Egyetemleges kötelezés biztosan nem lesz, a végrehajtót azért a részletért perelheted, ami biztosan behajthatatlanná vált. Esélyeket így, interneten keresztül ne várj, ahhoz iratokat kell látni, ugyanakkor szerintem meg lehet próbálni.
Én a helyedben tennék feljelentést a rendőrségen az apuka ellen tartás elmulasztása miatt.
Gyermektartásdíj végrehajtása
Nem túl valószínű, hogy a vevő tudott a végrehajtásról, ha a tulajdoni lapon ez nem volt feltüntetve, így a fedezetelvonással nem lehet sokat kezdeni.
T. Ügyvéd úr
Októberben megítéltek nekem gyermek tartást és elmaradt gyermek tartást amit részletekben fizethet amíg nem marad el egy részlettel se. Elmaradt, kértem a teljes összegre végrehajtást amit elfogadott a bíróság.Nem fizettet tartásdíjat feljelentettem a rendőrségen hisz
már 6 hónapja nem fizet ezt jövő héten adják át az ügyészségnek.Erre tegnap a másodfokon eljáró bíró
megváltoztatta az ítéletet és pár ezerrel kevessebbet
ítélt meg.Most megint joga lesz részletekben fizetni?
Ha igen miért? A rendőrségi feljelentést is visszavonja a bíróság? És bár dolgozott betegségre hivatkozva nem kell tartásdíjat fizetnie,miért is nem? Ha beteg vagyok éhen halhat a gyermek?Abba bele se merek gondolni,hogy a
másodfokon eljáró bíró nem olvassa el előtte az ügy iratait.
Nyilván a másodfokú bíróság szóban indokolta az ítéletét. Ezt az indokolást te ismered, mi meg nem. Hogy a büntetőügy folyik-e tovább, az attól függ, maradt-e elmaradás. A hátralék egyébként nem is érintheti a büntetőeljárást, csak a folyamatos elmaradás.
Köszönöm szépen!A hátralék és folyamatos elmaradás közti jogi különbség mit jelent?Amúgy 2006 10. 01. óta kéne fizetnie elmaradt gyerektartást amit 2008 10. hóban ítéltek meg.
A szóbeli indoklás döbbenetes volt.Az első fokon megítélt ,és erre végrehajtást elfogadó határozat most semmis? A rendőrségi feljelentésem is mert az első fok óta sem fizet.
Köszi ObudaFan és D.Andi!
Fedezetelvonás esetleges tényére én is gondoltam, mert egyszer már meg volt terhelve ez az ingatlana az apukának az elmaradt gyt. összegével. Azt gyorsan kifizette és a feleség nevére akarta íratni az ő 1/2-ed tul.hányadát. A Földhivatal megküldte a tul.lapokat, innen tudom.
A kifogásban én előadtam, hogy mivel az adós és felesége értékesítették az ingatlant, így a tranzakcióból származó jövedelemmel biztosan rendelkezik. Leírtam, hogy annak sem nézett utána a vh, hogy vásárolt-e az adós v. a felesége ebből az összegből másik ingatlant. A vh. által most kikért tul.lapra a Földhivatal még nem jegyezte be a vevők tulajdonjogát.
Egyébként a vh.iratokból egyértelműen kitűnik, hogy a végzés jogerőre emelkedését követően a vh. több, mint 3 hónapig nem tett semmilyen intézkedést annak érdekében, hogy a végzésben foglaltaknak eleget tegyen. Ez a végzés az első vh.kifogásom alapján született meg. A Bíróság többszöri felhívását követően kezdett el adatokat gyűjteni a 2. kifogásom következményeként, és 1 nap alatt végzett mindennel, ki is állította az igazolást, hogy a követelés behajthatatlan. Ezt most a Bíróság visszadobta azzal, hogy a vh. nem tett meg minden szükséges intézkedést az adós vagyonának felkutatása iránt, ezértnem volt birtokában minden olyan adatnak, amelyek a vh. szünetelteésének megállapításához szükségesek. Így ismételten kötelezte a vh-t az eljárás folytatására.
Ezzel viszont nem tudom kérni az állam által történő megelőlegezést.
Azt hiszem megfogadom ObudaFan tanácsát, és beballagok a rendőrségre feljelentést tenni.
D.Andi,nem akarok csalódást okozni de az!Engem gyermekem
apának hív!!
Nem kizárt,bár inkább azt mondanám picit "bűnöző"barát. Jelenleg kicsit kivagyok miattuk.
Tisztelt Szakértő!
Tartásdíj nemfizetése miatt végrehajtási eljárást indítottam volt férjem ellen. Augusztus 28-án kiállították a végrehajtási lapot, (fellelhető ingó és ingatlan vagyon ... szövegrésszel) Egy fél ház az nevén volt. Októberben idézést hozott a postás tárgyalásra (nov. elejére), mert exemnek nem volt minden érthető, próbálta félre magyarázni a helyzetet. A Panaszát Kérelemmé minősítették, elutasították. Ekkor már odavágta: Neki nincs ingatlana. Hónapokkal később derült ki, valóban okt.30-i dátummal formálisan elajándékozta anyjának.
