Gyerektartás dij

Gyöngyusz # 2008.08.12. 06:12

Kedves Láma,

Elnézést, hogy nem válaszoltam korábbi kérdésedre,de nem volt időm.
Visszatérve a " feljelentésre" melyet zaklatás miatt tettem, nem értem a "bumeráng" elvet.
Azt gondolom, hogy ha engem valaki zaklat, mégha az a volt férjem is, sérteget nyilvános fórumokon ( iwiw), becsületsértő email-eket ír körbe az összes ismerősének, a jelenlegi kapcsolatában lévő párjának, annak szüleinek és még sorolhatnám kinek, valamint életveszélyesen megfenyeget, azt nem értem hogy üthet nekem vissza??? úgy tudom, a zaklatást elég komolyan veszik. A mai napig minden nap a munkahelyemen , éjszaka otthon a párom telefonján, régebben édesanyámat ( lecseréltük a telefonszámait) sőt, a párom szüleit is zaklatja telefonon és fenyegetőzik...lassan ott tartok, ha csöng a munkahelyemen a telefon nem merem felvenni, és mivel nagy cégnél dolgozok, a telefonszám csere nem megoldás ( receoció)...szóval elegeünk lett és feljelentettem,,,

Üdv,
Gyöngyi

ObudaFan # 2008.08.11. 18:26

kérdezőné!

Ennek így, kiragadva nem sok értelme van. De az tény, hogy a bíróság nem köteles csak a bevallott jövedelemből kiindulni.

Boba # 2008.08.11. 16:02

Kedves ObudaFan, Kedves Láma!

Nagyon köszönöm levélváltásotokat, most már teljesen tiszta, hogy mit is kezdjek a lottó ötösömmel. Láma, nálad jelentkezem... :)

Ha milliomos leszek, felteszem újra azt a kérdést, hogy meddig is emelhető a gyermektartás forintosított összege. Addig kibírom a válasz nélkül. :)

Köszönöm válaszaitokat!

Boba

kérdezőné # 2008.08.11. 13:40

OBUDAFAN-kis értelmezésben kérem a segítséged, nem értem, hogy ez konkrétan mire utal..
"A jogalkotó a CSjtr. vonatkozó szabályozása körében az 1987-es illteve azt a megelőző gazdasági-, élet-, és foglalkoztatási körülményekre alapította jogdogmatika rendszeretét.....az adóhatóság elől eltitkolni szándékozott jövedelmeket a tartásdíj összegének méltányos és jogszerű megállapítása körében."

Szóval egyfelől nem pontosan értem, hogy ez miért indok egy bíró által vélt jövedelemre, másfelől hol találok írásokat, vagy utalást 1987-es jogdogmatika rendszerre?

KÖSZÖNÖM!

ObudaFan # 2008.08.11. 11:05

Az elsőt rosszul értelmezed, a másodikat rosszul tudod.

Láma # 2008.08.11. 10:01

Főszabályként a jövedelem az alap persze.

(3) Ha a (2) bekezdés szerint nem állapítható meg tartásdíj, illetve a (2) bekezdés alapján megállapítható összeg - a gyermeket gondozó szülő jövedelmi viszonyait is figyelembe véve - a gyermek szükségletét nem fedezi, a tartásdíj megállapításánál a más, munkaviszonyból, további munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból, illetőleg a nem munkaviszonyból származó rendszeres jövedelmet (pl. megbízási díj, táppénz, nyugdíj, munkanélküli járadék, újítási díj, tőkejövedelem) is alapul kell venni.

Rosszul tudom,hogy ha a férj örököl és vesz rajta egy ingatlant,akkor az 15 évnyi ezt követő házasság után majd közös tulajdon lesz a feleséggel? Ha rosszul tudom szólj,legalább tanulok belőle.(Spec. én is érintett leszek ebben a kérdésben majd,úgyhogy érdekel.)

Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

ObudaFan # 2008.08.11. 09:47

Amúgy vannak olyan esetek,amik a házasság ideje alatt sem közös tulajdon. Ilyen az örökség is.Majd 15 év múlva, ha együtt lesztek,akkor már közös lesz.

A 15 éves szabály kizárólag a szokásos használati tárgyak értékén vett ingóságokra igaz. Ne terjessz tévtanokat.

ObudaFan # 2008.08.11. 09:45

Abban az esetben,ha az örökölt/nyert pénzt bankba teszed és minden évben kiveszed annak hozamát,akkor az bizony a %-os részt érintheti,kivétel ha a bíróság a %-os marasztalást eltörli.

