Gyerektartás dij

verde # 2009.11.09. 12:17

Volt férjem nem fizeti a gyerektartást rendesen, amikor éppen úgy van kedve elküldi. Letiltás van a fizetésén már két éve, de mivel a saját munkáltatója, nem tudnak vele mit kezdeni. A könyvelő papíron a bérszámfejtéskor, minden hó 31-én, levonja tőle a következő havit, ő pedig nem küldi el, nem utalja át. A határozat szerint minden hó 5-ig kellene fizetnie, ez sajnos csak papíron történik meg, hozzám a pénz már nem jut el. A könyvelője már többször próbált rá hatni, de semmi sikerrel, ebben a hónapban azt mondta, hogy már bérszámfejtéskor sem vonja le tőle, mert ez így, ha nincs mögötte pénzmozgás, csalás.

Azt javasolta nekem, hogy jelentsem fel a volt férjemet az apehnél, talán ők tudnak rá hatni. Anyagi problémái nincsenek apának, ez volt az első amire rákérdeztem a könyvelőjénél, egyszerűen csak az én bosszantásom miatt nem fizet.

A Végrehajtó Iroda azt javasolta, hogy függesztessem fel a letiltást és kérjem a végrehajtást...igen ám, de minden a cége nevén van, a céget pedig az édesanyja nevére íratta át.

Egyszerűen nem tudom mit csináljak, én mindent ott hagytam neki a gyorsabb menekülés miatt, nem volt vagyon megosztásunk, lemondtam mindenről a javára, csak a gyerektartás mértékéig segíti a gyerekeink életét, már ha fizeti.
Ő vadi új mercédesszel jár, márkás ruhákban, miközben én sakkozok a pénzzel, hogy a gyerekeknek mindenük meglegyen, ami szükséges...

Nem értem, hogyan lehetséges az, hogy minden hó 5-ig kötelezve van a gyerektartás fizetésre és mégis megteheti, hogy nem fizet, vagy csak hetekkel később. Nekem viszont időben be kell fizetnem a számlákat, az ebédet a suliban...
Kérem segítsenek!

verde # 2009.11.09. 12:17

Volt férjem nem fizeti a gyerektartást rendesen, amikor éppen úgy van kedve elküldi. Letiltás van a fizetésén már két éve, de mivel a saját munkáltatója, nem tudnak vele mit kezdeni. A könyvelő papíron a bérszámfejtéskor, minden hó 31-én, levonja tőle a következő havit, ő pedig nem küldi el, nem utalja át. A határozat szerint minden hó 5-ig kellene fizetnie, ez sajnos csak papíron történik meg, hozzám a pénz már nem jut el. A könyvelője már többször próbált rá hatni, de semmi sikerrel, ebben a hónapban azt mondta, hogy már bérszámfejtéskor sem vonja le tőle, mert ez így, ha nincs mögötte pénzmozgás, csalás.

Azt javasolta nekem, hogy jelentsem fel a volt férjemet az apehnél, talán ők tudnak rá hatni. Anyagi problémái nincsenek apának, ez volt az első amire rákérdeztem a könyvelőjénél, egyszerűen csak az én bosszantásom miatt nem fizet.

A Végrehajtó Iroda azt javasolta, hogy függesztessem fel a letiltást és kérjem a végrehajtást...igen ám, de minden a cége nevén van, a céget pedig az édesanyja nevére íratta át.

Egyszerűen nem tudom mit csináljak, én mindent ott hagytam neki a gyorsabb menekülés miatt, nem volt vagyon megosztásunk, lemondtam mindenről a javára, csak a gyerektartás mértékéig segíti a gyerekeink életét, már ha fizeti.
Ő vadi új mercédesszel jár, márkás ruhákban, miközben én sakkozok a pénzzel, hogy a gyerekeknek mindenük meglegyen, ami szükséges...

Nem értem, hogyan lehetséges az, hogy minden hó 5-ig kötelezve van a gyerektartás fizetésre és mégis megteheti, hogy nem fizet, vagy csak hetekkel később. Nekem viszont időben be kell fizetnem a számlákat, az ebédet a suliban...
Kérem segítsenek!

