Gyerektartás dij

okosodok # 2009.10.13. 12:24

Tiszteletem!

Először is, elnézést, ha kérdésem/kérdéseim már megválaszolásra kerültek, de sajnos nincs időm keresőzni, vagy végiglapozni ezt a témát.

Elvált, 2 gyermekes családanyáról van szó, akinek a 2 kiskorú (5 és 9 évesek) gyermeke után 22 ezer Forint tartásdíjat kellene kapnia a volt férjtől. Fentebb említett összegből azonban az ex 6 ezer Forintot küld minden hónapban, hivatkozva arra, hogy, hát neki nincs jövedelme hivatalosan, és, hogy kár is lenne a csekély havi 16 ezer Forint mínuszért hatósághoz fordulni, mert ő biztosan tudja, hogy a hajlandóság mutatása már elégnek bizonyul. Azt nem részletezem, hogy a szóban forgó apuka szórja az egyébként (papíron) nem lévő pénzét, vásárolgat ezt-azt a gyerekeknek, és szorgosan gyűjti a blokkokat, hogy esetleges ügy kirobbanásánál ezeket majd lobogtathassa, mint gyerekekre költött pénzt. A szóban forgó anyuka felkereste az ügyben illetékes hatóságot, de sajnos a "hajlandóság mutatása már elégnek bizonyul" részt megerősíteni látszott az ott ücsörgő munkatárs.

Szeretném megkérdezni, hogy ez valóban így van-e. Mert, ha igen, akkor, akkor meg azt szeretném megkérdezni, hogy minek állapítanak meg összegeket, mikor elég annyi, hogy az ember feketén dolgozik, meg néha küld pár ezer Forintot, és ez így rendben is van?

Esetleg, ha tudna valaki adni pár tippet ezen ügy hivatalos elrendezésének alternatíváiról, azt nagyon megköszönném! Mondták páran, hogy esetleg apukát "meg kéne kínálni" egy esetleges APEH üggyel, ha már költekezik a nem lévőből, de ezt csak hallottam, biztosan nem tudom, hogy mik a lehetőségek, ezért szeretnék egy kis segítséget.

Köszönöm előre is mindenkinek! (Elnézést, ha kicsit hosszú lett!)

okosodok # 2009.10.13. 12:25

Tiszteletem!

Először is, elnézést, ha kérdésem/kérdéseim már megválaszolásra kerültek, de sajnos nincs időm keresőzni, vagy végiglapozni ezt a témát.

Elvált, 2 gyermekes családanyáról van szó, akinek a 2 kiskorú (5 és 9 évesek) gyermeke után 22 ezer Forint tartásdíjat kellene kapnia a volt férjtől. Fentebb említett összegből azonban az ex 6 ezer Forintot küld minden hónapban, hivatkozva arra, hogy, hát neki nincs jövedelme hivatalosan, és, hogy kár is lenne a csekély havi 16 ezer Forint mínuszért hatósághoz fordulni, mert ő biztosan tudja, hogy a hajlandóság mutatása már elégnek bizonyul. Azt nem részletezem, hogy a szóban forgó apuka szórja az egyébként (papíron) nem lévő pénzét, vásárolgat ezt-azt a gyerekeknek, és szorgosan gyűjti a blokkokat, hogy esetleges ügy kirobbanásánál ezeket majd lobogtathassa, mint gyerekekre költött pénzt. A szóban forgó anyuka felkereste az ügyben illetékes hatóságot, de sajnos a "hajlandóság mutatása már elégnek bizonyul" részt megerősíteni látszott az ott ücsörgő munkatárs.

Szeretném megkérdezni, hogy ez valóban így van-e. Mert, ha igen, akkor, akkor meg azt szeretném megkérdezni, hogy minek állapítanak meg összegeket, mikor elég annyi, hogy az ember feketén dolgozik, meg néha küld pár ezer Forintot, és ez így rendben is van?

