Nincs hátralék! 2 és fél éve megállapodtak ebben az összegben. Azóta tart a per és még nem döntöttek senki javára 20 000 Ft-ot ideiglenesen szabta ki a bíró! A feleség úgy gondolja, hogy jár neki a különbözet! Tudni kell, hogy az összes közös hitelüket a férj fizeti plusz a gyerektartást is, sőt úgy lépett le a nő, hogy itt hagyott több százezer Ft tartozást. Arról sem született bírói döntés, hogy mikor lehet az apával a gyerek van, hogy két hétbe egyszer engedi át az anyja de van hogy egy hónapig se mehet az apjához, pedig a szomszéd tömben laknak.
Gyermektartásdíj végrehajtása
A hátralék összegét.
Annak hogy megkapja a külömbözetet?
Kérés nélkül is benne kell lennie az ítéletben. Persze, nem árt külön felhívni rá a bír figyelmét.
Érdeklődnék ideiglenes intézkedésként a bíróság 20 000 Ft (20% jár egy gyerekre)gyermektartást állapított meg, nem engedte megemeltetni pedig a feleség kétszer is kérte. Most mondják majd ki az első fokú ítéletet. Kérheti a feleség a gyerektartás fölét visszamenőleg? már úgy értem, hogy a 20 000 Ft és a fizetés 20% közötti összeget?
Tisztelt Ügyvéd Úr!
2003-ban született egy kisfiam, kit az édesapja a nevére vett (nem voltunk házasok). 2004-ben bírósági ítélet alapján kötelezték, hogy havi 10.000 Ft-ot fizessen mint gyerektartás. Azóta sem kaptam egy fillért sem, bár ez az én hibám is, mert nem nógattam többször. Tavaly augusztusban elmentünk együtt a GYÁMÜGYre más papírok miatt (közben én férjhez mentem és két másik gyerekem is született), és ott elmondták neki, hogy mivel jár a gyerektartás díj nem fizetése. Ő ezt tudomásul vette és mostmár élni szeretnék azzal, hogy fizessen. A kérdésem az, hogy ha most a bíróság kiküld a szüleihez végrehajtót és természetesen nem tud lefoglalni semmit, mert nem ott lakik és semmije sincs, aztán mi a következő lépés? Be tudják-e hajtatni rajta? Úgy tudom bejelentett állása sincs, albérletben lakik valahol...
A másik kérdésem, hogy ez a megállapított 10.000 Ft, ez a végleges gyerektartási összeg, vagy kérhetem-e, hogy megemeljék, mert nevetségesen kevés.
Ha nem fizet, mert biztosan nem fog ezek után sem, akkor az állam megelőlegezi három évre (ha jók az információim), de az édesapát előveszik-e? Megkeresik-e, és lesz-e jogi következménye? Már a telefonja is ki van kapcsolva, utol sem tudjuk érni.
Köszönöm a válaszát előre is: Andi0427
Tisztelt Ügyvéd úr! 2006-ban elváltam, volt férjemmel közös tulajdonban levő lakásban élek kk. közös gyerekünkkel. Váláskor a lakás kizárólagos használatát nekem ítélték, vmint a mindenkor fizetésének 20%-át gyermektartásként. Lakásunkat szabadfelhasználású hitel terhel, melynek részletét volt férjem fizeti. Gyermektartási díjat nem kapok a válás óta. Volt férjem jelezte, hogy nem hajlandó tovább fizetni a hitelt, melyben én vagyok az adóstárs. Az lenne a kérdésem, hogy
- amennyiben nem utal a volt férjem a banknak (bankszlaszámot akar változtatni), abban az esetben a bank a munkáltatót(állami cégnél dolgozik) keresi meg, vagy automatikusan engem, mint adóstársat terhelnek meg?
- elmaradt gyermektartás miatt perelhető-e a volt férjem?
Köszönöm
Hát, arra az esély szerintem nem sok, hogy ebben a lakáspiaci helyzetben lakottan elkél az a ház.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az apának május óta kellene gyerektartást fizetnie, nem fizetett, kértem az elmaradott tartozás végrehajtását. Nem tudom a pontos szakszót, az ingatlanára kértem, aminek a költségét majd nekem kell kifizetnem. Ha a ház fele csak az övé akkor van esélyem hogy pénzt kapjak? (A ház másik fele a volt párjáé aki 3 gyerekével él ott.) Illetve az lenne a kérdésem ha nem veszik át neki a levelet akkor mit tudok csinálni?Mert nem a bejelentett lakcímén lakik már évek óta. Köszönöm a válaszát!
Munkanélküli ellátásból vonni kell.A munkáltatónak ki kell állítania a tartozás igazolást, ezt a munkaügyi központban kérik.
Ha ez letelik akkor ingó ingatlan végrehajtás jöhet szóba ha még nem volt.
Azt nem írtad hogy ki tiltotta?Bíróság?végrehajtó?
Angi333
Ha kettő él veled miért kellene neked fizetni? A hitel az más kérdés, azt közösen kellene.
Gabóca21
A peres bíróságon kell kérni a végrehajtás felfüggesztését. Már a keresetlevélben kellett volna kérni.
