Gyerektartás dij

Dekra # 2009.01.13. 08:22

köszönöm válaszod.
Nekem a gyámhivatalban azt mondták megelőlegezi az állam, csak meg kell várnod a végrehajtó hivatalos papírját a végrehajtásról.
Én nem fogok neki könyörögni, már túl sokat megtettem. amikor éppen van barátnője, akkor tudomást sem vesz a lányáról, fél évig még csak meg sem kérdezte mi van vele.

sinus69 # 2009.01.13. 11:00

Dekra!
Ne könyörögj! Ha a gyermeked születése, és az azóta eltelt másfél év nem volt elég az apukának arra, hogy megszólaljon a lelkiismerete, akkor ezután sem fog. Csak a semmit hajtod vele. Gondolom folyamatos végrehajtás van ellene, ugye? Ha nem, azt is a végrehajtást elrendelő bíróságnál kell kérni. 3 hónap nemfizetés után az illetékes végrehajtótól kérj egy igazolást, miszerint a követelés behajthatatlan. Ezzel indulj el a gyámhivatalba, és kérd a gyt. megelőlegezését. 3 évre adják meg. Visszamenőleg az állam nem előlegez, ez az elnevezésből is nyilvánvalóan kitűnik.
A gyámhivatali ügyintézéssel párhuzamosan fel is kell jelentened a rendőrségen, mert a gyt. fizetés elmulasztása bűncselekmény.
Sok sikert, és kitartást!!!

Dekra # 2009.01.13. 11:30

Köszönöm a válaszodat sinus69! Úgy látom Te képben vagy az üggyel kapcsolatban. Én is valami ilyesmire gondoltam. A gyámhivatalban már voltam, de azt mondták, csak akkor kapom meg az államtól a megelőlegezést, ha lesz egy hivatalos papírom a végrehajtótól. Erre várok már október óta, de még semmi. Akkor ezek szerint náluk 3 hónap az elintézési idő? Felhívjam őket, hogy hol tart a dolog és mikor küldik már a papírt?
Gondolom akkor már a rendőrségre is mehetek a feljelentés miatt, jó lenne már, ha történne valami. Dühítő, hogy emberek kibújhatnak a felelősség alól, pedig volt párom rendőr volt, tudhatná, hogy mivel jár, ha nem fizeti a gyerektartást, mégsem megyek vele semmire. Ő abban bízik, hogy mivel nincs bejelentett munkahelye, nem tudják behajtani rajta a pénzt.

póniló # 2009.01.13. 13:39

Sziasztok!
Figyelemmel kísérem a történeteket és tényleg felháborító, mire képesek a felelősséggel nem rendelkező elvált apukák. Biztos vannak kivételek, sajnos az én exem sem a kivételek közé tartozik. Ő elunta a gyerektartás fizetést és csökkentésért fordult a bírósághoz. Elmondása szerint lecsökkent a jövedelme. Most a pereskedés kellős közepén vagyok. Még csak egy tárgyalás volt. A havi jövedelme szerint nettó 50 ezer forint. Ja és az anyja tartja el. Közben a valóság: 3 kocsma egy Kft-n belül, jó módú barátnővel élnek együtt. Persze, hogy a környezettanulmányt az anyucinál csinálták, ahová be van jelentve. :( Karácsonyi ajándék (a gyerekek elmondása szerint) anyukájának digitális fényképezőgép, barátnőnek fehér arany nyaklánc karkötővel együtt.
Még a decemberi gy.t-t nem küldte, helyesebben a negyed részét utalta név nélkül a számlámra. Nem tudom ennek mi a lényege, szerintem valamin taktikázik. Talán ezzel akarná a bíróságnak bizonyítani, hogy mennyire csóró.
Hiába keresem, azt mondja, majd beszélni akar velem személyesen, de csak halogatja és nem válaszol az sms-emre.
Ha holnapig nem válaszol, megyek és feljelentést teszek a rendőrségen. Egyidejűleg felkeresem a végrehajtót. Minek várnék hónapokig. Ha anyagi gondjai lennének és arra kérne, hogy várjak egy-két hete, természetesen belemennék, de még csak nem is válaszol a keresésemre!
Ha bedurvul a dolog, megyek és indíttatok egy vagyonosodási vizsgálatot. Magának köszönheti. Nem akarom elkapkodni, mert alapban nem akarok ártani neki, ezzel sem velem, sem a gyerekekkel nem lesz jobb a kapcsolata és még egy oka lesz arra, hogy ne fizessen.
A kapcsolattartás sem az erőssége, még ha elvinné a gyerekeket rendszeresen és venne nekik ezt-azt, de az persze nem fér bele az életébe.

