Gyerektartás dij

Láma # 2008.07.15. 12:32

Judit!
Sajnos a magyar törvények ezen a téren igazságtalanok,ezt sokan tudják.Akkor is fizetned kell,ha egész évben ti ruházzátok,ti etetitek,ti nyaraltatjátok.Ez az anyuka pénze,neki "jár".
Gondolom anyukával nem lehet értelmesen megbeszélni,marad az hogy nyeltek.Ha legközelebb lehetőség lesz rá,akkor kérni kell a bíróságot a szükséges és az apa terhelhetőségéhez tartásdíj megállapítására,és ha kevesebb mint amit most fizettek,akkor abból lehet venni pl. egy szandit.De ez már nem a kötelező kategória lesz,hanem a természetbeni plusz hozzájárulás.

Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

Láma # 2008.07.15. 12:22

lajoska32

Ez a "pereputty" beszólás volt.Ha neked pereputtyod van,akkor bizonyára sok gyereked van,létminimum alatt éltek,és segélyből.
Kultúrált helyeken családnak nevezik.

Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

Judmi # 2008.07.15. 12:09

Judit nekem is volt hasonló probélmám,bár mi nem is láthatjuk a gyereket... próbáltunk mi is azt,hogy mi veszünk ruhát a gytartás feléből a másikat pénzbe kifizetjük,de nem lehet... Nem fizethetsz sztem félhavi gytartást sem. Monalisa azt mondaná erre,hogy illene ilyenkor az exnek visszaasni a tartásdíjat,amikor nálatok van a kisfiú. De visszadni nem fogja...

maj.judit # 2008.07.15. 11:57

Kedves Mindenki!

Az én problémám a következő. A párommal boldog kapcsolatban élünk, van egy kisfiúnk, most várjuk a következő babát. A páromnak az előző kapcsolatából van egy kisfia, akit az anyukája erősen befolyásol és ellenem/ellenünk próbálja hangolni. Tavaly ősz óta ugyan van egy megállapodás, amit a bíróság jóvá is hagyott, de igazából csak akkor van részben betartva, ha anyukának az az érdeke. A párom amennyire csak tud alkalmazkodik és próbál rugalmasan hozzáállni a dolgokhoz, de mindennek van határa. Az anyukának is van új kapcsolata, másik városba költöztek, a kisfiú másik iskolába került, ami szerintünk megviselte, mert eléggé csendes és nehezen teremt kapcsolatot másokkal. Nem beszélve arról, hogy teljesen össze van zavarodva a körülötte kialakult helyzet miatt.
Nyáron minden páros héten van nálunk hétfőtől péntekig. Mikor először jött, alig volt nála ruha. Mikor a párom szóvá tette, az anyuka közölte, hogy neki nem kötelessége a gyerekkel ruhát adni. A párom vett neki egy szandát, mert még azt sem adott a gyerekkel. Az lenne a kérdésem, hogyha az anyuka szerint neki nem kötelessége elég ruhát adni a gyerekkel akkor a páromnak kötelessége fizetni a rendes gyerektartást, vagy le lehet vonni azt az összeget, amit mi ruhára költünk, vagy esetleg ilyenkor csak fél gyerektartást fizetni, mivel havonta 2 hetet itt van?
A jog csak az anyuka pártján áll, mivel nála van elhelyezve a kisfiú? Mi nem szeretnénk elvenni tőle, csak azt szeretnénk, hogy tartsa magát a megállapodáshoz és ne tömje tele a gyerek fejét mindenféle hazug dologgal.
Mi a teendő ebben a helyzetben?
Köszönettel,
Judit

Judmi # 2008.07.15. 11:49

mok.mok elmesélnéd nekem azt,hogy hogy tudnám én is beperelni a páromat gytartásilag??? Nekem ezt sokan ajánlották. Mi együtt élünk, nem vagyunk házasok,alkalmi kiskönyvvel dolgozik... és fizetünk a másik lánya után is. Érdekelne:) Köszönöm.

