Gyerektartás dij

anya45 # 2009.12.14. 23:01

Tisztelt Szakértők!

Gyermektartásdíj nemfizetése miatt feljelentést tettem volt férjem ellen. Nem a lehetősége hiányzik a fizetéshez, hanem a jóakarat. Már ítélet is született, ahol megállapították a bűnösségét: 2 évre próbára bocsátják, bár súlyosbító körülményként vették számba a fizetési szándék teljes hiányát, ill. az eltelt hosszú időt.

Ez azt jelenti, hogy 2 év múlva - ha ez idő alatt más bűnt nem követ el - ez mintha meg sem történt volna?

Vagy azt, hogy ha 2 éven belül továbbra sem fizet, egy újabb feljelentés és a bűnösségének újbóli megállapítása esetén már tényleges büntetést szabnak ki rá?

Utóbbi esetben, legalább remélhetném, hogy a bűntetés elkerülése érdekében inkább fizetne (már két éve egy fillért sem láttunk tőle)

Köszönöm, ha időt szakítanak kérdésemre!

UI: Elnézést, ha nem teljesen ide tartozik a kérdés, de a büntetőjognál valamiért a rendszer nem akarta rögzíteni.

anya45 # 2009.12.14. 23:01

Tisztelt Szakértők!

Gyermektartásdíj nemfizetése miatt feljelentést tettem volt férjem ellen. Nem a lehetősége hiányzik a fizetéshez, hanem a jóakarat. Már ítélet is született, ahol megállapították a bűnösségét: 2 évre próbára bocsátják, bár súlyosbító körülményként vették számba a fizetési szándék teljes hiányát, ill. az eltelt hosszú időt.

Ez azt jelenti, hogy 2 év múlva - ha ez idő alatt más bűnt nem követ el - ez mintha meg sem történt volna?

Vagy azt, hogy ha 2 éven belül továbbra sem fizet, egy újabb feljelentés és a bűnösségének újbóli megállapítása esetén már tényleges büntetést szabnak ki rá?

Utóbbi esetben, legalább remélhetném, hogy a bűntetés elkerülése érdekében inkább fizetne (már két éve egy fillért sem láttunk tőle)

Köszönöm, ha időt szakítanak kérdésemre!

UI: Elnézést, ha nem teljesen ide tartozik a kérdés, de a büntetőjognál valamiért a rendszer nem akarta rögzíteni.

ObudaFan # 2009.12.15. 11:13

Ez azt jelenti, hogy 2 év múlva – ha ez idő alatt más bűnt nem követ el – ez mintha meg sem történt volna?

Mindkettő igaz.

kisa6 # 2009.12.15. 11:54

Szép napot!
Köszönöm a válaszokat,lenne még kérdésem.A bíróságon azt mondták,töltsük le netről a nyomtatványt,6 példányban adjuk be a bíróságra.De találtam kettőt is.501-es,502/a-t.Mivel nem akarunk ezért újabb költségbe merülni,ügyvéd nélkül szeretnénk beadni,csak nem tudom eldönteni,melyiket kell kitölteni.Köszönöm előre is a segítséget.

kimberli # 2010.02.23. 08:35

Sziasztok! Az én volt férjem /10 éve elváltunk/ soha nem dolgozott bejelentett m.helyen, pont azért,hogy ne kelljen tartást fizetnie.Feljelentette az önk. mert nem fizette vissza az államit, feljelentettem pár évvel később én is,mert még mindig nem fizetett.Második pernél közmunkára ítélték,amit addig húzott,amíg beteg lett(?).Nem kellett ledolgoznia.Három éve állítólag tüdőrákot/áttétes!!!/ állapítottak meg nála,kérte,ha még nem jelentettem fel,ne is tegyem,mert beteg,nem tud fizetni.Én is tartós beteg vagyok,ráadásul m.nélküli lettem.Most ott tartok,hogy feljelentem a rendőrségen,de mit érek el vele? M.helye nincs, lakása nincs, kocsija nincs.Semmije nincs.
Nem fognak furcsán nézni rám, hogy minek jelentem fel,ha tudom,hogy semmit nem érek el vele?
Mit tudok tenni,hogy valami foganatja legyen a dolognak? Ha csak az önkormányzattól kap szoc.segélyt, arra lehet kérni letiltást?
Előre is köszönöm!!

