Gyerektartás dij

meggyötört # 2009.11.12. 13:14

Kérem segítsenek gyermektartásdíj ügyben! Kiskorú 16 éves lánygyermekem várandós, elköltözött otthonról a fiúhoz (28 éves), a gyámhivataltól kérte gyám kirendelését (a fiú keresztanyja vállalta a gyámságot). A középiskolát abba hagyta, gyermektartási díjat követelnek, mondván, hogy nincs a lányomnak állandó jövedelme. Valóban kell e tartásdíjat fizetnem és mennyi ideig. Az édesapjától már régebben elváltunk. Köszönöm.

ObudaFan # 2009.11.12. 13:27

Amennyiben az elköltözéshez a gyámhatóság hozzájárul, akkor igen. Nagykorúságig biztos, utána a tanulmányaitól függően.

meggyötört # 2009.11.13. 07:51

Köszönöm a választ. Még annyit szeretnék megtudni, hogy a választott gyámja nem arra ösztönzi, hogy az iskolát folytassa. Amióta elköltözött egyáltalán nem volt iskolában. A gyermektartási díj nem csak akkor jár, ha a tankötelezettségének eleget tesz, mert ez szerintem elvárható a gyermektől és a gyámtól is cserébe. Hozzáteszem, hogy a lányom már kétszer megszökött 1-1 hónapra (mindig idősebb fiú miatt), és most az az érzésem, hogy a gyámságot a hölgy csak a pénzért vállalta el.Köszönöm.

zozo73 # 2009.11.13. 09:00

Szisztok!

ObudaFan 2009.11.09.-én válaszodban írtad, hogy:
Ha ez így van, akkor viszont véleményem szerint meg kell szüntetni az eljárást.
Ki szüntetheti meg az eljárást? Én is akár, aki a vádlott vagyok? (Büntető eljárás)
Az, hogy 2 hónapon keresztül az e-mailre nem válaszolt, az egy dolog, de 10. 07-én küldtük el neki a megállapodást több példányban, hogy méltóztassék aláírni! Annyi választ sem kaptunk, hogy "mukk".
Hogyan lehet elindítani az eljárás megszüntetését?

Válaszodat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.11.13. 10:49

Annak a hatóságnak, amelyik előtt az ügy folyamatban van.

kismano1 # 2009.11.16. 12:30

Tisztelt Ugyved Ur
Nehany mondatban leirom az esetemet, mivel nem valaszolt nekem a kerdesemre, nem vagyok egy rosz apa, aki csak ugy nem akar gyerektartast fizetni.
Elvaltunk 13 evvel ezelott, a volt felsegem talalt maganak egy uj baratot, en mar nem voltam jo, mert beteg lettem, akkor ott hagytam neki egy tobb millios arukeszlettel rendelkezo boltot, azert, hogy a kozos lanyunakt tartsa el belole, keszitettunk egy megallapodast magunk kozott, miszerint o lemond a gyerektartasrol, mert megkapta a boltot. Sok even keresztul ez igy is volt, bar en, ettol fuggetlenul,anyagilag megis tamogattam a lanyomat. En is megnosultem 4 evvel ezelott, aztan egy fordulat tortent, a volt felesegem foljelentett, hogy nem fizetek gyerektartast.1 evig huzodott a per, az en megallapodasomat nem fogadta el a birosag, a lanyom is ellenem vallott a birosagon, voltunk a gyamhatosagnal is, a lanyom azt mondta, amig egyutt elek a felesegemmel nem jon hozzam, gondolom az anyja sugallatara mondta ezeket a dolgokat, 2 eve fizetem a gyerektartast, 3 eve nem hallottam a lanyom hangjat sem, engem nagyon megbantott 3 evvel ezelott, nem is tudom azokat itt felsorolni, interneten latom csak fenykepen, mar 18 eves, diskoba jar, cigizik, divatosan , nagyon jo ruhakba oltozik, persze en azota is fizetem a rokkant nyugdijambol a gyerektartast, bosszant a dolog, mert annak idejen amikor ott hagytam a boltot, a volt felesegem hozza ment ahhoz a ferfihoz, aki miatt engem elhagyott, az uj ferjet is abbol az uzletbol tartotta el, amit en ott hagytam neki. Hat ezert kerdeztem, hogy megszuntethetoe a gyerektartas fizetese erdemtelesegre hivatkozva, mi fer ebbe a szoba bele?
Amikor meg tartotta velem a kapcsolatot a lanyom, ezek szerint csak azert mert mindig szuksege volt valamire, ruhara penzre, csak eppen a szeretet hianyzot a kapcsolatunkbol,
Ilyen esetben mit tud tenni egy apa?nem akarok fizetni draga ruhakra, cigarettara, vagy esetleg drogra a keves nyugdijambol
koszonom a valaszukat, remelem lesznek akik okulnak a tortenetembol

