Gyermektartásdíj végrehajtása

monalisa1 # 2009.05.04. 21:56

Azért is jó lenne a t.díj bíróság általi hivatalos megállapítása, mert annak alapján a későbbiekben a bírósági végrehajtó már eljárhat vele szemben., előbb-utóbb csak lesz legális állása, és talán a saját nevén ingatlan részben vagy egészben, autó stb., amire végrehajtást lehet elrendelni. Netán a majdani nyugdíjából is eszközölheti a letiltás, akár azon összeg után amit mostanság nemigen fizet...

A végrehajtó dolga hogy egy követelése ne évüljön el. És ez mint költség mindenkor őt terheli, az alaptartozást növeli.

zsu75 # 2009.05.05. 19:30

Köszönöm szépen a választ!Csak még annyit szeretnék hozzátenni,hogy a 30ezer Ft-os gyerektartást a bíróságon vállalta váláskor.Erről hivatalos papírom van...arról viszont nincs,hogy eddig mennyit fizetett és mikor.
Mégegyszer köszönöm,üdv:Zsu

ObudaFan # 2009.05.05. 19:55

Akkor csak végrehajtást kell kérned a bíróságon.

ancixxx # 2009.05.06. 09:40

Tisztelt Ügyvéd Úr,
külföldi (EU-ból) férjemmel jelenleg válóper van folyamatban itthon, Magyarországon. A férjem Magyarországon dolgozik, de a fizetését külföldről kapja, kint is adózik belőle. Próbáltam utánanézni annak, hogy ha megállapítja a bíróság a tartásdíjat, akkor abból nekem kell-e adót fizetnem. Tudom, hogy a külföldön megállapított, külföldről folyósított tartásdíj egyéb jövedelemnek számít, tehát adóköteles Magyarországon. De ezt itthon állapítják meg, itthoni szabályok szerint, és ez a pénz már "leadózott" külföldön, vagy ennek nincs jelentősége?
Segítségét előre is köszönöm.
Üdv.

ObudaFan # 2009.05.06. 18:12

Biztos mond valamit egy könyvelő is, de szerintem itt semmilyen adókötelezettség nem lesz.

ancixxx # 2009.05.06. 19:07

Köszönöm a gyors válaszát. :)

ObudaFan # 2009.05.06. 19:18

Nincs mit.

alana # 2009.05.12. 19:35

Tisztelt Szakértő!

Gyermekem apjával élettársak voltunk. Miután vége lett a kapcsolatunknak, bíróság bevonása nélkül megegyeztünk a láthatásról, gyerektartásról (a gyerek a nevén van).Ezzel kapcsolatban nincs is probléma. Közben férjhez mentem és gondot okoz, hogy a férjemmel ellentétben a vér szerinti apát nehéz mozgósítani a gyereket érintő ügyekben. Ahhoz, hogy a nevelőapa apai minőségben eljárhasson a gyerekkel kapcsolatban az iskolában, kórházban, aláírhasson, stb., csak az a mód lenne, hogy az apja lemond róla, a férjem pedig a nevére veszi? Mert az apa ebbe biztos nem egyezne bele.

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.05.12. 19:44

Reálisan csak az a mód, amíg az apa nem tanúsít semmilyen, a gyermek érdekeit súlyosan sértő magatartást.

sandortoth # 2009.05.15. 11:25

Tisztelt Szakértő!

Nekem az lenne a problémám, hogy hét hónapja, mikor elváltam még külföldön dolgoztam. Akkor a bírósági végzésbe 30-30 ezer Ft. (2 gyermek után) gyermektartás lett leírva. A volt feleségemmel volt egy szóbeli megállapodásunk, miszerint csak addig fizetek ennyi pénzt, míg külföldön tudok dolgozni. Fél éve nem dolgozom, munkanélküli vagyok. Azóta fizettem neki havonta rendszeresen 33% gyerektartást a munkanélküli járadékból, most viszont követeli visszamenőleg is a havi 30-30 ezer ft.-ot! Ez a 60ezer ft. meghaladja azt az összeget, amit én most havonta kapok, mint munkanélküli.
Mit tudok ebben a helyzetben csinálni?
Visszamenően elkérheti a 30-30 ezer Ft-ot?
Esetleg kérhetném a határozat módosítását?

Válaszát elöre is köszönöm!

Grád András # 2009.05.15. 12:23

Kedves Sandortoth!

