Gyermektartásdíj végrehajtása

exrokki? # 2014.08.02. 04:40

Még annyit szeretnék kérdezni,hogy tartásdíj megállapításánál,csak a munkabér és a rehab.ellátásomat veszik figyelembe és abból vonják????Vagy pl. figyelembe veszik a tőke jövedelmet(bankbetét,kötvény),valamint ingatlan bérbe adást is???Házassági szerződésem van külön vagyonról(tőke,ingatlan) az ősz vagyoni helyzetet veszik figyelembe,vagy ami a gyerekek szükségét,megélhetését biztosítja,mikor megállapítják a tartásdíjat?????

Sziasztok!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.01. 19:15
  1. Nem.
  2. A kérelemhez képest. (De van kivétel is.)
  3. Kérheted. Nem teljesítik.
lewho # 2014.07.31. 08:16

Első blikkre 60eFt-ot.

Általában gyermekenként 20-20%-ot

exrokki? # 2014.07.31. 05:17

Köszönöm a választ,összegszerűen,mégis mennyit ítélnének meg az én esetben.

Sziasztok!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.28. 09:51

Fix.

exrokki? # 2014.07.28. 08:32

Sziasztok!Meg szeretném kérdezni,válni szeretnénk és mennyi gyermektartási díjat kell fizetnem a feleségemnek,ha elválunk,vagy mennyit ítélnének meg,milyen összeget szerintetek??Két általános iskolás gyermek után kell majd fizetnem.A nettó munkabér jövedelmem és van rehab. ellátásom összesen kb.170000ft.Az lenne a kérdésem miből számíthatnak fel még gyerektartást pl. banki kamat(töke jövedelem),ingatlan bérbe adásból is kell fizetni.Fix összeget vagy %-os nagyságrendben számítják ???

Sziasztok!

ObudaFan # 2014.07.17. 09:26

Először a magyar bíróságon kellene a különbözete beadni a vh. kérelmet, ha az nem vezet eredményre, akkor az Igazságügyi Minisztérium nyújt segítséget a külföldi végrehajtásban.

Rhia # 2014.07.17. 08:05

Őszintén szólva nem tudom. 2012. szeptemberében adtam be a végrehajtási lapot, azt a bíróság kiadta a végrehajtónak (mivel ekkor már folyamatban volt az elmaradt gyermektartási díj végrehajtása is). A végrehajtó egyetlen levelemre sem válaszolt, ezért 2013. év végén megint a bírósághoz fordultam aki ismét felszólította a letiltásra a végrehajtót, majd két hónapig lett is vonva bérből gyermektartási díj (2014-ben), de ez után az exem a munkahelyet otthagyta. Pedig nemzetközi sofőrként is csak az alapbérből vonták a gyermektartási díjat (kb. minimálbér), az mellett jóval nagyobb összeget kapott külföldi kiküldetési költségtérítés címen, de abból nem járt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.16. 16:24

a végrehajtó (amíg volt munkahelye itthon) másfél évig nem adta ki a munkáltató részére a behajtási kérelmet sajnos.
Ezt lehetne egy kicsit részletesebben? Miért nem adta ki?

Rhia # 2014.07.16. 14:04

Igen Összesen 30 ezret kapok havonta és nem gyermekenként. Ezt mindig önkéntesen fizeti, mert a végrehajtó (amíg volt munkahelye itthon) másfél évig nem adta ki a munkáltató részére a behajtási kérelmet sajnos.
Itthoni ingatlanja nincs, legalábbis a nevén nincs a közöset én hagytam el a gyerekekkel és Ő lakja, jelenleg a vagyonper folyik, de az az ingatlan az én nevemen van.

Külföldi végrehajtási kérelmet hol lehet kérvényezni?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.16. 12:57

A 150K-nak a 20%-a nem éppen 30K? Vagy úgy érted, hogy összesen kapsz 30 ezret, nem gyermekenként? Akkor a teendő attól függ, hogy kitől kapsz ennyit. A munkáltató csak ennyit fog le, vagy kötelezett ennyit ad önként?

Külföldi adóssal szemben külföldi végrehajtást kell kérni. Ingatlanja sincs itthon?

Rhia # 2014.07.16. 09:02

Üdvözlöm!

Igyekszem máshogy megfogalmazni.