ObudaFan # 2009.11.16. 13:13

Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul. A szükséges tanulmányok körébe tartozik az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges tanfolyamok, valamint a főiskolai és egyetemi tanulmányok végzése is.
A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentősége; nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az indokolt megszakítás.
Nem köteles a szülő tartani a szükséges tanulmányait folytató munkaképes nagykorú gyermeket akkor, ha

1. a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan;
  2. a gyermek a tartásra kötelezettel vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenség);
  3. ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

A munkaképes nagykorú gyermek részére a szükséges tanulmányai folytatásának idejére járó tartásdíj összegének megállapításával a gyermek indokolt szükségleteit és a kötelezett teherbíró képességét kell alapul venni.

meggyötört # 2009.11.17. 07:06

Köszönöm szépen a segítséget.

Walleee # 2009.11.18. 08:56

Lenne-e esély???? - ez egy alapkérdés. A férjem 13 évvel ezelőtt elvált. Nem volt békés a válóper és az utána következő évek sem voltak azok. A tartásdíjat 2 gyerek után fizet, akiket az édesanyjuk a teljes családjának és új férjének összefogásával elzárt az édespjuk elől (tudom, lehetett volna a gyámhatósághoz fordulni ... de a férjem úgy gondolta, éppen elég, ha a volt felesége gyűri a lányokat). A tartásdíjat pontosan fizette. Egyszer kértünk módosítást, amikor megszületett a közös gyermekünk. Az évek teltek-múltak. A nagyobbik lány betöltötte a 18. életévét. Semmi hír nem érkezett felől. Ma már túl van a 20. évén is és egészen véletlenül derült ki, hogy külföldre költözött és valószínűleg ott tanul. A kisebbik most kezdte meg középiskolai tanulmányait, de róla sem tudunk többet. És az is véletlenül derült ki, hogy az édesanya igen magas pozícióba került és a férjem fizetésének legalább a 4 szeresét keresi havonta (a cége honlapján fent van ez az összeg a kormányrendelet hatására)és van a férjével egy jól működő kft-jük. A tartásdíjat pedig vonják. Sajnos a gazdasági válság válság megroggyantotta az otthoni életünket, az én keresetem folyamatos csökkentést mutat (szélnek nem akarja ereszteni a cég a munkatársait, így valahogy megpróbálja, megpróbáljuk kihúzni a válságos időszakot).
Tehát a kérdés: van-e esélyünk arra, hogy a tartásdíjat megszüntessük ... ha lehet úgy, hogy ne kelljen nekünk benyújtani a megélhetesünket meghatározó rezsiszámlákat, havi kiadásokat a család minden tagjára lebontva ...

Köszönöm

sziamiaiú

kisokos # 2009.11.18. 09:20

Walleee,

Arra nem lehet hivatkozni, hogy a jogosult mennyit keres, arra azonban igen, hogy a kötelezett jövedelme lecsökkent. Sajnos az ön lecsökkent jövedelme nem számít, csak a kötelezetté. Szintén lehet hivatkozni arra, hogy a nagyobbik lány már nagykorú, így kérni lehet gyermektartás helyett rokontartás megállapítását, esetleg érdemtelenségre hivatkozva a megszüntetését. A kisebbik gyermek esetében erre nincs lehetőség.

