteg lett egy éve, hiperinzulinémiás. Olyan mint a cukorbetegség, legalábbis az étkezést illetően = iszonyatosan sokba kerül és vigyázni kell, ha nem, akkor cukorbeteg lehet. A volt élettársammal (aki egy másik tag), 6 évig éltünk családon belüli erőszak alatt, végre elköltözött, most második éve pereskedünk, épp elegem van mindenből. Másodállásom van, harmadállást akartam már vállalni, de sehová nem vesznek fel.Ennél többet én nem tudok tenni. Ezért kéne a papa aki azt mondta nekem hogy ne aggódjak a fizetése nulla, annak a 20 %-a is nulla:-( na ezen kicsit berágtam!!

monalisa1 # 2009.01.06. 14:44

Azért meg a fizetése (= jövedelme?) nulla, attól még vigan fizethet - ha akarna...

Ha valaki nem tud vagy nem akar jövedelmet bevallani/bemutatni, attól még a bíróság egy bizonyos (= szerényebb) összeget megitélhet t.díj címén, vagyis egy minden körülmény közt fizetendi "legalább" összeget. Azt hogy ezt miből teremti elő az már a kötelezett dolga.

De mível akár a saját kárára is köteles ezt az összeget havonta fizetni, ez már az ő gondja.

A sajnálatos fiatalkori cukorbetegséggel nagyon kell vigyázni, a későbbiekben súlyos szövődmények okozja lehet. Szóval egy "közeli" betegség is nagyon sok pénzbe kerülhet, azon kívül hogy nagyon fontos odafigyelést igényel.

A lényeget ObudaFan megválaszolta.

Lolita # 2009.01.06. 15:06

hát remélem elérünk valamit. sajnálom, hogy én érzem magam kellemetlenül, de lassan ellehetetlenül az életünk. milyenek tudnak néha lenni az emberek? én még azt is a gyereknek adtam mindig, amim nem volt, nemhogy megtagadjak tőle bármit. Egyszerűen nem értem a férfiakat (tisztelet a kivételnek, mert tudom és ismerek olyat is, bár keveset, aki ennek az ellenkezője).

verde # 2009.01.06. 15:18

Kedves _Wasp_!, akkor már akár holnap írhatom a bejelentést a végrehajtó irodának, hogy megint nem kaptam meg 5-ig a gyt-t, vagy várjam meg a hónap végét, hátha mégis elküldi?
Bár az elmúlt hónapokban is, hol a gyermekjólétisek telefonjára, hol a végrehajtó levelére küldte meg.
Olyan hülyén érzem magam, hogy kuncsorognom kell, hogy valamivel hozzájáruljon a gyerekek neveléséhez. Főleg így, hogy azt az elvet vallja, hogy az ő dolga az általa megszabott gyerektartást fizetni (ami egyébként jóval kevesebb, mint a jövedelme 15-20 %-a, de ebbe én is belementem annó. Fix, meghatározott összeg.), az én dolgom pedig abból MINDENT biztosítani nekik, még az ő láthatási napjaira is!

monalisa1 # 2009.01.06. 18:00

Csak annyiban, hogy az "... általa megszabott gyerektartást" felül lehet vizsgáltatni, vagyis nem örök- megváltoztathatatlan összegű a kötelezés. Mert ahogy nőnek a gyermekek úgy változnak (= általában növekednek) a kiadások is. Ha nem tudtok megegyezni tessék a bírósághoz fordulni.

barby2 # 2009.01.06. 18:45

üdvözlök mindenkit,remélem valaki tud segíteni. Van egy 15 hónapos fiam,az apjával 14 hetes terhesen szakítottunk.5 hó­napot voltunk együtt,de megbeszéltük hogy vállaljuk a gyereket,aztán jött neki valaki.A fiam apja kb 4 hónapja írta alá az apaságit a gyámügyön,mikor megjött a papír a bíróságtól.A fiát nem látogatja nem fizet semmit.Az új anyakönyvi még nincs meg így a pert még nem tudom indítani,de érdekelne hogy körülbelül mire számíthatok.Nincs bejelentet munkahelye és bejelentet vagyona sem.Ilyenkor mennyi összeget szoktak megállapítani? Válaszukat előre is köszönöm

monalisa1 # 2009.01.06. 19:11

Szerintem ne várj "a" papírokra - azok időközben majd meglesznek - hanem mielőbb add be az elhelyezési és gyermektartásdíj megállapítása iránti keresetet, valamint valahogy egyezzetek meg a láthatás/kapcsolattartás dolgában is - és lehetőleg írásban, mindkettőtök által aláírva.

Ha semmi jövedelme nincs (?) a bíróság akkor is meghatároz egy bizonyos - ebben az esetben elég szerény - összeget, melyet mindentől függetlenül fizetnie kell - akár a saját kárára is.

