Gyerektartás dij

Goodwitch # 2008.07.21. 06:53

Láma!

Menni fog a börtönbe és leüli napi X Ft-jával számolva az elmaradást.

Ezt honnan veszed? Én nem találom a Btk.-ban ezt a büntetési nemet.

Ha figyelmesen olvasnál, látnád, hogy nem arról van szó, hogy apuci nyomorog, hanem arról, hogy feketén dolgozik csak azért, hogy ne kelljen a tartásdíjat megfizetnie. Tehát pénze van, fizetési hajlandósága nincs.

Goodwitch

Láma # 2008.07.21. 06:53

Egyébként Marcinak igaza van, már rokontartásról van szó. Ebben az esetben apukád is kérheti a rokontartás megszüntetését, mert saját megélhetése veszélyben van.Amiket leírtatok jó eséllyel indulna is.

Szerintem próbáljátok rendezni a kapcsolatot.Nincs rossz szülő,lehet hogy ti is tehettek róla hogy így alakult az élete.De ha utáljátok az édesapátokat,akkor azon nincs mit változtatni.

Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

Láma # 2008.07.21. 06:47

"Szóval hivatalos úton odáig jutottunk, hogy kaptunk egy levelet a sikertelen behajtási kísérletről."

Angi!

Szeretitek még az apukátokat?
Mekkora összeget állapítottak meg nektek?
Folyamatosan nappalin tanultatok az elmúlt években?
Van jövedelmetek a tanulmányok mellett?

Véleményem: ha szeretitek és minimális összegről van szó,akkor azért ne csukassátok le.
Ha nem szeretitek,akkor tényleg fel lehet jelenteni.A (4) pont nem biztos hogy megrémíszti, ha valóban nincs pénze. Menni fog a börtönbe és leüli napi X Ft-jával számolva az elmaradást. De abból nektek továbbra sem lesz pénzetek.

Abszolút lehetetlen a viszonyotok rendezése? Mert tudod a hajlandóság nagyobb, ha szeretet is kap.
Ez csak egy jótanács.

Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

marcika # 2008.07.21. 06:04

azért tegyük hozzá azt is, hogy nagykorú gyermek esetében a szülő nem köteles saját kárára eltartani.

Goodwitch # 2008.07.21. 05:15

Igen, elég.

Goodwitch

_Angi_ # 2008.07.20. 22:01

Köszönöm a segítséget, már csak annyi kérdésem lenne hogy mit jelent pontosan az hogy "ha a tartási kötelezettsége végrehajtható ítéleten alapul." A házassági bontóper amiben megállapították hogy mennyi az összeg, vagy a tavalyi papír miszerint nem tudták behajtani nála az összeget. Jelenleg ezekkel az iratokkal rendelkezünk. Ez elég?

puszedli

Goodwitch # 2008.07.20. 21:07

Fel lehet jelenteni tartás elmulasztásáért a rendőrségen, ha a tartási kötelezettsége végrehajtható ítéletren alapul.

Btk. 196. § (1) Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2)
(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a tartás elmulasztása a jogosultat súlyos nélkülözésnek teszi ki.
(4) Az (1) és (2) bekezdés alapján az elkövető nem büntethető, a (3) bekezdés esetén pedig büntetése korlátlanul enyhíthető, ha kötelezettségének az első fokú ítélet meghozataláig eleget tesz.

A (4) bekezdés szokta fizetésre késztetni az elkövetőt.

Goodwitch

_Angi_ # 2008.07.20. 19:08

Édesapám 2 éve nem fizet gyermektartást. Én 23 éves vagyok, a hugom 20, felsőoktatásban tanulunk mindketten. Egy éve jeleztük az önkormányzatnál mindezt, megtettük a szükséges lépéseket, kiment hozzá a végrehajtó. Sajnos ez sikertelen volt mivel nagymamámnál lakik és semmilyen vagyona nincsen papíron. Munkahelyén pedig nincs bejelentve, pedig rendszeresen dolgozik, amit előttünk nem is titkol. Szóval hivatalos úton odáig jutottunk, hogy kaptunk egy levelet a sikertelen behajtási kísérletről. Mit tehetünk most?

puszedli

ObudaFan # 2008.07.20. 11:36

Amennyiben már volt ítélet a gyermektartásról, 6 hónapra vissza végrehajtást kérhetsz az elsőfokon eljárt bíróságtól. Ha még nincs, akkor a gyermek lakóhelye szerint illetékes helyi bíróságon pert lehet indítani a folyamatos, és 6 hónapra vissza a hátralékos tartásra.