kisokos # 2010.02.23. 10:39

kimberli,

a sikertelen végrehajtásról már régen igazolást kellett volna kérned a végrehajtótól, majd azzal a kezedben kérni az illetékes gyh-nál a tdíj állam általi megelőlegezését. Kb. ennyit tehetsz, ha magától nem hajlandó fizetni és nincs vagyona/jövedelme, ami végrehajtható.

kimberli # 2010.02.23. 12:27

Köszönöm a választ.
A baj csak az,hogy amikor én 6 éve újra akartam kérvényezni az állam által megelőlegezettet azt mondták, hogy amíg a volt férjem nem kezdi el visszafizetni az előző állam által megelőlegezett tartásdíj összegét,addig ne is igényeljem, mert úgy sem adják meg.
Végrehajtást már 2x kértem, mindannyiszor sikertelen volt. Ez után akartam kérvényezni az államit, de nemet mondtak.
Ezek után már tényleg nem tudom mit tehetnék?!

monalisa1 # 2010.02.23. 15:40

Önkormányzat: gyeremeknevelési- valamint eseti ill. rendszeres szociális segély. Továbbá lakásfenntartási támogatás. (Ha esetleg ezeken már túl vagy akkor nincs ötletem...)

"Mona"
lakus hozzászóló

HeLa # 2010.02.23. 16:28

Üdvözlök Mindenkit!

Nekem is van egy kérdésem:
Mi van, ha van egy határozat, hogy fizessek X összeget, de közben a jövedelmem a 0-ra esik vissza?
Az exem követelheti az elmaradásokat a megállapított összeghez képest?

Köszönettel,

ObudaFan # 2010.02.23. 17:22

Követelheti, amíg bíróság nem módosítja az eredeti határozatot.

kimberli # 2010.02.24. 07:29

Sziasztok!
Található a neten letölthető nyomtatvány a gyermektartás nem fizetése miatt beadott végrehajtás kéréséhez?

ObudaFan # 2010.02.24. 10:41
G713 # 2010.06.09. 07:12

Gyermektartási díj lekövetése.

Kedves Fórumozók!
Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy akinek van tapasztalata, illetve tudja, hogyan lehet jogi alapot lehet teremteni a tartásdíj ellenőrzésének, jelezzen nekem.
Röviden a story : a válás óta a tartásdíjat rendszeresen vonják a fizetésemből. Akárhányszor rákérdeztem az exemnél, hogy a gyerekek részére a jövő hogyan van biztosítva - azaz mennyit tud félretenni a nem kevés összegből, mindig kitért a válasz elöl, illetve annyival igyekezett elintézni, hogy semmi közöm hozzá. Szerintem nem ilyen egyszerű a dolog... (Láthatóan elég sok minden olyanra költött pénzt, amire nem tudott volna, ha nincs a tartásdíj és ez nem törvényes szerintem.)

Kérdés, hogy milyen lehetőségek vannak ilyen esetben, hogyan tudom számonkérni, elszámoltatni hivatalosan.
Köszönöm előre is!
Üdv.
G.

sagit # 2010.06.09. 11:19

A gyors válasz : sajna sehogy arra költi amire"akarja"
Neked beleszólásod nincsen. És elszámoltatni sem lehet....

monalisa1 # 2010.06.09. 13:17

G713

Nem írtad hány évesek a gyermekek, de egy bizonyos életkor után már elég jól tájékozódnak a pénz világában. (Pl. 100 Ft a t.díj, a gyerek azt mondja 70 Ft körül költ rájuk az anyjuk, akkor 30 Ft valahová elmegy...)