Gica84 # 2008.07.15. 10:43

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat! Sokat segítettetek, teljesen új megvilágításba látjuk a helyzetet, érdekes, hogy egy ügyvédünk se adott még ennyi hasznos tanácsot, pedig fizettünk mint a katonatiszt.S még meg sem jelent a tárgyaláson, hanem az egyik tanoncát küldte el aki olyan felkészületlen volt, hogy át se olvasta az anyagot.Most intézzük a költség mentességi kérelmünk leadását, szedjük össze a papirokat, és határozottan bízok némi sikerben!!!!!!!!S keresünk egy nagyon rafkós ügyvédet.

lajoska32 # 2008.07.14. 21:16

bagaméri! Olvasd el mit írtál 2008.07.12 22:12 és 2008.07.13. 09:59-kor.Persze,ha nem Te írtad bocs.Egy kicsit tényleg gáz vagy már bocs,de mifelénk a pereputty a családot jelenti,hol sérti a személyiségi jogaidat?A lányod meg nem gondolod,hogy féltékeny a két kicsire,mert Veled szeretne lenni láthatásokkor nem velük,ezen mi nem érthető?
Az elit suliba is kell a tudás elsősorban,nem csak beíratják a gyereket hipp-hopp.Viszont olyan ismeretet adhat a külföldi út,meg a többi ami hasznára lehet.Igenis számít ki hol végzett!Mondjuk holnap hívj fel egy céget,ahol informatikust keresnek,hogy a Károly Róberten végeztél,majd fél óra múlva egy haverod jelenkezzen be mint BMF-es,majd meglátod a különbséget!
Der Alte! Te is olvasd el mit írt Bagaméri,az ő szavait használtam!
Az,hogy a voltod hányszor főz egy héten melyik paragrafushoz tartozik?(ezt nem bírtam kihagyni bocs),sajnálom a lányod.

monalisa1 # 2008.07.14. 20:44

A készfizető kezességüket nem kérdőjelezheted meg, legfeljebb majd akkor ha egyáltalán nem eszközölnek levonást...

monalisa1 # 2008.07.14. 20:41

leányfalusi

Végül is maradéktalanul meg fogod kapni a még járó elmaradt pénzt - ha részleteiben is. A cégnél bizonyára nem te vagy az első és az egyetlen t.díjas jogosult, tehát ami az ők eljárási szokásos ilyen esetben. (Egyébiránt egy nagyvállalattal szemben...)

Ezen többletet havonta tedd félre, aztán amikor egál - ott a pénz "egyben" a kezedben.

monalisa1 # 2008.07.14. 20:34

Kedves mok.mok!

Köszönöm válaszodat. A jó ügyvéd szinte mindent elérhet - sőt még annál is többet -, aztán a másik keresheti a hibát: hol is rontotta el., no nem a házasságot, mert az már régről "lejárt lemez", hanem az egyezkedést.

Abban (is) igazad van, hogy a közös számlán lévő pénzt el is lehet veszteni (...) vagyis miért volt a férfi olyan hiszékeny, olyan balek.

Szóval Gica84-nek egy jó ügyvédre vam szüksége, aki remélve "kirázza" a férj volt feleségéből az őt nem megillető vagyoni értéket és egyéb értékeket.

mok.mok # 2008.07.14. 20:11

Ja és a számláról eltünt pénznek lehet bottal ütni a nyomát.
Azt mondja majd, hogy levette ugyan a házassági vagyonközösség alatt, de feltette a ruletten pirosra és fekete lett.
Tudod a házasság ...jóban rosszban

mok.mok # 2008.07.14. 20:04

monalisa1

A hozott vagyon akkor is hozott vagyott, mégha két névre kerül a lakás.
Csak igazolni kell.
Az ajándékozási ok megszünt, érdemtelenség miatt az is visszajár.
Most fejeződött be egy esetem, férjet képviseltem.
3.000.000 ft-ot ajánlott az asszonynak, csak szabaduljon tőle de az nem fogadta el, 10 fölött szeretett volna
Három évet voltak házasok, abból egyet külön.
Megkapartuk a dolgot, a végén ha hiszed, hanem az asszony örült annak a 150.000 Ft-nak is, amit a végén kapott. A többi a férj különvagyona volt, csak 300.000 Ft volt a közösen szerzett vagyon.
A végén mindenki megkönnyebbült. Az asszonynak sem kellett a pénzköltésen gondolkozni.