ObudaFan # 2008.07.20. 11:36

Amennyiben már volt ítélet a gyermektartásról, 6 hónapra vissza végrehajtást kérhetsz az elsőfokon eljárt bíróságtól. Ha még nincs, akkor a gyermek lakóhelye szerint illetékes helyi bíróságon pert lehet indítani a folyamatos, és 6 hónapra vissza a hátralékos tartásra.

pötidanon # 2008.07.20. 10:40

Azt szeretném megtudni, ha a volt férjem nem fizet gyerektartást, idestova 4 éve, hova fordulhatok, illetve milyen következményekkel jár ennek jogiútra terelése?

Két közös gyermekünket nevelem egyedül, albérletben, egy keresetből.

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2008.07.18. 17:10

A 25 év legenda. Általában addigra már nem kell tartást fizetni, de lehet olyan eset, amikor kell.

A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentősége; nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az indokolt megszakítás.
A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentősége, ami azt jelenti, hogy a nagykorú gyermek általában csak tanulmányainak folyamatos végzése esetén követelhet jogszerűen tartásdíjat. A folyamatosságot azonban nem szakítja meg a főiskolai, egyetemi tanulmányok végzését megelőzően megkívánt egy-két éves gyakorlati munka, a sorkatonai szolgálat, a betegség vagy más rendkívüli ok. Azt a kérdést, hogy a megszakítás idejére tartásdíj a gyermeket mennyiben illeti meg, az alapul szolgáló ok figyelembevételével kell megítélni. Szünetel a tartási kötelezettség, ha a megszakítás ideje alatt a gyermek megélhetése biztosítva van, vagy arról maga képes gondoskodni.
Ha a középiskolai tanulmányok végzését követően hosszabb idő telt el, az összes körülmény mérlegelésével kell állást foglalni abban a kérdésben, hogy a tanulmányoknak a főiskola, egyetem nappali tagozatán való folytatása idejére a tartásdíj fizetése a szülőtől elvárható-e, vagy pedig a gyermekkel szemben jogosan támasztható-e az a követelmény, hogy a továbbképzéséhez szükséges anyagiakat részben vagy egészben maga teremtse elő. E vonatkozásban jelentősége van annak, hogy a hosszabb megszakításnak mi volt az indoka, a nagykorú gyermek életpályája a kieső időben hogyan alakult. Ha a gyermek a továbbtanulást megelőzően hosszabb idő alatt akkori életkörülményeinek megfelelően választott életpályán már elhelyezkedett, rendszerint nem várható el a szülőtől, hogy több évi megszakítás után fedezze a továbbtanulás (újabb tanulás) költségét, és erre az időre újból tartásdíjat fizessen. Ilyen esetben kivételesen a tartási kötelezettség megállapítására akkor kerülhet sor, ha az életpályától eltérő vagy magasabb képzettség megszerzését igénylő újabb életpálya a gyermek összes körülményére, különösen egészségi állapotára tekintettel feltétlenül indokolt, és a kötelezett kereseti, jövedelmi viszonyai alapján a társadalmi felfogás szerint továbbtaníttatása a kötelezettől elvárható (pl. a megszerzett képesítés az időközben bekövetkezett változás folytán megélhetését nem biztosítja).
A főiskolai, egyetemi tanulmányok folytatásához fűződő egyéni és társadalmi érdek a gyermekre is kötelezettséget ró, nevezetesen a tanulmányait köteles a tőle elvárható legjobb eredménnyel végezni annak érdekében is, hogy a jogszabályban biztosított kedvezményeket (tandíjkedvezmény, ösztöndíj stb.) kiérdemelje, s ezzel a szülő tartási terheit enyhítse. Megfelelően együtt kell működnie a gyermeknek és szülőjének abban is, hogy a továbbtanuló gyermek a társadalmi ösztöndíj lehetőségét igénybe vegye. A gyermeknek mindezzel kapcsolatos felróható magatartását a terhére figyelembe kell venni, és az nemcsak a tartásdíj összegének a megállapítására hathat ki csökkenőleg, hanem adott esetben a tartási kötelezettség megszüntethetőségére is vezethet.
A már említett általános művelődéspolitikai szempontokra tekintettel a gyermeknek a továbbtanulásra való alkalmatlanságát lehet megállapítani, ha főiskolai, egyetemi tanulmányait szellemi vagy testi adottságainál fogva tartósan nem képes eredményesen folytatni. Ugyanilyen elbírálás alá esik, ha a továbbtanulás ideje neki felróható okból tartósan elhúzódik. A magatartás okait, a gyermek körülményeit, a szülőknek vele szemben tanúsított magatartását természetesen igen behatóan vizsgálni kell. E vizsgálódás során a főiskola, egyetem véleményének a beszerzése is szükséges, mert csak valamennyi ok kellő ismeretében bírálható el, hogy a gyermek továbbtaníttatásának anyagi támogatása a társadalmi felfogás szerint a szülőktől elvárható-e.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.18. 14:36