zozo73 # 2009.11.09. 13:04

Van határozat a tdíjról, azt fizetem is rendszeresen. Valóban kb 8 évig nem fizettem anyagi okok miatt, és ezért jelentett föl a volt feleségem. A tárgyaláson a bírónő azt mondta, hogy a mama követeléséhez képest állapodjunk meg egy alacsonyabb összegben és egy év múlva visszatérünk az eljáráshoz. Az anyuka és az én megállapodásom annyiban különbözik, hogy én nem vagyok hajlandó azt a cca: 200 000Ft-ot kifizetni neki, amit egyszer már megkapott az államtól. Azt majd én elrendezem az állammal. Minden egyébben megegyeztünk, viszont egyszerűen nem írja alá. Na most ha én fizetem a megállapodás egyéb pontjait, egy év múlva mit mondunk mi alapján fizettem, és mi volt a megállapodás? Aláíratlan megállapodás, nem megállapodás. Vagy rosszul gondolom? Többszöri ügyvédi felszólításra sem írja alá, még választ sem küld, hogy elfogadja vagy sem. Mindemellett fenyeget, hogy jelzi a bíróság felé, hogy nem teljesítem a megállapodásban rögzítetteket.
Erre vonatkozott a kérdésem. (Ha valóban jelzi ezt a bíróságnak, mi lehet ennek a következménye? Isten látja lelkem, hogy megpróbálok vele együttműködni, és segíteni, ha jár ha nem, de egyszerűen nem jutunk egyről a kettőre.
Attól függetlenül, hogy nem jár neki 6 hónapnál régebbre tdíj, mégis hajlandó lennék fizetni de ő nem ír alá semmit, elmarasztalhat ezért engem a bíróság?

ObudaFan # 2009.11.09. 13:07

Amíg nincs megállapodás, addig a határozatban foglaltakat vagy köteles fizetni. Ha a folyamatosat nem fizeted ebben a körben, akkor el is fog ítélni a bíróság.

zozo73 # 2009.11.09. 13:20

A válóperi határozatban foglaltaknak, eleget teszek, fizetem folyamatosan. Hajlandó is vagyok fizetni 6 hónapnál régebbre is, csak azt nem amit már megkkapott egyszer! Így viszont úgy tűnik nem hajlandó együttműködni. Mi tévő legyek?

zozo73 # 2009.11.09. 13:20

A válóperi határozatban foglaltaknak, eleget teszek, fizetem folyamatosan. Hajlandó is vagyok fizetni 6 hónapnál régebbre is, csak azt nem amit már megkkapott egyszer! Így viszont úgy tűnik nem hajlandó együttműködni. Mi tévő legyek?

verde # 2009.11.09. 13:35

Tisztelt Hozzáértők!

A Végrehajtó Iroda azt javasolta, hogy függesztessem fel a letiltást és kérjem a végrehajtást…igen ám, de minden a cége nevén van, a céget pedig az édesanyja nevére íratta át.

Ő vadi új mercédesszel jár, márkás ruhákban, miközben én sakkozok a pénzzel, hogy a gyerekeknek mindenük meglegyen, ami szükséges…

Nem értem, hogyan lehetséges az, hogy minden hó 5-ig kötelezve van a gyerektartás fizetésre és mégis megteheti, hogy nem fizet, vagy csak hetekkel később. Nekem viszont időben be kell fizetnem a számlákat, az ebédet a suliban…
Kérem segítsenek!

ObudaFan # 2009.11.09. 16:53

zozo73

Ha ez így van, akkor viszont véleményem szerint meg kell szüntetni az eljárást.

ObudaFan # 2009.11.09. 16:55

verde

Szerintem meg a rendőrségen tegyél feljelentést tartás elmulasztása miatt, plusz valóban kérj végrehajtást.

CsiRe # 2009.11.10. 05:32

Segítséget szeretnék kérni.
Rokkant nyugdíjas vagyok 2009. január 18.-a óta (34 200 Ft.-al). Volt férjem 2009. április óta rokontartás címen 30 000Ft-ot fizet nagykorú (20 évet betöltött) fiam után, aki nappali tagozaton tanul (érettségire felkészítő iskolában).
A Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól a tegnapi nap folyamán levélben kaptam egy tájékoztatást miszerint a férjem a nyugdíjmegállapító (korengedményes nyugdíj) határozatához csatolta a Bírósági Jegyzőkönyvet, miszerint Gyermektartásdíjra vagyok jogosult.
Így közölték velem, hogy:
2009. 12. 01-től havi 30 000Ft.-ot vonnak le az ellátásomból a "tartozás" kiegyenlítéséig.

Nem értem, hogy miért tartozom? A tartásdíjat a fiam tartására kaptam (amely meg is történt).
Mi a teendőm? (Miből él meg a fiam ezután?)
Kérjem a fiam nevére a tartásdíj folyósítását. (Vagy ezt a fiamnak kell kérnie? - Visszamenőleg is kérheti a nevére való átírást?)
Teljesen tanácstalan vagyok. Ennyi pénzből gazdálkodva, hogyan merjek pert indítani?
Kérem mielőbbi válaszát.
Üdvözlettel: CsiRe

verde # 2009.11.10. 13:22

Kedves ObudaFan!
A rendőrségen nem tehetek feljelentést mivel fizet, csak hetekkel később. A rendőrség azt mondta legalább vagy 3 hónap elmaradása legyen... tehát neki nem muszáj a megadott határidőre fizetni, ezt ki is használja.
Az apeh nem tudja kicsit fegyelmezni, csak hogy érezze, nem játszhat velünk?

