Gyerektartás dij

ObudaFan # 2009.11.25. 09:37

Kukacvirág

A jogerős ítélet kézbesítésétől 60 napon belül a Legfelsőbb Bírósághoz lehet fordulni felülvizsgálati kérelemmel. A jogi képviselet kötelező, anyagi helyzetedre tekintettel kérd pártfogó ügyvéd kirendelését. Hogy sikeres lehet-e az a perorvoslat, azt az FB ítélet indokolása ismerete hiányában nem lehet eldönteni.

kyrabp # 2009.11.25. 17:47

Sziasztok,

A következőben kérném a segítségeteket.
Ismerősöm férje börtönben van. Jogerősen elítélték 2 évre. Többek közt a gyermekek (két kislány) zaklatása, stb. miatt.
Gyerektartást már rég nem fizetett, most viszont beadtak a bíróságra egy keresetet, hogy az eddigi 10.000.-Ft/gyermek összeget szállítsák le 1.500.-Ft/gyermek összegre. Arra hivatkoznak, hogy a börtönben csak 15.000.- ft keresete van. Ez oké.
De van egy fél ingatlan a nevén. Amire adott esetben ráterhelhetnék a visszamenőleges meg nem fizetett tartásdíjakat is.

Az lenne a kérdésem, hogy van-e esélyük, hogy leszállítják ilyen nevetséges összegre a gyermektartási díjat? És hogy hivatkozhatnak-e arra, hogy a börtönben nincs annyi keresete?
Elmentek egy ügyvédhez, és Ő azt tanácsolta,hogy nyugodjon bele ebbe az összegbe, nem lehet tenni semmit. Nincs értelme ügyvédet fogadni.
Ezt én nem tudom elhinni. Vagy tényleg így van?
Ja, és a múlt hónapban el is küldte a ezt a 3.000.- ft gyermektartást (még ugyan ítélet nem született róla. 1 hónap múlva lesz az új tárgyalás.) De az ismerősöm visszaküldte. Jól tette?

Köszönöm szépen előre is a véleményeket, hozzászólásokat.

Üdv.
Kyra

Kyra

ObudaFan # 2009.11.25. 18:15

1500 Ft-ra leszállítani még ebben az esetben sem tartom valószínűnek. Ezzel együtt kár visszaküldeni a részteljesítést, mert annak az elfogadása nem jelent elismerést.

kyrabp # 2009.11.26. 10:22

Köszönöm.
És szerinted érdemes ügyvédet fogadniuk?
Mert nincs sok pénzük és ha a végén mégis leszállítják 1500 ft-ra, akkor még azt a pénzt is feleslegesen fizették ki.
A bírónő forszírozza egyébként, mert hogy a palinak van ügyvédje az ismerősömnek meg nincs.
Sajnos vidékiek és hát nincs túl sok ügyvédből választék. Akinél voltak, mint mondtam azt mondta, hogy nyugodjon bele az összegbe.
Ezért kérdezném, hogy mennyi a reális alapja, hogy a gyerekek hátrányára döntenek?
Van-e esetleg valami jogszabály, amire hivatkozhatnak?

Köszönöm,

Üdv.
Kyra

Kyra

kyrabp # 2009.11.26. 10:23

Köszönöm.
Mert nincs sok pénzük és ha a végén mégis leszállítják 1500 ft-ra, akkor még azt a pénzt is feleslegesen fizették ki.
A bírónő forszírozza egyébként, mert hogy a palinak van ügyvédje az ismerősömnek meg nincs.
Sajnos vidékiek és hát nincs túl sok ügyvédből választék. Akinél voltak, mint mondtam azt mondta, hogy nyugodjon bele az összegbe.
Ezért kérdezném, hogy mennyi a reális alapja, hogy a gyerekek hátrányára döntenek?

Köszönöm,

Üdv.
Kyra

Kyra

kyrabp # 2009.11.26. 10:24

Köszönöm.