V.Tímea
Mérséklést csak akkor lehet kérni, ha igazoljátok, hogy a volt férjed nem fizeti a gyermektartást, és így a te gyermekeid eltartása veszélyben van. De még ekkor is csak akkor fog jó eséllyel hajlani a bíróság a mérséklésre, ha az ő gyerekeinek az eltartására valóban elég kevesebb is. Ha külföldre költöztök, és nő a jövedelme, akkor azért elképzelhető, hogy ez a 40% eleve meghaladja a gyerekei szükségletét, akkor ez ok lehet a mérséklésre, de addig ott is levonják. Ha az ő gyerekei az anyjuknál vannak elhelyezve, akkor sem elképzelhetetlen a kapcsolattartás külföldön, az anya tiltakozása ellenére sem, főleg EU-n belül, bár azért ennek a költségeivel számolni kell, és a kapcsolattartásról szóló határozatot módosítani kell. Természetesen azért az a reális, hogy a külföldi kapcsolattartás csak az időszakos kapcsolattartás lehet, nem kéthetente.
Tisztelt Ügyvédúr!
Az lenne a kérdésem,hogy elváltam a férjemtől,3 gyermekünkből kettő velem él,a nagy fiam pedig vele.Még közös házunkban lakok,de szeretnék inkább albérletbe menni,mert itt már elviselhetetlen a helyzet.Az lenne a kérdésem,hogy a bíróság gyerekenként 15000ft-ot állapított meg,csak hogy nekem nincs keresetem,csak a családi pótlék.Nem tudok még a nagy fiamra is fizetni,ilyenkor mi a helyzet?Az exemnek van keresete,csak ő fizeti a jelzálogot. Ilyen esetben kinek mit és mennyit kell fizetnie?
Köszönöm!
Tisztelt Ügyvéd Úr,ill.Hölgy!
Párom elvált,az egyik gyermek után bírósági végzés alapján havi 10ezer Ft tartásdíjat fizet.Ez év tavaszán párom elment a lánya iskolájába tájékoztatást kérni,hogy jár-e egyáltalán rendszeresen,nappalira-e,stb.,mivel a gyermek elmúlt 20 éves.Az iskola igazgatója megdöbbenésre arról tájékoztatta,hogy 2010 óta nem jár ilyen nevű gyermek egyik osztályba sem.Így a májusi tartást már nem fizette,és ezzel egyidejűleg a bíróságon a tartásdíj megszüntetését kérte.A tárgyalás most október 5-én volt,az alperes volt feleség nem jelent meg,az ügy dec.1-jén folytatódik.DE!!! Eközben a feleség igazolta,hogy mégis járt iskolába a gyerek,és végrehajtást kezdeményeztek a párom autójára... Értesítést nem kaptunk,nem stimmel sem a párom születési dátuma,sem a lakcím,sem a házszám,se az ajtó...se a kocsi állítólagos értéke... Mégis forgalomból kivonás alatt áll. Ilyen lehetséges???
Mit tehetünk,hová forduljunk panasszal?
Köszönöm
Kedves Ügyvéd Úr/Hölgy!
Egy problémával fordulnék Önökhöz, ami eléggé összetett! Én elváltam már hat éve. A volt férjem hol fizet gyerektartást, hol nem, de mondhatni egy évben talán kétszer fizet, úgyhogy inkább nem, a két gyermekre. Valójában nem is ez a lényeg, hanem új párommal szeretnénk közös családot alapítani. Közös gyermeket nem tervezünk, mert ő is elvált egy éve, neki is van már két gyermeke, akik után becsületesen gyermektartást fizet, és anyagilag nem engedhetnénk meg még egy gyermeket. Ha ismét férjhez megyek, a volt férjem köteles továbbra is gyermektartást fizetni az én gyermekeimre? Amennyiben összeköltözünk, és külföldre költözünk (Németország, vagy Ausztria) abban az esetben a párom ottani fizetésének is a 40%-át levonják, mint az itthoninak? A láthatáskor, csak Magyarországon találkozhatunk a gyerekeivel, ha a volt felesége nem engedélyezi, hogy külföldre vigyük őket? Amennyiben összeházasodunk, lehet kérni a bíróságtól, hogy csökkentsék a párom gyermektartásának az összegét, mivel így az én gyerekeimmel együtt már négy gyermekről kell gondoskodnunk? Ha lehet kérni? A válástól számított mennyi idő múlva kérhető, van ennek szabályozása?
Hálás köszönettel: Timi
Akkor csak abban bízhatsz, hogy előbb-utóbb sikeres lesz a végrehajtás.
ObudaFan.
Köszönöm a választ,de a tartásdíj megelőlegezésével már éltem anno.
Nincs mit.
Köszönöm a választ !
jutek68
A gyámhatóságon lehet megpróbálni előlegezést kérni.
Meg kell nézni, hogy egyáltalán ugyanarra az időszakra vonatkozik-e a két végrehajtás. Ha igen, akkor a végrehajtás megszüntetése iránt pert lehet indítani. Ha tanúval tudjátok igazolni, hogy fizetett a párod, szintén végrehajtás megszüntetési pert lehet indítani. A határozatról másolatot telefonon biztosan nem tudtok kérni, írásban sem valószínű, csak személyesen. A leírtakból nem sok támpont látszik arra, hogy a mérséklést lehet-e kérni.