Tudnám javasolni olvassad vissza ezt a topicot., mások esetéből és az azokra írt válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

törpanya # 2009.01.07. 20:51

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni.Én nem volt feleség vagyok, hanem jelenlegi élettárs.Én a gyerektartást a másik oldalról tapasztalom. Az élettársam volt felesége gyerektartás emelés miatt indított eljárást, mert a 20eFt havi összeget kevesli.Arra hivatkozik, hogy luxus körülmények között élünk és ennek alapján emelteti a gytartást. A valóság, hogy átlagos életet élve neveljük az élettársammal közös kisdedkorú fogyatékos gyermekünket. (A környezettanulmányt már le is folytatták, ami nem mond ellent a mi állításunknak.)A volt feleség eddig is folyamatosan bele akart avatkozni az életünkbe és most a személyes ellenszenvébe (a volt férje és irántam), sajnos most belevonta a két gyereket is.Sajnos a rehabilitáció a számunkra is anyagi terhet jelent,de őt ez különösebben nem érdekli. Mit tehetnék, mert én és a gyermekünk szenvedjük el ezt a helyzetet a legjobban, pedig most van a legtöbb erőre szükségem.

lajoska32 # 2009.01.08. 08:44

Kedves törpanya!Ha két gyerekre kevesli a volt a 20-at,az tényleg kevés!Ő is anya,a saját gyerekei érdekét nézi.Próbáljátok megbeszélni vele,hogy maradjon a 20,mellette-a számlával bizonyított-iskolai,orvosi kiadások felét kifizetitek.A gyerek az hosszú távú befektetés,ami,ha pár ezren vitatkoztok,sosem térül meg!Ha azt látják a gyerekek(nem tudom mennyi idősek)hogy igenis apuka próbálja magát odatenni,nem kibújni a fizetés alól,pár év múlva akár diákmunkát is vállalhatnak majd,hogy tehermentesítsenek Titeket!(Csak úgy megjegyzem pereskedésre is elmehet simán az az összeg ami a vita tárgya-akkor egyik gyerek se lát belőle semmit.Ezt valahogy exnek is el kellene magyarázni,talán belátja!Esetleg,ha Te próbálnál beszélni vele?)

kicsiszilvi # 2009.01.08. 09:08

Végrehajtás és a letiltás közötti különbségre lennék kiváncsi! Jelentettem, hogy nem fizeti a gyt-t és azt, hogy hol dolgozik a kötelezett. Küldtek egy letiltás a munkahelynek, ami továbbra sem fizet. Most azt mondják a végrehajtó irodában kérjek újra végrehajtást, de akkor szüneteltetik a letiltást.
Ez nekem zavaros. Én csak azt szeretném, ha a kötelezett időben fizetne, nem hetekkel vagy hónapkkal később. Határozat van a kötelezettségéről. A buktató ott van, hogy hogy a saját cégénél van bejelentve, állítólag ezzel nem lehet mit kezdeni?????!!!!
Tud valaki valami okosat?

ObudaFan # 2009.01.08. 12:35

Ha van munkahelye, és ott munkabért kap, akkor a munkáltató köteles letiltani, ha nem, akkor kezesként felel. Más kérdés, hogy ha az az ő saját cége, akkor nem biztos, hogy ez olyan elrettentő szankció lesz, ezért próbálkozhat a végrehajtó.

törpanya # 2009.01.08. 16:40

Kedves Lajoska32! Bocs, ha félreéerthető lettem volna. Az egészséges gyerek, aki után 30ezret akar az ex, az az övé és az élettársamé. A beteg kisgyerek az enyém és az élettársamé! Így azért már gondolom, jogos a felháborodásom és az exek iránti ellenszenvem!!!

derill # 2009.01.08. 18:01

kicsiszilvi: a végrehajtás és a letiltás közt az a különbség, hogy letiltani csak munkabért szoktak, végrehajtani viszont vagyontárgyat is, pl. lefoglalják az autóját, tv-jét. Nem összekeverendő a végrehajtással mint eljárás megindítással, ami fogalom és arról szól, hogy kéred, hogy csináljon már valaki valamit, hogy megkapd a pénzed végre. Az a valaki, aki pedig csináljon valamit a végrehajtó.

törpanya: sok mindent nem tehetsz, mert rendben van, hogy Nektek is anyagi gondjaitok vannak, azonban ha tartásdíj felemelést kért az ex, akkor a bíróság azt fogja megnézni, hogy mennyit is keres a férjed. Ha pedig a férjed/élettársad többet keres havi 100.000,-Ft nettónál, akkor valószínűleg fel fogják emelni a tartásdíjat, mivel annak mértéke gyerekenként 20 százalék átlagosan. Ti bizonyíthatjátok, hogy a Ti gyermeketek többe kerül, mert beteg, de attól még nem biztos, hogy a bíróság ezt figyelembe veszi. Egy gyereket egyébként tényleg nehéz havi 40 ezerből eltartani (20 amit Ti adtok és 20 amit ő ad hozzá).