Esetleg, ha tudna valaki adni pár tippet ezen ügy hivatalos elrendezésének alternatíváiról, azt nagyon megköszönném! Mondták páran, hogy esetleg apukát "meg kéne kínálni" egy esetleges APEH üggyel, ha már költekezik a nem lévőből, de ezt csak hallottam, biztosan nem tudom, hogy mik a lehetőségek, ezért szeretnék egy kis segítséget.

Köszönöm előre is mindenkinek! (Elnézést, ha kicsit hosszú lett!)

okosodok # 2009.10.13. 12:26

Bocsánat, véletlenül ment el kétszer!

Sly2009 # 2009.10.13. 12:39

Ha 22 ezret állaptott meg a bíróság, akkor annyit kell fizetni apukának. Nem az a lényeg, hogy van-e állása, hanem van-e jövedelme amiből él. Visszamenőlegesen 6 hónapra lehet kérni a gyt-t, ezt a bíróságon kell kezdeményezni. Az, hogy apuka vesz a gyerekeknek ezt-azt az egy dolog, a blokkok gyűtjögetésével semmit nem fog tudni kezdeni, mert nem gyt-t fizet, vagyis csak részben. Ha ő a 22 ezren felül vesz még a gyerekeknek ezt-azt, az az apuka privát dolga, önként teszi.
Szóval ez apukának nagyon gáz. Nem tartanám jó ötletnek az apeh-ot, mert minek is????? Meg aztán fordítva is elsülhet a dolog.:) Ha nncs állása, de van vagyona pl. lakása, és a bírósági letiltó végzés ellenére sem fizet, akkor a lakására terhelik a gyt-t, aztán max. elárverezik. Ilyen esetekben az állam megelőlegezi a gyt-t, aztán majd egyszer apukán számonkérik. Az utóbbit a gyámhivatalnál kell kezdeményezni, de csak akkor, ha az ügy megjárta már a bírósági szakaszt!

okosodok # 2009.10.13. 15:54

Köszönöm a gyors választ! APEH címen nem tudom pontosan mire gondoltak a "tippadók", valamiféle vagyonosodási izét emlegettek. Egyébként a nevén nincs "semmi" csak a ház amiben lakik, annak az 1/2-ed rész haszonélvezeti joga. Gondolom akkor az egy terhelhető tétel. Közben olvasgattam itt pár oldalt. Még azt szeretném megkérdezni, hogy mi a "sorrend"? Először rendőrség, aztán bíróság, aztán gyámügy... Vagy netán az első kettő egyszerre, aztán gyámügy. Hogy érdemes ennek nekiszaladni? Mert hát sajnos az anyukának se könnyű a munkanélküliből, meg a családi pótlékból fenntartani a lakást, meg a gyerkőcöket is kiszolgálni, jól jönne az a +22 ezer havonta. (Ill. ezesetben +16, mert 6 ezret szokott kapni.)

ObudaFan # 2009.10.13. 17:09

Első kettő egyelőre. A gyámügy akkor tesz valamit, ha az önálló bírósági végrehajtó behajthatatlansági igazolást adott ki.

okosodok # 2009.10.13. 19:14

Értettem. Köszönöm!

Sly2009 # 2009.10.13. 19:50

Rendőrség, minek? Ők csak akkor foglalkoznak a dologgal, ha az apuka 6 hónapig semmit nem fizet. No, az már bűncselekménynek számít.
Így hát a sorrend: Bíróság, ott visszamenőleg kérni kell (6 hó) a gyt-t. A többi attól függ, mi lesz az ügy kimenete.
Vagyonosodási vizsgálatról: Egy anya a munkanélküliből + a családi pótlékoból biztos neccesen tud megélni. Így ha neki is van valami mellékese (ami érthető is lenne) az is fekete jövedelem. Nem célszerű ezt meglépni. Szerintem!

