Gyermektartásdíj végrehajtása

budain # 2012.04.28. 05:32

Viszont semmit nem vesztek vele!

ObudaFan # 2012.04.27. 12:29

Nem sok értelme van ebben az esetben.

budain # 2012.04.27. 04:11

Megtaláltam:

A bíró magatartása elleni panaszt a bíró szolgálati helye szerinti bíróság elnökének nyújthatja be. A helyi bíróság elnöke elleni panaszt a megyei (fővárosi) bíróság elnöke vizsgálja meg és intézi el. A megyei (fővárosi) bíróság elnöke és az ítélőtábla elnöke elleni panaszt az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala vizsgálja meg. Legfelső szinten az Országos Igazságszolgáltatási Tanács irányítja és ellenőrzi – a Legfelsőbb Bíróság elnökének kivételével – a kinevezési hatáskörébe tartozó bírósági elnökök igazgatási tevékenységét.

ObudaFan # 2012.04.26. 18:46

Az Emberi Jogok Európai Egyezményét sértő tagállami magatartás esetén lehet oda fordulni.

budain # 2012.04.26. 16:44

Akkor ez csak Nekem tűnik deviáns magatartásnak? Ami persze törvényes!
Utolsó kérdésem:Bármilyen ügyben lehet fordulni a Srassburgi bírósághoz?
Köszönöm

ObudaFan # 2012.04.26. 10:37

A fellebbezésben.
De csak ha lényeges lett volna a tanú meghallgatása.
A bíróság ugyanis a bizonyítási indítványhoz, illetve a bizonyítást elrendelő határozatához nincs kötve. A bíróság mellőzi a bizonyítás elrendelését, vagy a már elrendelt bizonyítás lefolytatását (kiegészítését, megismétlését), ha az a jogvita elbírálása szempontjából szükségtelen.

budain # 2012.04.26. 07:46

A bírónő teremből kiküldte az alperes édesanyját és kikjelentette hogy be fogja hívni,ami nem történt meg.
Mifelénk ezt hazugságnak hívják( A bíróságon tanúk előtt)!
Indoklás:
"Az alperes kérte,hogy az édesanyját ...... a bíróság halgassa meg tanúként,bár nem jelölte meg pontosan,hogy milyen tényre szeretné a meghallgatását,de a bíróság a DNS vizsgálat eredményének ismeretében a tanú meghallgatását fölöslegesnek ítélte,ezért mellőzte."

A kérdésem az hogy ezért tehetek-e panaszt annak ellenére hogy esetlegesen semmire sem megyek vele.
Hol és milyen formában?
Köszönöm

ObudaFan # 2012.04.26. 05:12

Mi a panasz?

budain # 2012.04.26. 04:48

Gyermektartásdíj végrehajtása.

ObudaFan # 2012.04.25. 20:01

Milyen ügyből kifolyólag?

budain # 2012.04.25. 06:50

Üdv!
Érdeklődnék hogy bíró ellen hol lehet panaszt tenni és milyen formában?
Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2012.04.24. 13:18

Van joga.

zsolt44 # 2012.04.24. 12:56

Tisztelt obudafan, esetleg más is, aki tud érdemben válaszolni.
A volt feleségem végrehajtóhoz fordult, aki egy osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanra terhelte a tartásdíj hátralékot. Mivel nincs munkám 4. éve ezért, ha akarnám sem tudnám fizetni. Ismereteim szerint, a munkabér bizonyos százalékában állapítják meg a tartásdíj összegét, vagyis, ha nincs munkabérem, akkor nincs miből vonni, fizetni, volt 1 hónapnyi munkám, bejelentve, abból el is utaltam a megállapított összeget. Azóta megint semmi, szóval a kérdésem az, hogy van-e joga a végrehajtónak a ingatlant terhelni ilyen esetben?
A válaszokat előre is köszönöm
zsolt44

ObudaFan # 2012.04.12. 19:54

zsanca

Az első fokon eljárt bíróságon lehet végrehajtást kérni.

ObudaFan # 2012.04.12. 19:52

kovcsa

Pedig de. De ha kap biztosítékot a másik fél, hogy ezentúl időben fizetve lesz, nyilván nem lesz ellenérdekelt.

ObudaFan # 2012.04.12. 19:51

Ott valami nem stimmel. Elmaradt tartásdíjat eleve 6 hónapra visszamenőleg lehet követelni csak főszabály szerint.

MVeron # 2012.04.12. 09:43

Szeretném megkérdezni, ha a tartásdíj megállapítása 2004-ben volt, amikor a gyerekeim az anyjuknál voltak elhelyezve, de 2010 januártól nálam helyezte el a bíróság. Az anyjuk 5 évre visszamenőleg tartásdíj elmaradást követel. Pedig én fizettem a tartásdíjat amit az akkori munkáltatóm vont le, ami azóta megszünt. Jogos-e a követelése? Megfellebeztem de elutasították mondván, hogy nem neveztem meg a jogszabályhelyet ezután végrehajtást kértek. Mit tegyek? Előre is köszönöm.

kovcsa # 2012.04.12. 08:18

Kedves Szakértők!