Walleee # 2009.11.18. 14:02

Kisokos!

Köszönöm szépen. A helyzet az, hogy nem a férjem (a tartásdíj fizetésére kötelezett) fizetése csökkent, hanem az enyém. A rokontartásos történetet megpróbáljuk, bár azt gondolom, nincs sok értelme. Ha érdemtelenné is válik esetleg a nagyobbik gyerek ... az édesanya bizonyára kéri majd a kisebbikre a tartásdíj maximalizálását ... és néhány ezer forintért valószínűleg ezt nem éri meg lejátszani.
Tulajdonképpen a T. Bíróság a közös gyermekünk megszületését első körben nem akarta tudomásul venni, csak amikor bepereltem a férjemet, döntött úgy, hogy van egy közös gyermekünk, akire tekintettel kéne lennie.

Nem egyszerű az élet....

sziamiaiú

Rospe # 2009.11.18. 15:09

Sziasztok.

A legtöbb hozzászólás arról szól hogy milyen semmirevaló apukák vannak, ezért így nem találtam választ a saját kérdésemre.

Házasságunk megromlott már elég régen...
Ennek következményeként kb. egy fél éve elhagyott a feleségem és vitte magával a két kiskorú gyermekemet is.
Természetesen nem azért mert nagy szűksége lenne rájuk, hanem hogy minél több pénzt kicsikarjon tőlem, illetve hogy a segélyeket kitudja használni.
Most egy albérletbe lakik.

A lakásomat kipakolta teljesen üresre, követeli a gyerektartást 20%-20%-ot gyerekenként,illetve ezt le is akarja tiltatni a munkahelyemen.
A saját tulajdonú házamból, akkora részt kér ami őt nem illeti meg.
A gyerekeket elhozhatom bármikor, sőt! azt se bánná ha nálam lenének mindig......
Hétvégenként a gyerekek nem aludhatnak nála,
ilyenkor nálam vannak, vagy valamelyik nagyinál!
(akkor nála van a pasija)
Van egy lízinges autó is amiből még 1.000.000Ft hátralék van, azt természetesen nekem adja :D

Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e valamit tenni a helyzetem könnyítésére jogilag ?
80.000Ft fizetésem van,
ebből ha levonják a 40%-ot (32.000Ft)
az autóba 20.000Ft-ot kell fizetni havonta,
van rezsim is már minimális de az is 20.000Ft legalább....

Akkor még nem említettem azt, hogy a gyerekek nálam vannak a havi 30 napból 15 napot, ilyenkor nálam esznek és isznak. (bár lassan nem tudom miből)
Még azt nem is említve hogy a részét miből fizetem ki ? kölcsönből ? azt miből törlesztem ?
Legutoljára maradok én, mert hát valamiből nekem is léteznem kell.....kellene.

Még nem vagyunk elválva, ezért szeretném a segítségeteket kérni hogy ez így fog maradni vagy van lehetőség más megoldásra is ?

Tisztelettel : Rospe

monalisa1 # 2009.11.18. 16:15

Rospe

Elég egy kérdést egy topicba leírni, a válasz is csak az egyikre érkezik általában. Mindezt az esetleges továbbaikra.

Üdv.

ObudaFan # 2009.11.18. 19:35

Rospe

Gyermekenként a 20% teljesen átlagos gyermektartás, nagyjából abból kell kiindulni. Persze, kérheted, hogy a gyermekeket nálad helyezze el a bíróság, csak ha ezügyben egy kicsit hamarabb eszméltél volna, több esélyed lenne.

andita # 2009.11.19. 12:39

Sziasztok !

