Ha ehhez az anya hozzájárul, vagy ha a gyerek nem az anyánál lakik. De természetesen ehhez a bíróságnak az anya felé fennálló kötelezettséget meg kell szüntetnie, hiszen amíg ez nem történik meg, addig az végrehajtható.
Gyermektartásdíj végrehajtása
Tisztelt Szerkesztőség!
Azt szeretném megtudni, hogy a gyerektartás fizethető-e a már nagykorú (20 éves) gyermek részére? Tehát nem az anyának, hanem a gyermeknek lenne átutalva az összeg.
Köszönettel és tisztelettel, Attila.
A kereset benyújtásától visszamenőleg 6 hónapra lehet követelni.
A pervesztesnek illetéket, perköltséget kell fizetnie. Mérsékelhető, ha legkésőbb az első tárgyaláson egyezséget kötnek.
Tisztelt Szerkesztőség és Fórumozók!
Érdeklődni egy gyermektartásdíj üggyel kapcsolatban.
Adott egy Apa és egy anya, akik már közel 3 éve nem élnek együtt és nem is voltak sose házasok, viszont született egy gyermekük. Az apa nem fizetett tartás díjat és ezidáig az anya se kért se milyen nemű juttatást, közös vagyontárgyuk ingóságaik nem voltak.(Az anya azóta mással él és született egy másik gyermeke is.)
Az anya most azonban azzal fenyegetőzik (így akarja az apát visszaszerezni), hogy jogi útra tereli a dolgot, ha az apa nem látogatja a gyermekét. (Az apa azért nem látogatta a gyermeket, hogy nyugodt rendezett élete legyen a kisgyereknek az anya új élettársával).
A kérdésem pedig az lenne, hogy ha jogi útra terelődik a dolog az apa mire számíthat? Milyen idő intervallumra visszamenőleg szabhatnak ki rá tartásdíjat? Jár-e ez az ő számára plusz költségekkel vagy egyéb kötelezettségekkel, büntetésekkel? Illetve az apa tehet-e mind ez ellen valamit (nem zárkózik el a tartásdíj fizetéstől, a kérdés nem arra irányul)?
Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel: Zoltán
Hogy erre mennyi az esély, az attól függ, van-e fellelhető vagyona.
A megelőlegezésnek azért vannak feltételei és eleve csak a folyamatosra lehet kérni. És csak ha a végrehajtással már próbálkoztál.
Üdvözletem!
Gyermek 3 éves koráig pereskedés ment,aminek ideje alatt apuka nem fizetett tartásdíjat, majd jogerős ítélet született, ami magában foglalta, h az eltelt 3 év alatt felhalmozódott elmaradást havi 10ezer ft-ban (6 év alatt) törleszti (a havi tartásdíjon felül). Jelenleg 5 hónap tartásdíjjal van elmaradva az apuka, tavaly május óta egyébként is kevesebbet fizetett, azaz az elmaradást nem törlesztette. Kérdésem az lenne, hogy jelen esetben ha kérem a végrehajtás, mennyi az esélye, hogy egy összegben megkapom a tartozást? Illetve úgy tudom 6 hónap "nem fizetés" után kérhetem a tartásdíj állam általi megelőlegezését.
Köszönettel; Noémi
Az ügyben eljáró bíró felé kell benyújtani, és a bíróság egy másik tanácsa fog róla dönteni.
Tisztelt Fórumozók
A gyerektartási ügyem lebonyolításában döntő, végrehajtó bíró tárgyilagosságot figyelembe nem vevő, és az egyoldalúan döntést, az az bírói "elfogultságot", és annak tényét, hol kell , vagy hol lehet nekem előterjeszteni, és kinek a bíró ellen? Gondolom nem az ügyben eljáró bírónak, hanem van egy szervezet, vagy valakik akik ezt kivizsgálják?!
Válaszokat köszönöm
Tisztelettel : Sándor
A bíróság nem fog nyomozni, a felek által benyújtott bizonyítékokból indul ki, tehát ellenőrizni is akkor "ellenőriz" valamit, ha azt valaki kéri tőle. A bank által hitelesíttetni akkor kell a kivonatot, ha a hitelességét a másik fél vitássá teszi.
Az ingóságokkal kapcsolatban: a számla azt nem igazolja, hogy a másik fél kérésére vetted ezeket, sőt, még azt sem feltétlenül, hogy te vetted.
Tisztelt ObudaFan
Köszönöm megtisztelő válaszát.
Még egy apróság ha lehet, a volt párom visszamenőleg is kér tartásdíjat 4 havit, de úgy hogy én azt sajna kézbe , adtam, de adtam átutalva is...
A bíróság ilyenkor nem ellenőrzi az utalásokat, csak első hallatra hitelt ad a felperesnek, amit kér és annyi, kérhet akkor csillagos eget is....