Szép napot mindenkinek!

ObudaFan # 2009.01.13. 13:59

A vagyonszerzési vizsgálat sem rossz, de szerintem nem baj, ha tanúkat is keresel.

sinus69 # 2009.01.13. 15:47

Dekra!
Azzal ne foglalkozz, hogy a volt párod miben bízik, vagy miben sem. Neked a gyermeked és a saját jogos érdekeiteket kell szem előtt tartanod és képviselned.
Nem tudom tőled milyen távolságra működik az ügyben illetékes végrehajtó, de ha nincs messze, először próbáld meg személyesen kikérni azt a bizonyos dokumentumot (jobb a békesség), ha nem adja, írj neki egy ajánlott tértis levelet, melyben hivatkozol a nála történt személyes ügyintézésed sikertelenségére, írd le, hogy a leveled kézhezvételét követő 8 napon belül küldje meg neked ezt a dokumentumot.
Ezzel egyidejűleg egy kísérőlevéllel (lényeges!!) együtt a vh-nak írt levél másolatát küldd meg a vh-t elrendelő bírónak is. Egyébként ha -már elnézést- de tojik az ügyre a végrehajtó (ilyen is van sajnos) végrehajtási kifogást terjeszthetsz elő szintén ennél a bíróságnál. Csak ez ugye megint idő, és a vh. sem fog örülni neki nagyon.
Mindenképpen neked kell utána járni a saját ügyednek, nem szabad hagyni elülni a dolgokat!
Első körben én helyedben személyesen keresném fel a végrehajtót, és megkérdezném, hogy mit sikerült intézni az ügy érdekében. Jah..és ne hagyd lerázni magad sehol sem.
Menned kell a rendőrségre is így, hogy már régóta nem fizeti a gyt-t.

liridavi # 2009.01.13. 17:05

Üdv mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni az alábbiak vonatkozásában:
Férjem örökölt egy ingatlan 1/2-ed tul.hányadát. Az első házasságából származó kisfiának a munkáltatója vonja és utalja a gyermektartást.
Ha eladásra kerül az ingatlan, akkor a férjem tul.hányadáért kapott összegből is kell gyermektartást fizetni, vagy nem?
Másik kérdés: most hogy eltörölték a "haláladót", a megörökölt ingatlan 5 éven belül történő értékesítésekor mennyi SZJA-t kell fizetni?
Válaszotokat előre is köszönöm!

_Wasp_ # 2009.01.13. 17:18

Ha eladásra kerül az ingatlan, akkor a férjem tul.hányadáért kapott összegből is kell gyermektartást fizetni, vagy nem?
nem
Másik kérdés: most hogy eltörölték a „haláladót“, a megörökölt ingatlan 5 éven belül történő értékesítésekor mennyi SZJA-t kell fizetni?
ingatlanos topicban részletesen leírva a számítás módja

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Dekra # 2009.01.13. 18:28

Sinus69 hálás vagyok a segítségedért!
Az az igazság, hogy a végrehajtó Budapesten van, én pedig 125 km-re onnan. Amikor elkezdődött az ügy, akkor még én is Budapesten laktam, de közben családi okok miatt hazaköltöztünk Édesanyámhoz. Tehát nem olyan egyszerű személyesen felkeresnem a végrehajtót. Holnap megpróbálom felhívni őket és ha nem kapok kielégítő választ, akkor kénytelen leszek személyesen is felkeresni őket.
Közben akkor elmegyek a rendőrségre is. Remélem végre történik már valami az ügyben. Az is a baj, hogy egy átlag ember azt sem tudja, hogy ilyenkor mit kell csinálni, ügyvédek meg olyan drágák, hogy nem tudnám megfizetni. :(

monalisa1 # 2009.01.13. 18:36

Dekra!