Nekem a volt férjem 8 éve nem fizeti a gyerektartást. Van róla bírósági és végrehajtói papírom is. Illetve igazából arról van papírom, hogy 2002-ben mennyivel tartozott, mert akkor adtam be ellene a keresetet,de azóta sem fizet. Vajon az elmúlt 7 év tartozása nem számít? Azt hallottam, hogy csak 6 hónapra visszamenőleg lehet kérni a gyermektartásdíjat. Akkor ha egyszer tudna fizetni, akkor mem a tényleges / 10 évi /elmaradását, hanem a 2002-ben megállapított elmaradását+kamatait kell megfizetnie?
Remélem valaki tud segíteni és elígazitani ebbe a kérdésbe. köszönettel: andita

ObudaFan # 2009.11.19. 13:39

Igen, 6 hónapra vissza.

monalisa1 # 2009.11.19. 15:23

andita

A különbözeti idere azért nem mert úgy tekintik, hogy az elmaradt t.díj számodra közömbös - nem jártál utána...

"Mona"
laikus hozzászóló

Lolly79 # 2009.11.19. 17:33

Üdvözletem!
Segítséget szeretnék kérni!
Februárban elveszítettem az állásomat és Júliustól nem tudtam fizetni a gyerektartást mert addígra nagyon rossz anyagi helyzetbe kerültem.Két gyermek után fizetek gyerektartást és jelenleg egy 11 hónapos kislányt nevelek a új párommal.Volt feleségemmel szóban megegyeztünk hogy ez alatt a nehéz időszak altt nem tudom fizetni a gyerektartást,ebbe ő bele is egyezett mivel azelött mindíg többet fizettem az előirtnál.Egy hete meglepetésemre levél érkezett a végrehajtótól mert volt feleségem követeli az elmaradt 4 havi tartásdíjat+járulékokat!Ezzel egyidejüleg az összeget beterheltette lakásomra!Szeretném tudni hogy milyen lehetőségeim vannak hogy amíg ilyen nehéz helyzetben vagyok felfüggeszthető e a tartásdíj valamint szeretném megkérdezni hogy a behajtást jelenlegi feleségem GYED-ére terhelhetik e mivel ez az egyetlen megélhetési forrásunk.Mellesleg a terhelésről én már a földhivataltől szereztem tudomást,azt sem tudtam hogy volt feleségem követeléssel él ellenem!Üdv:László

ObudaFan # 2009.11.19. 19:08

A mérséklés iránt pert indíthatsz, és kérheted a végrehajtás részbeni felfüggesztését.

talicska # 2009.11.24. 08:58

Szeretném megkérdezni a következőt.

A munkáltatóm vonja a tartásdíj hátralékot és a tartásdíjat.A munkáltatóm készfizető kezes.
Mi történi akkor, ha nem a megfelelő összeget utalja a volt élettársamnak.Az szerepel a végzésben, ha késik az egyik részlet, a fennmaradó összeget egy összegben kell kifizetni.
Mi történhet ezután? Mivel nekem van más levonandóm a fizetésemből, ki fizeti ki azt a teljes összeget?Én nem keresek annyit bizt. őrként.A munáltató?
És utána a munkáltató levonja a fizetésemből, függetlenül attól, hogy engem úgy tájékoztatott, hogy levonta amit le kellett.

talicska

ObudaFan # 2009.11.24. 12:40

A munkáltató annyit tud vonni, amennyi vonható. Ha egyösszegben válik esedékessé, akkor nálad fog megjelenni a végrehajtó.

talicska # 2009.11.24. 18:01

Tisztelt Obudafan!