Ha a gyermeknek nemigen van mit ennie, ha nem az évszaknak megfelelő az öltözete - vagy egyébként is, ha az iskolai befizetések "döcögősek", ha nincs fűtve a szobája stb. stb., ekkor -de csakis ekkor- a gyámhatóság elszámoltathatja az anyát.

Az apa az eredményről nemigen kap tájékoztatást, azaz csak a gyermeken keresztül lát és tapasztal.

Az apának- a volt férjnek az a dolga hogy fizessen...

Valamint a t.díjtól függetlenül a kapcsolattartás a gyermekeivel.

"Mona"
laikus hozzászóló

sziszi77 # 2010.06.09. 13:38

Kedves G713!Ha márt egyszer ara jó volt a kedvesed ,hogy anyává tedd,akkor mi a gondod?Az hogy esetleg vesz valamit aból amio a gyerektartás?Gondolom nem az egészet költi magára hanem a gyerekekre.Eszméletlen milyen férfiak vannak.Az ágyban jó volt vele?Gondolom ha gyereketek is született.Most komolyan ezen veszekszel?Ha amugy elátja a gyerekeket.Bezzeg akkor jó volt mi?????Tudom mire,és mikor?

sziszi77 # 2010.06.09. 13:40

Amugy G713.Te azt hiszed aból a gyerektartásból majd az anyuka lakást tud vennei amit te fizetsz neki?A gyereknek kaja kell,ruha stb..szerintem erre megy el a gyerektartás.Még mindig nem értem,hogyan lehet egy férfi ilyen faszarági?

sziszi77 # 2010.06.09. 13:42

Amugymeg én velem a volt férjem sose veszekedet a pénzen,ha kellett adott többet is.Akármikor kérhetek tőle akármit.Van amikor nagyobb kiadások vannak.Nem értem az olyan férfiakat mint te.

nandy # 2010.06.09. 13:51

G713:

Ha soknak tartod a tartásdíjat, kérj a bíróságon csökkentést. Aztán vagy megadják, vagy nem. De alapvetően a gyermekek szükségleteit veszik figyelembe.

De azért abba gondolj bele, hogy te sem költöd az összes pénzed a két gyerekre, szóval akkor az anyukától miért várod el, hogy a saját pénzét mind a gyermekeitekre fordítsa?

sagit # 2010.06.10. 04:35

No szóval!
A törvény kimondja hogy figyelembe kell venni a gyermekek szükségleteit, DE ezt a legutolsó esetben nézik. Általában százalékoz 15-25% a gyt a munkabérnek , ritkábban fix összeg. Gondolom a kérdező azért tette fel a kérdését mert nem látja hogy mire használódik el a gyt. A gyerektartást igazából teljesen a gyerekre kellene költeni még számlára sem lehetne tenni hogy "spóroljon" a szülő neki. Az a gyermekre költendő. És ha ráköltik annak látcatja van! Az hogy ki kivel jó az ágyban ez megmosolyogtat... mert hát ahhoz is KÉT ember kell nem elég a férfi ugye... sőt inkább a hölgyön múlik a dolog hogy a közeledést elfogadja e? De ne menjünk ebbe bele. Úgy beszélsz Sziszi mintha a Nő egy tárgy lenne akinek akarata nélkül gyereket csinált az a fránya pasi. A gyereket nyilván ketten akarták és ketten is kel eltartaniok és felnevelniük. Így vagy úgy. Ehhez mindkét félnek hozzá kell járulnia.

renka79 # 2010.06.10. 06:19

Sziasztok !! Egy kis felvilágositást szeretnék kérni ! Két gyermekemet egyedül nevelö anya vagyok , albérletben élünk. A problémám az hogy apuka nem fizet gyerkmek tartás dijat , pedig februában már volt ebböl perünk is. Kérdésem az volna hogy eddig nem fizetett akkor ezek után mi lenne a következö lépés mivel nekem van egy határozatom hogy köteles a gyermekei után fizetni. Hova forduljak , mit csináljak. Elöre is köszönöm a választ.

sziszka1989 # 2010.06.10. 09:17

Sziasztok!
Segítséget szeretnék én is kérni,miután a bíróságon nem tudtak érdemleges választ adni,és abban sem tudtak segíteni,hogy kihez forduljak egyáltalán.

