Drbubu!
Így, hogy kissé bővebb lére eresztetted, sem változik a helyzet. Fenntartom az előző beírásomat.
Egyébként miből fog megélni a leány, ha anyuka nem támogatja majd az elköltözési ötletet?
Goodwitch
Drbubu!
Így, hogy kissé bővebb lére eresztetted, sem változik a helyzet. Fenntartom az előző beírásomat.
Egyébként miből fog megélni a leány, ha anyuka nem támogatja majd az elköltözési ötletet?
Goodwitch
Tehát,ha nem jár majd suliba akkor is fizetni fog kelleni?
Köszi a válaszokat! Nekem végülis mindegy, hogy rokontartásnak, vagy gyerektartásnak hívják-e. :)
Asszem nem részleteztem eléggé a kérdést: a férjemnek van egy 16 éves lánya az előző házasságából, aki várhatóan tovább fog tanulni, tehát fizetni kell majd utána. De jó lenne, ha közvetlen a gyereknek lehetne már ezt az összeget fizetni, és nem a volt feleségnek, hogy tutira a nagylány kapja meg ezt a pénzt. A viszony nem rossz exasszonnyal, de a jótól azért még messze van. A nagylány szeretne már most elköltözni az anyjától, szóval valószínű, hogy 18 éves kora után ezt meg is fogja tenni.
Ha elköltözött, kell-e ezt valamilyen papírokkal igazolnia? Van egy garzonunk, ami most ki van ugyan adva, de oda majd mehetne. De félő, hogy exasszony nehezen mondana le arról a lehetőségről, hogy ő kapja a pénzt, aztán adjon belőle tovább a lányának, amennyit jónak gondol...Mi szeretnénk inkább a nagylánynak fizetni.
Ilyenkor egyébként kb mennyi rokontartást kell fizetni, ha nekünk 2 kiskorú gyerekünk van, és a férjem nem keres túl jól?
Amíg kiskorú. (18 év alatt, kivéve, ha előbb megházasodik, ami legkorábban 16 évesen következhet be.)
A páromnak van egy 4,5 éves kislánya,akinek a családjába nem igazán volt híres az iskola ott senkinek nincs meg a nyolc általánosa,(ezt minden szemtelenség nélkül mondom). Ha ez a kislány sem fog iskolába járni,akkor nekünk meddig kell fizetni majd a gyerektartást? Tudom ezzel a kérdéssel még van időnk,de azért érdekelne... Kíváncsi vagyok,hogy majd hogy bírja a sulit,ha oviba sem jár,mert sír és fél,így az anyuka nem engedi,hogy járjon. Esetleg ez ellen nem lehetne tenni valamit. Úgy tudom már az ovi is kötelező talán 5 éves kortól,nem?
18 éves kor felett már nem gyerektartás van, hanem rokontartás. Gyakorlatilag a felnőtt gyermeked is kérheti a bíróságtól a díj megállapítását. Igazolnia kell, hogy folyamatosan nappali tagozaton tanul. Nyilatkoznia is kell,hogy van-e jövedelme.
A bíróság megvizsgálja, hogy az apa milyen jövedelemmel rendelkezik, terhelhető-e, bírja-e vállalni a díj fizetését.Ha pl. 5 kiskorú gyermekről gondoskodsz és 70 ezer Ft alatt van a nettod, akkor a bíróság nem kötelez rokontartásra. Ha viszont nem kell altartanod másik (kiskorú) gyermeket és pl. orvos vagy jó fizetéssel,akkor kötelezni fognak.
A nagy gyermekednek fogod majd fizetni.
Ha majd befejezi nappalin a tanulmányait, vagy indokolatlanul közben megszakítja, vagy alkalmatlan a továbbtanulásra (sikertelenek a vizsgái),akkor kérheted a rokontartás megszüntetését a bíróságon.
(Ezenkívül van még az érdemtelenség is, ha pl. az életedre törne, vagy a családod valamelyik tagját fizikailag bántalmazná.)
Obudafun vagy KBS is fog válaszolni neked majd.(gondolom)
Nem végeztem még el a jogi egyetemet.
Ha letiltással fizetik, akkor kell hozzá egy kis jogi procedúra: anya jelezze a bíróság felé írásban, hogy nem kéri tovább a végrehajtást. A gyermek meg egyezzen meg az apjával, hogy ezután az apja mennyit fizet, he ez nem megy, akkor lehet kérni a bíróságon a tartásdíj megállapítását immáron a nagykorú gyermek javára, és akkor lehet kérni közvetlen letiltást is.
Ha nem letiltással fizetik, és mindenki jóban van mindenkivel, akkor egyszerűen csak a gyereknek kell tovább fizetni, oszt kész.
Goodwitch
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tartásdíjjal kapcsolatos kérdésben:
Azt tudom, hogy a tartásdíjat a gyerek nagykorúsága után addig kell fizetni, amíg a gyerek tanul.
De mi van olyankor, ha a gyerek 18 éves kora után elköltözik otthonról (az anyától), akkor a tartásdíjat kinek kell fizetni, továbbra is az anyának, vagy közvetlenül a gyereknek?
Előre is köszi!
...ha tényleg van miből, illetve ha ad valaki neki kölcsönt.(Talán a Provident.)