Húsvétkor összefutottam egy rokonommal, elég egyszerű az ember, a probléma viszont nem.
Nem fizetett 3 hónapig gyerektartást, a volt felesége bíróságra ment. Végrehajtó a munkáltatónál letiltatta az elmaradást és a jövőbeni gyermektartást (potom 10% fejében). Azóta szegény ember végiggondolta, hogy ez évi 36 ezer Ft, ami se neki, se a gyerekeknek nem hiányzik ám… Elment a bíróságra, ahol van ilyen ingyenes jogi segítség. Megkérdezte, hogy lehetne kihagyni a végrehajtót, ő inkább nyilatkozik a munkáltatójának, hogy vonják és utalják havonta a gyerektartást. A bíróságon azt mondták, hogy a volt feleségének kell bemennie, csak ő tudja intézni a végrehajtó dolgát. Na mármost, ez a volt feleségnek nem igazán az érdeke, és szerintem ilyen hülyeség nem is létezik, hogy az ellenérdekelt fél segítsen az ügyben.
Megköszönném, ha valaki le tudná írni viszonylag részletesebben, mi a teendője ebben a helyzetben az apának. Előre is köszönöm.

zsanca # 2012.04.11. 21:40

Tisztelt Fórumozók!

Januárban indult a válóperem.....a gyerektartás már jogerős.....havi 50 ezer ft 3 gyermek után. Az exem viszont pont januárban veszítette el a munkahelyét és most munkanélkülit kap, amiből csak a gyerektartás felét adja ide.Mi a teendőm, hogy megkapjam a ki nem fizetett összeget....és egyáltalán hogyan is lehet ezt behajtani rajta, ha munkanélküli?

ObudaFan # 2012.04.06. 16:29

Szerintem nem, de azért a legjobb írni egy levelet hat havonta.

igazságkereső_00 # 2012.04.06. 14:27

Még egy kérdés.Én utoljára 2010nyarán kértem a végrehajtót hogy kísérelje meg az adósság behajtását és az utolsó levél ami a végrehajtótól érkezett az 2010.09.24-én volt,ami egy foglalási jegyzőkönyv,miszerint az adós lakását(ami a felesége öröksége ez által az ő nevén van)zárva találta ,foglalni nem tudott.Ami a lényeg ennek másfél éve akkor fújhatom az egészet?Hiszen nem kerestem meg 6 havonta hogy fenntartom a követelésem.

vica0430 # 2012.04.06. 13:01

Most beszéltem a volt anyósommal ő váltig állítja,hogy a volt férjem a minimális 70 ezer forintot keres akkor már nem értem ezt az egész ügyet

ObudaFan # 2012.04.06. 11:29

igazságkereső_00

Kicsit kevesebb, mint 6 havonta írj a végrehajtónak egy levelet, hogy még mindig fenntartod a teljes eddigi összegre a követelésedet, és akkor biztos nem fog felmerülni, hogy bármi is elévüljön belőle.

ObudaFan # 2012.04.06. 11:15

vica0430

A probléma ott van, hogy ha a munkáltató a munkaszerződés szerint csak 9-én köteles fizetni a munkabért, neked sem fogja előbb küldeni a levont összeget.

igazságkereső_00 # 2012.04.06. 10:13

Hosszú sztori az enyém,megpróbálom röviden és érthetően leírni.1998 óta külön élek gyermekem apjától.2 évig nem kértem tartásdíjat tőle tekintettel arra hogy anyukája súlyos beteg volt.Ő természetesnek tartotta hogy nem fizet,de amikor az anyukája meghalt gondoltam itt az ideje hogy összekapja magát és ő is kivegye részét a gyermek nevelésből(nem csak anyagilag gondoltam).Bírósághoz fordultam aki megállapított akkor (2000-ben)5000 forintot 6 hónapra visszamenőleg.(Lányunk akkor volt 7 éves)Nem fizette ki a 30 ezer forintot és a havonta esedékes 5 ezret sem.Végrehajtóhoz került az ügy,de mivel semmi vagyona nem volt és bejelentett munkahelye sem,így nem tudták behajtani rajta.Kértem az állam által megelőlegezett tartásdíjat,de valaki kiokosíthatta,mert tudta hogy 3 hónap nem fizetés után kérhetek ilyet(akkor még 3,ma már 6 hónap)és mire megjött a gyámhatóságtól a határozat hogy megelőlegezi az állam,addigra ő is fizetett egy havi tartásdíjat.Persze bejelentettem a gyámügyre és így visszavonták az állam által megelőlegezett tartásdíjat.Újabb 3 hónap nem fizetés ,kérelem,fizet egy havit,bejelentem,visszavonják........Eljátszottam egy párszor.Közben kértem a bíróságon emelést,1 ezer forintot emeltek.Így lett 6 ezer.Görgette maga előtt a tartozást míg nem kaptam egy levelet a végrehajtótól amiben közölték hogy találtak egy apai örökségből a nevén házrészt.Árverés meg volt,de az abból befolyt összeg nem fedezte a tartozását.Ismét tartásdíj emelést kértem(gondoltam legalább abban az egy hónapban amikor fizet,kicsit több legyen)10 ezerre emelte a bíróság.2010.nyarán feljelentettem a rendőrségen(végső elkeseredésemben) tartásdíj elmulasztása miatt.Azóta fizet,de nem a megállapított 10 ezret,hanem az előző 6 ezret.Ha jól tudom akkor úgy szól a törvény hogy ha a megállapított tartásdíj 50%-át plusz 1 forintot fizet akkor már nem jár az állam által megelőlegezett tartásdíj.Ezt valószínűleg ő is tudja!!!!Kérdésem a következő:hozzá írhatom-e a tartozásához a minden hónapban lecsípett 4 ezer forintot?És mennyi az elévülési ideje ennek a tartozásnak?Tudom mégis csak hosszúra sikeredett a leírásom,de így talán érthető a sztori.Várom a választ és nagyon hálás vagyok érte!