Ha a bontóper óta az életkörülményeiben, jövedelmi viszonyaiban számottevő változás állt be, miként írja, Önnek kell kezdeményeznie a gyermektartásdíj lecsökkentését a bíróságnál. Vagyis pert kell indítania a volt házastársa ellen a gyermek lakhelye szerinti helyi bíróság előtt. A tartásdíj lecsökkenbtését max. 6 hónapra visszamenőleg lehet kérni, de a már kifizetett esetleges többletet nem fogja tudni visszakapni, mert felélt tartásdíj visszakövetlésének nincs helye. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

csabiboy # 2009.05.18. 07:40

Tisztelt Szakértő
Kérdésem lenne feleségem elköltözött a két gyermek velem maradt még zajlik a válóperes tárgyalásom ez volt a 2 még nem mondták ki a vállást a feleségem kapja a családi pótlékot nem adja oda nekem se gyermek tartást nem fizet kérdezném hogy a válás kimondásáig is hogy tudnám kötelezni hogy ezeket a szerintem jogos dolgokat betudjam rajta hajtani
válaszát előre is köszönöm
Csaba

ObudaFan # 2009.05.18. 11:04

Kérni kell a bíróságot, hogy hozzon a gyermekelhelyezésről és a gyermektartásról ideiglenes intézkedést.

Cini1970 # 2009.05.25. 12:46

T ObudaFan!
Megérkezett a másod fok bírósági ítéletet.A bíróság minden amit állított exem tényként kezelt amit én bizonyítottam figyelmen kívül hagyott és még olyat is elfogadott neki mentő körülménynek amit ő sem állított. Tehetek bármit is?Nem feltétlen csak az ügyben hanem a bírónő ellen is?

Orgonás # 2009.05.25. 17:18

Tisztelt Szakértő,
tartozom az exnejemnek tartással.
Jelentkezett a végrehajtó.
Semmilyen vagyonom nincs és bizonyítható az is, hogy indokoltan, mert elegendő, csak minimálbért keresek. Ráadásul most halt meg az apám, aki nem hagyott ránk semmi vagyont, bizonyíthatóan. Ráadásul most született egy kisfiam (élettársi kapcsolatból, -ban).
A váláskor mindent elpereltek az én részemből. Mit érdemes (muszáj, börtön stb elkerülése, de vagyonom NINCS) tennem a végrehajtó megkeresésére (levelet küldött, még nem vettem fel).
Üdvözlettel: István

ObudaFan # 2009.05.26. 13:12

Cini1970

Az ítéletben indokolni kell, hogy egyes tényeket a bíróság miért tart bizonyítottnak, egyeseket miért nem. Nyilván ebben az ítéletben is van írva ilyesmi.

Ahhoz, hogy meg lehessen ítélni, hogy van-e értelme fellebbezni, látni kellene nemcsak az ítéletet, de a teljes periratot is.

Cini1970 # 2009.05.26. 13:18

ObudaFan!
Köszönöm a választ,A bíróság valóban indokolt de mindent az alapján amit az ex állított de gyakorlatban semmilyen papírt ill. íratott nem hozott.Ellenben én akármit papírral bizonyítottam nem foglalkoztak vele. Arra gondoltam megkeresem az első fokon eljáró bírónőt és tőle kérek tanácsot,erre van lehetőség?

ObudaFan # 2009.05.26. 13:20

Orgonás

Leginkább fizetni kellene, mert a minimálbér 33%-a is tiltható, a tartás elmulasztása meg bűncselekmény. Ha tényleg ennyire reménytelen helyzetben vagy, elgondolkozhatsz egy tartás leszállítása iránti peren, de addig is próbálj meg fizetni.

monalisa1 # 2009.05.26. 16:00

Orgonás

A második gyermeked megszületésével megváltoztak azok a körülmények melyek előzőekben csak az első gyermekre voltak kihegyezve. Tehát javaslom mielőbb add be a bíróságra a keresetet a t.díj csökkentése iránt, de amíg uj itélet nem születik addig a jelenlegi Ft/hó összeget kell fizetned - az már a te dolgod hogy miből...

Valamennyit mindenképp fizess havonta mert a nemfizetés okán tényleg bajod lehet a hatósággal.

"Lisa"
laikus hozzászóló

cukormókus # 2009.08.02. 00:33

Tisztelt Forumozók!Az Én problémámra találtam válaszokat,de még kérdéses pár dolog....Én és az exem pár éve elváltunk,2gyermekünk született.Mikor elváltunk a kőlcsönünk felét nekem kellett kifizetni.Én nem rendelkeztem azzal az ősszeggel,ezért a volt párom fizette ki a részem amit Én ugy rendeztem felé hogy addig nem fizeti a 22ft-os gyt míg az összeget lenem tudjuk.Csakhogy ő nem tájékoztatott az összeg mértékéről,s a napokban értesültem arról hogy kb16hónapja folyósítania kellett volna az összeget.Szándékosan nem tájékoztatott erről.Közben az élettársa szült neki 1gyermeket akivel talán ő van gyesen v gyeden.Az élettársnak üzlete van,ő dolgozik.A gyermeke pedig8hónapos.Már kétszer szólítottuk fel hogy fizessen.Eddig semmi reakció.Mit tudok tehát tenni annak érdekében hogy az elmaradt összeget megkapjam!Mehetek ezzel a rendőrségre?Igaz az hogy ha a rendőrségre megyek nem csak az utolsó 6havi gytartást követelhetem hanem az egészet?Még megjegyezném azt,nem előszőr fordul elő hogy nem fizet.Várom türelemmel egy hozzáértő forumozó tanácsát!Tisztelettel,Cukormókus.