A végzésben az szerepel, hogy a gyermektartási díj az a bér 20-20%-a de minimum 30 ezer forint.
Én a 30 ezret kapom, de a hozzám eljutott papírok szerint az utalt fizetése ami alapján gyermektartást kell fizetnie átlag 150 ezer forint. Ilyenkor nem a 20-20% járna? Ezt utólag lehet valahogy érvényesíteni?

Mi a teendőm ha külföldi, számomra ismeretlen munkahelyre ment dolgozni és ott a végrehajtó által kiadott letiltást nem adta le a munkáltatójánál?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.15. 17:33

Én nem értem a tényállást.

Rhia # 2014.07.15. 12:09

Üdvözlöm!

Iránymutatást szeretnék kérni. 4 éve elváltam és mivel a gyermektartási díj fizetése a végzés szerint nem valósult meg (nem fizetett), a bíróság felé beadtam a végrehajtási lapot első körben az elmaradt, majd később a rendszeres gyermektartás levonására is.
A végrehajtó részben kiegyenlítette az elmaradt gyermektartás összegét, de a 2012-ben végrehajtásra adott letiltási kérelmem alapján 2014-ben kaptam először bérből levont gyermektartást. Az elmaradott ügyében a fizetésre kötelezett pert indított ellenem melyet vesztett, de mellékletként csatolt iratokat melyből kiderült, hogy az önkéntesen fizetett összeg nem a végzésben megszabottaknak megfelelő. A végzés kimondta hogy a fizetése 20-20%-át (két gyermekre vonatkozóan) de minimum 30 ezer Ft-ot kell fizetnie. A fizetett összeg a kezdetektől a minimum, holott a beadott kivonatok alapján a bére szerinti 20-20% ennek kb a duplája lett volna több hónapon át. A levonás mindössze 2 hónapig élt, mert akkor munkahelyet váltott, és azóta ismét a minimumot kapom.
Az a kérdésem, hogy mivel a bérből vonás kérelmem és a valós behajtás közt másfél év telt el a rendszeres gyermektartásra vonatkozóan, tudom e valahol kérni erre az időszakra a bér és a fizetett gyermektartási díj összegének ellenőrzését/korrekcióját, hogy a valós összeghez hozzá tudjak jutni?
Valamint mi a teendőm, ha nem belföldön dolgozik, és így a korábbi behajtási kérelmem nem is jut el a számomra ismeretlen munkaadóhoz?

Előre is köszönöm a javaslatait!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.03. 15:23

önnek mint jogásznak ezt tudnia kell , van rá esély a behajtásra vagy nincs.
Miért kellene tudnom? Ismerem én az adóst? Tudom, hogy van-e munkahelye, jövedelme, foglalható vagyontárgya?

ObudaFan # 2013.11.03. 12:57

Az első fokon eljárt bíróságon lehet benyújtani, a www.birosag.hu oldalon lehet találni formanyomtatványt. Én azért e helyedben a rendőrségen is tennék feljelentést tartás elmulasztása miatt.

Évikécske # 2013.11.02. 09:43

Csak informäciõt szeretnék, hogy õn szerint van e értelme megkérni a végrehajtást abban az esetben, a lentiek alapjän, önnek mint jogásznak ezt tudnia kell , van rá esély a behajtásra vagy nincs.Nem szeretnék felesleges körõket futni.
Mäsik kérdésem , a végrehajtást ha úgy alakul én is beadhatom a birósàgra, vagy jobb ha ügyvéd intézi?
Ehez hol kell kérnem nyomtatvånyt, és milyet?
A végrehajtási költséget, ha èn adom be a kérelmet, de nem tudják behajtani, kinek kell fizetnie?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.02. 09:10

Mit vársz azon kívül, hogy kérj végrehajtást?