judith72 # 2009.10.14. 12:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A bátyám már 10 éve elvált. Rendszeresen fizeti a tartásdíjat, havi 40 ezer forintot a két gyermekre: a lány 17 éves, a fiú 20 éves.
Sajnos a volt sógornőm a tartásdíjat nem igazán a gyermekekre költi(gyerekek sokat panaszkodnak nekünk). Az apjuk próbált a bírósághoz fordulni ez ügyben, meg a tartásdíj csökkentése miatt, mivel a válság miatt az ő jövedelme is csökkent, de sikertelen volt a próbálkozása.
Unokaöcsém nyáron végzett el egy két éves felsőfokú tanfolyamot, utána nem ment el dolgozni, inkább jelentkezett megint egy két éves gimnázium utáni technikusi képzésre, ami "alacsonyabb rendű" képesítést ad, mint amit előtte megszerzett.
Kell-e továbbra is a volt nejének fizetnie a fiú után tartásdíjat? Szívesebben támogatná inkább a gyermekét, mint a volt feleségét.
Válaszát előre is köszönöm.

kisokos # 2009.10.14. 12:19

judith72,

már régen nem kellene a volt feleségnek fizetni. Kérni kellett volna a bíróságtól a gyermektartás megszüntetését és ezzel együtt rokontartás megállapítását, amelyet a nagykorú gyermeknek direkt módon lehet megfizetni.

Nagykorú akkor tarthat igényt tartásra, ha arra pl. tanulmányai végzése miatt rászorul. Tekintve, hogy itt a fiú már elvégzett egy nappali felsőfokú iskolát, így elvárható tőle, hogy hasznosítsa is az ott tanultakat, legalább részben tartsa el magát. Ha még tovább akar tanulni, vagy mást akar tanulni, esetleg útkereső időszakát éli, akkor megteheti, de ebben az apa már nem köteles támogatni. Ennek megállapítását is a bíróságtól kell kérni. Erre jó esély van, de addig fizetni kell a régebben megállapított tdíjat.

Furcsállom, hogy az említett csökkentés iránti perben ezek nem merültek fel. Ha igen, akkor sajnos nem lehet hivatkozni rájuk egy újabb perben.

margareta73 # 2009.10.14. 14:59

Tisztelt Címzett!

Gyerektartásdíj ügyében fordulnék Önhöz. 10 éve hogy elváltam a férjemtől, akkor a bíróság 10.000,-Ft-ban állapította meg a gyermektartásdíjat két gyermekünk után azzal a kiegészítéssel ha 30.000,-Ft-nál többet keres önként ad át pénzt a gyerekek után. Ez működött is, amíg újból meg nem nősült. Addig a keresete 40 %-át küldte (persze, amivel be volt jelentve). Volt elmaradása is, azt a bíróság behajtotta és kötelezte a munkáltatóját, hogy vonja a fizetéséből az összeget. Mikor otthagyta a céget, sajnos ők a papírra elfelejtették feltüntetni a levonást. Született két gyermeke, most már csak 10.000,-Ft-ot küld. Igaz, amíg nem volt gyermeke akkor is max. 12.000,-Ft-ot kaptam (miután a hölgyet elvette feleségül) a két gyermek után tartásdíjként. Érdeklődni szeretnék, hogy mivel dolgozik, gyermekeimet ezek után mennyi tartásdíj illeti meg %-ban. A másik kérdésem pedig az lenne, ha férjhez megyek akkor is megilleti a gyerekeket a gyermektartásdíj folyósítása, vagy kérheti annak eltörlését, mivel én is férjnél vagyok?
Válaszát előre is megköszönve: Margareta

_Wasp_ # 2009.10.14. 15:05

Bár nem tudom, miért én lettem a címzett:

annyi jár, amennyi az ítéletben meg van határozva (emelést lehet kérni), a tartás a házasságától lényegében független.
_________

Józsi a hentes

.

.

