Gyerektartás dij

Mr. Kiváncsi # 2008.07.27. 18:29

Érdeklődnék, hogy a gyermektartásdíjba beletartozik-e az üdülési csekk is, mint jövedelem, ha az egyezségben az áll, hogy a főállásban elért bérköltségből, illetőleg a rendszeres juttatásokból, valamint személyi jellegű egyéb kifizetésként, illetőleg nem rendszeres személyi juttatásként járó egyéb jövedelemből kell vonni bizonyos %-ot?

monalisa1 # 2008.07.27. 18:06

A meghatározott/megitélt t.díj összege független attól, hogy a kötelezett azon felül bármikor bármit is vesz a gyermeknek. Tehát "a" bőkezűség nem károlható el az anya felé., a t.díj amúgy sem az anya "járadósága", hanem a gyermek neveléséhez/gondozásához több-kevesebb rendszeres anyagi hozzájárulás.

tükörkép* # 2008.07.27. 17:03

hello,
megteheti az apa, hogy - a tudtom, megkérdezésem, beleegyezésem nélkül - vesz (kifizet) valamit a gyereknek, és nekem annyival kevesebb gyerektartást utal?
köszi

ObudaFan # 2008.07.24. 16:46

Ha a szülők nem tudnak a szülői felügyeletről megegyezni, bármelyik szülő keresetére a bíróság dönt.

Cloe # 2008.07.24. 16:16

Goodwitch

Köszönöm

Judmi # 2008.07.24. 05:26

Monalisa1!

Nekünk nincs válóperes papírunk,hiszen ők csak együtt jártak...

Goodwitch # 2008.07.23. 20:19

Cloe!

De akkor ezek szerint mindentől függetlenül igényelheti a láthatást!?

Hát persze! A kapcsolattartás ráadásul nem csak jog, hanem kötelesség is.

A kapcsolattartás rendjének megállapítása iránt először a gyámhatósághoz kell fordulni:

A kapcsolattartásról - a szülők megegyezésének hiányában, illetőleg a szülők és a gyám közötti vita esetében - a gyámhatóság dönt.

Goodwitch

monalisa1 # 2008.07.23. 19:35

Judmi

A válóperes itélet rendelkező (= első) részében kell benne lennie a szülői felügyelet megosztásnak, ha nincs kérni kell a bíróságtól a kiegészítést, hiánypótlást.

Cloe # 2008.07.23. 17:59

Kedves Goodwitch,

Nem én beszéltem az illetékessel, nem akarok intézkedni a párom helyett. A szó szerinti megfogalmazás úgy szólt, hogy "ne nevettesse ki magát", s nem tudom pontosan ki mondta mert a párom annyira nekikeseredett, hogy nem értettem. De akkor ezek szerint mindentől függetlenül igényelheti a láthatást!? Eddig azért nem kereste őket, mert egy párszor, amikor próbálkozott mindíg ordítozás volt a válasz, és egy nagy NEM! Nem akarta, hogy ezt lássák, hallják a gyerekek. Ha az ember egy komolyabb járművet szeretne vezetni, ahhoz vizsgát kell tenni, de bármilyen ember szülővé válhat, akár alkalmas, akár nem!

Láma # 2008.07.23. 06:17

Goodwitch!

Én úgy tudom, hogy a bírósági gyakorlat szerint elfogadják (sajnos) azt az érvelést, hogy amikor elkezdte első szakmáját tanulni, akkor még úgy nézett ki hogy abban el tud helyezkedni.Viszont azóta megváltozott a helyzet és túltelített lett a szakma.

Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

Judmi # 2008.07.23. 05:48

Monalisa! Ismét köszönöm,a válaszodat... Bocsi,ha butát kérdezek,de a közös szülői felügyeletnek,hol,milyen papíron kell szerepelnie? Mert nincs sehol. Vagy ezen szóba egyeztek meg annak idjén?? Mert tudod,"a szó elszáll..."