Évikécske # 2013.11.02. 06:31

Üdvözletem
Szeretnék abban kérni tanácsot mit javasolnának, akkor ha a férjemtöl elváltam, itélet születet a gyerektartásról de nem fizeti.Sajnos tudomásom szerint nincs a nevén semmi.A háza is az anyja nevén van, kocsija nincs, csak céges.Ö mint épitési vállalkozó dolgozik, tőle hogy lehet behajtani a gyerektartást? Azt tudom hogy tartozott az apehnak is , az leemelte a tartozást, addig nem vehetett ki pénzt.Én mint a gyereke édesanyja mit tudok tenni, tudom a vállalkozoktól nehezebb behajtani, főleg ha nincs a nevén semmi, ezért kérek segitséget mit tehetek.
Nagyobb esélyem van ha az állam általi megelőlegezést kérem?
Utána olvastam, annyit tudok hogy csak akkor fizet az állam ha nem tudd a végrehajtó mit behajtani.
Kérném szìves javaslatukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.30. 11:56

Látni kellene azt az ítéletet, de valószínűleg igen.

mazsika98 # 2013.10.30. 09:44

Tisztelt Fórumozók!
Volt férjemet idei válásunkkor kötelezték a következőképpen fizetni a gyerektartást: 2013.okt.15-ig egy összegben a február és szeptember közti időszakra elmaradottakat,valamint minden hónap 12-ig előre esedékesen a havi összeget.Munkahelye nincs,csak valami jutalékos rendszerben dolgozik,ezért decemberig haladékot kért tőlem.
Kérdésem az,ha nem most,csak decemberben fordulok végrehajtóhoz (valószínűleg addig sem fog fizetni) ,jól gondolom-e,hogy akkor is igényt tarthatok februárig visszamenőleg a gyerektartásra,mert annak megfizetése egy összegben és október 15-én lett volna esedékes?
Minden hasznos választ köszönök!!

Attila2 # 2013.10.28. 18:52

Üdvözlök mindenkit!

18 éves,önálló háztartásban élő tanuló vagyok.Jogerős bírósági döntés született arról,hogy mindkét szülőmtől gyerektartást kapok megélhetési és tanulmányi költségeim fedezésére.Abban az esetben,ha nem fizeti a szülő adott hónapban,mennyi idő alatt hajtják be rajta és kapom meg?E nélkül nem tudom fizetni az albérletet.
Igényelhetem-e a családi pótlékot?Ha igen,hol?Mennyi idő,míg kézhez kapom?
A bírósági ítéletben az szerepel,amennyiben megfizeti a szülő a tartásdíjat,egyéb követelésem nem lehet vele szemben.Ilyen feltételek esetén is igényelhetem a családi pótlékot,ha egyáltalán lehet?
Beléphetek-e az elhagyott családi lakásba?Mit hozhatok el otthonról(pl.ágyat,matracot)?

Előre is köszönöm szépen a válaszokat!

monalisa1 # 2013.10.23. 18:35

Az egyetemre járók nem kis hányada a tanulmányok mellett munkát vállal kiegészítendő a bevételét, azaz elvárható már hogy részben gondoskodjon magáról.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.23. 16:43
  • Választhat.
  • Ha a gyereket beavatkozóként perbe hívod, és elmondja, hogy természetben, a leírt módon kéri tőled a tartást, akkor van esély. De ennyi erővel maga is perelhetne.
  • Ez gyerektartás marad, a megszüntetésére ugyanis nincs ok, a módosítása meg nem érinti a minőségét. (Mindamellett a felnőtt gyermek tartásának szabályai némileg lazábbak.)
atti65 # 2013.10.23. 09:20

Tisztelt Szerkesztőség és Fórumozók!

14 éve váltam el, azóta folyamatosan vonják a gyermektartásdíjat a jövedelmemből. A fiam 20 éves lett és szeptembertől egyetemre jár. Sem kollégiumot, sem megfelelő albérletet nem talált, jelenleg nálam lakik, és feltételezhetően jó néhány hónapig (ha nem évekig) nálam fog lakni. A tartásdíjat viszont utalják a volt nejemnek. Amikor ezt szóvá tettem, az ex hallani sem akart a módosításról, vagy a gyermek részére történő közvetlen utalásról.

Kérdéseim:

• Ha a fiam kéri saját jogon a tartásdíjat, a kérelmet melyik bírósághoz kell benyújtania? (Az anya vagy az apa lakhelye szerint illetékesre?)
  • Ha én nyújtom be a keresetet mik a kilátásaim? (mivel a gyerek nem igazán mer az anyjával ellenkezni, illetve amikor megpróbálta vele a helyzetet megbeszélni, az anya mereven elzárkózott)
  • A bíróság automatikusan felnőtt tatássá változtatja a gyermektartást, vagy változatlanul hagyhatja a korábbi ítéletet?