A nem kézbe adott, hanem utalt összegekről a kivonatok megvannak, elég, a kinyomtatott netbanki igazolások, vagy bank által hitelesíteni kell? Ellenőrzi a bíróság a benyújtott utalások hitelességét? Esetleg az szóba jöhet gyerektartás megfizetése gyanánt az a dolog amit a felperes jelenlétében, a kérésére, vásároltam, gyerekágy, bébikaja, pelenka , úgy hogy ezekre ő kért meg, és szóban levontuk a tatrtásdíjból, de mindezek mellett számlát kértem mindenről, és ugye tagadhatatlanul a gyerekágy ott van nála?! Az az ezek így ebben a formában beleszámítoltathatom a gyerektartásba ha van számlám, és nála minden? Meg az utalásokat a bíróság ellenőrzi, akár a bizonylat benyújtása előtt, vagy után?
Biztos, hogy az a legfeljebb legfeljebb? Nem legalább? Mert úgy lenne jogszerű.
HA csökken a munkabéred, attól még a megállapított minimumösszeget fizetni kell, amíg a bíróság le nem szállítja a gyermektartást. Hogy leszállítsa, azt keresetlevélben kérheted.
Tisztelt fórumozók.
Ha a bíróság, nekem, és munkáltatómnak, olyan végzést küldött, gyerektartási díj levonásáról, utalásáról, ami idézem : "a nettó bér 20%-a, legfeljebb 30 ezer forint" akkor ha én elmegyek máshová dolgozni, kevesebb bejelentett bérért, akkor továbbiakban mit vesznek alapul, annak is a 20%-át, vagy a legfeljebb 30 ezer forint még mindig. Hogy lehet ezután azt az indítványt elfogadtatni, hogy perújítást kérek, mert a megélhetésemhez, a már így újonnan szerzett jövedelem nem elég, nemhogy a gyerektartás ezen mértékére? Hogy lehet az anyagi viszonyaimat újrabíráltatni, ami mondjuk eddig még nem is volt elbírálva a megállapításhoz?!
Válaszukat előre is köszönöm.
Minél hamarabb. Mert visszafelé tényleg hat hónapra kérheted a végrehajtást. Az a követelés viszont, amelyre már kérted a végrehajtást, nem "múlik el" hat hónap múlva sem. Ez ugyanis nem elévülés.
Magától nem tesz semmit.Neked kell kérned .
A végrehajtást még 2000-ben kiadta a bíróság.Mivel bejelentett munkahelye nincs,a lakás és minden más a felesége nevén így nem tudott foglalni semmit.2009-ben talált a végrehajtó egy a földhivatalnál bejegyzett csekélyke kis örökséget,amit árvereztek,de az adósságát nem fedezte az árverésből befolyt összeg.Az abból felmaradt tartozáshoz még gyűjtögetett egy "kicsit".Ha Én nem megyek a végrehajtóhoz hogy kísérelje meg újra a végrehajtást akkor Ő nem tesz semmit.Vagy neki magától is kellene időközönként megkísérelni a végrehajtást???
„Lakás zárva foglalni nem tudott.”
Mert nem akart.
A hat hónapos szabályt nem úgy kell értelmezni, ahogyan te gondolod, úgyhogy nagyon is van értelme végrehajtást kérni. Bár mintha azt mondtad volna, hogy már folyik a végrehajtás.
Volt párom több mint 400 ezer forinttal van elmaradva gyerektartással. Utoljára 2010.szeptemberében volt kint náluk a végrehajtó.Lakás zárva foglalni nem tudott.Tartásdíjat tavaly októberben fizetett a bíróság által megítélt 10 ezer helyett 6 ezret.Most jár le a 6 hónap hogy kérhessem az állam által megelőlegezett tartásdíjat,de mivel a lányom májusban érettségizik és nem megy tovább tanulni,már nem látom értelmét.Azt szeretném megtudni hogy kérhetek-e még végre hajtást?Vagy az már elévült?Azért lennék kíváncsi rá,mert lesz még neki egy öröksége amiből még letudnák tiltani az elmaradást.Hálás köszönet a válaszért!
Tartásdíjkövetelést hat hónapra visszamenőleg lehet követelni.
Egy kis segítségre lenne szükségem!
A férjem előző házasságából van egy gyermeke.Rendszeresen jár hozzánk, fizet is a férjem rendesen gyerektartást!
Tény, hogy nem a jövedelmének 20%át fizette.Szóbeli megállapodás volt a felek között hogy kevesebb is elég neki.
Lényeg, hogy most jövedelmének már 20%-át fizeti szeptember óta mert a feleség bíróság felé fordult!(mivel felhalmozott hiteleit nem tudja fizetni)Azzal fenyegetőzik, hogy pert indít 5 évre visszamenőleg elmaradt gyermektartás jogcímen?Van ennek esélye, hogy nekünk 5 évre visszamenőleg kell fizetnünk független attól, hogy jó apa volt a férjem hiszen fizetett csak nem 20%-ot!(sok ajándék nyaralások nem számítanak?)
hol tudok ennek utánaolvasni,melyik § írja ezt nekem le?
- De, legalábbis főszabály szerint.
- A végrehajtó díját jogszabály határozza meg. Ennek a megfizetését az önkéntes teljesítéssel lehetett volna elkerülni.
Tisztelt ObudaFan!