Monika83 # 2009.11.10. 15:25

Tisztelt Szakmabeliek!

Gyerektartással kapcsolatban szeretnék kérdezni. 1 gyermekem van és kértem a gyerektartásdíj megállapítását amit a munkabérének 25%-a de minimum 30.000 Ft. Kértem a gyerektartási díj felemelését 2009.02-tól visszamenőlegesen a munkabérének 25%,de minimum 40.000 Ft-ra. Továbbá megállapított 90.000 Ft gyerektartási hátralékot amire bírói tiltást adott ki amit elküldött a munkáltatójának. A férjemnek van banki kölcsön miatti tiltó végzese is. Ebben a hónapban utalta a cég nekem a 40.000 Ft gyerektartást, de a hátralékból semmit, hanem a banknak 12000Ft-ot.
Kérdezem, hogy ezt nem nekem kellett volna nekem utalni , hogy csökkenjen a 90.000 ft-os gyerektartási hátraléka?
Sürgösen várom a válaszát!!!

miért # 2009.11.10. 20:47

Tisztelt Hozzáértők!
A következőben szeretném kérni a segítségüket: kiskorú gyermekem után az édesapja a bíróság által megállapított gyermektartási díjat 2007. augusztusa óta nem fizeti. Indok: nincs bejelentett munkája, alkalmi munkákból él, nehezen él meg, ezért nem tud tartásdíjat fizetni. Én ezt eddig tudtam tolerálni, úgy gondoltam, hogy adok időt neki, hogy anyagilag helyrejöjjön és majd utólag kifizeti a tartozását. Most sajnos nagyon rossz anyagi körülmények közé kerültünk, és ő nem fizet továbbra sem semmit, bár kiderült, hogy már régóta dolgozik (igaz, nem bejelentve)és többszöröse a keresete az enyémnek.
Szeretném jogi útra terelni a dolgot, viszont azt hallottam, hogy csak hat hónapra visszamenőleg kérhetem a tartásdíjat. Ez tényleg így van? Így az elmaradt 28 havi tartásdíjból tényleg csak max. 6 havit kaphatok meg?
Előre is köszönöm szíves válaszukat!

breakfree # 2009.11.10. 20:51

Két gyermekünk van, egy másfél éves és egy féléves. Kérdésem Az lenne, hogy a bíróság két gyermek után mekkora gyerektartásra kötelezheti az apát
a nettó?/bruttó? bejelentett? (melyik?) fizetésének hány százaléka lehet a tartásdíj maximális összege. Ami fontos lehet: Szeretnék peren kivűl megegyezni és valóban a bírói gyakorlatban megszokott maximumra vagyok kíváncsi. Hogy olyat ajánlhassak a gyerekeknek, amit az anyuknak nincs értelme megtámadni, vitatkozni stb. (hogy ezen felül mit kapnak még a törpök, az már egy másik dolog...) Eszem ágában sincs megrövidíteni a gyerekeimet (nem tőlük válok el), csak szeretném lerövidíteni a hercehurcát és egy olyan ajánlattal előállni ami a legvérmesebb ügyvédnek, bírónak, feleségnek is visszautasíthatatlanul és kizárólag jogilag a maximális.
Másik kérdés, hogy egy lakas mely már a házasság előtt is az én tulajdonomat képezte (törlesztések a közös háztartásban még vannak fizetve)
Megtámadható-e, elperelhető-e tőlem, vagy ez a veszély nem fenyeget? Vagy esetleg kötelezhet-e a bíróság arra, hogy az anya a gyerekekkel lakjon ott én meg albérletezzek? HA a lakás megmarad nekem a anyának és gyerekeknek albérletezni kell. (ez még fontos lehet a maximális tartásdíjnál)
Előre is köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2009.11.10. 21:39

Általában gyermekenként 15-25%, de összesen legfeljebb 50%. A tulajdonjog valószínűleg nincs veszélyben, de a használatra feljogosíthatja őt a bíróság.

ObudaFan # 2009.11.10. 21:40

miért

Igen, hacsaknem tudod a mulasztásodat kimenteni. De amit leírtál, azzal szerintem nem tudod.

kismano1 # 2009.11.11. 03:10

szeretnem megkerdezni, hany eves korig kell fizetnem a gyerektartasdijat, azt hallottam, hogy uj rendelet szerint 18 eves koraig, ez igaz?
a masik kerdesem, milyen indokok alapjan szuntetheto meg a gyerektartasdij fizetese
koszonom valaszukat

kisokos # 2009.11.11. 07:17

hany eves korig kell fizetnem a gyerektartasdijat
nincs korhatár. addig kell fizetni, amíg a bíróság határozatot nem hoz a megszüntetéséről. Ezt neked kell kérni a nagykorúvá válás után.

milyen indokok alapjan szuntetheto meg a gyerektartasdij fizetese

1. a gyermek nagykorú lett és képes eltartani magát, vagy elvárható, hogy eltartsa, mert mondjuk van szakmája.
  2. érdemtelemség.
miss x # 2009.11.11. 08:14

Mónika 83!