Az a helyzet, hogy akkor sem érinti.
A tartásdíj alapja elsősorban a tartásra köteles személy részére

1. a bérköltség (alapbér, bérpótlék, kiegészítő fizetés, prémium, jutalom, 13. és további havi fizetés stb.), illetőleg a rendszeres személyi juttatás (alapilletmény, illetménykiegészítés, illetménypótlék, egyéb kötelező pótlék, 13. havi illetmény stb.) címén juttatott összes járandóság, valamint
  2. a személyi jellegű egyéb kifizetésként, illetőleg nem rendszeres személyi juttatásként járó egyéb jövedelem (végkielégítés, betegszabadság idejére járó díjazás, túlóra, ügyeleti díj, távolléti díj stb.).
Láma # 2008.08.10. 15:05

Boba!

Ha esetleg eltalálod a lottón azt az öt számot,akkor szólj. Szívesen megadom a bankszámlaszámomat és segítek elkölteni.
:)

Amúgy vannak olyan esetek,amik a házasság ideje alatt sem közös tulajdon. Ilyen az örökség is.Majd 15 év múlva, ha együtt lesztek,akkor már közös lesz.
Ha már választani lehet,akkor inkább a jelenlegi járjon jól a nyereményeddel,mint a régi.Nem?

aves!

Igen, továbbra is.bár Monalisa megismételte amit írtam,én azért tovább mennék egy gondolattal.Ha beadod szept. 1.-én, akkor szept. 1.-étől kezdve kell kérned a tartásdíj megszűntetését.Ha onnantól kezdve nem fizeted,akkor azonnal be kell mutatnod a bizonyítékokat,hogy a gyermek dolgozik.Ez az esetleges végrehajtás miatt lényeges.

tükörkép* # 2008.08.10. 14:54

Monalisa, az alanti beírást úgy kell érteni, hogy (esetemben) az ez év májusában a még tanuló, de már erősen diplomázás előtt álló gyerekünknek megítélt gyerektartást addig kell fizetni az exnek, amíg bírósági úton nem kéri ennek a törlését?
Ez akkor is így van, ha mindketten szülők tudjuk, hogy a gyerekünk augusztustól munkába állt?
Tehát csak "úgy", önkéntesen nem szüntetheti meg?
Illetve...ha ő erről a törlésről megfeledkezik, és én továbbítom a gyerek felé a pénzt - aki ezt el is költi -, hány hónapra visszamenőleg követelheti az ex az általa átutalt összeget?
Köszi

monalisa1 # 2008.08.10. 13:35

Haladéktalanul adj be keresetet, melyben a volt feleség az alperes, mivel a t.díj felvételére ő jogosult. (3 pld-ban és tértivevényként.)

Kérd a bíróságot, hogy mível a fiad nappali tagozatos tanulmányokat a továbbiakban nem folytat - és mostantól munkaviszonyból önálló jövedelemmel rendelkezik, a t.díj fizetés kötelettségét szüntessék meg.

Ameddig a bíróság másként nem dönt fizetni kell a t.díj - ez van -, legfeljebb mostantól nem fizeted (...) hanem hónapról hónapra félreteszed a bírói döntésig.

Az hogy a fiatalember elköltözött az anyjától, további bizonyíték arra, hogy önálló életet kezdett.

Sajnos a peres eljárás nem egyik napról a másikra való.

Ha fizetnéd, bár már nem jogosult, vélhetően elköltené, melyet utólag nem lehet visszakövetelni.

Monalisa
laikus hozzászóló

aves # 2008.08.10. 13:20

Köszönöm a választ,de ezalatt értsem azt,hogy én továbbra is fizetem a gyerektartást úgy,hogy a fiam keres?Ez nem pl. adócsalás,... hiszen jogtalanul kapja,ráadásul nem is arra költi amire a biróság megitélte?

Boba # 2008.08.10. 11:37

Kedves Láma!

Köszönöm a válaszodat, örülök, hogy megnyugtattál, legalább van valaki, aki érti mit is írok.
Amennyiben lehet, átiratom a feleségem nevére a nyereményt, mivel úgy látom, ez mindenki szerint a legjobb megoldás. Bár erre is kérdeztem, hogy a házasság alatt szerzett vagyon, mindegy ki szerzi, közös vagyonnak számít, akkor meg persze mi is van a gyerektartással? Na, mindegy...

Már csak azt adja az ég, hogy ne legyen telitalálatosom a lottón a hétvégén...

