Gyerektartás dij

Láma # 2008.08.12. 13:12

Marcika,ezt írtad:

"Adott egy férj és egy feleség egy közös gyerekkel. A férj első házasságából van 2 gyerek. A jelenlegi feleségnek kötelessége eltartani a két gyereket? Beleszámít a fizetése egy esetleges gyerektartás perbe?"

Nem kötelessége eltartani,de a bíróság vizsgálhatja az ő jövedelmét is.Tanúként is beidézheti a jelenlegi feleségedet a tárgyalásra,sokmindent megtehet a bíróság. Mivel férj-feleség kapcsolatot írtál,így összjövedelmet is vizsgálhatja.
Magyarul: a férj tartásdíja a jövedelmének kb. a 33,2%-a lesz,valószínűleg minimum összeg meghatározásával.A pontos % és minimum összeg megállapításához viszont mindkét fél (család) jövedelmi viszonyait és vagyonát vizsgálhatja (sőt,kötelező is)

Hidd el,együtt érzek veled,érzem hogy fel vagy háborodva.

Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

marcika # 2008.08.12. 13:06

és még egy szösszenetet ajánlanék a jogalkotok figyelmébe:

Ha egy egész családban (apa, anya, gyerekek), nem tudják finanszírozni a gyerek továbbtanulását (főiskola, egyetem) -láttam már ilyent-, akkor nem dörömböl a bíróság, gyámhivatal, végrehajtó..stb., hogy márpedig köteles vagy finanszírozni, hanem a gyermek elmegy dolgozni, és munka mellett elvégzi a fősuli.DE ha elvált szülők gyereke, akkor a bíróség kötelezi, többnyire az apát, hogy köteles továbbtaníttatni a gyereket (tetszik/nem tetszik, ez van).
A törvény tele van feltételes móddal (kötelezheti, kérheti...stb), és ki nem fejtett godolatokkal, pl. érdemtelen (mikor érdemtelen valaki, az nem derül ki egyértelműen), ezáltal a törvény relatívvá válik, mert értelmezhető így is, és úgy is.

kérdezőné # 2008.08.12. 12:55

Láma:
ma vagyok neki, holnap már nem, mert szakítottunk és pont... és pont a tárgyalást megelőző napon! Ezt a szemétséget....

Gonosz és irónikus és nem is fer, de oly sok minden nem fer.

hidd el, hogy nem vizsgálja, legfeljebb megkérdezi, pláne nem veheti figyelembe!

Én nő vagyok, és rendkívül sajnálom azokat a férfiakat, akiket érdemtelenül forgatják ki mindenükből az exek, úgy, hogy többé még véletlenül se tudjon új életet kezdeni... Na ez sem fer!!!!! És ezügyben még a törvény is mellettük van!

marcika # 2008.08.12. 12:33

Láma,

"A bíróság azt is vizsgálhatja,joga van hozzá.Az más kérdés hogy mérlegelésnél mennyire veszi figyelembe.

mérlegelésnél nem veheti figyelembe, mert nekem a saját gyerekemet kell eltartanom, nem a másét. Milyen törvény kötelezhet arra, hogy más gyerekét eltartsam?

Láma # 2008.08.12. 12:27

"Az én jövedelmem vizsgálatára pedig biztos vagyok abban, hogy nincs lehetősége a bíróságnak, mert én nem vagyok kötelezett az ő gyermektartás­díjának fizetésére."

A bíróság azt is vizsgálhatja,joga van hozzá.Az más kérdés hogy mérlegelésnél mennyire veszi figyelembe.

kérdezőné # 2008.08.12. 12:17

Láma: abszolút tökéletesen tisztában vagyok azzal, amit írtál...mindazokon a párom már rég túl van!

Az én jövedelmem vizsgálatára pedig biztos vagyok abban, hogy nincs lehetősége a bíróságnak, mert én nem vagyok kötelezett az ő gyermektartásdíjának fizetésére.