Én nem tudom, hogy mennyi a hátralék, és hogy mennyit vont a munkáltató, tehát amennyiben nem azt vonja le, amit kell, miért nálam jelenik meg a végrehajtó?Nem én számoltam rosszul.Nem ezért készfizető kezes a cég?

monalisa1 # 2009.11.24. 18:17

talicska,

1. A bírósági végzésben pontosan ki van számolva mennyi a tartozásod. 2. A havi bérjegyzéken rajta kell hogy legyen mennyit is vontak le eddig - onnan meg ki tudod számítani mennyivel tartozol még. 3. Ha egyéb tartozásod is van, a levonásoknál mindig első a t.díj (= a havi kötelezett összeg + a részarányos késedelmi összeg), majd ezen túl az egyéb tartozás arányos havi levonása - mindenösszes a kereseted 50%-át kapod meg. /Rossz esetben csak 33%-át./ És mindezt egálig.

A munkáltató mint kézfizető kezes annyit jelent: ha nem vonna ő fizetne helyetted., de levon - ha esetleg pontatlanul majd korrigálja... (Nehogy má' ő fizessen helyetted!)

"Mona"
laikus hozzászóló

Kukacvirág # 2009.11.25. 00:39

Tisztelt Jogászok és konkrét tapasztalattal rendelkezők!

mindenekelőtt: egy tisztességes, a tartásdíj fizetését elkerülni nem szándékozó, kibúvókat nem kereső édesapa vagyok, aki

1 éve munkanélküli. Akkor jelentős jövedelmem volt, ám nem volt felhalmozásom, mert azt _mind_ a gyermektartás sikeres megoldására fordítottam.

6 hónappal ezelőtt a bíróság végrehajthatóan megítélt tartásdíjat plusz hátralékokat (utólag megemelve amit addig jónak látott, hogy fizessek). Ekkor a bizonyított jövedelmem havi 40,000Ft munkanélküli segély volt. Ennek a 3x-osát itélték meg folyamatos tartásként és további 6x-osát havi hátraléktörlesztésként.

Az első havi elmaradt részlet után megkaptam a rendőrségi feljelentést tartás elmulasztása miatt plusz a végrehajtást a szüleimtől örökölt lakásra amiben élek és a (15éves) autómra.

A hónap elején a Főv.Bír, mint feljebbvitel megtartotta a tárgyalását és megítélt jelenlegi jövedelmem (munkavállalói hozzájárulás), havi bruttó 28 ezer forintra havi 120 ezer forint tartásdíjat és hátralékfizetést. Az ítélet, tudomásom szerint, nem megfellebbezhető

A bankszámlámon a Végrehajtó 1 milliós inkasszója, az autóm árverezésen, a lakásom végrehajtás alatt. Még mindíg nincs állásom, bár folyamatosan és proaktivan keresek és próbálok vállalkozást is beindítani közben valahogy. (Az új párom és családja támogat).

Kérdésem: Van-e olyan Mo.i vagy egyéb fórum, amellynél valamiféle fellebbezéssel méltányossági kérelemmel stb. élhetek és milyen módon? Eddig úgy tudtam, jogtalan a jövedelem 50%-át meghaladó tartásdíjat megítélni. Az én esetemben ez most frissen kb 200% tartásdíj plusz 200% elmaradás a következő két évben, miközben a munkaerő piaci kilátásokat valamennyien ismerjük.

(Ja, a sajnálkozó szívüeknek: A gyerekek köszönik jól vannak, egészségesek, most mennek iskolába és lovagolni tanulnak, úszni járnak, nyelvórákra, stb. Édesanyjukkal a házasság alatt szerzett közös háromszobás lakásunkban élnek, tehát nem arról van szó, hogy a szájuktól vonná meg a falatot a T. Bíróság, ha ideiglenesen figyelembe venné helyzetemet)

Bárki hasonló tapasztalattal? EU Emberi Jogok Bírósága? Bármi, ami a méltányos emberi élethez való jogot figyelembe veszi?

Kukacvirág

ObudaFan # 2009.11.25. 09:32

talicska

Csak tudod, mennyi a hátralékod. Azt pedig szintén megtudod, mennyit vonnak. A munkáltató azért felel, hogy azt vonja, ami a Vht. szerint vonható. Te pedig azért felelsz, hogy a lejárt részleteket ezeken felül is megfizesd.