A végrehajtó a tulajdonos változás bejegyzése előtt bejegyeztette a végrehajtási jogot. Így került az "új tulajdonos" birtokába.
Azóta azt az információt kaptam, hogy az addigi összeggel és járulékaival tartozik az "ingatlan", azaz az új tulajdonos. De sajnos továbbra sem fizet, ám ezt már nem lehet rá terhelni.
Mit tehetek?
Itt tennivalója egyvalakinek van: a végrehajtónak.
Akit azért persze néha nem árt ezzel kapcsolatos kötelezettségeire emlékeztetni, másként hajlamos azokról megfeledkezni, úgy mint becsérték megállapítása, ingatlan árverés kitűzése stb. :-)
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
T.Szakértő!
Exférjemtől 10éve elváltam, van egy közös lányunk, aki most 16 éves. Akkor a bíróság 7 ezer ft-ot állapított meg tartásdíjként. Időközben sikerült megegyeznünk, hogy emelje ezt az öszeget. sosem munkáltatói letiltás útján történt a kifizetés, gondolom, neki így jobb volt. Neki nincs más gyermeke, én azóta a 4.gyermekemet várom.
Kérdésem: az apa és a lányom között megromlott a viszony és erre hivatkozva közölte az exférj, hogy nem hajlandó annyit fizetni, mint eddig (20 ezer), csak 15 ezret, mert a gyerek tiszteletlen vele és nem érdemli meg. Munkahelyét csak sejtem, de nem tudom pontosan, most az országon belül dolgozik, de előtte külföldön kamionozott.Mivel nem tudunk a kérdésben dűlőre jutni, van-e esélyem letiltás útján több pénzt kérni tőle(reális mértékben), mégha minimálbérre is van bejelentve(amúgy tudom, hogy jóval többet keres), vagy nem érdemes pert indítani?
Köszönettel: Árva Erika
T.Szakértő!
Az előbbi hozzászólásomból nem derült ki, hogy a nagylány tartós beteg. Ex azt állítja, hogy sorra szülöm a gyerekeket és ő erre nem ad pénzt. Párommal normálisan élünk, megfeleleően tartjuk el a gyerekeket, mindketten kétdiplomások vagyunk megfelelői anyagi háttérrel.De a páromtól sem várhatom el, hogy a nagylány igényeit ő fedezze, az apuka meg nevet a markában. Röviden, csak azt szeretném kérni, ami amúgy is jár a lányomnak!
Köszönettel:
Árva Erika
erus69,
Ha a határozat fix 7000 Ft-ról szól, a tdíj %-kos mértékben nem lett megállapítva, és az exed saját elhatározásából fizetett ennél többet, akkor nem kérheted a magasabb összeg végrehajtását. Ugyanakkor pert indíthatsz a tdíj megemelésére és ehhez jól jön majd, ha bizonyítani tudod, hogy eddig önszántából mennyit fizetett. Ha eddig tudott ennyit fizetni, akkor jó indok kell a bíróság előtt, hogy ezután miért nem képes rá. A kiskorú érdemtelenségére nem lehet hivatkozni, mert az csak nagykorúak esetén játszik.
Üdv! Olyan probléma merült fel nálunk, hogy a szüleim elváltak. Édesapám 5 éve nem fizet gyerektartást. A házunk felesben van anya és apa nevén. Gyerektartás fejében követelheti édesanyám apa fél házrészét? Van erre lehetőség? Elévülhet a gyerektartás összege? Köszönöm a segítséget előre is!!!
A gyermektartás legfeljebb 6 hónapra vissza érvényesíthető. A fél házrészről csak megállapodni lehet.
T.Szakértő!
Előzőleg már kérdeztem a gyt-ről, amit most azzal egészítenék ki, hogy a válási papíron ez áll: "...kötelezze az alperest mindenkori jövedelme 20%-ának, de minimum havi 4000 Ft megfizetésére..."
Ennek ismeretében akkor mi a teendőm, hova kell fordulnom, ha szertnék az összegen emelni(vagy egyáltalán megkapni)Ebben a hónapban ugyanis semmit sem kaptam, korábban rendesen küldött 20 ezer Ft-ot.
És ha esetleg nincs bejelentett munkahelye, akkor is kérhetek valamilyen kisebb összeget?
Köszönettel!
Ha az előzőekben megállapított t.díj összegén módosíttatni szeretnél akkor a bírsághoz kell fordulni új keresettel.
Természetesen a kötelezett is fordulhat kérelemmel a bírósághoz pl. hogy egy ideje nincs munkája és ezért kéri az előzőekben megállapított összeg mérséklését...
Ami az esetleges nem fizetés dolgát illeti, a jogerős bírósági itélet és/vagy végzés alapján a bírósági végrehajtót kell felkereseni - aztán ő tudni fogja a továbbaikat.