.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2009.10.14. 15:19

A leírtak alapján az apának 2+2 gyermekről kell gondoskodnia, vagyis a mindenkori havi összes nettó jövedelmének 50%-a osztódik a gyermekeire = 12,5%/gyermek.

Azonban ez csak nagy általánosságan van így, mert előfordulhat, hogy a kisebb ill. nagyobb gyermekek esetében a százalékos arány picit eltérhet - a max 50%-ig.

Tessék bírósághoz fordulni, egyrészt a t.díj újbóli megállapítása, másrészt hogy mennyit is keres az ex mostanság...

Az új házasság nem befolyásolja az ő fizetési kötelezését.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Lüszi # 2009.11.02. 10:28

T!
Azt szeretném ,megtudni hogy hány hónap átlag keresett vesznek figyelembe a gyerektartás megállapításánál . Erről nem találtam semmilyen információt ...
Köszönettel :Lüszi

kisokos # 2009.11.02. 12:03

Lüszi,

a keresetlevél beadását megelőző 1 év összes jövedelmét kell alapul venni.

gizike # 2009.11.02. 12:05

Segítségeteket,tanácsotokat szeretném kérni abban,hogy a férjemmel már május óta nem élünk együtt,de van egy pici gyermekünk aki után június óta fizette a gyerektartást,egészen októberig.Most adtuk be a válópert,mivel csináltattunk egy dns vizsgálatot hogy nem ő az apa.Így az eddig kifizetett gyerektartás díját visszakérheti a bíróságon???

Gizike

ObudaFan # 2009.11.02. 12:10

Nem.

Tündér4 # 2009.11.02. 12:19

Kisokos!

Akkor is azt az időszakot veszik figyelembe, ha például 4-5 évig tart a per és esetleg a jövedelmi viszonyok változnak?
Nem rosszándékú munkahelyváltozásra gondolok, hanem pl a közszférát érintő 13. havi bér, keresetkiegészítés megszűnése.

Köszi:
Tündér

kisokos # 2009.11.02. 12:46

Tündér4,

Bírói mérlegelés kérdése. Általában figyelembe veszik a körülmények negatív változását, de láttam már ennek ellenkezőjét is. Ha ilyen történik, akkor fontos, hogy önhibán kívüli és valós legyen a csökkenés. Pl. a 13. havi bér megvonása a közszférában valószínűleg ilyen. Ezzel szemben, ha pl. a kötelezett erősen jutalék alapon dolgozik és a jelenlegi válságban jó eséllyel nem fogja tudni hozni a korábbi teljesítményét, akkor tartok tőle, hogy emiatt nem fog a bíróság alacsonyabb min. összeget meghatározni.

Akárhogy is, a hozott kereset kimutatás elég nagy jelentőséggel bír, mert az alapján mérlegel (nem számol!) a bíró. Ha csökken a jövedelem, akkor érdemes húzni a pert és idővel új kimutatást vinni, amelyen már egyértelműen látszik a csökkenés.

Tündér4 # 2009.11.02. 12:50

köszi

Lili** # 2009.11.02. 13:46

Sziasztok!
Az én rövid történetem:
apuka másfél-két éve nem fizet. Behajtani lehetetlen, semmi nincs a nevén, és papíron nem dolgozik. A tartozása, melyet mostmár két jogerős bírói végzés is alátámaszt, közel 1M.
Feljelentés megtörtént, majd a bíróság pénzbüntetésre ítélte. Mivel továbbra sem fizet, újabb feljelentés.

Kérdésem: következőre reálisan már kaphat szab. vesztést? Volt már ilyen egyáltalán? Nem kívánom neki, de talán ettől megijedne és fizetne.
Ilyen körülmények között hogy lehet hozzájutni a megítélt összegekhez?
Köszönöm a válaszokat és jótanácsokat!

kisokos # 2009.11.02. 14:09

Lili,

következőre reálisan már kaphat szab. vesztést?
Nem. Ma már nincs olyan, hogy "adósok börtöne". Ha nincs jövedelme és nincs mit végrehajtani, akkor sajnos nem sokat tudnak tenni vele.