Ha megkapta a munkáltató a bírósági végzést,miszerint van a férjednek feléd 90000 ft-os tartozása,akkor neked kellett volna kapnod a pénzt.és nem a banknak.A tartásdíj van mindenek előtt.
Sztem hívd fel a munkáltatót.
Úgy tudom,hogy a jövedelme 50%-ig terhelhető.
Nem vagyok jogász,csak saját tapasztalatból írom.

fokker70 # 2009.11.11. 09:14

Tisztelt Ügyvéd Urak, Kedves hozzászólók!

Furcsa helyzet áll fenn az életemben tavaly november óta.

Amióta gyerektartást fizetek az anya megakadályozza, hogy a gyerekkel kapcsolatba kerüljek, szerintem tele beszélte a fejét mindennel. Ezt gondolom én.

Az anya meg azt mondja, hogy a gyerek nem kíván velem találkozni.

A bíró pedig azt, hogy a gyerek 15 éves beszéljek vele, mert ha minden féléket kitalál a gyerek akkor ő hiába hoz bármilyen ítéletet.

Hogy is van ez!!! 9 éves volt a kislány amikor az anya elvitte a szeretőjéhez. Ennek már hat éve. 5 éven keresztül a gyermekemmel nagyon is jó volt a kapcsolat.
Tavaly november óta a gyerek nem akar hozzám jönni, többször hívtam telefonon de mindig kifogásokat talál.
A ballagására sem kaptam meghívót mert az anyuka nem engedte.

Mit tegyek?

Fizetek de tudom, hogy a gyerek nem kapja meg a pénzt mert az anyuka az üzletébe fekteti.

Már elgondolkodtam azon, hogy kezdeményezem a megszüntetését a gyermektartásdíjnak csak azt nem tudom, hogy ilyen esetben lehetséges - e.

Mit jelent ebben az esetben, hogy érdemtelenség? már mint a jogban?

Köszönettel

ObudaFan # 2009.11.11. 09:56

Kiskorú gyermek tartása esetén nem lehet érdemtelenségre hivatkozni. A kapcsolattartást a gyámhatóság hajtja végre, ha ezt kéred. HA bizonyítható, hogy az anya ilyen magatartást folytat, akkor pedig elképzelhető, hogy megvalósul a kiskorú veszélyeztetése is.

fokker70 # 2009.11.11. 10:25

Tisztelt ObudaFan, nagyon szépen köszönöm válaszát.

Egy kérdésem még lenne? Amit az email címére írnék ha nem haragszik meg érte.

Köszönettel

ObudaFan # 2009.11.11. 11:06

Hát írjon.

enibaba # 2009.11.11. 11:38

Jó napot kívánok.
Kéréssel fordulok önökhöz .
Apasági pert indítottak ellem. Nem tudom mit tegyek hogyan tovább .
eset: 5 évvel ezelőtt együtt éltem egy akkor 35 éves hölggyel közel 4 hónapig ,én akkor még csak 21 éves voltam, nem szólt nekem hogy terhes lett ezt különköltözésünk után jelentette be,mikor már 3 hónapos terhes elmúlt.
Én nem akartam a gyereket de ö megszülte az óta eltelt 4 és fél év nem látogattam őket, ő sem keresett és egyszer csak jött egy levél a biróságtól hogy apasági pert indítottak , felkerestem őket megpróbáltam vele meg egyezni hogy perenkívül ha megcsináltatom az apasági tesztet akkor fizetek ha az enyém . Ez nem akar megvalósulni. Mit tegyek szeretnék tisztán látni mit ítélhetnek neki hogy lehet ebből a helyzetből legjobban kikerülni . Előre is köszönöm tisztelettel Antus Tamás

kisokos # 2009.11.11. 12:36

enibaba,

Őszintén szólva a bíróság sem fog tudni mást tenni, mint DNS-tesztre kötelezi önt és az eredmény függvényében dönt az apaságról. Ha ez megvan, akkor külön perben kérheti az anya a gyermektartás megállapítását.
Nehéz megmondani, hogy ezt miért kell peres úton intézni, ha ön hajlandó együttműködni. Mindenképpen érdemes kérni a bíróságtól az ön perköltségeinek felperes általi megtérítését, hiszen a perre semmi szüksége sincs.