monalisa1 # 2009.08.02. 10:04

Nehezen hihető, hogy nem voltál tisztában az általad fizetendő hitelhártalék összegével, hiszen a helyetted fizetés kezdetekor ez mindenképp szóba kellett hogy kerüljön köztetek. Innentől kezdve akár azt is lehet mondani: a későbbiekben x hónapig közömbös volt számodra kapsz-e t.díjat vagy sem...

Az ex forduljon bírósághoz és az eltartandó újabb kisgyermekre tekintettel kérje a jelenlegi kötelezés csökkentését, vagyis a mindenkori összes havi jövedelmének 50%-a alapján gyermekenként a továbbiakban 16,6% jár - ha valamely ok miatt a bíróság a százalékos arányt esetleg más mértéküre nem osztja a gyermekek közt.

Az elmaradás miatt a jelenleg kezedben lévő jogerős itélet/végzés alapján a bírósági végrehajtót "küld rá" a volt férjedre., a t.díj havi összegét pedig a munkáltatójától vonasd a mindenkori fizetéséből.

Tehát van dolgod, intéznivalód, a rendőrséget hagyd utoljára - ha netán lecsukják az övé sem eszik de a tieid se...

"Lisa"
laikus hozzászóló

cukormókus # 2009.08.04. 18:45

Köszönöm először is Monalisa hogy válaszoltál!Bizonyára hihetetlennek tűnik,hogy az öszeget nem tudtam.De sajnos igy van,akkor még ő sem volt tisztába vele.Egy bizonyos összeg letétben volt az ügyvédjénél s ahogy az exem járta a bankokat ugy adta a pénzt oda neki az ügyvéd.Ez idő alatt Én elköltöztem 300km-re.Ezért nem voltam jelen a rendezéseknél,és ugy lett megállapodva hogy majd elkűldi a bizonylatok másolatát.Ez nem történt meg soha,és azért voltam "közömbös" mert több összegre számítottam mint ami valójában volt.De ez nem jogosította fel Őt arra hogy ne folytassa a gy.t utalását!Ő már 3jára teszi meg ezt velünk,ezért is elégeltem meg ezt az egészet.Elkell még mondanom hogy nem olyan rég már lelett csökkentve 10e ft-tal a gyt,és nem a bíroság csökkentette le hanem Én bolond mentem bele.Nem hinném hogy még ezek után a minimum fix összeget csökkenteni kéne,mert igy is nevetséges az összeg.Persze a százalék összeg az más.Mint írtam most az élettársa helyett ő van gyesen,nem dolgozik....annak idején otthagyta a 10éves munkaviszonyát mikor a bírósági végrehajtó felkereste a munkahelyét.Rengeteg nyugtalan percet és fájdalmat okoz nekünk.De inkább ebbe nem mennék bele,tudod nem sok jóra számíthatok egy olyantól ki családon belüli erőszakott követett el,s ki heccből rám küldte a gyámhatóságot.Persze nem lett ebből semmi mert hamar kiderült a rosszindulatusága.Viszont a gyerekek és Én is nagyon megsinylettük.Hát ennyi dióhéjban.Akki tudna tanácsot adni még, azt nagyon megköszönném.Cukormókus

ObudaFan # 2009.08.05. 09:35

Hát, próbálj meg a bíróságon az egész elmaradásra végrehajtást kérni ennek a történetnek az előadásával.

cukormókus # 2009.08.05. 16:00

Köszönöm ObudaFan a válaszod!Van esély tehát bírósági úton behajtani az egész összeget,nemcsak az utólsó6hónapot?A rendőrségi eljárásról tudsz nekem valamit írni?Egyébként a történetemet alátámasszák a papírok,melyek bírtokomba vannak.Ez a kölcsönös mizéria is.Ezért érdeklődöm mik az esélyeim,mint mindenki Én is szeretném az egész elmaradást látni.Köszönöm előre is a válaszokat.Szeretnék mindent tudni mielőtt lépnék valamerre.

ObudaFan # 2009.08.06. 17:09

Kevés esély van, de veszítenivalód nem sok van azzal. hogy megpróbálod. Viszont minél hamarabb kellene, mert csak a kérelem benyújtásától vissza 6 hónap a biztos. A büntetőeljárásban csak a folyamatos díjjal fognak foglalkozni, hátralékkal nem.