Csupány azt, ha a közjegyzővel megállapodtok a továbbaikban e-mailban is tarthatod vele a kapcsolatot, költség- és időkimélő.

liridavi # 2009.01.13. 18:38

Ezer köszönet _Wasp_!!!!!!
Az SZJA kérdést megnézem, az csak "menet közben" jutott az eszembe.

Dekra # 2009.01.13. 18:48

monalisa1!
Ne haragudj, de nem értem. Miért is lenne szükségem közjegyzőre?

törpanya # 2009.01.13. 18:53

A vagyonosodási vizsgálattal (névtelenül is kérhető)én óvatosan bánnék, mert ha a végrehajtó sem tud lépni, akkor az sem lesz eredményes, és később adsz a kezébe egy védekezési lehetőséget, miszerint 'te szándékos rosszindulatból jártál el'. És az eddigi elutasítása még erősebb lesz.
Az állam megelőlegezésénél bizonyos feltételeknek meg kell, hogy felelj. (ha az egy főre jutó bevétel több mint x Ft vagy ha a gytartás 50%-nál többet kifizet, már a kérelmező nem jogosult a megelőlegezésre stb)De ezt a gyámügy pontosan el tudja mondani.

monalisa1 # 2009.01.13. 19:11

Dekra!

Bocs, a végrehajtóval kapcsolatban értettem azt amít írtam.

ObudaFan # 2009.01.13. 19:57

Minden ellenkező híresztelés ellenére a vagyonszerzési vizsgálatnam megvan az a hátránya, hogy az adóhatóság nem köteles csak azért elrendelni, mert valakinek az exe ezt kéri.

Klau14 # 2009.01.13. 20:06

Egy kérdéssel fordulnék Önökhöz!Kiskorú gyermekem egyedül nevelem 7 hónapos kora óta,aki Olaszországban született.Édesapjával aki Olasz állampolgár élettársi kapcsolatban éltünk,ami 2005 novemberében megszakadt.Bírósági eljárás során gyermekünket nekem ítélték.A gyerektartást akkor nem kértem,mivel volt élettársamnak állása nem volt,de szóban megígérte,hogy támogatni fogja gyermekét amint talál munkát.Azóta állítása szerint dolgozik,de az eltelt 3 év alatt 200eurót küldött összesen.Most jól jönne ez az összeg a családi kasszába,mivel gyermekem sokat betegeskedik.
A kérdésem az lenne,hogyha esetleg volt élettársam mégsem dolgozik,vagy nem bejelentett a munkája van e olyan lehetőség az Olasz Állam felől,hogy megkapjam ezt a gyerektartást valami úton módon,itt értem azt,hogy esetleg az Állam kifizeti e helyette?
Előre is köszönöm mielőbbi válaszát!

póniló # 2009.01.13. 20:21

Tisztelt Obudafan?
Gondolom valamilyen indok kell, hogy elrendelje. Ha esetleg részletezem azokat a kiadásokat, amelyeket ő fedez és a havi bevétele nem fedezi? Pld. eddig kifizetett gyerektartás, kocsirészlete, kocsija fenntartása, valamint ő is elmonta a bíróságon, hogy havi 20-30 ezer csak a telefonszámlája. Mindezt havi 50 nettóból. Amit most próbál bebizonyítani. Amiket most felsoroltam, csak ez legalább a háromszorosa! Ha ez nem alapos indok, akkor mi az, ami alapos lehet az Adóhatóságnak?

póniló # 2009.01.13. 20:23

Esetleg ha beírnám azt is, hgoy a bíróságon történő bizonyítás miatt kellene? Vagy talán a bíróságot kérjem ennek elrendelésére?
Nem tudom mi lenne a helyes megoldás. :(

törpanya # 2009.01.13. 20:58

Póniló
Ajánlom a fórum-adózás, illeték, pénzügy-vagyonosodási vizsgálat oldalakat. Ott ez konkrét téma

törpanya # 2009.01.13. 21:31

Vagyonosodási vizsgálatnál: Azt kell megmagyarázni, hogy a vagyonát(ami a nevén van!) milyen jövedelemből szerezte. Pl.ha valakinek a nevére egy 30milliós ingatlan kerül, de 5éve a bevallásában csak létminimumos bérből él; ez összeférhetetlen, így vizsgálni fogják.
A gytartás esetén elrendelt környezettanulmánynál: Azt kell megmagyaráznia, hogy azt az életkörülményt, amiben él, hogyan tartja fent (mennyi pénzzel járul hozzá), vizsgálva a vele közös háztartásban élők jövedelmi viszonyait is. Ez esetben nem kell annak a nevén lennie.
És úgy tudom, hogyha kérésre még el is rendeli az apeh, de nem talál összeférhetetlenséget, akkor a vizsgálat költségeit a vizsgálatot kérőre terhelik.

bodzacska # 2009.01.13. 22:18

Köszönöm Obudafan és Marcika a válaszokat!