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

törpanya # 2009.01.08. 18:34

Kedves Derill! Köszönöm a válaszod. Akkor a jog egyértelműen az ex egészséges gyerekét részesíti előnyben, hátrányos helyzetbe hozva ezzel az enyémet, aki két és fél éves; és kétszer volt már halálközeli állapotban. (10 hónaposan az intenzíven kezelték, mi meg imátkoztunk azért, hogy egyáltalán életben maradjon!)Gyögyörű!!! Ha az exet és az ügyvédjét nem érdekli az, hogy én (mi) miről mondunk le azért, hogy normális életet biztosítsunk a gyerekünknek, akkor engem miért érdekeljen, hogy az ex miből tartja el a 14 éves gyerekét. Azért a jognak különbséget kellene tennie, egy egészséges és beteg között! Tudomásom szerint az élethez, egészséghez; fogyatékosnak a rehabilitációhoz való jog ALANYI JOGON jár! Egyébként pedig elvárható egy 14 évestől hogy meghúzza a nadrágszíjat, amit akkor is elvárnánk tőle, ha velünk élne! Mert az egyiknek az egészségéről, a másiknak pedig csak egy pl.számítógépmonitorról van szó. (Az egyik pedig nem kerülhet a másiknál hátrányosabb helyzetbe!)Egyébként pedig nagyon elszánt anya vagyok és harcolni fogok a gyerekem jogaiért, mert mélységesen elítélem azokat az exeket, akiktől az sem áll távol, hogy más gyerekét tönkretegyék!!!És persze a bíróságon eljátszák a hattyú halálát!!
Kérdésem lenne, hogyha a gyámhivatalhoz fordulok, amely szerint az ex szándékosan gátolja, sérti a gyerekemnek alanyi jogon járó rehabilitációját (pénzt von el tölűnk, ami miatt nem fogjuk tudni finanszírozni a szükséges kezeléseket); tudnak nekem segíteni? Köszönettel.

monalisa1 # 2009.01.08. 18:58

törpanya

Beteg gyermek esetében a t.díj akár a "csillagos" ég is lehet - ha ezt ki tudja harcolni a gondozószülő. A kiharcolás eredményessége nem kevés esetben sajnos kétséges.

Ami az alanyi jogon való rehabilitáció stb. dolgát illeti, nos igen: sok minden benne van az Alkotmányban (...), aztán pl. a tiszta- friss -monjuk hegyi levegő helyett marad a városi szmog díjmentes "juttatása" -, csak mint példa hoztam fel.

Érthető, hogy Te körömszakadtáig harcolsz a beteg gyermeked érdekében, ugyanakkor a másik oldal meg minél kevesebb zűrt/problémát akar maga körül - így passzív, mit ne mondjak ellenérdekű a dologban.

Nem ugyanazt élitek át, így a gondolkodás eltérő.
A vita- a veszekedés helyett próbálj leülni az ex-el és higgadt fejjel átbeszélgetni a dolgokat.

Monalisa
laikus hozzászóló

lajoska32 # 2009.01.08. 19:06

Kedves törpanya!Ha ekkora elánnal vetnéd magad abba ,hogy szót értsen egymással a két család,azt hiszem igen meglepődnél.30000 ft nem sok egy 14 éves eltartására,nem hinném hogy a monitort ebből vennék,ha enyiért van,az nekem iskell. Aziskola,rezsi,élelem,közlekedés,ruházat,gyógyszerek bőven elviszik a húszezret, hidd el.Ha két és fél éves a gyereked,gyes mellett visszamehetsz már dolgozni,így lesz pénzetek rehabilitációra.A gyámhatóságra már csak azért sem mennék ilyennel,mert mondhatják hogy az a monitor a tanulmányaihoz kell.És milyen jogon vonnád meg tőle a tanulás való jogát?Szerintem azon az úton próbálj elindulni,hogy a két testvér ragaszkodjon,szeresse egymást,hidd el többről is lemond a nagy,ha jó a kapcsolat köztetek.
Az alanyi jogon járó kezelésekért miért kell fizetni?Az önkormányzatnál viszont érdemes lenne segélyt kérni,meg közgyógyigazolványt,akkor még a gyógyszerek is ingyen vannak(egy keretig)

törpanya # 2009.01.08. 19:08

Kedves Monalisa! Köszönöm válaszod. Annyit pontosítanék, hogy az ex, élettársam volt felesége, aki szóba sem hajlandó állni velem és azt üzente nekem, hogy nekem semmi közös se hozzá, se a gyerekéhez. Így a közös konszenzus mondhatni LEHETETLEN. Az élettársam pedig nagyon nehéz helyzetben van, mert őt a volt felesége közvetett módon kényszeríteni akarja, hogy válasszon a két gyereke között, aki így nem tud és nem is akar választani!