Köszönöm,

Üdv.
Kyra

Kyra

ObudaFan # 2009.11.26. 12:48

Azt innen senki nem fogja megmondani, hogy mekkora lesz a mérséklés pontosan. Hogy szükségük van-e jogi segítségre, azt pedig nekik kell eldönteni.

caravell # 2009.11.28. 15:32

Kedves ObudaFan! Az alábbiakról kérném a tanácsát:

A gyermek 19 éves múlt, de még iskolás, mert az anyja (aki a válást indította) ide-oda költözik vele és mindig másik iskolába írtaja, ezért 3-szor járta a második osztályt a szakközépben. 50 000 Ft gyermektartásban állapodtunk meg, amit nem levontak, hanem én fizettem (bírósági végzés rögzítette a válóper során).
Az év elejei válság miatt az amúgy is nehéz anyagi helyzetem ellehetetlenedett, gyakorlatilag az élettársam tart el, a fizetésem olyan tartozások törlesztésére megy el (autó, személyi kölcsön), amit még az exfeleségemmel közösen vettünk fel a válás előtt, azon kívül bankkölcsönt kellett felvenni ingatlanvásárláshoz, mert a válás után nem volt hol laknom. A fizetésem is lényegesen, váláshoz képest 40%-al csökkent. (Egy nagy gyár alkalmazottja vagyok, tehát ez a csökkenés nem papíron, nem sumák, sajnos igazi...)

A gyermektartást július óta nem fizettem. A helyzetet próbáltam megmagyarázni a gyermek anyjának, aki most mégis feljelentett: egy rendőrségi idézést kaptam.

Kérdésem: hogy kerül a képbe a rendőrség? Mire számíthatok?
Tudomásom szerint,a nagykorú gyermek esetén a szülő saját szükséges tartásának a rovására nem kötelezhető tartásdíj fizetésre, csak, ha a kötelezett azt saját szükséges tartásán felül megfizetni képes.

Hogy számolható ki ez az összeg? Van ennek konkrét értéke?

A gyermek megélhetése nincs veszélyben, a nyáron külföldön nyaraltak, tavasszal autót vettek...

Segítségét előre is nagyon köszönöm!
Róbert

lindsday # 2009.11.28. 16:19

Kedves Fórumozók!

Szeretnék felvilágosítást kérni, hátha volt már valakinek hasonló tapasztalata. Egy gyerektartási per során az apa gyerektartás fejében lemondott a házról a gyerekek javára. Az anya ezt el is fogadta.

Amit én nem értek, valóban ajándékozási szerződést kell erre kötni a két szülőnek? Ezután ajándékozási illetéket is kell fizetni? Kinek kell ebben az esetben az illetéket megfizetni?

Illetve a bírónő fél év gondolkodási időt adott a feleknek. Ez megszokott a bírói gyakorlatban? Ha a két szülő megállapodott, miért kell mégis fél évet várni, hogy bejegyzésre kerüljön a tulajdonos-váltás?

Köszönöm válaszukat!

Linda

ObudaFan # 2009.11.29. 15:11

Maga ez az egyezség lesz a szerződés, de ez így visszterhes szerződés, nem ajándékozás. És valóban kell illetéket fizetni. Ha a felek kijelentik, hogy egyezséget kívánnak kötni, és az a törvénynek megfelel, akkor azt a bíróság jóváhagyja. Nyilván itt azért nem volt ilyen egyértelmű, hogy mindkét fél eldöntötte ezt. Mindenesetre kifejezetten szüneteltetni a pert - amire a fél éves időtartamból következtetni lehet - csak a felek közös kérelmére képzelhető el ilyen esetben.

juzolka # 2009.11.30. 11:01

Kedves Fórumozók,

Segítséget szeretnék kérni.
2éve hogy elváltam akkor megegyeztünk a 40eFt-os tartásdíjban, rendszeresen fizetem azóta is soha nem volt belőle probléma.
Erre pénteken jött egy levél, hogy január 1-jétől fizessek 60eFt-ot vagy bírosághoz fordul(az ex megbízott egy ügyvédet) mert a gyermek elkezdett oviba járni megnőtt a ktg + mindennek felment az ára...stb.
Mit tegyek mit tehetek 60e Ft azért szerintem baromi sok és persze a fizetésemnek a 20%-a is kevesebb jóval mint 60e Ft, de bíróságra se szeretnék menni. Ha eljutunk oda akkor azt megtehetik pl. hogy letiltatja a fizetésemből pedig én rendszeresen fizetek minden hónapban? vagy csak megállapítanak egy összeget? mire számíthatok? Persze próbálok vele egyezkedni ne kelljen eljutni a bíróságig de ahogy őt ismerem semmi jóra nem számíthatok..

előre is köszönöm a válaszukat

apuka21 # 2009.11.30. 11:27

Jonapot mindenkinek!