Ha mégis, írok nektek, hogy hogyan tovább...

Köszönöm
Boba

Láma # 2008.08.10. 10:10

Boba!

Én értem.
Bár ObudaFun a végzett jogász,de nem értek egyet mégsem (ilyen vagyok,mindig vitatkozom,pedig nem akarok,csak más a véleményem)
"százalékos arányt nem érinti, de lehet alapja egy gyermektartáse­melési pernek"
Abban az esetben,ha az örökölt/nyert pénzt bankba teszed és minden évben kiveszed annak hozamát,akkor az bizony a %-os részt érintheti,kivétel ha a bíróság a %-os marasztalást eltörli.Mertugye így is dönthet jogszabály szerint a bíróság ha hullámzó a fizetésed,+/- 30% esetén már indokolt kizárólag fix összegben megállapítani, és akkor a 13. havi fizetés,jutalom,nyeremény nem érintett.
Alapja akkor lehet az emelésnek,ha a volt feleség bizonyítja,hogy vagyonilag látható a változás rajtad.Ezek szerint nagyobb lehet a jövedelmed és akkor a bíróság kideríti,hogy miből van.Ebben az esetben emelheti a tartásdíj minimum összegét.
A jelenlegi feleségednek nem tudod átpasszolni azt a nyereményt? Mindegy hogy ki nyerte,nem?

aves!
Keresetet kell beadnod a bíróságra és kérned kell a tartásdíj fizetési kötelezettséged megszűntetését. Addig köteles vagy fizetni,amíg erről nem születik ellenkező határozat.

Boba # 2008.08.10. 09:37

Kedves monalisa1!

Elárulnád, hogy miért osszam meg a volt feleségemmel a nyereményemet? Nem fizetek feleségtartást, és nem is áll szándékomban. Köszönöm az adózási és illetékkel kapcsolatos információkat, de ha az lett volna a kérdésem, akkor az adózással kapcsolatos fórumba írok (egyébként legálisan nyertem a pénzt, és a nyereményadót befizette a cég).
Az érdekel még mindig, hogy ha van egy kis pénzem (nem feltétlenül csak a mostani nyereményről van szó - de ha olvastad a leveleimet ezt is leírtam), akkor amit azért nyerek, mert azt lekötöm a bankban, ami ugye kamattal jár, ami ugye bevétel, akkor abból az összegből is kell-e fizetnem a bíróság által meghatározott %-ot a gyermekeim anyjának azaz a volt feleségemnek?
Ebből adódott ObudaFan válasza, aki azt írta, hogy a százalékos arányt nem érinti, de lehet alapja egy gyermektartásemelési pernek. Erre irányult a következő kérdésem, és itt jött be a képbe egy esetleges örökség is (ami ugye általában nagyobb összeg, mint 1.000.000 Ft), tehát ha pénzről van szó és lekötöm, a kamatai is nagyobbak, tehát a bevétel is nagyobb belőle, tehát a kérdés az, hogy meddig lehet felemelni a gyermektartás összegét? Gondolom, vannak milliomos elváltak is, nem hiszem, hogy ők is a havi bevételük 40%-át átutalják a volt feleségnek 2 gyerek után.

Köszönöm válaszod!
Boba

aves # 2008.08.10. 08:48

Tisztelt Válaszolók!

A fiam 19 éves július végétől dolgozik főállásban és elköltözött az édesanyjától is.Meddig vonnak még tölem gyerektartás ill. mi ilyenkor az apa teendője?Nem a fizetést kérdőjelezem (bár szerintem se agyerektartás,se a családi pótlék nem jár),de inkább az anyukájától különélő pályakezdő fiamat támogatnám anyagilag!

monalisa1 # 2008.08.09. 17:35

Buba

Akár örökölsz akár másik lakásba költözöl és/vagy veszel egy autót - egyaránt illetéket kell fizetni.

Ha legálisan nyerted azt a horribilis (...) egy millió forintot, akkor az összeg kifizetése előtt a 25% szja illetéket levonják, tehát máris csak 750 ezer forint "terhe" nyomja a zsebedet. (Ha esetleg mégsem vonták volna le, akkor legkésőbb a jövő év május 20-i szja bevalláson fel kell tüntedni és a 250 ezer forintot legkésőbb addig be is fizetni.)

Ha igazságos akarsz lenni akkor a nettó nyereményt
megosztod a két feleséged közt - és elmúlnak a jelen morális gondjaid.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2008.08.09. 17:34

Buba

Akár örökölsz akár másik lakásba költözöl és/vagy veszel egy autót - egyaránt illetéket kell fizetni.