leányfalusi # 2008.07.14. 19:43

Üdvözlök Mindenkit!
Tanácsra lenne szükségem a következő dologban: bíróság végzésben 06. 01-től 40% gyerektartást itélt meg két gyerekemnek, édesapjuk munkáltatójától kapom az összeget. Június hóban nem kaptam -mondván már kifizették alkalmazottjuknak a bért, így már nem tudták miből levonni (nagy állami cégről van szó). Azzal a kérésemmel, miszerint akkor a köv. hóban dupla tartásdíjat küldjenek finoman szólva elküldtek. Szerintük úgy jogszerű, ha a 40 % feletti 10%-ból több hónapon keresztül utalják nekem a tartozást. Én úgy tudom, hogy a cégnek akkor meg kell előlegezni, és saját maguknak vonják "vissza" a 10 %-ot.
Ha létezik az hogy az elmaradást egy összegben kapjam meg, akkor szeretnék jogszabályi hivatkozást is kérni. A Bíróság egyébként készfizető kezesként jelölte meg a munkáltatót.

monalisa1 # 2008.07.14. 16:37

Az örökölt különvagyonánál az a gáz, hogy az összegből a házvételkor a fele tulajdonjogot a feleségre íratta, ergo neki ajándékozta azt. Vélem tette ezt abban a hiszemben, hogy majd holtimiglan -holtodiglan mint a mesében...

A Ptk. 582 § (2) szerint az ajándék visszakövetelhető, ha utóbb meghiusul az a vélelem, amely nélkül az ajándékozás nem történt volna meg. (A hivatkozott jogszabály pontos szövege itt balra olvasható a "Szolgálatások" menüsor "törvénytár" rovatban.)

Tehát az ügyvéd majd visszapereskedi neki, bár nem olcsó és időigényes. (Ha nincs pénz perköltségre, felmentést lehet kérni a 6% pertárgy-érték illeték befzetése alól a bíróségtól, a keresetlevél beadásával egyidejüleg.)

A 4-5 M Ft fele minden vita nélkül a férjet illette a válókereset beadásának időpontjában, mivelhogy házassági vagyonközösség alatt szerzett pénz volt, attól függetlenül, hogy a nő nevén "futott" a számla.
(A banktól kell adott időpontra vonatkozóan utólagos kimutatást kérni, és csatolni a keresethez, mint ezen pénzkövetelés + kamat...)

Az autó értéke is felezendő, mind közös vagyontárgyuk a válókereset időpontjában.

A nő bizonyára nem tudja igazolni, hogy a bankszámlán lévő pénzt ajándékba kapta a szüleitől és/vagy örökölte stb., tehát kizárólagos különvagyona lett volna - nem.

A házra visszatérve, a váláskor a fele tulajdonrészét "szerelemből" ajándékozta a nejének?!
Esetlegesen szóba jöhet a megtévesztés, a becsapás vagy a pszichés "kényszerítés" - nem tudom, de ezt a témát is körül kellene járni még így utólag is.

Az új ügyvéd remélve majd kitalál valamit.

mok.mok # 2008.07.14. 15:50

Az örökölt dolog különvagyonnak számít, meg az is, ki mit hozot a házasságba, csak igazolni kell tudni.
A nem kézzel fogható dolgokkal nem igen lehet mit kezdeni, még akkor sem, ha van egy tucat tanú.
A tartásdíj összege minden esetben jövedelemfüggő, de a kikorú gyerek az első a te megélhetésed terhére is megítélik a tartásdíjat, hisz te éhenhalhatsz, a gyerek nem. Persze itt figyelembe veszik a már megszületett másik gyereket is.
Csunya amit most írok, de azt tanácsolom, hogy amikor megszületik a másik gyerek pereld be férjedet gyerektartásilag, mondjátok azt, hogy különéltek, a szociális jutattás is jobb.
50% fizunál többet nem vihetnek el.

Gica84 # 2008.07.14. 15:35

Köszi a hozzászólást, mindenképp ismét jogi útra tereljük, tekintve, hogy ebben a helyzetben a megegyezés esélye 0, pedig ez lenne a normális. A vett házat, mivel még akkor együtt tervezték életüket,mind kettőjük nevére íratták, amiről olvastam a váláskor kapott határozatot, lemondott, így már az asszony pajtás nevén van. Az általunk nevelt két kisgyerek(az egyik még a pocakomban van)természetesen közös. Így ezzel is érvelünk majd. Véleményed szerint ha bizonyítjuk (banki igazolás)mennyi volt a számlán mit segít, tekintve, hogy az ex trükkös nő, és ez a számla csak az ő nevére szólt. De egyértelmű, hogy 12 év alatt összesen 6 hónapot dolgozott honnan lett a pénz? Ha a ház így közös lett, a bankszámla is közösnek számít? Az autó szalonból kihozott volt, váláskor kb. a 3,5M ért, és a bank felé max.6-7 százezer volt tartozás, a férjem igen magas önrészt rakott le.Váláskor kb fél éves volt a kocsi. Feltudjuk használni a tárgyalás során ha szerzünk arról papírt, hogy a férjem örökölt akkor?