Ilyen körülmények között hogy lehet hozzájutni a megítélt összegekhez?
Kérni lehet a gyh-tól a tdíj 2x3-évre való megelőlegzését. Egyben meg lehet próbálni alkut kötni a kötelezettel azon az alapon, hogy a kevés is több a semminél, és mellesleg ő is jól járjon. Érdemes lenne beszélni vele, hogy ő mit szeretne. Lehet, hogy a tartozás egy részének elengedése fejében hajlandó lenne vmit fizetni. Ha semmire sem hajlandó, akkor marad a feljelentés-végrehajtás, de ott már sajnos mindent megtettél, amit lehetséges.

kisokos # 2009.11.02. 14:14

lili,

Ha beszédes az ellentmondás a papíron kapott jövedelem (illetve annak hiánya) és a vitt életstílus között, akkor azért az APEH-ot érdekelheti, hogy miből él. Adócsalás miatt mondjuk már kerülhet börtönbe.

csillagocska # 2009.11.02. 15:36

Sziasztok

Kérdésem a következő lenne.

Apuka másfél éve angliában él és dolgozik, azóta a gyerektartást viták árán fizeti vagy nem. újabban nem.
kérdésem. Tudom-e érvényesiteni a magyar birói itéletet angliában és ha igen, akkor hogyan? a biró itélet szerint a jövedelme 20 százalékát kellene fizetni, ehhez képest amikor küld akkor is max 15.000 Ft-t ami a 8 éves itéletben az akkori jövedelme alapján lett megitélve. Amig magyarországon dolgozott, nem volt gond, ert a fizetését biróságon letiltattam, mert akkor sem fizetett, de jelenleg nem tudom érvényesiteni a biroi itéletet mivel külföldre távozott. persze nem tudom hova. annyit tudok hogy angliában hivatalosan dolgozik a metrónál.
Kérem válaszoljon aki biztosat tud.
Segitséget előre is köszönöm.

csillagocska

tyukanyó55 # 2009.11.02. 15:48

Tisztelt Fórumozók!
Szeretném, ha valaki konkrét választ adna az alábbi témával kapcsolatosan :
" Egy gyerektartási ügyben lenne kérdésem :

• Barátomnak két nagy gyereke van. Ikrek.

Huszadik évesek .

A párom a különválása óta önként fizet havi 40 ezer forintot a két gyerek ellátásához.
A leány nappalira jár, ő ebben a tanévben fog érettségizni, vendéglátós, vele egyenlőre nincs probléma.

• A fiú eddig villanyszerelőnek tanult, az idén érettségizett, de a technikusira már nem ment tovább, abbahagyta az iskolát.

Önállóan - nem egészségi okok miatt - beiratkozott egy - kétéves nappali tagozatos masszőr iskolába, kollégiumi elhelyezéssel.

Tudomásunk szerint, mivel nem a megkezdett szakmát folytatja, és már nagykorú - nem jár ettől a tanévtől neki a gyerektartás.

• Ráadásul a kapcsolatot sem akarják tartani az édesapjukkal, csak a havi ellátást várják a postán !

Kérdésünk : kell -e ilyen körülmények tudatában fizetni a gyerektartást a következő két tanévben is ???

Önállóan befejezte az iskolát , és ez már nem a szakmájához való iskola, amit elkezdett !

• A gyerekeknek ilyen adatok birtokában meddig jogos a gyerektartási igényük ??
  • A gyerekeknek - vagy a volt feleségnek kell igényelni a pénzt??
  • Tudomásunk szerint csak a gyerekeknek van joguk reklamálni a pénz miatt! /Bár a pénzt minden hónapban időben átutalással megkapják !/

Köszönettel várom a fenti email. címre a válaszukat !

• A következő témám majd a beérkezett válaszuk után megy !!

Tisztelettel ::: tyukanyó55