Az az igazaság,hogy nagyon szeretnénk a kislánnyal tartani a kapcsolatot,mert már az én picilányom is érdeklődik iránta. Elhelyezési pert meg nem igazán akarunk indítani,mert valamilyen szinten biztos szenvedés lenne a a gyereknek,ha esetleg nekünk ítélné a bíróság(bár ezt kétlen),mert azért csak egy "idegenhez" lenne költözteteve...Ennyire azért az anyukától sem akarjuk elszakítani.Mi csak azt szeretnénk,hogy lássuk,és ha nem engedi látni,akkor feljelentsük,és majd talán bírságot is kap(mint ahogy mondtad),és talán majd egyszer csak észhez tér.
Különben mindig az a kifogása,hogy sír a gyerek...

Judmi # 2008.07.23. 05:41

Zozo! Én elég furcsának tartom,hogy nem tud kifizetni 5000 ft-ot...ne vicceljetek már. A minimum összeget amit a bíróság megállapított annak idején,mindenféleképpen fizetni kell... Különben meg ha neki nincs jövedelme,akkor neked lehet hogy van és abból is feladhatnátok,nem??? Vagy nem dolgoztok egyiken se??? Akkor miből éltek? Segélyt(szocit vagy munkanélkülit) csak kaptok...

Bocsánat,hogy milliószor elmondom,de az én párom suliba járt,mikor a bíróság megítélte az összeget,pedig neki semmi,de semmi nem volt a nevén és semmi jövedelme sem volt...Nem fizettük eleinte,mert nem tudtuk,így a végrehajtó ránk jött... Azóta is nyögjük a tartozásokat...

De azért nekem úgy tűnik Zozo,hogy még ti vagytok felháborodva,hogy feljelentett...

Goodwitch # 2008.07.22. 19:53

Zozo73!

Semmi jóra! Remek büntető eljárás lesz belőle, amelyet megszüntetnek, ha a hátralékát megfizeti az asszonynak. Ha nem, akkor szabadságvesztés is lehet belőle. Igaz úgyis ráér, hiszen nem dolgozik.

No már ha tényleg feljelenteték, és nem csak egy egyszerű végrehajtás van folyamatban.

Azért azt ugye nem kell elhinnem, hogy 10 éve nincs jövedelme, amiből azt a rongyos havi ötezer forintot kitudná fizetni.

Goodwitch

Goodwitch # 2008.07.22. 19:49

Cloe!

Ezt biztos nem a bíróságon mondták! Vagy a portást kérdezted, bár ezt talán még ő is tudja.

Goodwitch

zozo73 # 2008.07.22. 18:31

Sziasztok!

Segítsetek! A páromnak van egy lánya immár 11 éves. A kislány 1 éves volt mikor elválatak, megállapították,hogy 5000 Ft gyerektartás. Nem fizeti,mert nem tudja fizetni, nincs bejelentett munkja stb. Amikor úgy van pénze, ad a volt feleségnek.(ez ritka) Hozzá kell tenni, hogy a gyereket azóta sem látta és nem láthatja. Most följelentést tett gyerektartás nemfizetése miatt. Próbálta felvenni a gyerekkel a kapcsolatot, de az anyuka mindig elhajtott. erre van bizonyíték. Mire számíthat.? SOS

Cloe # 2008.07.22. 16:49

Sziasztok,

Tanácsra volna szükségem, kérlek titeket, aki tud mondjon valami okosat. A páromnak az előző kapcsolatából van két kiskorú gyermeke. Az elválás csúnya volt, és sajnos azóta sem láthatja a gyerekeket!Nincs végzés a láthatásról,a gyerektartást fizeti, de így a fizetéséből épp csak éhen halni lehet! A bíróságon azt mondták ,hogy mivel sokáig nem kereste őket, nincs joga a láthatáshoz! Ez tényleg így van?

Köszönöm

Cloe

monalisa1 # 2008.07.22. 16:22

Judmi

A gyermek bár az anyánál van elhelyezve, de a szülői felügyelet bizonyára megosztott a két szülő közt, így az apának joga van találkozni a gyermekével, rendszeresen.

Az anya részéről ez a bujócskázdi nevetséges, le kell őt szoktatni róla. Tessék bemenni a gyámügyre és mindent elmondani - jegyzőkönyvezik. Az anyát "elbeszélgetésre" berendelik, és ha mindez nem hat ill. kevés, ismétlődő panasz esetén akár bírságolhatják is. És ha kell ismét és ismét.