A problémám,20éves vagyok,érettségi után,nappalin tanultam két évig(kozmetikusnak),most lett meg a szakmunkás vizsgám.Kb 2éves koromtól vonják apámtól a gyerektartást,mindenkori jövedelmének a 20%-át,ez most 24-26 000Ft általában.Amikor anno a biroság megállapította,azóta ugyanazon a bejelnetett munkahelyen van.10 éve nem tartjuk a kapcsolatot.Anyukám rokkant nyugdíjas,mellette nincs jövedelme,van egy fogyatákos-rokkantnyugdíjas byátyám.A mási kbátyám aki főállásban dolgozik,nem él velünk.Albérletben lakunk,tehát nem valami jó a helyzet(na de kinek az?).Kérdésem az lenne,hogy:

A)Mivel nem tudok elhelyezkedni,csak vállalkozni tudnák,de arra nincs pénz,hitelképes nem vagyok.Munkanélküli segélyt nem kapok mert nincs meg az x idejű munkaviszonyom.Ilyenkor kaphatom e addig,amíg nem találok munkát magamnak,mivel,semmilyen jövedelmem nem lesz.(a tanulói jogviszonyom ebben a hónapban szünik meg)

B)Ha úgy döntök,és továbbtanulnék még egy szakmára,de mellette nem dolgoznék,akkor járna nekem,nappalin vagy estin is?

C)Ha nappalin továbbtanulok,de részmunkaidőben dolgozok,kaphatom?

Ilyenkor biróságra kell bemenni,és pert kérni,vagy elég ha beviszem az iskolai igazolást,hogy oda fogok járni,nappalin/estin,stb...?lletve az ő munkahelyére is küldeni belőle...

A segítséget nagyon szépen köszönöm!
Nagy Szilvia

bicus # 2010.06.10. 13:25

Azt szeretném kérdezni,hogy ha a tartásdíj átutalásoknál oda van írva megjegyzésnek, hogy táborra, akkor az tartásdíj fizetésnek számít-e?
Elszámolási gond van és a párom úgy gondolta,hogy az a tartásdíj része.Több lett fizetve abban a hónapban előre, de most azzal állt elő a volt feleség,hogy az nem tartásdíj volt. Azt az összeget követeli rajtunk pluszban. Én úgy tudom,hogy a kötelezésen felül nem kell fizetnie páromnak egyéb dolgokat.Ez meg lett előlegezve.Mi a jogi helyzet ilyen esetben?

ObudaFan # 2010.06.10. 13:35

sziszka1989

1. Nagyon meg kellene azt indokolni, hogy miért nem tudsz semmilyen munkát elvállalni.

B-C) Nem.

bicus

Szerintem az nem volt tartásdíj. Tartásdíj esetén a kötelezett nem adhat utasítást arra, hogy azt mire is kellene költeni.

renka79

Az elsőfokon eljárt bíróságon kérj végrehajtást, a rendőrségen meg tartás elmulasztása miatt tegyél feljelentést.

bicus # 2010.06.10. 13:58

Bocsánat,lehet hogy nem volt egyértelmű. A volt feleség küldött egy hirdetést a táborra vonatkozóan. Szóbeli megállapodás volt,hogy adott hónapban előre lesz fizetve több pénz,hogy el tudjon menni táborba.Csak oda lett írva megjegyzésnek hogy tábor.
Akkor ez a pénz elúszott szerinted? Ez nem a tartásdíj része? Mi jóhiszeműek voltunk.