A visszamenőlegesen kérhető gyt ügyében:
Csjt. 68. § (2) Hat hónapnál régebbi időre tartási követelést csak akkor lehet visszamenőleg érvényesíteni, ha a jogosultat a követelés érvényesítésében mulasztás nem terheli.

marcika: annyira keresem, de sehol semmi. és arra kezdek rájönni, hogy pontosan a nem szabályozott kérdés hiánya a válasz a kérdésünkre. Tehát pontosan az, hogy nincs leírva sehol, hogy vizsgálni kell, számolni kell vele, figyelembe kell venni....
Mit gondolsz?

Ettől függetlenül:
A szitu: nem közös háztartásban élő házastárs gyermekét köteles-e eltartani a férj/feleség, illetve az, hogy a párom gyermektartás perében az én fizetésem beleszámít vagy sem.
Ügyvéd Hölgyek/Urak, Jogász Hölgyek /Urak tudnak erre törvényt? Van egyáltalán? (bocs marcika a plagiumért)

Láma # 2008.08.12. 12:06

kérdezőné!

Ha jelenleg még nincs folyamatban bontóper köztetek,nincs gyermektartásdíj kérdésében sem érvényes végzés vagy határozat,akkor ez a kérdés per pillanat lóg a levegőben.Akinél elhelyezi a bíróság a gyermeket,az kérhet visszamenőleg fél évre gyermektartásdíjat majd, Viszont az is számít,hogy mióta éltek külön, van-e eltelt hat hónap.

A férjed esetében vizsgálhatja a bíróság a te jövedelmedet is.Ha bizonyítható hogy a férjed a jövedelmének egy részét burkoltan rajtad keresztül kapja meg mondjuk egy közös vállalkozásban,akkor a férjed bevallott jövedelmét nem tekintheti valósnak.

Láma # 2008.08.12. 11:47

A zaklatás, mint bűncselekmény magánindítványra büntetendő, a magánindítványt attól a naptól számított 30 napon belül kell előterjeszteni, amelyen a magánindítványra jogosult a bűncselekmény elkövetőjének kilétéről tudomást szerzett, tehát attól a naptól számított 30 napon belül, amikor az illető az utolsó zaklatásnak minősülő magatartást kifejtette. Ha a magándítványt a jogosult megtette, onnantól kezdve a bűncselekmény közvádas, tehát majd a bíróság előtt az ügyész képviseli a vádat.

OFF
ObudaFun!
"Tévedés. A zaklatás még csak nem is magánindítványos bűncselekmény."
"De, mégis magánindítványos, csak hülyén csinálták meg a módosítást."
Akkor mégis közvádas.
ON

Gyöngyusz!
Először a közvádas eljárás jöhet szóba,ha az ügyész megalapozottnak tartja a bűncselekmény gyanúját.Ha nem viszi az ügyet az ügyész,akkor jöhetnél te a képbe,aki magánvádlóként képviseled magad majd a vádat.(Illetve a megbízott ügyvéded.)

kérdezőné # 2008.08.12. 11:24

marcika:
abban biztos vagyok, hogy nem számít bele!, hogy nem számítható bele, semmi köze hozzá, nem kötelezhető tartásra.

Tvben ez, akárhonnan nézem nincs megfogalmazva, legalábbis még nem találtam meg, még keresem LB állásfoglalásokban is.

Ami engem érdekelne, hogy nem közös háztartásban élő házastárs gyermekét köteles-e eltartani a férj/feleség, illetve az, hogy a párom gyermektartás perében az én fizetésem beleszámít vagy sem.

Ügyvéd Hölgyek/Urak, Jogász Hölgyek /Urak tudnak erre törvény? Van egyáltalán? (bocs marcika a plagiumért)

marcika # 2008.08.12. 11:10

Előre is köszönöm.

Ami engem érdekelne, hogy nem közös háztartásban élő házastárs gyermekét köteles-e eltartani a férj/feleség, illetve az, hogy a párom gyermektartás perében az én fizetésem beleszámít vagy sem.

Ügyvéd Hölgyek/Urak, tudnak erre törvény? Van egyáltalán?