Az lenne a kérdésem: 8honapja született egy kislányom!Az édesanyátol külön élünk,a biroságon 15 ezer forint tartásdijban eggyeztünk meg.Azóta munkanélküli lettem mit kell tennem ha nem tudom már ezt az összeget fizetni?Van mellette autohitelem és számlák aminek az összege kb.40ezer ft és kapok 55ezer munkanélkülit!Hogyan lehet ilyenkor csökkenteni a tartásdijat?Ha ujra lessz bejelentett munkám akkor a különbséget vissza kell fizetnem? Válaszokat elöre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.11.30. 14:58

Bíróságon lehet pert indítani a tartás csökkentése iránt. De azért 15e alá egyáltalán nem biztos, hogy menni fog a bíróság.

ObudaFan # 2009.11.30. 14:59

Bíróságon lehet pert indítani a tartás csökkentése iránt. De azért 15e alá egyáltalán nem biztos, hogy menni fog a bíróság.

syster # 2009.11.30. 15:19

Kedves Fórumozók!
Mazohista élvezettel olvasom a sok megszívatott ex-férj óvatos érdeklődését, vajon szükségszerű-e, hogy a volt feleség lehúzza még az alsógatyát is rólam?
Élettársamat a volt asszony 6 év után kopasztotta meg. A fia, akit az asszony elszédített, Székesfehérvár legdrágább fizetős gimijébe jár (Lánczos Kornél Középiskola, nézz utána... le sem merik írni a tandíjat), évente legalább kétszer síelnek, nyaralnak, őszölnek, amit akarsz... A nő a város legközismertebb nyelviskolájának egyedüli tulajdonosa. Szerintetek mennyit keres? A bíróságon azt vallotta, 120.000 ft/hó. Csak a kozmetikus többért generálozza. Természetesen ezt a bíróNŐ!!! elhitte, senki nem kérdezte az osztalék jövedelmet, stb. de azt megemlítették, hogy nekem (élettárs) van egy autóm (2000-ben vettem, 2 milla volt újonnan, még azt sem tudtam a páromról, hogy megszületett). Mindenhonnan megkaptam, hogy ne reménykedjünk, a kis drágának jogai vannak. A páromat a nyáron műtötték, csípőprotézist kapott. Igen, azóta táppénzen van. Igen, el vagyunk adósodva. Valószínűleg a gyereknek nem vagyunk vonzó program. A múltkor elvittem a squash-edzésére (iskolai program), a másik kölköt Audit TT-ből lökte ki az őse.
FÉRFIAK! Ébresztő!!! Hol itt a jog? Elváltok, és el is temethetitek magatokat. Hogyan fogtok új családot alapítani? Hogyan fogjátok eltartani? A második asszony köteles eltűrni, hogy az előző élete végéig jogosult belepancsolni az életetekbe. 18 éves korban nincs vége a gyerektartásnak! Annak nincs automatikus lejárata, újabb per által juthattok a szabadsághoz, ha a másik féllel szemben pert nyertek. Ez ma hazánkban szerintem szinte lehetetlen. Én javaslom, ha az asszony hagyja ott a családi fészket, ne kaphasson egy huncut vasat sem. Majd meggondolja, elég önálló-e!
Csóró apához nem kívánkozik a fejlődő igényű ifjúság.
Reménytelen indulattal: második asszony

Hakuna # 2009.11.30. 15:26

Kedves syster!
Testvérek vagyunk a bajban... :-)

Mélységesen egyetértek.

Tarts ki, én is ezt teszem,mert:
Szeretem azt az embert, akit kisemmizett egy aljas.
Ennyi.

bertus # 2009.11.30. 16:45

hakuna és syster

azt hiszem jó páran hasonló cipőben járunk
én már befordultam a célegyenesbe és csak egy pár évet kell még kibírnom
addig talán már nem adom fel

Big Joe # 2009.11.30. 17:16

Én is ebben a cipőben járok.A lányom lassan 16 hónap múlva nagykorú lesz.A "még" nem befejeződött tartásdíj per 2007 júniusában indult ellenem.Hosszú história.Mindent átéltünk.Az elsőfokú bíróság nem hajlandó figyelembe venni,hogy új párommal új családomban két új gyermeket nevelünk.Mi vagyunk egy új család.Minket nem hagy békében élni 8 éve az ex feleség.Hihetetlen dolgok történnek a perben.Átéltünk már végrehajtást,hatályon kívül helyezett elsőfokú ítéletet,agresszív felperesi oldalt.Ajánlatot megegyezésre,mert közben büntetőeljárást indítottunk ex ellen a tettei után.
2,5 éve tartó per nem dicsőség.Az ezalatt elszenvedett stresszes mindennapokat megbénító,elrontó percek,órák az egész életünket végigkísérik.Gyermekeink szerencsére ebből nem látnak semmit,de mi belül szenvedünk immáron 8 éve egyfolytában.