monalisa1 # 2008.07.14. 13:01

A férjednek azt is kérnie kell a bíróságtól, hogy amikor majd a megzsületik másod közös (?) gyermeketek, a t.díj a 3+2=5 gyermek eltartására figyelemmel legyen a továbbiakban meghatározva.

monalisa1 # 2008.07.14. 12:57

A házvásárláskor lehet, hogy "csak" ajándékozta a feleségének a fele tulajdonjogot., az ajándék a későbbiekben bizonyos esetben visszakövetelhető, ha az eredeti elképzelés (= holtodiglan együttélés) utóbb meghiusul - közbejön a válás...

Jó lenne ha férjed PONTOSAN visszaemlékezne mindenre, minden apró részéletre is, és mindazt elmondaná az új ügyvédnek.

monalisa1 # 2008.07.14. 12:53

Jut eszembe: ha a férfi az örökölt pénzből anno a saját nevére vásárolt házat, és az ara abba költözött be - és szült aztán 3 gyereket, akkor a ház mindmáig a féri kizárólagos tulajdona. Amennyiben a házasság után a feleséggel közösen vásárolták azt a házat, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy "bedobta a közösbe" a pénzét - azon házasságnál. De akkor is, vizsgálandó, hogy az 50% tulajdoni hányadával mi is történt a későbbeikben?!

monalisa1 # 2008.07.14. 12:45

Ügyvédet kell fogadni, még akkor is, ha jelenleg nincs miből fizetni... Ő majd átolvassa a válópert, a "megállapodást" és megpróbál valamerre elindulni.

Az apa "csak úgy" nem adhatta az örökségből származó különvagyonát a gyerekeknek (vagy a volt feleségnek??? - ez jogilag amúgy is kizárt ebben az esetben), mert ahhoz 1. ügyvédi ellenjegyzés szükséges ingatlanvagyon elajándékozásánál is, 2. gyámhatóság előzetes jóváhagyása szükséges a kiskoruakra tekintette, 3 . ameddig a gyerekek kiskorúak, az anya szabadon nem renldelkezhet az ők tulajdonával - ismételten a gyámhatóság lépne a képbe.

Tehát bemenni a földhivatalba és kikérni a tulajdoni lapot, mert szerintem nagy a valószínűságe annak, hogy a ház még mindig az apa nevén van.

Megismétlem: az "ajándékozás kontra t.díj-ról lemondás" sehogy sem történhetet a gyámhivatal nélkül.

A közös volt bankszámlájukon lévő 4-5 M Ft midenképpen fele-fele a váláskor, amely összeggel a volt feleség tartozásban van + kamatok...

Tessék a banktól utólagos egyenleget kérni a válókereset beadásának hónapjáról, mivelhogy a házassági vagyonközösség köztük akkor szünt meg.

A volt közös autó is felezendő, vagyis utólag visszajár legalább ennyi pénz. (Aztán kérdéses, hogy a vélhetően hitelre vásárolt autó havi részletei a továbbaiban lettek-e fizetve, és ki által?)

A t.díjat akkor is fizetni kell ha valaki sajnálatosan munkanélküli, vagyis a bíróság által megállapított "mindenkor fizetendő minimum" összeget.

Persze ha semmi bevétel nincs, akkor az apa fordulht volna a bírósághoz ezen váratlan ok miatt, és kérve a havi t.díj csökkentését.

Szóval veszve nincs minden, sőt, csak kell egy jó ügyvéd aki beleássa magát a papírokba, és a továbbiakban ő lép fel az apa nevében.