Adott egy férj és egy feleség egy közös gyerekkel. A férj első házasságából van 2 gyerek. A jelenlegi feleségnek kötelessége eltartani a két gyereket? Beleszámít a fizetése egy esetleges gyerektartás perbe?

kérdezőné # 2008.08.12. 10:36

marcika:

egyet találtam már:
Csjt. 62. § (1)
A házastárs köteles háztartásában eltartani a vele együtt élő házastársának olyan, tartásra szoruló kiskorú gyermekét (mostohagyermek), akit házastársa az ő beleegyezésével hozott a közös háztartásba. A tartási kötelezettség mindkét házastársat egysorban terhel.

Itt a közös háztartáson van a hangsúly.

Tartásdíj megállapításához kapcsolódóan keresem még a tv-i hivatkozást, de abban biztos vagyok, hogy a párom gyt megállapításánál nem vehető figyelembe az én fizum. Keresem, és ha megvan bemásolom!

Nanuska # 2008.08.12. 10:06

Kedves ObudaFan! Köszönöm a gyors választ!

Igazából elsősorban azért szeretném tudni, hogy mennyi esély van arra, hogy 3 gyereket egy szülőnek ítéljenek (én úgy tudom kevés, hiszen akkor a szülő munkavállalása, új kapcsolat kialakítása stb., gyakorlatilag ellehetetlenül), mert ha valóban kevés, akkor inkább nem "harcolok" évekig, az senkinek sem jó!

A férjem a későbbiekben szeretne új kapcsolatot és még 2 gyereket, ez gondolom, a gyerekek születése után befolyásolhatja tartásdíj mértékét?

Én jelenleg gyeden vagyok, most kezdődött a gyedem, így havonta a családi pótlékkal együtt kb. 150 ezer bevételem van, a férjem fizetése kb. 240-250 ezer, gondolom ennek a felét nem ítéli meg a bíróság, ha jól tudom a gyerek igényeihez igazodik a tartásdíj mértéke és nem ahhoz, hogy mennyit keres az apuka. És én még 40 sem vagyok, tehát mondhatja a bírós, hogy menjek el dolgozni, gyed után, nem?

Bocs, most jó hosszú lettem!

ObudaFan # 2008.08.12. 09:57

Azt innen megmondani, hogy mennyi esélyed van, nem lehet. Ha nem tudtok megegyezni, pszichológus szakértő fogja a gyerekeket is meghallgatni, és téged is, és a bíróság nagyban az ő szakvéleménye alapján fog dönteni az elhelyezésről. 3 gyermekre a másik szülő keresete 40-50%-a is elérhető, de itt megintcsak nincs elég adat a válaszhoz.

Nanuska # 2008.08.12. 09:53

Sziasztok!

Rövid kérdésem lenne: a férjem tulajdonában álló házban lakunk, 3 gyermekünk van, válunk… Szerintetek van esélyem arra, hogy mind a 3 gyermeket nekem ítéljék? 9 éve az első szülés óta nem dolgozom, nincs is hova visszamennem, ez számít? Mennyi tartásdíjra tartahnék igényt, nem átlagkeresetű a férjem.

Köszönöm!

marcika # 2008.08.12. 09:33

Kérdezőné,

Ha találsz valamit

Azügyben szeretnék még törvényi hivatkozást találni, hogy az én jövedelmem nem számítható a párom gyermektartásdíjos perében.
Valamint arra, hogy párom, tekintettel arra, hogy egy életközösségben élünk, köteles gondoskodni az én gyermekemről.

erről, kérlek mondd meg nekem is, mert hónapok óta ez után keresgélek.
Egyszóval, köteles-e a házastárs eltartani a férj/feleség előző kapcsolatából származó gyereket/gyerekeket?