törpanya # 2009.01.08. 19:15

Kedves Lajoska32! Ha tudsz olyan rehabot, ami ingyenes vagy önkormányzatot, ami finanszírózza kérlek szólj. Tájékozódásképpen ajánlom a www.bhrg.hu árlistáját. Egyébként ma magyarországon csak a kórházi ellátás ingyenes, a rehabilitáció nem, mert arra nem jut a büdzséből.

lajoska32 # 2009.01.08. 19:29

Lakhatási támogatást,rezsitámogatást minden önkormányzatnál lehet igényelni.Ugyanígy kérhető a gyereknevelési is.igaz nektek most az évi 2x-es pénzt jelent,de ha a kicsi ovis,iskolás lesz,az ingyenes.Tényleg nem tudok a rehabról,hál'Istennek,volt szomszéd néni viszont évente két hetet tölt szanatóriumban beutalóval,mindenféle nyavajáját kezelendő,ami költsége van azt önkormányzattól"kipréseli"

törpanya # 2009.01.08. 19:41

Kedves Lajoska32! Aki nem a saját bőrén tapasztalja milyen ez a helyzet, az tényleg megdöbbene azon, mennyire falakba lehet ütközni. A szanatórium az szanatórium évente 1x két hét, a rehabilitáció esetünkben heti 3x-i elfoglaltágot jelent. Alkalmaznál? Mindenkinek kívánom, hogy soha ne tudja meg milyen ez a helyzet, de sajna ez most a 'jogot' nem érdekli. És nekem ezt is meg kell oldanom.

marcika # 2009.01.08. 19:43

Lajoska32, Nem tudom, hol élsz. Egy 14 éves gyerek nem kerül havonta 60.000 ft-ba (30e apa+30e anya). Mi sem költünk a 14 éves gyerekre 60e forintot. Egy egésszéges gyereket be lehet adni bölcsibe, és akkor valóban visszamehetne dolgozni, de egy beteg gyerek esetében nem így van. Honnan ez a mérhetetlen arogancia?
Igaza van törpanyának, hogy ha egy fedél alatt élnének, akkor bizony a nagytesó is le kell mondjon bizonyos dolgokról, hogy a kistesójából is egészséges, a társadalom számára hasznos felnőtt legyen.

Törpanya: pereld az élettársad gyerektartásért. Nem kell ahhoz elválni. Ezt egy ügyvéd ismerősünk javasolta nekünk, amikor (közel sem) hasonló helyzetben voltunk.

lajoska32 # 2009.01.08. 20:07

Marcika!egyszer ülj le,aztán számold össze mennyibe is kerül a gyereked(rezsirésze,étel,ruha,iskola,közlekedés,gyógyszer ek,nem beszélve játékokról,kultúráról,nyaralásról stb,ha Te ezt kihozod havi 60000-ból gratulálok,ellenkező esetben sajnálom a gyerekedet ,mert nyomorog.
Nem tudjuk milyen betegsége van a kicsinek,tehát elvileg járhat(na )bölcsibe.Azonkívül vannak beteg gyerekek számára is intézmények(nappali).
Nem tudom milyen arroganciáról beszélsz,mi amikor gyerekeket vállaltunk,gondoskodtunk róla hogy ne zsíroskenyéren kelljen felnőniük.Persze könnyebb lenne nekünk is sírni,de inkább dolgozunk helyette.

lajoska32 # 2009.01.08. 20:21

Megnéztem az alapítványt,hát biztos van ami olcsóbb,vagy magángyógytornász+az uszoda közgyógyra ingyenes.Részemről a dolog továbbiakban hiteltelen.Az egyik gyereknek luxusfürdő a másiknak zsíroskenyér.Lehetne középút biztos,de törpanyu kifejtette,hogy a 14 éves "húzza meg a nadrágszíját"
Gyereket más is vihetné:apuka,nagyszülők,nagynénik,pár év múlva akár nagylány is.Vannak részmunkaidős,illetve otthon végezhető állások is,keresni kell!
El hiszem ,hogy nehéz,de kompromisszumokat kell kötni!
Pár év múlva nagylány saját lábra áll,még talán számíthattok rá is!A gyerekednek ő lesz utánnatok a legközelebbi rokona,ha tartós beteg szüksége lesz a testvérére.Erre gondoltál már?Ha jó a kapcsolat a két gyerek között,akkor több esélye lesz a Te kicsidnek is.Szomorú dolog,de igaz.Megéri az a havi 10000?