Törpanya!
az egyedülálló anyáknak csak akkor jár a kedvezmény, ha legalább 3 gyermekük van akit saját otthonukban nevelnek, illetve ha rendszeres segélyben/támogatásban részesülnek, ellenkező esetben nem! Nekem pont ez a bajom, hogy én nem lettem erre jogosult /mindössze 500.-ft híján/ /bár csak egyszer próbáltam pár éve, aztán elment a kedvem../ így, sem étkezésre, sem tankönyvre és semmire nem kapok kedvezményt, ugyanis mindent eltöröltek az egyedülálló szülőkről! Még üdülési csekket sem igényelhetünk, pedig sokat segítene, ha el tudnék menni pár napra nyaralni a gyermekemmel a hosszú fáradtságos napok, hetek, hónapok után...
/ellenben jogosultak lettek a diszlexiások és a hiperaktívok...amit annyira nem tudok megérteni../

törpanya # 2009.01.13. 22:43

De ez nem jövedelem vonzatú?

A diszlexia, diszgráfia, affázia, mutizmus stb. betegségben szenvedőket a sajátos nevelési igényű (SNI) (régi nevén - fogyatékkal élő) gyerekek kategóriájába sorolták.
Őket régen speciális suliba járatták, de az integrációs programnak köszönhetően (egészséges-beteg) mostmár egy osztályba járhatnak.
Ez a pedagógusnak jelent plussz speciális munkát, mert egyszerre kell tanítani egy normál ütemben és lassú ütemben tanuló gyereket. Az SNI gyereknek hasznos mert'húzzák', de ez nem mehet az egészséges ütemben tanuló 'kárára'!!
Így az iskola mellett nekik felzárkoztató foglalkozásra kötelező járniuk.
Elnézést az elkalandozásért!!!!

bodzacska # 2009.01.13. 22:59

a mi osztályunkban is van 2-3 gyerkőc akik még most 3.-ban is alig, szinte betűzve/szótagolva tudnak csak olvasni, ők járnak /a sulin belül/ fejlesztő pedagógushoz és van külön korrepetálás. Illetve még elsőben volt egy kisfiú, akit tantestületi javaslatra átküldtek még félév előtt egy speciális iskolába, ami /ahogy mondta az anyukája is/ csupán annyiban különbözik a rendes általános iskolától, hogy sokkal kisebb /kb 10 fő/ létszámmal vannak, így többet tudnak egyes gyerekkel, a fejlődésével, tanulásával foglalkozni. Az iskola nem kerül többe.
Szóval ebből a szempontból nem értem pl. a diszlexiásokra vonatkozó határozatot, /mert azzal, hogy nehezen tud tanulni/, persze biztos van kirívóan eltérő eset, de ettől még ugyanazon költségeket kell fizetnünk. Szóval nem anyagi rászorultság alapján van.
No mindegy.../ez tényleg kitérő volt/

törpanya # 2009.01.13. 23:17

Elméletileg azokra vonatkozna, akiknek városon belül nincs spec suli, csak x kmrel messzebb; (tv városon belüli megoldást kötelez). Elméletileg nekünk sem kellene semmiért fizetni, de valójában még is kell. Ez hívják hiányos gyakorlatnak.

Téma vége.

Dekra # 2009.01.14. 11:45

Ma beszéltem telefonon a végrehajtóval. Azt mondta legyek türelmes még pár hétig, mivel csak akkor tud hivatalos papírt adni, ha ő is megkapja a válaszokat a leveleire. Állítása szerint az APEH november óta nem küldte meg a válaszát.
Ma 20 hónapos a kislányom, pontosan 300000 Ft-al tartozik az apuka... Hát mit ne mondjak, tudnám mire költeni azt a pénzt...