Abban az esetben, ha a nappali tagozaton folytatott tanulmányait befejezte, akkor a szűlő tartási kötelezettsége megszűnt.

rakosi # 2008.07.18. 14:09

Tudna-e valaki segíteni? Valahol azt olvastam, hogy a gyerektartást a tanulmányai befejezése, de maximum 25 éves korig kell fizetni. A gyerek 25 és fél éves, most fejezte be az egyetemet, indokolt még a fizetés? Előre is köszönöm a segítséget. Rákosiné

Bagaméri # 2008.07.15. 19:47

lajoska32,
Nekem sokmindenről más a véleményem.Szerintem nem is rád tartozik, hogy megosszam veled.

lajoska32 # 2008.07.15. 17:38

bagaméri!Miért baj az,ha elköltözik valaki jobb állás/vagy új kapcsolt miatt?Szerinted az jó,ha kevés pénzből,esetleg egyedül próbál valaki megélni?A láthatást lehet módosítani,meg különben is a minőség nem a mennyiség az ami számít.Van külföldön élő apa az ismerőseim között,nyáron 1 hónapot van nála a gyerek+téli szünet,meg mikor itthon van(ritkán).De akkor tényleg a gyerekről szól minden.(Az új felesége,meg ilyenkor "kipiheni"a barátnőivel az év többi részét,persze vannak közös programok is,de nem kötelezően)

lajoska32 # 2008.07.15. 17:25

Judit!Most komolyan egy szandálon nyüglődsz?Gondolom nem mezítláb ment a gyerek.Ha gondot okoz a távolság,kérjétek a költségek megtérítését,vagy ha elég nagy a fiú Anyuka tegye buszra,Ti meg leveszitek.Ha megszületik a baba kérhetitek a gyt leszállítását.x
Gondolom azzal egyetértünk nem csak Anyu új barátját kellett megszokni a gyereknek.Elvált emberhez mentél,tudtad mi vár rád.Ha boldogok vagytok nem kell mással törődni.Sose értettem az ellene nevelést,én hiába mondom a kölköknek,hogy szomszédnéni egy boszorka,nem hiszik,persze ha söprűvel kergetné őket...mindig kettőn áll a vásár.A gyerekek nem hülyék,elöbb-utóbb rájönnek mindenre.
Különben is miért lenne jó,ha olyan ruhát küldene Anyuka ami Neked nem tetszik,lehet nem egyforma az izlésetek,pár ruhába nem mentek tönkre és meglátásom szerint a tartásdíjak eléggé nevetséges összegűek,eltekintve néhány kirívó esettől.
Ne foglalkozzál már az ex-el,a férjed téged választott,neked a saját gyerekeiddel kell törődni,meg most magadra vigyázni,a férjed intézze el a háborúját maga.(Attól,hogy segítesz utálni valakit,akit nem is ismersz,neked nem lesz jobb)

lajoska32 # 2008.07.15. 17:01

Igen,sok gyerekem van (4),de nem én vagyok aki siránkozik,hogy túl sokba kerül a gyerek,nem létminimumon élek,így segélyt se kapok.Sőt!A jogaim után se kiabálok,ha valami nem tetszik.Ahogy nézem én vagyok a balek,aki nem sajnálja a fizetését a gyerekeitől,másodállásom is azért van,hogy több jusson nekik,azt hittem a család erről szól.Bár látom már fontosabb a másik gyalázása,és különböző praktikák a fizetés kibújása alól.
"Tanácsot"csak azért adok,mert rengeteg emberrel kerülök kapcsolatba a munkám során,látom lehet jól is csinálni,persze nem muszály,csak azt látom itt elsősorban mindenki megerősítésre vár,hogy milyen igaza van és okkal döngöli a másikat a sárba...

monalisa1 # 2008.07.15. 16:15

"Gyermek külföldön" c. topic
ObudaFan 2007.07.13. 12:09-kori beírást olvassátok el:
http://www.jogiforum.hu/forum/35/15100

Bagaméri # 2008.07.15. 14:46

Judit írta:
"Az anyukának is van új kapcsolata, másik városba költöztek, a kisfiú másik iskolába került, ami szerintünk megviselte"