Gyermektartásdíj fizetésére kötelezett a bíróság 2011-ben. Amíg volt munkám,fizettem is tendszeresen,majd munka nélkül maradtam. Ezután is 1-2 hónap kivételével mindig fizettem 10-12e ft-t,mikor mennyit tudtam összeszedni.
2012-ben ismét kaptam munkát,azóta fizetem rendszeresen a gyermektartásdíjat. Volt feleségem ennek ellenére 2012.július hónapban végrehajtást indított a gyt.díj elmaradt összegének visszamenőleges kifizetésére egészen a bírósági ítélet napjáig,valamint kérte a további tartásdíj végrehajtó útján történő fizetés elrendelését. Én 2012.aug.óta is a feleségem számlájára utalom a pénzt a végrehajtó utasítására,aki év végén hajtja majd be rajtam a munkadíját.
Kérdésem:
1./ nem csak 6 hóig visszamenőleg követelhetik tőlem az elmaradást?
2./ mire fizessek a végrehajtónak plusz összeget,ami évenként kb.1 havi tartásdíjnak felel meg,mikor nem is ő közvetíti a pénzt a volt feleségemnek? Megdolgozik ezért a pénzért?
Végrehajtási kifogást előterjesztettem,de nem kaptam érdemi választ,csak egy felszólítást,hogy fizessem meg egy összegben a tartozásom.
Várom segítő válaszát!
Gyors segítségre lenne szükségem! Előre is köszönöm!
2012 májusában balesetet szenvedtem, így munkaképtelenné váltam. A volt feleségemmel, mivel ez nem veszélyeztette gyermekeim ellátását, megbeszéltem, hogy csúszok a gyermektartás megfizetésével, illetve azt részletekben teljesítem. Minden hónapban fizettem, amit tudtam.
Júniusban, szintén megbeszélés alapján, magamra vállaltam a lányom táborozásának teljes költségét, ami több, mint egy havi tartásdíj, majd augusztusban mindkét gyermek teljes ellátásáról gondoskodtam. Ezért cserébe eszembe sem jutott, hogy az azokra a hónapokra esedékes tartásdíjat ne fizessem meg. Augusztus hónapban a tartásdíj részletet a volt feleségem nem fogadta el, bár erre írásos dokumentumom nincs, csak tanúm.
Szeptembertől az aktuális tartásdíjon felül megkezdtem az elmaradásaim törlesztését, mivel a munkakörülményeim rendeződtek. A teljes összeget november elejére sikerült megfizetnem.
A rendezés megtörténte után kaptam egy végrehajtói levelet, amiben felszólítottak hat havi tartásdíj elmaradásának rendezésére. SOHA nem tartoztam hat havi díjjal. A végrehajtónál bemutattam az igazolást és értesítettem a volt feleségemet, hogy jogtalanul indította az eljárást. Ő szóban ígéretet tett, hogy lerendezi és visszavonja a végrehajtást.
Ebben az értesítésben az önálló bírósági végrehajtó a Vht. 40. 41.§-ra hivatkozott, ha már megtörtént a teljesítés. Ezeket olvasva megnyugodtam, hiszen ezekben egyértelműen az szerepel, hogy ebben az esetben a végrehajtást kérő köteles a végrehajtói díjakat rendezni.
Azonban most kaptam egy újabb levelet a végrehajtótól, hogy a tartozás valóban teljesítésre került, tehát fizessem meg a költségeket.
A volt feleségemnek semmivel nem kellett bizonyítani, hogy nem fizettem, én bemutattam a bizonyítékot, hogy fizettem és most mégis én fizessem a költségeket is?
Irigységből x havonta kihúzhat a zsebemből több tízezer forintot törvényesen?
Tisztelt ObudaFan!
Májusban volt egy balesetem és megbeszéltem a volt nejemmel, hogy kicsit csúszok a tartásdíjjal, de mindenképpen rendezem. Minden hónapban fizettem amennyit tudtam. Szeptembertől folyamatosan csökkentettem a tartozásom, amit november elejére teljesen le is nulláztam. Ezután kaptam egy végrehajtói levelet, hogy 6 hónappal tartozom, ami soha nem volt igaz, sőt addigra már egyáltalán nem volt tartozásom. Az erről szóló igazolást be is mutattam a végrehajtónak, aki azt mondta, majd utánajár. Most megint kaptam egy levelet, hogy fizessem meg a végrehajtási díjat. Ezt valóban nekem kell megfizetni még akkor is, ha az első levél előtt már lerendeztem a tartozásomat? A volt nejem tényleg bosszúból x havonta kihúzhat a zsebemből több tízezer forintot?
Válaszát előre is köszönöm!
Formanyomtatvány (végrehajtási lap) kitöltése szükséges, ami a www.birosag.hu oldalon a formanyomtatványok között megtalálható.
Szép napot!Gyors segítséget szeretnék kérni.Hogyan kell meg írni a gyermektartás behajtása iránti kérelmet a bíróság felé?És hogy pontosan hova kell beadni mert az apa külföldön dolgozik azt tudom hogy a bíróságon belül valami állami valamihez.Sajnos a bírósági ügyintéző túl gyorsan mondta el a dolgokat és nem értettem belőle szinte semmit.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02