Gica84 # 2008.07.14. 09:30

Üdvözlök Mindenkit! Hasznos tanácsokat, véleményeket, lehetőségeket várnék, ha tudnak segíteni. Előre is köszönöm. A férjem elvált 3 gyereke van az előző házasságából, s én most várom a másodikat. Házasságuk alatt a felesége nem dolgozott, nem volt vagyon amit a házasságba vitt volna, férjem örökségéből vettek egy házat.Válásukkor (a férjem bízva az ügyvédébe, aki csak később derült ki akkor már rég bizalmas viszonyt ápolt a férjem Ex-ével)férjem mindent aláírt, az ügyvéd biztosította, hogy így minden jó. Emeletes családi házat vitte, a bankba 4-5 millió volt a számláján,(a férjem nem szeret bankba rohangászni, ezért az övére rakták)vitte,új autót vitte,a férjem még a ruháit, illetve a munkájához nélkülözhetetlen szerszámait se vihette.Ezen felül a férjem aláírta a gyerekenkénti 20.000Ft-os gyerektartást.Nem tudjuk kifizetni.Nyakunkon a végrehajtó(akit ránk küldött), de nincs mit elvigyen,férjem a gyerekeit nem láthatja,mert feljelentett, hogy el akarjuk rabolni őket,s a közelükbe se nagyon mer menni, mert az ex egyből rohan a rendőrségre, s most feljelentette a gyerektartás nem fizetése miatt.Szó szerint utcára került,mindennélkül.A válás óta eltelt a 2 év, s perújrafelvételt kértünk, mire van esélyünk? Van rá esély, hogy figyelembevéve mindent ami ott maradt beleszámolják a gyerektartásba, vagy eltöröljék azt,vagy mérsékeljék, tekintve anyago helyzetünk,gondolom, esélytelen, hogy kifizettessék a ház felét legalább az ex-el.
Válaszaikat, segítségüket köszönöm. Tudom hogy sok anya van aki válás után küzd a megélhetésért, s alig kap valamit, de vannak akiknek a céljuk mindössze, hogy tönkretegyék volt férjüket, s annak új családját.

Bagaméri # 2008.07.14. 07:56

A mi két pici gyerekünk mindig emlegeti és hiányolja, érdeklődik a nagylány után.Nincs semmiféle utálat bennük,mert mi nem úgy neveltük őket.Ha találkozunk a nagylánnyal, akkor a két gyerek szeretne vele játszani, de a nagylány elfordul tőlük, nem is hajlandó hozzájuk szólni.
A nagylány viszont már nevezte a két picit "fattyúknak" 14 éves korában. 14 évesen azt sem tudja, hogy mit mondott.

"Ja, hogy az ex éppen annak örül???"

Igen sajnos.

der Alte # 2008.07.14. 07:47

Nem mostohatestvér. Ha ugyanattól az apától de különböző anyától származnak a gyermekek, akkor féltestvér. Egyébként pedig tökmindegy.

Mindenkinek egyszerűbb, ha együttműködés van, ha együtt kell élni hosszabb, v. rövidebb ideig. A gyűlölködés ebben nem segít, ráadásul kifejezetten rossz érzés is. Nem kell szeretni a másikat, de mindenkinek jobb, ha legalább tudják egymást a féltestvérek/mostohatestvérek tisztelni, ha tudnak egymással barátkozni. Szülőként pedig nagyon rossz érzés, hogy az egyébként egyformán szeretett gyermekek ki nem állhatják egymást. Ja, hogy az ex éppen annak örül???

Bagaméri # 2008.07.14. 07:02

"A mostoha­testvéreket meg miért kéne már szeretnie?Édes­tetvéreknél is gond szokott lenni a nagy korkülönbség.Ő hozzád tartozik(na)nem a pereputtyodhoz­."

Ez a szöveg azért tényleg felháborító! Milyen jogon mered lepereputtyozni a családomat??

der Alte # 2008.07.14. 07:01

Goodwitch

Az, hogy "úgyis az anyának ítélik a gyermeket" az esetek kb. 95%-ban tény. Az apának esélye csak akkor van, ha az anya nem akarja a gyereket, vagy bizonyíthatóan és sorozatosan veri, esetleg drog- és/vagy alkoholproblémái vannak. Ez a maradék 5%. Nem a törvény szerint, az egyenlő esélyeket adna, hanem a bírósági gyakorlat szerint. A testület 99,99%-a is nő... Már bocsánat, de alapesetben a férfi szerintem tök esélytelen. Kétlem, hogy az, aki egy eredendően esélytelen elhelyezési pert is rászabadít a válás egyéb terhei mellett a gyermekére, az nagyon szeretné őt.