A tartás elmulasztásos ügyek - ha nem volt már ilyesmiért korábban is eljárás - jelentős része nem büntetés kiszabásával fejeződik be, hanem vádhalasztás után, vádemelés nélkül. És ez lehet az igazi cél, mert ez azt jelenti, hogy fizet apuka.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Azt hiszem nincs más hátra mint előre... Csak szomorú hogy ideág jutott a dolog.
puszedli
Marcika!
Szerintem jobban járnak ha a tartásdíj megállapítását kérik,mert az is 6 hónapra visszamenőleges.
"ott kevés az ital meg a játékgép"
Ahogy olvastam érett hölgyek vagytok, már felnőttek. Nektek kell beadni keresetet a tartásdíj megállapítására, hivatkozva hogy nappalin folyamatosan tanultok.
Majd megkérdezik apucit, hogy miből van pénze a játékgépre és az italra.Milyen jövedelem forrása van.
A bíróság ideiglenes intézkedést is tehet,hogy felemeli a minimum 1500Ft-ot (gondolom gyermekenként) 5 ezer Forintra.Az ideiglenes intézkedés kérelem elbírálására a bíróságnak rövid határidőn belül döntenie kellene.(Persze meghallgatja előtte a feleket.)
Titeket is meg fognak kérdezni,hogy milyen jövedelem forrásotok van.
ha a bíróság 1500 forintot határozott meg, és azóta nem kértétek az emelést, akkor ezt lehet végrehajtatni. Visszamenőleg 6 hónapra lehet kérni, és az 1500*6=9000 forint. Tehát nem olyan nagy pénz az.
Más meg nem fog helyette fizetni...
Goodwitch
Nekünk már az is nagy segítség lenne ha ezután rendesen fizetne, nem mintha nem jönne jól, de nem látok reális esélyt rá hogy annyi pénzt összeszedne, mégha 1500 Ft-tal számolunk is...
puszedli
Büntetőeljárás indul ellene, amelyből akkor szabadul, ha rendezi a hátralékát.
Gondolom nem szeretne tartósan sittre kerülni, ott kevés az ital meg a játékgép.
Goodwitch
Mi sem szerettünk volna idáig jutni, beszéltünk vele de nem lett eredménye, maximum azt hazudta hogy adott fel pénzt postán ami sosem érkezett meg. Sajnos édesanyám közben rokkantnyugdíjas lett, havi 34000 Ft pedig még a rezsiköltségekre sem elég, így én is és húgom is dolgozunk amikor tudunk hogy a tanulmányainkat fedezzük. Apukám eközben dolgozik, az édesanyjánál lakik ahol nem fizet se rezsit se élelmiszerre nem költ, minden pénz italra és játékgépbe megy amit megkeres. Ha lenne családja és ezen múlna a megélhetése nem gondolkodnánk ezen a lépésen mert még ígyis az apukánkról van szó...
Tehát ha feljelentjük mi történik? Felszólítják hogy fizessen, ha nem teszi leültetik, de ha leültetik abból mi továbbra sem látunk egy fillért sem... Amúgy a bontóperben 17 éve 1500 Ft-ot állapítottak meg gyermekenként, amíg bejelentett munkahelye volt a fizetése 20-20%-át kaptuk, ősszesen kb 25000 Ft-ot.
puszedli
Igen,erre gondoltam ha makacs és egyáltalán nem hajlandó fizetni semmit, még a büntetést sem.
Láma!
Te írtad:
„Menni fog a börtönbe és leüli napi X Ft-jával számolva az elmaradást. ”
Egyébként a pénzbüntetés meg nem fizetése valóban fogházban letöltendő szabadságvesztéshez vezet.
Goodwitch
Persze, én is így értettem. A büntetéssel nincs letudva az elmaradás.Sőt, jó végrehajtó esetén el sem évül. De a pénzbüntetés meg nem fizetése ide vezethet.
Igaz?
Kedves Láma!
Az a pénzbüntetés nem az elmaradt tartásdíj összegével egyenlő! Ez egy alternatív büntetési nem, amit a bíró pl. szabadságvesztés helyett szab ki.
Attól, hogy a pénzbüntetés vagy más büntetés kiszabásra kerül, az eredeti tartozás (tartásdíj) még nincs "letudva".
Marcika!
Attól, hogy valaki "kénytelen" feketén dolgozni, még fizethetne tartásdíjat.
Goodwitch
Kedves Láma!
Az a pénzbüntetés nem az elmaradt tartásdíj összegével egyenlő! Ez egy alternatív büntetési nem, amit a bíró pl. szabadságvesztés helyett szab ki.
Attól, hogy a pénzbüntetés vagy más büntetés kiszabásra kerül, az eredeti tartozás (tartásdíj) még nincs "letudva".
Marcika!
Attól, hogy valaki "kénytelen" feketén dolgozni, még fizethetne tartásdíjat.
Goodwitch
Btk. Tartás elmulasztása
196. § (1) Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő
52. § A pénzbüntetést, meg nem fizetése esetén fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni. Egynapi tétel összegének a helyébe egynapi szabadságvesztés lép. Ilyenkor a szabadságvesztés két hónapnál rövidebb is lehet
Nem vagyok jogász.
sokan kényszerűségből dolgoznak feketén, mert másképp nem veszik fel, főleg 50-60 kor körül.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02