Gyöngyusz # 2008.08.12. 08:59

kedves ObudaFan,

ne ijesztgess..mit jelent ez? ha van elég bizonyítékom arra hogy zaklat( a mai napig is) akkor megbüntetik? vagy megúszhatja? mert elegünk van már abból hogy se éjjelünk se nappalunk nincs, sőt édesanyám házánál megáll az autójával és figyeli, vagyis őt is zaklatja állandóan...
Gy.

kérdezőné # 2008.08.12. 08:33

ObudaFan: Köszönöm ismét a választ! A másik félről szó sincs az egészben, s így ahogy írom, az EGÉSZBEN szó sincs róla. Ezt a bíró találta így ki, és erre a 1987-es jogdogmatikára való hivatkozással. Nem a másik fél találta ki, és bizonyította esetleg, nehéz is lenne, mert nincs mit.

ObudaFan # 2008.08.12. 08:24

De, mégis magánindítványos, csak hülyén csinálták meg a módosítást.

ObudaFan # 2008.08.12. 08:21

kérdezőné!

Látni kellene azt az ítéletet, ugyanis a másik félnek kell ilyenkor bizonyítania a tartásra kötelezett jövedelmét, és abból, amit írsz, nem derül ki, hogy milyen bizonyítás történt.

kérdezőné # 2008.08.12. 08:21

Azügyben szeretnék még törvényi hivatkozást találni, hogy az én jövedelmem nem számítható a párom gyermektartásdíjos perében.
Valamint arra, hogy párom, tekintettel arra, hogy egy életközösségben élünk, köteles gondoskodni az én gyermekemről.
Létezik ilyen? Nagyon köszönöm a segítségetket!

ObudaFan # 2008.08.12. 08:18

Tévedés. A zaklatás még csak nem is magánindítványos bűncselekmény.

Láma # 2008.08.12. 08:11

Magánindítványra közvádas.

Gyöngyusz # 2008.08.12. 08:07

Láma,

nem közvádas, hanem magánvádas. mi a különbség? természetesen a bizonyítékokat a rendőrség bekérte, és az feljelentést felvevő rendőr mondta, hogy elég lesz arra, hogy megállja a zaklatás tényét.

Gyöngyusz

kérdezőné # 2008.08.12. 07:56

Kedves ObudaFan!

Válaszod köszönöm!, a mondat eleje arról szól, hogy a párom a nem bejelentett állása miatt bevallotta a tényleges, átlagosan 60-70 e Ft keresetét, ami a bíró szerint nem igaz, és nem lehet. Szerinte 100 e Ft-ot kap.
S erre a 1987-es jogdogmatika rendszerre hivatkozással tette mindezt.

Azt írod, hogy nem köteles csak a bevallott jövedelemből ítélkezni. Ok értem, akkor minek alapján teszi mindezt? S arról honnan lehet bővebb információt szerezni? Úgy sejtem, hogy ehhez kapcsolódik a 1987-es jogdogmatika rendszerre. Hiába keresek, nem találok róla infót már két napja.

Szóval nagy szükségem lenne rá!

Számomra egyébként attól érdekes ez az egész, hogy én fizetem az ő gyt-jét, és ha nem muszály nem fizetnék többet, vagy küldjem böribe a páromat?
(Mégegy mielőtt vádak érnek, hogy "de bolond vagyok" Az én munkám nem teszi lehetővé, hogy tisztességesen ellássam a munkámat, a háztartást, a saját gyermekemet akit örökké hozni-vinni kell (hajnalban-éjszaka nap, mint nap), mert versenyszerűen sportol...stb. Nem bírnám ha egyedül kéne csinálnom, ő segít ebben nekem, nekünk, hogy gördülékenyen tudjanak menni a mindennapjaink, és hát nagyon-nagy része van benne. Ha ő is rendszeresen dolgozni, akkor valamit fel kéne adni...
(mért írtam le mindezt, csak úgy kijött....)

Láma # 2008.08.12. 07:16

Gyöngyusz!

A "bumeráng" alatt azt értem,hogy a feljelentésed zaklatás miatt közvádas,nem tudod visszavonni.Az ügyész fogja képviselni a vádat azokra a bizonyítékokra alapozva,amit bemutatsz,azokra a tanúkra,akiket megjelölsz.
Ha véletlen nem állna meg a vád,akkor revansot vehet a volt férjed.

Amiket leírtál,azok alapján megalapozottnak tűnik a vád.Össze kell gyűjteni minden bizonyítékot.