Úgy látom,hogy nagyon sokan vagyunk,akik ebben a kinőtt,kitaposott,megkopott,lyukas cipőben kell hogy éljünk - szeretnék egy régen dédelgetett tervemhez társakat találni - egy egyesületi formát ölteni a mi érdekeinknek - petíciót megfogalmazni a minket károsan érintő csjt. törvények méltányosabb változtatására.Már többen jelezték csatlakozási akaratukat,ha te is akarod,írj nekem,és akkor belekezdünk.(coffeebreak@citromail.hu)

message # 2009.11.30. 19:54

Üdv!
Kérdésem az lenne,ha én két gyermek után gyermektartást fizetek, kell-e olyan időszakokban is fizetnem, mint pl.nyári szünet, aminek felét nálam töltik a gyerekek?

Köszönettel

monalisa1 # 2009.11.30. 20:08

Sajnálatos de olyankor is fizetni kell a t.díjat mert a bíróság az év 12 hónapjára rendelte el a fizetési kötelezettséget. (Ha az anya korrekt akkor arra az időre amíg a gyermekek az apánál időznek arányosan visszajuttat ill. rájuk költ, de ez a kérdezők sokasága szerint nemigen szokott megvalósulni....)

"Mona"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.11.30. 20:40

mert a bíróság az év 12 hónapjára rendelte el a fizetési kötelezettséget. (Ha az anya korrekt akkor arra az időre amíg a gyermekek az apánál időznek arányosan visszajuttat

Ez a két félmondat tökéletesen ellentétes egymással.

elkeseredett # 2009.12.01. 08:25

Kedves Jogászok!
Apukának van egy 8 éves kisfia (ő az enyém) és két 20 év feletti felsőfokú tanulmányokat végző gyereke. Eddig ők is "gyerektartást" kaptak. Most új perben, emelést kértem, mondván már nincs eltartandó gyerek más, csak a 8 éves. Kérhetem-e, hogy a "gyerektartás" perben a nagyok anyukája ne legyen bevonva? Szeretném, ha csak az én gyerekem gyerektartását rendeznénk le. Mondja ki a bíróság, hogy nincs más eltartandó gyermek, esetleg függessze fel nekik a gyerektartás utalását. (hátraléka is van apukának korábbról ami behajthatatlan mivel összességében 50% le volt tiltva és igy esetleg megkaphatnánk a több szászezer forint elmaradást!). A nagyok anyukája (vagy a fiatalok saját maguk) pedig indítson egy külön pert, a gyerektartástól - tehát tőlem függetlenül amikor már az én gyerektartásperem lezárult -, rokontartásra és ott döntsenek ahogy akarnak Apuka fennmaradó letiltható jövedelméről.
Van-e erre lehetőség és jogos-e a kérésem?
Nagyon várom az S.O.S. válaszokat, mert hétvégén lesz tárgyalás!
Még annyi, hogy én nem kértem perbe vonni a nagyok anyukáját, de a Bíróság erre felszólított, tehát jelenleg ő is alperes!
Előre is Köszi
ui: aki tud írjon hivatkozási helyet is légysziiiiii

Nagycur # 2009.12.01. 20:08

Üdv mindenkinek!

Nekem is lenne egy kérdésem. Van egy 16 hónapos fiam. Az apja 3 hónapja hagyott itt minket, és azóta nem fizet egy fillért sem, és félek, nem is fog. Elindítanám a "procedúrát", hogy gyermektartást fizessen, de nem tudom van-e értelme, mert általában olyan munkahelyeken dolgozik, ahol nincs bejelentve. A kérdés az lenne, hogy ebben az esetben is kötelezhetik gyerektartás fizetésére, vagy csak akkor, ha van igazolható jövedelme?
A válaszokat előre is köszönöm.