A "nincs bejelentett munkahelye" kontra 4000 Ft/hó pont arra vonatkozik, hogy akár van munkája akár nincs, legalább ezt az összeget havonta minden körülmény közt ki kell sajtolnia magából...
Az elmaradás 6 hónapig érvényesíthető visszamenőleg, az esetleg különbözettel együtt.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Szia Monalisa1!
Köszönöm a válaszodat.Ja és még az is benne van, hogy munkáltatói litiltás útján történjen a fizetés. Ilyen nálunk soha nem volt. Néha csekken, de legtöbbször zsebből zsebbe.Ha nem találják a munkahelyét, akkor a perköltséget is nekem kell fizetnem?
Erika
A bírósági rendelkezéssel, a t.díj letiltása végett Neked kellett volna eljárni a munkahelyénél., elég lett volna egy tértis levélben elküldeni az itélet fénymásolatát és onnantól a munkáltató felel ha a pénz havonta nem érkezik meg számládra vagy lakcímedre.
Azt hogy jelen idő szerint hol dolgozik azt Neked kell felkutatni - és a későbbiekben is minden hasonló esetben., vagyis a fentiek szerint a munkáltató tájékoztatása a letiltás foganatosításáról.
A perköltség szerintem megy az ő "kontójára", vagyis azt is majd a bírósági végrehajtó próbálja bevasalni rajta.
Zárójelben: tulajdonképpen amíg rendesen fizet nincs különösebb hátránya az esetleges "zsebbe" törénő teljesítésnek, bár a pénz mindenkori- és főleg maradéktalan átvételét nem tudod utóbb igazolni.
Ha nem dolgozik, illetve feketén csak, akkor félő hogy következik a macska-egér játszma...
Még annyit: alkalmasint tudasd vele, hogy t.díj esetleges nemfizetése kiskorú veszélyzettetése = bűncselekmény, és hogy feljelentést lehet tenni a rendőrségen.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Válás után ex lelépett 2 évre Amerikába, utána is kamionozott külföldön oszták cégnél, ezért nem tudtam a munkahelyét megkeresni...
Most állítólag Mo-n dolgozik, de nem árulja el, hogy hol.És azt is sejtem, hogy bejelentve sincs. Amúgy most adja el a lakását abban a városban, ahol élünk(mert ide már semmi nem köti, eddig a lánya miatt tartotta fenn a lakást, ,de mivel megromlott köztük a viszony, már elmegy innen)a Balatonnál vesz egy házat.
Perköltség itt nincs, csak végrehajtási költség, amit nem kell megelőlegezned.
Tisztelt Szakértő!
Tavaly váltam el férjemtől.Van egy 12 éves lányunk,aki után 30ezer Ft gyerektartást vállalt.Sajnos ebben az évben még csak ötezer Ft-ot fizetett,de az összeg egyre csak halmozódik.Nincs a tulajdonában ingatlan,nincs bejelentett állása sem,viszont dolgozik.Állítólag nem kap fizetést:de akkor hogy fizeti ki az albérletet?Kérem segítsen,hova forduljak ez ügyben?Mit tehetek,hogy rávegyem a kötelezettségére(én is albérletben élek)
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:Zsu
Ha a t.díj összege szóbeli bevállalás alapján - melyet aztán nemigen fizet, akkor sajnos nincs más mint bírósághoz fordulni és kérni annak hivatalos megállapítását. A jogerős itélet/végzés alapján aztán a munkahelytől lehet kérni a fizetésből történő letiltást, melyet kötelesek teljesíteni.
A bíróság az egy eltartott gyermek esetében az általánosnak mondható 20% t.díj mellett minden esetben megállapít egy havi minimális összeget is, melyet akkor is kell fizetni ha nincs legális keresete, vagy egyáltalán állása... (A Csjt. szerint a kötelezett akár a saját kárára is köteles teljesíteni fizetést.)
Azt Neked kell felkutatni, hogy hol is dolgozik...
Annyit még, hogy t.díj nem fizetése kiskorú veszélyeztetése = bűncselekmény, feljelentést lehet tenni a rendőrségen.
Egy peres eljárás sajnos akár 12-18 hónapig is eltarthat, és azt előre senki nem tudja megmondani, hogy ezen idő alatt "önszántából" hajlandó-e fizetni vagy sem.
T.díj elmaradást csak 6 hónapra lehet visszamenőleg követelni.
A lakhely szerint illetékes városi bíróság heti egy nap un. panasznapján segítenek a keresetlevél megírásában, kell vinni a válóperről az itéletet.
Legjobb lenne ha meg tudnátok egyezni: fizessen rendszeresen (...) és azt ne "zsebbe" hanem pl. minden hónapban postán küldje, mert a bizonylattal tudod igazolni mikor fizetett ill. mikor nem, és mennyit is.
Nem lesz könnyű...
"Lisa"
laikus hozzászóló

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02