Végső esetben bírósághoz is lehet fordulni, és jó ha van már gyámügyi "előzménye" a dolognak.

Amennyiben mindmáig nincs megállapodás a láthatás- kapcsolattartás dolgában, végső soron a bíróság leszabályozza majd.

Az idegek harca...

Goodwitch # 2008.07.22. 16:17

Drbubu!

Ha a gyermek nagykorúvá válik, szabadon eldöntheti, hogy kinél lakik, és szabadon gondoskodhat is magáról, ami azt jelenti, hogy neki magának is szabad munkát vállalni.

Ha tényleg önálló életet akar kezdeni, akkor tartásra köteles lesz az anyja is. De ahogy Láma mondta, a szülő saját megélhetését már nem kell hogy veszélyeztesse a nagykorú gyermek tartása miatt.

Ha egyikőtök háztartásában sem él, és anyuka nem támogatja az elköltözési szándékot, akkor ellene önállóan kell tartásdíj iránt pert indítania a lánynak. Nem lesz egyszerű dolga, mert anyuka nyilván azt fogja mondani, hogy tartja őt szívesen a saját lakásában, ahol egyébként is meg van a szobája, de az önálló lakás fenntartásához nem kíván hozzájárulni.

Esély kb. a fizetésének 15%-a.

A másik oldalon ott vagytok ti. Két eltartandó kiskorú gyerekkel, akik megelőzik a tartásban a nagykorút. Ha ti átengeditek neki a garzonlakást, már bőven túlteljesíttétek a kötelezettségeteket.

Ha mondjuk átköltözik hozzátok, akkor más a helyzet. Egyrészt ebben az esetben te is indíthatod a pert anyuka ellen (Láma tehát téved abban, hogy a nagykorúnak mindenképpen pereskednie kell a szülőjével), másrészt akkor a szokásos 20%-ot fogják megítélni (nagy valószínűséggel). A perben kérheted, hogy anyuka közvetlenül a gyermeknek fizessen.

Egyébként Láma téved másban is: nem kell csak az első szakmát fizetni. A gyermek lesz szíves már elsőre is olyan szakmát választani, amiben el tud helyezkedni.

Goodwitch

Láma # 2008.07.22. 15:19

drbubu!

Nektek sem minegy,hogy gyermektartás vagy rokontartás. A meghatározott gyermektartást az apának saját kiadásainak megszorításával is kötelezően kell fizetni.A rokontartást viszont nem köteles abban a helyzetben,ha saját ellátása veszélyben van, illetve ahogy írtad kiskorúak eltartása is terheli, illetve ha kell,akkor is egy "hozzájárulás" összeget.
18 éves koráig anyuka intézkedik helyette, 18 éves kora után már saját maga kell, hogy rokontartás kérdésében kérelmet adjon be.
Lényeges: nem csak a főiskola tanulmányok számítanak. Akkor is kell fizetni,ha pl. szakmát tanul nappalin.Ha abban a szakmában nem tud elhelyezkedni, akkor tanulhat egy másik szakmát is.Még ekkor is kell fizetni.A bíróságnak azért vizsgálnia kell a keresőképességét is majd a nagylánynak.
A nagylány 16 éves.18 éves koráig lezárul a lázadó korszak és lehet, hogy mégiscsak marad majd anyukával.
Hidd el, sokan vannak ugyanebben a cipőben,nem vagytok egyedül. 2 év múlva már anyuka nem szólhat annyira bele,mint most.
Az a "nem keres túl jól" kb. x16,6% lehet jelenleg. Férjed akkori fizetését (teljesítő képességét) veszik majd alapul visszamenőlegesen 1 évre, lehet belőle 16,6% továbbra is, 10%, vagy 0% is.Sokmindentől függ majd.
A viszonyotok ezek szerint jó a gyermekkel, ez a lényeg szerintem.Gondolom apuka is pályára szeretné állítani a gyereket, hadd éljen meg a lábán majd.

Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

Judmi # 2008.07.22. 15:17

Köszi:) Csak tudod,ahogy _wasp_-nak is mondtam nekünk nincs végzésünk a láthatásról. Semmilyen papírunk nincs róla...Most akarnánk egyezkedni az anyukával egy írjunk egy "szerződést" a kapcsolattartásról,de nem lehet beszélni vele...mire mi kmegyünk eltűnik otthonról mindig. Akkor most mit lehet csinálni? Először a közös megegyezést próbálnánk meg,majd utána a bíróság... Nem tudom mi lesz a vége... Most volt a kislány névnapja is,tudták,hogy vittük volna az ajándékot,és "elmenekült" a gyerek otthonról... De ez is igaz e vagy az van,mint a múltkor,hogy elküldte otthonról csak a párommal ne találkozzon.

monalisa1 # 2008.07.22. 15:12

Azért tiltják-e mert az apja esetlegesen "káros lenne" a gyermekére - bocs, csak leírtam mint esetleges variáns -, vagy mert az anya "igy látja jónak". Ha ezen utóbbi a valóság, akkor éppen abba lehet belekapaszkodni: az anya nem tartja be a láthatás/kapcsolattartás előzőekben kötött megállapodását, mely őrá nézve is kötelezettségeket ír elő.

Valahogy ki kellene emelni azt a kislányt "a" telepi pocsványból, mert az élete: jövője iskola/tanulás nélkül alapból rendkívül hátrányosan alakulhat - utóbb meg már késő minden.

A párod vigye a dolgot bíróságra!

drbubu # 2008.07.22. 15:04

Goodwitch, köszönöm a választ!
Igen, a másik kérdés, hogy mi van, ha anyuka nem támogatja az ötletet... Ilyenkor a rokontartást csak az apának kell fizetni, vagy ha önállóan elköltözött a felnőtt gyerek, akkor mindkét szülő a fizetésének x%-át átutalja a gyereknek? Mert az addig rendben, hogy amikor az egyik szülő neveli a gyereket, a másik szülő neki fizeti a tartásdíjat. De miután a gyerek már nem él egyikük háztartásában sem, hanem önálló, akkor úgy lenne logikus, hogy mindkét szülő támogassa a továbbtanulásában, ne csak az egyik. Vagy ez nem így van? Ha mindkét szülőtől megkapná ezt a tartásdíjat, akkor abból már meg tudna élni.

Judmi # 2008.07.22. 14:53

Hát biztos vagyok benne,hogy nem fog tanulni. Anyjának nevelőjének nagyszülőknek egyiknek sincs meg 8 általánosa,meg az az igazság,hogy ahol ők laknak, a suliba járás egyltalán nem divat,ha kötelesség,ha nem. A telepen ahol laknak és a párom is onnan jött,csúnya ilyet mondani,de csak a páromnak és a vele szembe lakó fiúnak van középiskolai végzettsége.

Amúgy,hogy tudnánk magunkhoz venni,ha az anya látni sem engedi,meg ha bíróságra vinnénk az ügyet is,le lennénk rázva azzal,hogy az apja eddig nem látogatta...De hogy látogassa,ha tiltják tőle???

Judmi # 2008.07.22. 14:50

Hát biztos vagyok benne,hogy nem fog tanulni. Anyjának nevelőjének nagyszülőknek egyiknek sincs meg 8 általánosa,meg az az igazság,hogy ahol ők laknak, a suliba járás egyltalán nem divat,ha kötelesség,ha nem. A telepen ahol laknak és a párom is onnan jött,csúnya ilyet mondani,de csak a páromnak és a vele szembe lakó fiúnak van középiskolai végzettsége.

Amúgy,hogy tudnánk magunkhoz venni,ha az anya látni sem engedi,meg ha bíróságra vinnénk az ügyet is,le lennénk rázva azzal,hogy az apja eddig nem látogatta...De hogy látogassa,ha tiltják tőle???

Goodwitch # 2008.07.22. 14:42

Judmi!

A gyermek tanköteles 18 éves koráig. Miért ne tanulna?

Egyébként, ha olyan rossz a gyermeknek az anyjánál, miért nem kéritek a gyermekelhelyezés megváltoztatását?

Goodwitch