A kapcsolattartást mindenképpen befolyásolja a távolság.Ha anyuka megteheti, hogy mondjuk az ország másik felébe költözik, mert ő ott érzi jól magát, akkor apuka és a gyerek kapcsolata defektet kap.
Persze nem vagyok jogász és nem csodálkoznék rajta ha a magyar jog ebben is anyuka pártján lenne.

der Alte # 2008.07.15. 14:39

Bagaméri,

Én úgy tudom, hogy a kiskorú gyermek tartózkodási helye a szülői felügyeletet gyakorló szülő állandó lakhelye. Beleegyezést a költözéshez ezen § alapján csak akkor kell kérni az apától, ha az anya tartósan a saját állandó lakhelyétől távol (pl. külön élő nagymama, bentlakásos intézet) kívánja elhelyezni a gyermeket, vagy éven túl külföldre akarja vinni. Egyébként ilyen alapon nem lehet beleszólni a költözésbe. Csupán azt lehet firtatni, hogy a gyermeknek érdekében állt-e a költözés, szolgálja-e a testi, értelmi, erkölcsi fejlődését.

Legalább is én így tudom. Megköszönném, ha ezt gyakorló ügyvéd is megerősítené, vagy cáfolná.

Bagaméri # 2008.07.15. 14:22

Judit,

Ebben az esetben az apa hozzájárulását is kellett volna kérni a költözéshez....

Csjt. 72/B. § (1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.
(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása.

der Alte # 2008.07.15. 13:51

Judit!

Az említett dolgokat kénytelenek vagytok lenyelni, vagy pert indítotok a gyerekelhelyezés megváltoztatásáért. Talán elég megfenyegetni is, erre talán észhez tér és nem akadályozza a kapcsolattartást.

Mondjuk nem kiemelten jók az esélyek arra, hogy a már kialakult rendszert a bíróság megbontsa. Talán a költözésbe bele lehet érdemben kapaszkodni. Ugyanis nemcsak azt kell megindokolni, hogy az anyának miért jó elköltözni, hanem főleg azt, hogy a gyereknek miért jó ez. miért kell őt kiszakítani a jelenlegi környezetéből, stb. Ha ez nem megy, a bíróság könnyen úgy is dönthet, hogy az anya mehet, de gyerek ezentúl az apánál lesz elhelyezve. Az apa ellen hangolás is kiváló muníció. Ha ilyet terveztek, érdemes lehet egy ideig gyűjteni az infot és gondoskodni arról, hogy legyen lehetőleg pártatlan tanú is arra, hogy az anya hogyan akadályozza a kapcsolattartást, vagy milyen hatással járt a gyermekre a költözés.

Addig is érdemes lehet néhány rend ruhát venni a gyereknek, hogy mindig abban legyen, amíg nálatok van.

der Alte # 2008.07.15. 13:40

nemo25

jogerősen megállapított gyt.-t nem fizetni, vagy még a min. összeget sem fizetni, bűncselekmény. Simán feljelentheted a rendőrségen, körözést adnak ki ellene, akár nemzetközit is és jó eséllyel előállítják. Külföldre innentől tuti nem megy. Kérhetsz végrehajtást bármilyen vagyonára. Ha van neki pénze, vagyona, jövedelme, akkor a végrehajtó megtalálja. Ügyes végrehajtó esetén a követelés szinte sohasem évül el, vagyis akármikor később lesz jövedelme, vagyona, a tartozást behajthatják rajta. Egy életre nagyon rosszul járhat ezzel, de azért érdemes gyorsan cselekedned. Ha már külföldön van, akkor sokkal nehezebb lehet az ügy.

Ha nincs jövedelme, akkor neki kell kérnie a bíróságtól a gyt. leszállítását. Addig fizetni kell a régit. Ha nincs jövedelme, akkor a bíróság megállapít vmi kisebb összeget. Nullát nem valószínű. Végül is munkanélküli járadékből is vonható tdíj!

Egyébként biztos, hogy komolyan is gondolta, h nem fizet? Ilyet sokszor ki szoktak jelenteni, aztán amikor az ember lehiggad, akkor persze belátja, hogy még mindig jobb fizetni, mint viselni a következményeket.

nemo25 # 2008.07.15. 13:18

Tisztelt Hozzáértők!
Kérdésem a követkzők:
Volt férjem külhonba költözik jelenlegi párjával, miuután itthon mindent felszámoltak, beleértve munkahelyüket is.
Volt férj kijelentette, hogy mivel pénze nincs/nem lesz, nem fizet többet gyerektartást.
Mi a teendő ebben az esetben?
A választ előre is köszönöm.