Tisztelt Fórumozók !
Párom 2004-be elvált .Két-akkor még -kiskorú gyermeke után 30000 ft gy.tartást fizetett.
/Sajnos kézhez,tudjuk ezzel nincs teendő/
A napokban érkezett egy levél -önálló bírósági végrehajtótól-elmaradt gyermektartás miatt,ami létiltásra került fizetéséből .
Ez eddig jogos ,mivel kb egy évig nem tudott fizetni.
De kaptunk másik levelet is ahol már adók módjára akarják behajtani a volt feleség által az államilag megelőlegeztetett gyermektartást.És persze azt is most tudtuk meg ,hogy árverezésre került párom házrésze is a gyermektartás miatt.
Kérdéseim :jogos-e,hogy egy tartozást kétfelé fizessünk ?
Ha tudnánk tanúval bizonyítani,hogy fizetett változtat-e az összegen ?
Honnan tudjuk kikérni a válást kimondó végzést?/Az ország másik felén élünk,írásban vagy telefonon lehet-e intézni?/
Gyermektartás csökkentését érdemes kérni?ha igen ,mire lehet hivatkozni?
Jelenleg élettársi kapcsolatban élünk.Én válófélben vagyok ezért gyermektartást még nem kapok.Négy gyermekem van ,három kiskorú és egy nappali tagozaton tanuló -18 éves-. Tehát ez a kétfelé való fizetés a megélhetésünket veszélyezteti.
A segítséget és a válaszokat előre is köszönöm !
Tisztelt Ügyvéd nő/úr!!
Az én kérdésem a következő!! hogyan hajtathatnám be az elmaradt tartásdíjat? a történetem a következő röviden.
a volt házasságomból van egy 13 éves fiam,az apja hivatalosan,és nem hivatalosan is, egy fillért sem fizetett soha utána,noha erről jogerős bírósági végzés van,meg van állapítva a tartásdíj mértéke(10.000 Ft(hó)
Számos alkalommal indítottam rendőrségi,bírósági eljárást ellene,de sosem sikerül elérnem hogy fizessen,midig arra hivatkozik hogy nincs munkája,de mihelyt rendeződik az élete fizet,nos 13 éve nem rendeződik,mert nem is akarja rendezni,hivatalosan nem dolgozik,de én tudom és tőle tudom hogy van munkája,nem is akárhogyan jövedelmezik,továbbá hivatalosan vagyontalan,semmi sincs a nevén,de építkezik,kb 2 éve hogy elkezdte látogatni a gyermekünket,illetve 1 évben 2x jön,mivel ő 150 km-re él tőlünk,így sajna nem tudom ellenőrizni azt amit mond,továbbá van két kiskorú gyermeke ebből a házasságból,Újra nősült,őket vajon miből tartja el? szóval vannak kérdések,amire ő válaszol is,de a bíróságon már hiába hivatkozom arra amit tőle hallok,mindent tagad,nagyon kínos helyzetben vagyok olyankor,mert én tűnök hiteltelennek.Szóval mit tudok tenni,adók módjára behajtható-e az elmaradt tartásdíj? és ha igen akkor hogyan vagy kérhetem e a bíróságot hogy rendeljen el közmunkát számára? várom megtisztelő válaszát.Üdvözlettel : Judit.
Köszönöm válaszát!
Még egy kérdés: holnap lesz a tárgyalás és ekkor lehet még módosítást kérni?? Mivel nagyobbik gyermekem a 19 évét betöltötte, de még nappali tagozaton tanul, ezért maradhatna a havi 5000 Ft, a kisebbikre pedig 15000 Ft-ra módosítanám.Lehet kérni??
Tisztelettel
Ha nem is esélytelen, de nagyban rontja az esélyeket, hogy az egyik gyerek nagykorú, őt pedig a saját szükséges tartása rovására nem köteles eltartani.
Kedves Fórumozók!
A kérdésem az lenne, h beadtam már a gyerm.tart.díj emelésre a kérelmemet, (két gyerekre eddig havi10ezer Ft-ot kaptam, most 20 ezret kérek két gyerekre)de csak alkalmi munkát ismert el, nevén nincs semmi,még egy gyereke lett második kapcsolatából, közösen laknak társa apjával, így 3 kereső fizet egy rezsit, én a saját lakásomat egyedül tartom fent, és még a fiúk(16 és19 évesek)akik edzeni, csajozni, nem kínai cipőbe szeretnének már járni stb.Én egészségügyben dolgozom, ez önmagáért beszél bevétel szempontjából.
Van-e esélyem az emelt összegre?Közben volt anyósom kifizetné az elmaradt összeget, amennyiben peren kívül megegyeznénk.Mennyiben módosulna a későbbiekben, ha most is engednék vagy ragaszkodjak az emeléshez,utána ugysem fizetne megint,mint most sem már 8 hónapja.
Köszönöm tanácsukat!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02