Ha legálisan nyerted azt a horribilis (...) egy millió forintot, akkor az összeg kifizetése előtt a 25% szja illetéket levonják, tehát máris csak 750 ezer forint "terhe" nyomja a zsebedet. (Ha esetleg mégsem vonták volna le, akkor legkésőbb a jövő év május 20-i szja bevalláson fel kell tüntedni és a 250 ezer forintot legkésőbb addig be is fizetni.)

Ha igazságos akarsz lenni akkor a nettó nyereményt
megosztod a két feleséged közt - és elmúlnak a jelen morális gondjaid.

Monalisa
laikus hozzászóló

Boba # 2008.08.09. 13:47

Kedves Válaszolók!

Látom, mindenáron segíteni akarnak, és nagyon köszönöm is az ötleteket! Az érdekelne, hogy a valóságban hogy van ez? Ne fessem a falra az ördögöt, de mi van, ha örököl az ember? Akkor kicsit nagyobb összegről beszélünk. Azt mégsem adhatom a szomszédnak. Még az is lehet, hogy vennék egy autót, vagy másik lakásba költöznék (már az esetleges örökségből, nem most ebből az összegből). Az azért ha nem is a volt feleségemnek, de a gyerekeknek biztosan feltűnne, arról meg ugye rögtön tudna ő is. Nincs kedvem titkolózni, meg ahhoz sincs, hogy ügyesen kikerülöm ugyan az ex-et, de utólag üt be valami, akkor meg már jöhet pereskedéstől, büntetéstől kezdve minden, ráadásul igazam sem lenne.

Üdv.
Boba

monalisa1 # 2008.08.09. 13:36

Ha csak el ne jár a szád - elnézést -, honnan tudná meg a volt feleséged, hogy Téged kivételes meglátogatott a Fortuna? Adj a gyermeknek apránként annyit amennyit jónak látsz - mondjuk névnap, szülinap, karácsony stb. - és akkor nem fog feltünni az ex-nek.

Boba # 2008.08.09. 13:07

Kedves Láma!

Ez azt jelenti, hogy amíg gyerektartást kell fizetnem, addig ne legyen semmi - legalábbis pénz formában -, ami a sajátom?

És ha vennék valamit, amire papíron nincs pénzem? Jön az adóhivatal, hogy honnan volt rá mégis? (Próbálok nem paranoiás lenni, de jó lenne nyugton aludni.) Vagy írassam az új feleségem nevére? Akkor én védve vagyok? Neki lehet és adhat belőle nekem is? Közös vagyont nem érinthet a gyerektartás?

Vagy tartsam aranyban? Az nem kamatozik. Ha meg venni szeretnék valamit, eladok annyit, amennyire szükség van? Nem is rossz ötlet... Mit ajánlotok? Aranyat vagy gyémántokat?

A fentiekből kifolyólag jó lenne tudni, hogy mennyire lehet megemeltetni a gyermektartást, hogy ne kelljen gondolkodnom, kinek is adjam a pénzt.

Várom az ötleteket, köszönöm mindenkinek!

Boba

Láma # 2008.08.09. 12:42

Szerintem ez nem egy akkora összeg.....ha a kamatait nézem levonva az inflációt.
Én megajándékoznám vele a közeli hozzátartozómat.Az ajándékozottnak is ugyanannyit fog kamatozni.

Boba # 2008.08.09. 11:18

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a választ! Ha gyermektartás felemelés ügyben per lesz, lehet azt tudni, hogy mi a maximális határ? Úgy tudom, van egy ésszerű felső határ, amit megítélhetnek - nem százalékban, hanem összegben - gyermekenként. Erről tud valamit?

Köszönöm
Boba

ObudaFan # 2008.08.09. 10:46

A százalékosan megállapított összegnek elvileg nem tárgya. Azt azonban ennyiből nem lehet megmondani, hogy nem lehet-e ez alapja egy felemelési pernek.

Boba # 2008.08.08. 16:55

Kedves Fórumosok!

Tudna nekem valaki érdemben segíteni, hogy ha nyertem egy kis összeget (1.000.000 Ft) akkor ebből az összegből, vagy ha lekötöm a bankban akkor a kamataiból kell-e fizetnem a bíróság által meghatározott gyermektartási %-ot a volt feleségemnek? Ha a havi fizetésemből próbálok még félretenni egy kis megtakarítást, akkor mi a helyzet?

Előre is köszönöm!